Paleolit táplálkozás (beszélgetős fórum)
Sajnos én addig eszem - és akkor - a gyümölcsöt, amikor látom. A dinnye keresztallergiáról én is hallottam, de én is túlságosan szeretem ahhoz, hogy lemondjak róla. Inkább megkönnyezem.
Nekem egyébként semmilyen problémát nem okoz a gyümölcs, se evés előtt, se evés után.
De most megpóbálom a 40-30-30 %-ot betartani (gyümölcs-hús-zöldség), vagyis visszafogom a gyümit, és nem eszem kidurranásig.
Nem láttam.
A sok gyümölcs ellen gyakran hozzák érvként, hogy erjed a gyomorban. Szerintem étkezés után ez lehetséges, mert összekeveredik a gyomorban másféle étellel. Nekem mindig az üres gyomromba kerül a (sok) gyümölcs, nem tapasztaltam semmi rosszat, sőt, csak jót. Azzal értek egyet, aki azt mondja, hogy gyümölcsöt csak étkezés előtt, éhgyomorra és legalább 1/2-1 órát várjunk utána a másféle étellel.
A paleot már 5 hete csinálom, az allergia nem múlt el, de csökkent (szénanátha), nekem is főleg a szememet érinti, de hapcizgatok is olykor. Létezik keresztallergia, pl. dinnye és parlagfű között, ezt most ki tudnám magamon tapasztalni, ha nem ennék dinnyét -elmaradnának-e a tünetek, de nem kísérletezek, túl finom a dinnye.
Nem tudok -tapasztalatom alapján- egyetérteni a doktornővel.
Nem néztétek fél 3 körül az echo tv-t?
Egy doktornő (?) az allergiáról beszélt, és a túlzott gyümölcsfogyasztással hozta összefüggésbe. Szerinte a sok gyümölcs a benne lévő cukor segítségével megerjed bennünk, és cefrévé válik, közben felmarja a nyálkahártyát, ami ezért érzékeny lesz.
Engem ez azért érint, mert a napokban kissé előjött az allergiám, szerencsére csak egy-két kellemetlenebb napom volt eddig, és főként a szememet érintette.
Viszont rengeteg gyümölcsöt fogyasztok, és nem tudom elképzelni, hogy csak a gyümölcs legyen felelős az allergiáért.
Ez az erjedés dolog is sántít szerintem, mert akkor alkohol is keletkezik, amit akár a vérből is ki lehetne mutatni.
Persze aztán már aljánlgatta is a saját készítményeit (sárga krém, só krém stb.).
Semmi az egész:
a megsült tököt kikaparom, kevés cukorral, darált kekesszel óvatosan összekevertem (gyúrtam), és gombócokat formálva meghempergettem kókuszreszelékben. Persze lehet még fokozni pici rummal (aroma?), vaníliával, akár mazsolával, a közepébe pedig be lehet ügyeskedi egy szem meggyet (befőttből és magozva).
A cukor helyett nyílván xilit kell, a kekszet pedig lehet helyettesíteni darált dióval, mandulával.. , bár még nem próbáltam.
Érdemes kissé "szárazabbra" sült tököt használni, mert könnyem meglágyul a massza.
Jó kísérletezést.
Én meg nem is akarom :D de szerintem azért ezeket az arányokat nem napi szinten kellene ám nézni!
Heti-kétheti vagy havi bontás szerintem sokkal ésszerűbb lenne! Nekem is van olyan napom amikor csak gyümölcsöt meg magot eszek---és van hogy húst hússal....majd kiegyenlítődnek :D
Minden nyáron rengeteg gyümölcsöt ettem és nagyon-nagyon hosszú évek óta mindig csak reggel és délelőtt éhgyomorra. Eddig minden nyáron híztam valamennyit, nem hiszem, hogy a gyümölcsöktől, mostmár inkább azt mondom, hogy a tk. kenyér és a tejtermékek miatt. Ezeket én is egészségesnek hittem. Húst, tojást alig ettem, nagyon keveset, évek óta. Édességet (jégkrém, házi sütemény, 70%-os csoki) sokat, viszont nyáron a sok gyümölcs miatt nem, mert ritkábban kívántam meg.
A szigorú paleo 1 hónapja alatt fogytam 2-3 kg-ot. Ez az első nyár, hogy a rengeteg gyümölcs mellett nemhogy nem híztam, hanem még fogytam is.
Nekem a paleo jót tesz, érzem.
De nem akarom megszorítani, sem számolgatni a kalóriákat, a fogyás miatt sem görcsölök.
A gyümikről nem vagyok hajlamdó lemondani, ha már nem hízok tőlük, az is jó.
Nem kötekedni jöttem, csak azért kérdeztem, hogy gondolkodnod kelljen. Télen meg északon nem is ehetett mást az ősember, csak húst. De ilyenkor meg nem fogom hagyni tönkremenni a fincsi gyümiket, télre meg marad a hajónérlelt banán.
A fehérjék kérdésköre túlmisztifikált, nyilván ő is fehérjemegvonásban szenved:
Fehérjék aminosavakból állnak. Ezeket nyerhetünk meglévő fehérjék szétszedéséből is, de gyümikben jelentős mennyiség fordul elő szabad formában is.
A szervezet fehérjeigénye meglehetősen alacsony, ami fehérjét többletbe viszel be, az elég mint a sima cukor vagy zsír. Mint ha vennél egy autó deszkát. Abból házat is építhetsz, meg befűthetsz vele a kandallóban.
GI GL ügyileg teljesen igazad van, a gyümik szépen meglódítják a vércukrot, amit a tárolt inzulin csuklóból lerendez. (mint az angol WC).
A gyümölcscukor meglehetősen gyorsan szívódik fel, mert ugye csak egyszerű cukor, és ahogy a vékonybélben felszívódik, mind rázúdul a májra. Nézz utána milyen Km értékei vannak.
De nagyon megszorított kalóriákkal mindig megy. A gond csak az, hogy majdnem minden izomból. A zsír meg marad.
(mint mikor a családban kiesik a kereset jelentős része. Lecserélik a dögrácsos terepjárót kis 3 ajtós városi kocsira. Izom le, zsírraktár megőriz...)
Gyümölcsben lévő fruktóz is elég vadul szívódik fel, és elég gyorsan beépül a máj tartalékékaiba. Tehát ez a valóban gyorsan felszívódó szénhidrát. Aztán ami a rostokból később oldódik ki, az már nem jelentős mennyiségű. A gond akkor kezdődik, ha már nincs erre hely a májban. Ezután mindet zsírrá alakítja.
Bár ezen szerintem kár izgulni, amit tehetsz, gyümölcsöt önmagában fogyasztod, és előtte lehetőleg kivárod, hogy megéhezz. Így eléred, hogy lehető legtöbb fruktóz májglycogénbe épüljön, majd abból glukózként lépjen ki étkezések között.
Amit a HSCF-ről írnak, az a gyümikre is igaz. Fruktóz az fruktóz. A HSCF szarságokkal az a baj, hogy legtöbbször az emberek étel (na persze szénhidrátdús) után üdítőként fogyasztják, aztán szétcseszi a májat mint az alkohol. Ezért tartom baromságnak a gyümit nasiként fogyasztani főképp ebéd után.
Mióta elkezdett érni a meggy, azóta szinte csak gyümölcsön élek. De napi több kg-on. Nem egyszer 2 kg dinnyével indítottam a napot. Persze ilyenkor nyáron visszafogom a zsírokat, azok majd jöhetnek ha a hajónérlelt banánon kívül nem lesz más gyümi :(
Azon se izgulj, hogy sokak szerint az ősember nem evett édes gyümit, mert a maiak új nemesítés eredményei. [link] Itt szépen össze van foglalva, hogy a vad és ősi gyümik is édesek, nem csak a mai nemesítettek. Fruktóz tartalomban is hasonlók. Persze vannak guruk, akik képesek leszámolni a napi 15 szem szőlőt, meg madaraknak való bogyókat hajlandók enni, dinnyét meg kiátkozzák (pl. Mark Sisson), egyenek csak csótányt, meg jó sok fehérjét, én maradok a gyümiknél.
szikati, tuksy
Megnyugodtam. De ha vége lesz a nagy gyümölcs-dömpignek, visszafogom magam. Nem lesz nehéz, mert lesz alma, narancs, kiwi, egyiket sem szeretem különösebben, nem fogom kilószám enni.
:D
tegnap én is megtapasztaltam, hogy milyen ha kilengek.....kakukkfüves sajt, 70%-os étcsoki, egy cikk újfajta Milka csoki......hascsikarás és minden kijött....
Hm... Mondom tegnap, mégis, mit képzel ez a Szendi-gyerek, majd ő fogja megmondani, ehetek-e tejfölt vacsorára?! NEEEEEEEM!!! Én fogom megmondani!
Szeretem a tejfölt és nincs érzékenységem legalább a tejtermékekre, hát zsupsz, betoltam egy pohárkával. Nagyon finom volt, sóval paprikával.
Reggel aztán... olyan fáredt voltam, hogy alig bírtam kikelni az ágyból, mintha 20 évet öregedtem volna.
A csudába! Ennek a galádnak csak-csak igaza van!
akkor jól mondtam én is.
Remélem most már megnyugodtál.
További ajánlott fórumok:
- Akik valamilyen okból abbahagyták a Paleolit táplálkozást, azok véleményét, tapasztalatát várom
- Paleolit táplálkozás vagy vegetarianizmus?
- Megállja helyét neuro-diétaként a paleolit táplálkozás?
- Paleolit táplálkozás 2012.január 1-től
- Fitátok és fitinsav a paleolit táplálkozásban...
- Próbálta már közületek valaki a Paleolit táplálkozást?