Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Lassan indul a befőzési szezon. Szoktál eltenni gyümölcsöt, savanyúságot.? fórum

Lassan indul a befőzési szezon. Szoktál eltenni gyümölcsöt, savanyúságot.? (beszélgetős fórum)


1 2 3
2008. jún. 25. 04:35
♣♣Sziasztok.Ma reggel kipróbálom azt az ecetes dolgot,amit itt irtatok.Soha nem csináltam még ilyet,de nincs kedvem a tűzhelyet bekapcsolni ebben a hőségben.Szép napot Mindenkinek.♣♣
2008. jún. 21. 14:19

NARANCSDZSEM


Hozzávalók: narancs,cukor


A narancsokat egészben 3 napig,naponta váltott friss hideg vízben áztatjuk.

Ezután a gyümölcsöt kivesszük a vízből,vékyan felszeleteljük,de nem hámozzuk meg. Eltávolítjuk a magokat,majd a narancsot annyi vízben,amennyi éppen ellepi,puhára pároljuk.

A gyümölcsöt szűrőkanállal kiszedjük,megmérjük.

Minden kiló gyümölcsre 50 dkg cukrot számítunk.

A megfőtt gyümölcsöt visszatesszük a levébe,beleöntjük a cukrot,és addig forraljuk,amíg a tányérra cseppentve belőle meg nem kocsonyásodik a lé.

Forrón üvegekbe tesszük,tetejére csöpp natrium benzoátot teszünk,lekötjük,és száraz dunsztba tesszük.

2008. jún. 20. 10:27
Bévi a narancslekvárt hogy csinálod? az a kedvencem, és idén szeretnék majd csinálni.
38. 9c8432d068 (válaszként erre: 37. - 9c5ea9abb5)
2008. jún. 20. 09:05

Igen,szoktam. Füge,narancs,sárgabarack,őszibarack,meggy,szilva lekvárt.

Bár az idén nem teszek el,mert még 4-5 éves lekvárjaim is vannak.

2008. jún. 20. 07:46
kaptunk a szomszédtól cseresznyét, de nem fogy, a mályhűtőbe meg nem fér, így folytatom az eltevést. a maradék meggyből meg talán lekvárt csinálok:-)Bévi te szoktál lekvárt készíteni?
36. 9c8432d068 (válaszként erre: 35. - 9c5ea9abb5)
2008. jún. 20. 07:37

Szia Zsófi!


Én tegnap tettem el meggyet a napokban leírt formában.

Cseresznyét pedig befőttnek,de azt már vagy 3 hete.

2008. jún. 20. 06:35

sziasztok

a meggyből végülis sima meggybefőtt lett, de még lesz mit leszedni, azt elrakom nyersen. ti hogy álltok a befőzéssel?:-)

2008. jún. 18. 09:54
köszi Évi, ugyanezt a receptet csináltam meg cseresznyéből:-)
33. 9c8432d068 (válaszként erre: 32. - 9c5ea9abb5)
2008. jún. 18. 09:50

Szia Zsófi!


Részvétem a szomorú esemény miatt.


Én már jobban vagyok,és most elküldöm a meggy receptet.

Ezt befőttnek,süteményekhez egyformán alkalmazhatod,nagyon finom,és sokáig eláll.

Dupla haszna van,mert az eltevéskor visszamaradt lét üvegbe öntöd,és szörpnek tökéletes,mert nyersen van eltéve,és a vitamin benne marad.


MEGGY NYERSEN ELTÉVE:


1 kg meggyhez 20 dkg cukor és natrium benzoát. (én ezt használom,jobb,mint a szalicil)


A megtisztított,kimagozott meggyet összekeverjük a cukorral és 5 kg gyümölcsöt számítva 1 teáskanál nátrium benzoátot adunk hozzá.

1-2 napig az edényben hagyjuk,többször megkeverjük,hogy a cukor feloldódjon benne.

Ha a cukor feloldódott,amennyire szorosan lehet üvegekbe rakjuk,felengedjük saját levével,lekötjük és a helyére rakjuk.

A kimaradt levet szörpnek üvegbe tesszük,lezárjuk,és azt is eltesszük.


Azt hiszem,ez egy nagyon egyszerű és gazdaságos recept.


Üdvözöllek: Éva

2008. jún. 16. 20:26

szia Bévi jobbulást!

a napokban én se leszek mert meghalt apósom:-(

31. 9c8432d068 (válaszként erre: 30. - 9c5ea9abb5)
2008. jún. 16. 19:02

Szia Zsófi!


Majd a napokban válaszolok a kérdésedre,de most nem tudok a gépnél ülni,beteg vagyok. Állítólag vírus fertőzés.

Majd jövök,üdv: Éva

30. 9c5ea9abb5 (válaszként erre: 28. - 9c8432d068)
2008. jún. 16. 06:50

szia Bévi,

ez a meggy az a módszer hogy egy réteg meggy, egy réteg cukor?

a hétvégén, jövő héten kezdhetem el szedni a meggyet, talán befőtt lesz belőle? te a befőttet hogy csinálod?

29. 2577cdcc12 (válaszként erre: 11. - 831ad879a7)
2008. jún. 13. 14:30
Én az eper meg a baracklekvárt is édesítővel csinálom. A gyümölcsöket nagyságuk alapján felvágom és odateszem főzni. Én nem főzöm órákig, mert azt szeretem, ha jó darabos, de olyan is volt már, hogy a felét leturmixoltam. Jó nagy lángon besűrítem, fűszerezem (én imádom a fahéjat, tehát teszek bele, amihez illik, vagy szegfűszeget), az édesítőt (én folyékon ezerédest használok) mindig csak a legvégén teszem bele, mielőtt az üvegekbe kerül. Ugyanolyan finom, mint a cukorral eltett, legalábbis nálunk a nem diétázók sem vették még észre :o). Ha bekerült az üvegekbe én be szoktam rakni dunsztba. Kihül, és mehet a kamrába...
28. 9c8432d068 (válaszként erre: 27. - 9c5ea9abb5)
2008. jún. 13. 14:20

Szia Zsófi!


Én e meggyet kimagozva,nyersen szoktam eltenni.

Meg lehet enni befőttként is, és süteményekbe is nagyon finom.


Ha már lesz,őszibarack befőttet is érdemes eltenni,hámozva,kimagozva.

Ősszel a körte is nagyon jó.

Én még füge befőttet,és füge lekvártis szoktam befőzni.Van 3 nagy fügefám,és ami nem fogy el nyersen,azt befőzöm.

2008. jún. 13. 12:23

szia Bévi,

még ma is befőzök, és lassan érik a meggyünk, még körbe kell néznem a meggybefőttön kívül mit csináljak:-)

2008. jún. 12. 09:09

Sziasztok!


Ha valaki még nem ismeri,tudok egy jó oldalt,aminek a címe:


KONZERVÁLÁS HÁZILAG



Itt lehet megtalálni:


[link]

2008. jún. 11. 06:55

köszi Bévi.

a nagyim szokott finom savanyúságot eltenni, most megtaláltam a receptjét, és hasonló mint amit te írtál:-)

24. 9c8432d068 (válaszként erre: 23. - 9c5ea9abb5)
2008. jún. 10. 19:48

Igen,csak simán lezárod az üveget,és mehet a kamrába. És persze a vödröt is. Vödörben nagyon finom,ha mindenféle van beletéve: z.paprika.uborka,csipős paprika,karfiol,stb.


Másik: Sikerült a könyvet megrendelnem a Móra könyvesháznál.

2008. jún. 10. 18:59
egy kérdésem még lenne: ha ráöntöm pl. uborkára a levet, csak simán lezárom az üveget/vödöt és mehet is a helyére a kamrába?
2008. jún. 10. 18:55
köszi Bévi, ki fogom próbálni:-)
21. 9c8432d068 (válaszként erre: 20. - 9c5ea9abb5)
2008. jún. 10. 14:21

Szia Zsófi!

Köszönettel megkaptam a könyvvel kapcsolatos üzenetedet,válaszoltam is rá a fórumon,ahol keresem a könyvet.


A savanyúság receptje a következő:


10 liter hidegvíz

1,5 liter 20 %-os ecet (vagy 3 l. 10 %-os)

1 kg kr. cukor,

10 evőkanál só

3 kávéskanál borkénpor (élelmiszer boltban,mezőgazd. boltban kapható)


Ezeket az összetevőket hidegen összekevered,és ráöntöd az üvegben lévő nyersanyagra.

Azért írom,hogy nyersanyagra,mert ezzel a lével mindenfajta savanyúságot tudsz készíteni.

Én egy idős sváb asszonytól tanultam vagy 30 évvel ezelőtt,azóta is ezt használom.

2-3 évig eláll vele a savanyúság.

Hordóban,vagy nagyobb vödörben is készíthető vele savanyúság,akár vegyesen,mindent bele módon.


Ha kevesebb lé kell,én arányítani szoktam a vízmennyiséghez. (Üvegbe rakom a savanyítani valót,felönöm vízzel. Utána leöntöm a vizet,és megmérem,milyen mennyiségre van szükségem. Ha maradna lé,el lehet tenni csavaros üvegben későbbre.)


Remélem segítettem. Sok sikert: Éva

2008. jún. 10. 14:03

szia Bévi, légyszi írd le:-)

küldtem neked üzenetet mert láttam keresel egy könyvet.

2008. jún. 10. 13:19

Szia zsófi!

Én kénporosan szoktam eltenni uborkát,ha érdekel,akkaor leírom. Ez nagyon egyszerű.

2008. jún. 9. 20:41

sziasztok

szeretnék eltenni uborkát, van valakinek valami egyszerű receptje?

2008. jún. 4. 20:11
Keresztanyám minden évbe tesz el eperlekvárt (édesítővel, mivel cukorbeteg) ha érdekel valakit, elkérem Tőle.
2008. jún. 4. 19:59
idén eperlekvárt akarok gyártani :)))
2008. jún. 4. 19:57

Egyedül paradicsomot szoktam befőzni, italnak.

Csemegeuborka levét nem találom el:)

Csalamádé nem tudom miért, de megbuggyan és forr:)

14. 9c8432d068 (válaszként erre: 12. - 9c5ea9abb5)
2008. jún. 4. 19:39

Nagyon finom a zöldpaprika,almapaprika(ha szereted az erőset). Karfiol zöldpaprikával,vagy erőspaprikával és apróhagymával.

Csalamádé,uborka,stb.

Én kénesen szoktam eltenni,nagyon sokáig eláll.

13. d606bc0fd7 (válaszként erre: 11. - 831ad879a7)
2008. jún. 4. 13:29

Szia!


Nem, teljesen normálisan cukorral. A lekvár az egy e.kanállal 1 pont, tehát annyira nem vészes.


A férjem nagymamája cukorbeteg, ő szokott efféléket cukor nélkül eltenni, azt hiszem csak édesítőt kever hozzá, de azok nem lesznek sem olyan finomak, sem olyan tartósak, mint a hagyományosak.


Majd megkérdezem hogyan teszi el őket.

12. 9c5ea9abb5 (válaszként erre: 9. - 9c8432d068)
2008. jún. 4. 05:07
köszi:-) Béka is írta hogy a bolti savanyúságok nagyon rosszak, jó lenne azt is eltenni, de még nem tudom mit.
1 2 3

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook