Mit főzöl ma - rövid recepttel spékelve (beszélgetős fórum)
Bocsi hülyén másoltam ki:)
Szóval a babgulyás:
60 dkg marhalábszár
40 dkg tarkabab
3 közepes sárgarépa
1 csokor friss petrezselyem
1 fehérrépa
1 vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
1 tv paprika
1 paradicsom
1 egészen kicsi fej zeller
1 evőkanálnyi pirospaprika
1 teáskanálnyi őrölt kömény
néhány szem egész bors
só, frissen őrölt bors
zsiradék
A babot áztasd be egy éjszakára, ez az első lépés, ha ezt megtetted, kész is vagy, mehetsz pihenni. Amikor eleget ázott a bab, tisztítsd meg és vágd fel a zöldségeket, tisztítsd meg a húst, kockázd fel nagyjából egységes méretű részekre, majd tedd félre. A vöröshagymát pucold meg, majd kockázd fel egészen apróra. Vedd elő a legszebb gulyásfőző lábasodat, az aljába tegyél annyi zsiradékot, amin szépen megfonnyaszthatod a hagymát. Gyújts a lábas alá, majd dinszteld meg rajta a kockára vágott hagymát.
Amikor már szép üveges, add hozzá a húst a kömény társaságában, és pirítsd meg kissé. Amikor már kifehéredtek a húskockák, keverd hozzá a pirospaprikát, majd öntsd fel bő vízzel - többel, mint amennyi ellepi! -, add hozzá a babérleveleket, az egész borsot, sót ízlés szerint, és hagyd főni. Egy másik lábasban főzd félkeményre a babot, majd öntsd le róla a vizet, és utána add a húsos léhez.
Amikor már kissé megpuhult a hús, add hozzá a karikára vagy kockára vágott zöldségeket és a fűszereket. A petrezselymet még ne! Kis lángon hagyd főni az egészet, amíg minden szépen megpuhul.
Amikor ez megtörtént, kóstold meg a levesed, fűszerezd még utólag, tedd bele a petrezselymet, hagyd még pár percig a lángon, és kész is van.
Nálunk babgulyás van és lángos
Babgulyás
--------------------------------
60 dkg marhalábszár
40 dkg tarkabab
3 közepes sárgarépa
1 csokor friss petrezselyem
1 fehérrépa
1 vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
1 tv paprika
1 paradicsom
1 egészen kicsi fej zeller
1 evőkanálnyi pirospaprika
1 teáskanálnyi őrölt kömény
néhány szem egész bors
só, frissen őrölt bors
zsiradék
A babot áztasd be egy éjszakára, ez az első lépés, ha ezt megtetted, kész is vagy, mehetsz pihenni. Amikor eleget ázott a bab, tisztítsd meg és vágd fel a zöldségeket, tisztítsd meg a húst, kockázd fel nagyjából egységes méretű részekre, majd tedd félre.
Meggyfelfújt
beküldte: KGIZI
Meggyfelfújt »
Zöldborsóleves csirkeaprólékkal
beküldte: dakota
Zöldborsóleves csirkeaprólékkal »
Mézes krémes
beküldte: tomika01
Mézes krémes »
A vöröshagymát pucold meg, majd kockázd fel egészen apróra. Vedd elő a legszebb gulyásfőző lábasodat, az aljába tegyél annyi zsiradékot, amin szépen megfonnyaszthatod a hagymát. Gyújts a lábas alá, majd dinszteld meg rajta a kockára vágott hagymát.
Amikor már szép üveges, add hozzá a húst a kömény társaságában, és pirítsd meg kissé. Amikor már kifehéredtek a húskockák, keverd hozzá a pirospaprikát, majd öntsd fel bő vízzel - többel, mint amennyi ellepi! -, add hozzá a babérleveleket, az egész borsot, sót ízlés szerint, és hagyd főni. Egy másik lábasban főzd félkeményre a babot, majd öntsd le róla a vizet, és utána add a húsos léhez.
Amikor már kissé megpuhult a hús, add hozzá a karikára vagy kockára vágott zöldségeket és a fűszereket. A petrezselymet még ne! Kis lángon hagyd főni az egészet, amíg minden szépen megpuhul.
Amikor ez megtörtént, kóstold meg a levesed, fűszerezd még utólag, tedd bele a petrezselymet, hagyd még pár percig a lángon, és kész is van.
Lángos
--------------------------------
50 dkg finomliszt
1 dl tej
3 dl kefir
2 db tojás
2.5 dkg élesztő
2 kávéskanál só
1 teáskanál cukor
Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
A liszthez adjuk a sót, a tojást, a kefirt és a felfuttatott élesztőt. A tésztát alaposan kidolgozzuk.
Kiveszünk belőle annyit, amennyit sütni szeretnénk, a többit a hűtőbe tesszük. Gombócokat csípünk belőle, hagyjuk 20-30 percig kelni.
Majd olajos kézzel széthúzogatjuk a tésztát, és bő olajban kisütjük. Az első oldalát fedővel lefedve, a másik oldalát fedő nélkül sütjük.
Tálaláskor tehetünk rá fokhagymát, tejfölt, sajtot. A maradék tésztát kiolajozott nejlon zacskóban vagy dobozban a hűtőben több napig tárolhatjuk.
Tepsis csirkecomb zöldségekkel
6 db csirkecomb
só
frissen őrölt fekete bors
700 g burgonya
200-250 g lilahagyma, mogyoróhagyma, fehér hagyma, vegyesen
8 gerezd fokhagyma
400 g csicseriborsó (konzerv)
150 g bio kukorica (konzerv)
150 g borsó (fagyasztott)
150 g fekete olívabogyó
1 csokor petrezselyem
elkészítés
A combokat kettőbe vágjuk, és alaposan sózzuk, borsozzuk.
Egy nagyobb tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben elkezdjük sütni, egyszer-egyszer megforgatjuk.
Mikor kb. félpuhára sültek, hozzáadjuk a hagymákat karikára vágva, a felaprított fokhagymát és a burgonyát. Jól átforgatjuk a csirke zsírjában őket, öntünk alá kb. 100 ml forrásban lévő vizet, kissé megsózzuk, borsozzuk újból. Visszatesszük a sütőbe, és kb. 30 perc alatt szinte puhára sütjük.
Hozzáadjuk a borsót, kukoricát, olívabogyót és a levétől leöblített csicseriborsót.
Óvatosan összeforgatjuk a krumplival, hagymával.
Hozzáöntünk újból kb. 150 ml forrásban lévő vizet. Visszatéve a sütőbe készre sütjük.
Legvégén, ha kivettük a sütőből, megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel.
Most láttam ezt a topikot, végigolvastam, és jó dolgokat másoltam ki belőle- utólagos engedelmetekkel. Megláttam Rozália tepsis palacsintáját, és mi ezt tejespitének hívjuk, nagyon kedvelt étel volt gyerekkoromban és most is. Mikor regisztrálni akartam a Hoxára, és kérte a nicknevet, amit beírtam, arra azt válaszolta, h foglalt. Ez párszor megismétlődött. Bosszantott, nem voltam kezdő számítógépes, de nem tudtam, mit bénázhattam el. Pont sült a tejespite, és gondoltam, na még1 próba, biztos voltam h az se sikerül, és beírtam, h tejespite. Elfogadta! Ez annyira idétlen nicknévnek, amennyire finom ételnek. De aztán nem akartam kilépni, most meg már nem látom értelmét, igy 'viselem tovább ezt a nevet.
További szép napot mindenkinek!
Egyébként ma tökfőzeléket csináltam (kevés reszelt hagymát megdinsztelek zsiradékon, rá a tök, sózom, saját levében hagyom megfőni kis kaporral. Mikor kész, aludtej-liszt keverékével habarom be, nagyon nagyon finom. De most csináltam egy keveset egy új recept alapján, régen olvastam, tökkel ütött a neve, a reszelt tököt kaporral sóval ecettel ízesítve megfőzöm saját levében, majd tálaláskor túrót szórók rá. Mint könnyú diétás étel szerepel, majd meglátom milyen lesz.
Káposztás bablevest csülökkel és kakaós palacsintát.
Káposztás bableves csülökkel:
Hozzávalók:
50 dkg savanyú káposzta
25 dkg tarkabab
1 kisebb füstölt csülök
1 kisebb fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
5 dkg liszt
2 dl tejföl
5 dkg zsír
fél csokor kapor
3 db babérlevél
ecet
só
cukor
őrölt fűszerpaprika ízlés szerint
Elkészítés:
A babot és a csülköt előző este beáztatjuk.
Másnap a csülköt feltesszük főni, később, amikor a csülök már puhulni kezd, hozzáadjuk a babot, a babérlevelet, és tovább főzzük. Ha a csülök sós, vigyázzunk hogy el ne sózzuk.
Közben az apróra vágott hagymát zsírban üvegesre pirítjuk, és ezen a hagymás zsíron a savanyú káposztát megpároljuk, majd a puhuló babhoz keverjük.
Amikor a csülök megfőtt, kivesszük a levesből, a csontról lefejtjük a húst, és kockákra vágjuk.
Ezután világos paprikás rántással besűrítjük és tejfölözzük a levest, majd sóval, cukorral, ecettel utánaízesítjük és kiforraljuk. Végül beletesszük a kockára vágott csülköt, meghintjük apróra vágott kaporral, és tálaljuk.
Palacsinta tészta:
Hozzávalók:
20 dkg liszt (1 púpos evőkanál=2 dkg)
2 tojás
3 dl tej
2 dl szénsavas ásványvíz
1 csipet só
3/4 dl olaj
Elkészítés:
Egyszerű keverés után a tészta könnyen süthető. Az első sütése előtt a forró serpenyőbe pici olajat öntünk. A következő palacsintáknál erre már nincs szükség! Maximálisan elegendő, ami kisül a tésztából!
Töltelék:Holland kakaó(keserű kakaó por) cukorral összekeverve.Ennél finomabb egy instant kakaó sincs.Az igazi holland a legjobb :)!
tanyasi csirkepöri,nokedlivel,rántott csirke
gondolom a recept nem szükségeltetik
brokkolit főztem sós vízben
brokkoli rózsáira szedve, vastag szárrész levágva, só, víz
Babgulyást és tepsis palacsintát.
Tepsis palacsinta:
4 tojás
25 dkg liszt
6 dl tej
2 evőkanál cukor
só
1 cs. vaníliás cukor
2 dkg zsír
1 ek. porcukor
baracklekvár
A tojásokat a liszttel, tejjel, cukorral, sóval és a vaníliás cukorral simára keverem, hogy híg palacsintatésztát kapjak. Ha sűrű, kevés tejjel hígítom.
A zsírozott tepsibe öntött híg tésztát előre felforrósított (220 fokos) sütőben hólyagosra, enyhén barnáspiros színűre sütöm.
Tálaláskor a nagy kockákra vagy téglalap alakúra felvágott pitét megszórom porcukorral, és baracklekvárral tálalom.
Ha nem vacsizok a szüleimnél, akkor az alábbi receptet osztom meg, melyhez ezúton is kívánok jó étvágyat!
hozzávalók 1 főre:
- két-három szelet fehér kenyér
- margarin, vagy zsír
- só (ízlés szerint)
- fűszerpaprika
- hozzá savanyúság
A kenyeret 1-2 ujjnyi vastagságra szeletelem (lehet kapni előre szeletelt kenyeret is-én azt nem szeretem, mert össze van fogdosva)
Késsel felhordom az egyik felületére a zsiradékot, majd sózom.
Májkrémet is használhatunk zsiradék helyett.
A végén fűszerpeprikával is meghinthető.
Elkészítési idő: kb. 3 perc
Kalória 100g termékben: változó (attól függ, hogy mivel kenem a kenyeret)
Husi tortát fogok délután készíteni. Az eredeti nevére nem is emlékszem már, a lányom kezdettôl fogva így hívta:)
60-65 dkg csirke v. pulykamellfilé,15-20dkg reszelt trapista sajt, 15-20 dkg füstölt sajt,20 dkg csirke v. pulykasonka, liszt,
3-4 tojás,1 tejföl,1 cs. bacon szalonna
Egy közepes tüzálló edényt kibélelünk bacon szalonnával.
A besózott, vékony szeletekre vágott húst bepanírozzuk liszbe, tojásba, és a reszelt sajtok keverékébe, és rétegesen a sonkával beletesszük a kibélelt tálba. 1 tojást elkeverünk egy pohár tejföllel és az egészre borítjuk.
Meleg sütőben kb 50 percig sütjük. Hagyjuk kihülni (egy éjszaka), mert a meleg sajt miatt nem lehet szeletelni.
Nagyon szép, finom és laktató. Ideális vendégváró!
Sütni fogok estefelé:) 10 perces rétest.
Receptje:
25 dkg tészta (tekert, csavar, vagy csigatészta), 5 dl tej, 2 dl tejföl, 2 dl kefir, 15 dkg kristálycukor, 2 evőkanál vaníliás cukor, 1 csipet só, 3 db tojás, 10 dkg mazsola, meggy, vagy befőtt ( ami van)
Elkészítés: A tejbe beáztatom kicsit a tésztát, a többi hozzávalót összekeverem. A 30 x 22 cm-es tepsit kikenem vajjal, belisztezem, és beöntöm a tésztás tejet, erre ráborítom a keveréket. Beleszórom a mazsolát és egy marék ( kb. 20 db.) kimagozott meggyet is. Közepesen meleg sütőben kb. 45 perc alatt megsül.