Lassan indul a befőzési szezon. Szoktál eltenni gyümölcsöt, savanyúságot.? (beszélgetős fórum)
NARANCSDZSEM
Hozzávalók: narancs,cukor
A narancsokat egészben 3 napig,naponta váltott friss hideg vízben áztatjuk.
Ezután a gyümölcsöt kivesszük a vízből,vékyan felszeleteljük,de nem hámozzuk meg. Eltávolítjuk a magokat,majd a narancsot annyi vízben,amennyi éppen ellepi,puhára pároljuk.
A gyümölcsöt szűrőkanállal kiszedjük,megmérjük.
Minden kiló gyümölcsre 50 dkg cukrot számítunk.
A megfőtt gyümölcsöt visszatesszük a levébe,beleöntjük a cukrot,és addig forraljuk,amíg a tányérra cseppentve belőle meg nem kocsonyásodik a lé.
Forrón üvegekbe tesszük,tetejére csöpp natrium benzoátot teszünk,lekötjük,és száraz dunsztba tesszük.
Igen,szoktam. Füge,narancs,sárgabarack,őszibarack,meggy,szilva lekvárt.
Bár az idén nem teszek el,mert még 4-5 éves lekvárjaim is vannak.
Szia Zsófi!
Én tegnap tettem el meggyet a napokban leírt formában.
Cseresznyét pedig befőttnek,de azt már vagy 3 hete.
sziasztok
a meggyből végülis sima meggybefőtt lett, de még lesz mit leszedni, azt elrakom nyersen. ti hogy álltok a befőzéssel?:-)
Szia Zsófi!
Részvétem a szomorú esemény miatt.
Én már jobban vagyok,és most elküldöm a meggy receptet.
Ezt befőttnek,süteményekhez egyformán alkalmazhatod,nagyon finom,és sokáig eláll.
Dupla haszna van,mert az eltevéskor visszamaradt lét üvegbe öntöd,és szörpnek tökéletes,mert nyersen van eltéve,és a vitamin benne marad.
MEGGY NYERSEN ELTÉVE:
1 kg meggyhez 20 dkg cukor és natrium benzoát. (én ezt használom,jobb,mint a szalicil)
A megtisztított,kimagozott meggyet összekeverjük a cukorral és 5 kg gyümölcsöt számítva 1 teáskanál nátrium benzoátot adunk hozzá.
1-2 napig az edényben hagyjuk,többször megkeverjük,hogy a cukor feloldódjon benne.
Ha a cukor feloldódott,amennyire szorosan lehet üvegekbe rakjuk,felengedjük saját levével,lekötjük és a helyére rakjuk.
A kimaradt levet szörpnek üvegbe tesszük,lezárjuk,és azt is eltesszük.
Azt hiszem,ez egy nagyon egyszerű és gazdaságos recept.
Üdvözöllek: Éva
szia Bévi jobbulást!
a napokban én se leszek mert meghalt apósom:-(
Szia Zsófi!
Majd a napokban válaszolok a kérdésedre,de most nem tudok a gépnél ülni,beteg vagyok. Állítólag vírus fertőzés.
Majd jövök,üdv: Éva
szia Bévi,
ez a meggy az a módszer hogy egy réteg meggy, egy réteg cukor?
a hétvégén, jövő héten kezdhetem el szedni a meggyet, talán befőtt lesz belőle? te a befőttet hogy csinálod?
Szia Zsófi!
Én e meggyet kimagozva,nyersen szoktam eltenni.
Meg lehet enni befőttként is, és süteményekbe is nagyon finom.
Ha már lesz,őszibarack befőttet is érdemes eltenni,hámozva,kimagozva.
Ősszel a körte is nagyon jó.
Én még füge befőttet,és füge lekvártis szoktam befőzni.Van 3 nagy fügefám,és ami nem fogy el nyersen,azt befőzöm.
szia Bévi,
még ma is befőzök, és lassan érik a meggyünk, még körbe kell néznem a meggybefőttön kívül mit csináljak:-)
Sziasztok!
Ha valaki még nem ismeri,tudok egy jó oldalt,aminek a címe:
KONZERVÁLÁS HÁZILAG
Itt lehet megtalálni:
köszi Bévi.
a nagyim szokott finom savanyúságot eltenni, most megtaláltam a receptjét, és hasonló mint amit te írtál:-)
Igen,csak simán lezárod az üveget,és mehet a kamrába. És persze a vödröt is. Vödörben nagyon finom,ha mindenféle van beletéve: z.paprika.uborka,csipős paprika,karfiol,stb.
Másik: Sikerült a könyvet megrendelnem a Móra könyvesháznál.
Szia Zsófi!
Köszönettel megkaptam a könyvvel kapcsolatos üzenetedet,válaszoltam is rá a fórumon,ahol keresem a könyvet.
A savanyúság receptje a következő:
10 liter hidegvíz
1,5 liter 20 %-os ecet (vagy 3 l. 10 %-os)
1 kg kr. cukor,
10 evőkanál só
3 kávéskanál borkénpor (élelmiszer boltban,mezőgazd. boltban kapható)
Ezeket az összetevőket hidegen összekevered,és ráöntöd az üvegben lévő nyersanyagra.
Azért írom,hogy nyersanyagra,mert ezzel a lével mindenfajta savanyúságot tudsz készíteni.
Én egy idős sváb asszonytól tanultam vagy 30 évvel ezelőtt,azóta is ezt használom.
2-3 évig eláll vele a savanyúság.
Hordóban,vagy nagyobb vödörben is készíthető vele savanyúság,akár vegyesen,mindent bele módon.
Ha kevesebb lé kell,én arányítani szoktam a vízmennyiséghez. (Üvegbe rakom a savanyítani valót,felönöm vízzel. Utána leöntöm a vizet,és megmérem,milyen mennyiségre van szükségem. Ha maradna lé,el lehet tenni csavaros üvegben későbbre.)
Remélem segítettem. Sok sikert: Éva
szia Bévi, légyszi írd le:-)
küldtem neked üzenetet mert láttam keresel egy könyvet.
Szia zsófi!
Én kénporosan szoktam eltenni uborkát,ha érdekel,akkaor leírom. Ez nagyon egyszerű.
sziasztok
szeretnék eltenni uborkát, van valakinek valami egyszerű receptje?
Egyedül paradicsomot szoktam befőzni, italnak.
Csemegeuborka levét nem találom el:)
Csalamádé nem tudom miért, de megbuggyan és forr:)
Nagyon finom a zöldpaprika,almapaprika(ha szereted az erőset). Karfiol zöldpaprikával,vagy erőspaprikával és apróhagymával.
Csalamádé,uborka,stb.
Én kénesen szoktam eltenni,nagyon sokáig eláll.
Szia!
Nem, teljesen normálisan cukorral. A lekvár az egy e.kanállal 1 pont, tehát annyira nem vészes.
A férjem nagymamája cukorbeteg, ő szokott efféléket cukor nélkül eltenni, azt hiszem csak édesítőt kever hozzá, de azok nem lesznek sem olyan finomak, sem olyan tartósak, mint a hagyományosak.
Majd megkérdezem hogyan teszi el őket.
További ajánlott fórumok:
- Milyen gyümölcsöt / zöldséget ettél ma?
- Küldj egy gyümölcsött!🍍🍉🍇🍊🍋🍌
- Melyek a lúgosító ételek, zöldségek, gyümölcsök?
- Írjunk gyümölcsöket, zöldségeket szóláncban
- 1 éves kisfiamnak adhatok már házi befőzési gyümölcsöt?
- Gyöngyhagymát szeretnék eltenni savanyúságnak? Nem tudja mikor van neki a szezonja? Mikor lehet azt eltenni?