Mit főzöl ma - rövid recepttel spékelve (beszélgetős fórum)
Nemrégen készítettem megint, meg kell állapítsam nagyon finom. Most a túróhoz kevertem egy kis maradék juhtúrót is, mit mondjak, nem rontotta el:))
Nyújtott vakarcs
Hozzávalók: 1 csomag 8 lapos réteslap /a kézzel nyújtottat veszem. /
2 dl tejföl
4 tojás
1/2 kg túró
kevés olaj
só
pici bors… lehet pici őrölt kömény is helyette,vagy kapor esetleg petrezselyem ki mivel szereti / de ezek ki is maradhatnak/
Elkészítés: A tojásokat a tejföllel felverem, hozzá adom a túrót, sót, borsot. Jól összekeverem.
2 lapot a gáz tepsibe, amit kikentem olajjal, locsolom az elkészített folyékony masszával, újra két lap, és így tovább. A tetejét átkenem olajjal. Úgy sütöm, mint a rétest, ha kész, szeletelem.
Tanácsok: Régen a rétestészta levágott széleiből készítették. Tartalmas leves után adható, de tökéletes teához uzsonnára, váratlan vendégeknek is. Pár perc alatt összerakható, ha van otthon réteslap.
Néha kevés reszelt sajttal is meghintem és úgy sütöm.
Sárgaborsó krémleves
Hozzávalók:
25 dkg sárgaborsó
1 fél fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1,5 dl tejföl
1 kisebb babérlevél
bors
borsikafű
kakukkfű
só
császárszalonna
Az átválogatott sárgaborsót félórával a főzés előtt be kell áztatni, majd fel kell rakni főni az apróra vágott hagymával, átprésel fokhagymával és babérlevéllel. A félfővésben lévő borsót megsózzuk, megborsozzuk és adunk hozzá egy kevés borsika füvet és kakukkfüvet, majd puhára főzzük. Ha puha akkor kézi mixerrel simára mixeljük, közben hozzáadjuk a tejfölt. Majd visszatesszük a tűzre és kb. 10 perc alatt készre főzzük.
Feltétnek a szeletelt szalonnát kisebb darabokra vágjuk és kisütjük.
Rakott zöldbab:
A zöldbabot bambuszpárolóban megpárolom. Tojásokat keményre fôzök, 1 zacskó gyors rizst szintén megfôzök, 1 teavajat apró kockákra vágok, 1 sült pulykacombot szintén apróra vágok, sajtot reszelek, a tejfölt megsózom és fölkeverem. Kivajazott, morzsával meghintett tepsiben egymásra rétegezem a hozzávalókat, a tetejére zöldbab kerüljön. (bab, tojáskarikák vaj darabkák, sülthusi, tejföl) Megkenem a tetejét tejföllel és rászórom a sajtot.
A mennyiségek a tepsi méretétôl függnek.
Ezt a receptet kaptam:) De nagyon jónak tûnik:)
Vörösboros fahéjas szilvaleves
1 kg szilva
1 1/2 cup víz (1 cup = kb 2.5 dl, de lehet kapni csomó helyen cupos mérőedényt, én azt használom)
1/2 cup cukor (nádcukrot használtam, a szilva savanyúságától függően lehet, hogy többet is felvesz)
1 szár fahéj
1/4 tk fehérbors
1 csipet só
2-3 dl tejszín
1-2 dl vörösbor (ízlés szerinti fajta, de finom bor legyen: nekem most egy spanyol vörösbor (édes) akadt a kezem ügyébe; másik: minimum 1 deci legyen, viszont ha nagyobb mennyiségű bor mellett döntünk, lehet, nem kell annyi víz)
2 ek citromlé (fél citrom leve, ill. ízlés szerint, lime még finomabb)
1 tk reszelt citromhéj
1 cup tejföl (nagyjából 1 pohár)
Őrölt fahéj
Elkészítés:
A szilvákat félbevágom, kimagozom.
A cukrot egy lábosban picit karamellizálom, majd felöntöttem fél deci vízzel, és hagyom sziruposodni egy picit. Utána beleforgatom a szilvákat, pár percig így kevergetem, forgatom a szirupban a gyümölcsöt, majd felöntöm a maradék deci vízzel.
Sózom, borsozom, belekeverem a fahéjat, és közepesen erős lángon felforralom. Hozzáadom a bort is, és ha megjelennek az első buborékok, a citromlével/héjjal ízesítem, majd közepes lángra veszem, és addig főzöm, míg a szilvák meg nem puhulnak (kb 25-30 perc). Ha a szilva húsa kompótállagú lesz, jók vagyunk.
Ha megpuhult a szilva, a fahájat eltávolítom a fazékból, és a leves botmixerrel krémesre keverem. Ezután meglöttyintem a tejszínnel (én szemre mértem, lehet, hogy több lett, mint az előirányzott két deci), és újra hagyom felforrani. Ha kezd besűrűsödni a leves, az azt jelenti, hogy lassan készen vagyunk.
Utolsó lépésként a tejfölt keverjük krémesre egy tálban. Egy merőkanállal apránként merjünk a tejfölhöz a forró levesből, és folyamatosan keverjük. Keverintek-kavarintok rajta egyet-kettőt, megkóstolom, esetleg egy kis őrölt fahéjjal még megszórom, és készen is vagyunk.
vagyok:-))
de sajna csak hétvégén szoktunk főzőcskézni
egyébként hétvégén nagyon finom túrógombócot csináltunk
nagyon egyszerű
1/2 kg túró, 4 tojás, 4 púpozott ek gríz
kicsit pihentetni, hogy a gríz meg tudjon dagadni.
Az első gombócot próbaképp szoktam készíteni, akkor a kész gombóc állagától függően gríz szükséges bele (lényeges a kanál méret, anyukám receptje szerint 4 ek gríz kell, viszont a mi kisebb méretű kanalunkkal 2x ennyi kellett)
Sós forró vízbe beleszaggatni és addig főzni amíg feljön a víz tetejére kb 2 perc. Cukrozott pirított zsemlemorzsába forgatni és tejföllel tálalni. Én nagyon sok morzsát csinálok hozzá, mert mi nagyon szeretjük a tányér alján is.
Nagyon finom!!!!
Szia!
Szuperül hangzik a recept, a vasárnapi menübe be is terveztem, már csak az a kérdésem, hogy a csirkemellet ,hogyan készíted elő hozzá.
Kis csíkokat, vagy szeleteket vágsz belőle?
Előre is köszönöm a válaszodat!
Üdv
A sűrített paradicsomot én is kihagyom (bár amit ettünk, az finom volt, és nem éreztem benne).
Én betekertem bacon szalonnába és leöntöttem 5 dl főzőtejszínnel. Így nagyon finom lett, legközelebb még sajtot teszek rá.
Megkaptam a receptet: sűrített paradicsom, főzőtejszín, reszelt sajt. Ezt összekeverjük és rákenjük a szalonnára. A tejbe áztatott májat lecsorgatjuk és ezzel együtt feltekerjük. Főzőtejszínnel lelocsoljuk. Letakarjuk alufóliával és sütőbe tesszük.
Én nem pont így csinálnám, de egy gyakorlott háziasszony ebből már kitud hozni valami finomat.
A hétvégére tervezem, a lányom nagyon szereti, ezért nálunk Annám kedvence néven fut. Köretnek lilahagymás rizst adok hozzá, pici vajon megfonnyasztom a lilahagymát és összekeverem a már kész rizzsel.
Annám kedvence:
70 dkg csirkemell,liszt,pirospaprika,2-3 fej lilahagyma,
2 gerezd fokhagyma,10 dkg reszelt sajt, lehet fele füstölt ha valaki szereti, 4 dl tejföl,1 dl olaj,só
A sózott csirkemelldarabokat paprikás lisztbe forgatjuk, majd vajjal kikent edénybe egymás mellé tesszük. A tetejére lilahagymát karikázunk. A tejfölt az olajjal, a sóval , a fokhagymával és a reszelt sajttal összekeverjük és a hagymára öntjük. Fedővel 15-20 percig pároljuk, fedő nélkül 10-15 percig sütjük. (gáz: 5-ös, nálam, a légkeverésesben hamarabb kész!?
Én tejszínes mártás nélkül ismerem.
A csirkemájakat megfűszerezem, borsozom, majd belegöngyölöm a baconbe. Tepsibe egymás mellé rakjuk, meglocsoljuk olajjal. Forró sütőben 15 perc alatt kisütöm.
Ha minden igaz, ez a ma esti kaja:
Sült vaddisznó oldalas
Az oldalas egy "mostoha"gyermeke a vadhúsnak,senki nem "kéri"ajándékba sem örülnek neki tapasztalatom szerint,a hentes is nehezen adja el"mert az csupa csont"
hát nekem a kedvencem:))
- vedd az íjadat, lőj egy vaddisznót, dolgozd fel:))
- a konyhakész oldalast megsózzuk, esetleg oldalas fűszersóval vagy egyéb általános fűszerekkel
pl: kömény, bors, kakukkfű - bedörzsöljük
- a darabokra vágott oldalast egy tepsibe helyezzük
- vöröshagymát foghagymát vágunk alá,sokat:)
- leönthetjük sörrel, vagy tehetünk alá bort, vagy akár egyszerűen csak vizet
- a tepsit lefedjük, lehet alufóliával is ha nincs saját fedele esetleg nem férne el...
- a sütőben 200 fok körül 2-2,5 órát sütjük, közben párszor átforgatjuk
- mikor puha,és jól átsült levesszük a "fedőt" és pirítjuk még 10-15 percig oldalanként
- kész
- ajánlott hozzá áfonya lekvár és bármiféle krumpli, én a párolt-sült krumplit tartom a legjobbnak mellé
-a "téli" vaddisznó szebben és finomabban sül, a sok zsír miatt amit ilyenkor visel, ez megülheti a gyomrot, aki nem szereti az is inkább kész állapotában" válogassa" ki a hús közül a kövéret mert igazán szépre sül így, a nyári disznónál sem feltétlenül muszáj megspékelni füstölt szalonnával, de lehet, mindenképp finom ebédet tálalhatunk.
Sziasztok! Örülök a fórumnak :-)
Én a spagettit kívántam meg. 3 hagymát megpírítok, ráöntök 0,5 dl főzőparadicsomlét és belekeverem a kifőzött spagettitésztát. Annyira szeretem ezt az ízt :-)