Mit rontok el a rizs főzésénél? (tudásbázis kérdés)
Ha ragacsos a rizs, akkor túl sok vizet öntöttél rá. Vedd le a fedőt és hagyd hogy a víz elpárologjon, egy kicsit villával lehet kavargatni.
Lényeges még, hogy vastag aljú edényben főzd, vagy platnit kell a lábas alá tenni
Én kevés olajon pirítom (épp csak elkezd barnulni), dupla mennyiségű hideg vízzel felöntöm, teszek bele sót, szárított lestyánt, lefedem. Időnként megkavarom, és ha már kb 3/4-ig megfőtt, lezárom, fedőt rajtahagyom, kb 20 percig így pihen.
Pergős szokott lenni.
Olajon fehéredésig nagy lángon pirítom, felöntöm dupla mennyiségű vízzel, befűszerezem, még egyszer átkavarom, lefedem, és leveszem kicsire a hőt. Ahogy elfőtt a víz, lehúzom a tűzhelyről, de fedő alatt hagyom még olyan fél órát, vagy, amíg nem eszünk.
mindig tökéletes, pergős.
Lidl-ben veszem és A rizst használok. sok függ a rizstől is.
Hajszál pontosan, ha megmosod, akkor elég egy-egy arány, de mosás nélkül, kettő rész víz és egy rész rizs.
Viszont nem szabad kavarni egy percet sem, ahogy a vizet beleöntöd, mert akkor ragad.
A legjobb, ha mikróban készíted és egy jó ujjnyi vizet öntesz a rizsre, és teszel bele rámát, majd 850-re állítva, tíz percig hagyod főni, utána kiveszed és megkevered, megkóstolod és annak arányában teszel még bele vizet, amennyire kemény még.
Amikor már felszívta az összes vizet, leveszem a fedőt, és ahogy felkavarom az alján ragacsos a rizs és össze van törve.
Ami a tetején van az pergős.
További ajánlott fórumok:
- Mit rontok el? Nem kell meg a pogácsa, sem a lángos - Segítsetek.
- Miért esik össze a tészta ha kiveszem a sütőből? Mit rontok el?
- Mit rontok el? Soha nem sikerül rendesen a csokimázam sütikre, a boltiból is mindet kipróbáltam már!
- Mit rontok el?
- Mit rontok el a kenyérsütésnél?
- Mit rontok el? Házilag készített pizzám teteje, a feltét alatt "vizes" lesz!