Melyik gyümölcsben van a legkevesebb kcal? (tudásbázis kérdés)
Mindenki, hiszen főételekbe használjuk a paradicsomot, nem süteményekbe...
Ami viszont érdekes, hogy orvosi, egészségügyi szempontból a ZÖLD színű "zöldségeket" tekintjük klasszikusnak, pl. a sárgahüvelyű zöldbab lehet finom, de a zöldhüvelyű biztosan egészségesebb. A paradicsom likopinját pedig a piros gyümölcsök tartalmazzák még, ugyanis egyéb piros színű zöldség nem nagyon akad. Zöld termésének fogyasztása kifejezetten káros.
Jöhetne erre már egy biológus :)
A zöldség kifejezés konyhaművészeti műszó. Definíciója nem tudományos igényű, nagyrészt önkényes és szubjektív.
Általában a zöldségek inkább sósak vagy erősek, mintsem édes ízűek (néhány kivétellel, mint a rebarbara, sütőtök) vagy az óceániai kultúrákban elterjedt édes burgonya, a „kumara”.
Mivel a „zöldség” nem botanikai kifejezés, nincs ellentmondás abban, hogy egy növényi rész botanikailag gyümölcs, de egyébként zöldségnek tekintjük. Régi könyvekben is találkozhatunk olyan nézetekkel, amelyben a dinnyét zöldségként, a paradicsomot gyümölcsként említik meg.
Annyit tudok,hogy én a paradicsomot zöldségnek,a dinnyét gyümölcsnek tekintem és ma az általános iskolában is így tanítják!
Én is úgy hallottam, hogy a paradicsom gyümölcs.
Sőt, a dinnye pedig zöldség, konkrétan az uborkafélék családjába tartozik, s ezt a szára, levelei is igazolják.
Az eper a rózsafélékhez... :D
Hivatalosan zöldség, gyakorlatban leginkább is-is: mindent lehet belőle készíteni, nyersen vagy sütve-főzve, amit csak a gasztronómiai találékonyság valaha zöldségből vagy gyümölcsből kiagyalt.
Ismerjük meg!
A burgonyafélék családjába tartozik, így távoli rokona a paprikának, a tojásgyümölcsnek (padlizsánnak) és a krumplinak is. A paradicsom (Lycopersicon esculentum) húsos bogyótermése világszerte az egyik legkedveltebb zöldségnövény. Számtalan fajtájának változékonyságát a bogyók mérete (2-3 dkg-tól a 25-30 dkg-osakig), száma, színe, alakja adja. A legtöbb fajta bogyójának színe piros, a benne lévő likopin illetve béta-karotin mennyiségétől függően.
Most akkor zöldség vagy gyümölcs?
Szerintem a többség szerint zöldség!
Ha akármilyen nagyáruházban elmész a zöldségespult elött,vagy akár csak egy zöldségesbe bemész hol látod?Csak is a zöldségeknél nem?Egyébként én zöldségnek eszem és azt is tudtam mindig,hogy az!
Az számértékek jónak tűnnek, csak az nem zsír, hanem gyümölcssav.
A Bíró-Lindner-féle Tápanyagtáblázat c. könyv helyesen írja e dolgokat.
Hoxa!
A táblázat téves, a gyümölcsökben jóval kevesebb zsír van, mint az írja (pl. a citromra 5,8 g/100 g-ot ír, ez irreális érték, a valós pártized g lehet 100 g-onként).
Ez a tévedés több tápanyagtáblázatban is megtalálható.
A zsírként megadott értékek a gyümölcsöknél az ún. gyümölcssavakat (citromsav, almasav stb.) jelentik (amiknek szintén van kalóriatartalmuk, 2 kcal/g körül).
Rövid számolás után látható, hogy az energiatartalom nem jön ki, ha a zsírokra érvényes ~ 9 kcal/g-mal számolunk (ellenben a gyümölcssavakra érvényes 2 kcal/g-mal kijön).
Egyébként a citromban van a legkevesebb.
Itt van fent a tápanyagtábla, kiválasztod, hogy gyümölcsök és máris megnézheted mi mennyi kcalt tartalmaz (100 grammra van megadva)
úgy írtam, h "ha azt vesszük".:) én is csak hallottam róla, hogy gyümölcs, nekem attól még zöldség, mert úgy van berögződve, de akár lehetne gyümölcs is..:)
egyébként meg mindegy, mert alacsony a kalóriatartalma és még finom is.:)
" Paradicsom - a gyümölcs
Bizony, nem elírás, a paradicsom az egyik legnépszerőbb gyümölcs. Ezzel a kijelentéssel sokan vitába szállnának, de a tudomány az tudomány. A botanika félreérthetetlenül és minden kétséget kizáróan a gyümölcsök közé sorolja a piacon garantáltan a zöldséges standon fellelhető növényt.
A definíció szerint gyümölcsnek nevezzük a növény érett, az esetek többségében lédús, húsos magházát vagy magházait, zöldségnek pedig a növény ehető részeit hívják, így gyökerét (pl. répa), gumóját (burgonya), szárát (zeller), levelét (saláta) vagy bimbóját (kelbimbó).
Tehát lényegében az adja az alapvető különbséget gyümölcs és zöldség között, hogy a magházát vagy egyéb részét esszük-e meg.
Az előbbiekben kifejtett meghatározások értelmében tehát az uborka, a cukkini, az avokádó, a paprikafélék, a hüvelyesek, a tökfélék és természetesen a paradicsom növénytani meghatározása is gyümölcs, hiszen mindegyik az adott növény érett magháza.
Nem mindegy mivel!
Abból kifolyólag, hogy zöldségfélének tartják, sokszor nem megfelelően fogyasztják a paradicsomot. Ha belegondolunk, a paradicsomos káposzta és a lecsó sem a könnyen emészthető ételek közé sorolható.
A zöldségek ugyanis lúgosak, míg a gyümölcsök savasak, amit természetesen a főzés tudományában a megfelelő ételek elkészítésének érdekében szigorúan figyelembe kell venni. Szóval egy újabb érv a még mindig kételkedőknek a paradicsom gyümölcs mivoltát illetően: a paradicsom savtartalma magas. Ezért összeférhetetlen a zöldségekkel, és ezt emésztőrendszerünk is megérzi.
De amennyiben savas gyümölcsnek megfelelően készítjük el kedvenc "zöldségünket", azaz magában és délelőtt, akkor szervezetünkre gyakorolt hatása kiváló. Ajánlott a gyümölcsöt nyersen fogyasztani, hiszen főzve, sütve emészthetetlen, ártalmas és nehéz étel. És ami még fontosabb: elveszíti vitamintartalma nagy részét.
Értékes beltartalom
Bele se gondolunk a reggeli közben falatozva, hogy milyen pozitív hatásokat köszönhetünk a piros gyümölcsnek. Ugyanis a citrom után a paradicsom tartalmazza a legtöbb vitamint. A paradicsom ásványianyag-tartalmát a kálium, a nátrium és a kalcium sók adják. A C-vitamin mennyisége változó - 25-40 mg/100g -, az éréssel összhangban növekszik. A szabadföldi természetesen lényegesen többet tartalmaz, mint a melegházi. Az apróbb fajtájú paradicsomnak kedvezőbb a C-vitamin mennyisége, mint a nagyobbaké.
Ezeken kívül bővelkedik B1 - és B2 - vitaminban, valamint A-vitaminban és karotinban is.
A paradicsom az egyik legjobb természetes gyógyszer. Különösen ajánlható az ízületi gyulladás, a reuma, a köszvény, a gyulladásos betegségek, vékonybélhurut esetén, valamint vese-és epekő oldására.
Kiváló a húgykősav-kristályokat feloldó képessége és vértisztító hatása, valamint ellenszere lehet a gyomorsav túltengésnek. A magas víztartalma a vér besőrősödését akadályozza meg. Ezeken felül hányingercsillapító, rothadás gátló anyagokat is tartalmaz.
Mindent összevetve irány a zöldséges - vagy gyümölcsös - és élvezzük jótékony hatásait kedvenc piros termésünknek, a paradicsomnak. "
ha azt vesszük, hogy a paradicsom is gyümölcs, akkor abban. 22kcal.
egyébként a görögdinnye 29kcal/100g
málna 29kcal/100g
őszibarack 40kcal/100g
ez sztem elég kevés.:)
Én úgy tudom, hogy a bogyós gyümikben!
Eper, málna, szeder!
További ajánlott fórumok:
- Mennyi volt a legkevesebb ruha, amiben egy ellenkező nemű barátod látott?
- Milyen gyümölcsből lehet lekvárt készíteni februárban?
- 1988-ban mely napon (hó/nap) született a legkevesebb gyerek?
- Fel akarom újítani azt a házat, ami szüleim tulajdona. Miként tehetem úgy, hogy a lehető legkevesebbet veszítsem öröklésnél?
- Hogyan tudok friss gyümölcsből(alma, banán stb.)chipset csinálni?
- Melyik tejben van a legkevesebb szénhidrát?