Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: fórum

Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)


114300. LadyBird 2015 (válaszként erre: 114298. - Dodi44)
2019. aug. 27. 08:07

Semmi baj! De tudod, ebben a fórumban megfőzzük, megsütjük, elkészítjük...:))


Fajdkakas

Miután megkoppasztottuk, kiszedtük, megtisztítottuk, jól megspékeljük s a spékelt részével felfelé lábasba rakva dinszteljük. Miután megbarnul, ecetet és bort öntünk reá. Ha már jól megpuhult, kivesszük, egy más lábasba téve tejfellel leöntjük s kisütjük. A levével vadhúsmártást készítünk, amelybe apróra vagdalt citromhéjat, tejfelt, s néhány kanálnyi égetett cukrot teszünk, azután felfőzzük s külön szervírozzuk. A fajdkakast felszeleteljük, egy tálon összerakva szervírozzuk, s a levével leöntjük. Ha a fajdkakas már öreg, úgy néhány napig pácban hagyjuk, mielőtt kisütnők.


Fajdkakas szalmiban

Előző nap a fajdot előkészítjük, s a mellhúsát s combjait levágjuk. A többi húst a csontokról leszedjük, a csontokat összetörjük s egy igen jól elkészített páccal felfőzzük. A húst igen apróra fasírozzuk, szőrszitán keresztül passzírozzuk, azután igen apróra vagdalt szalonnával, néhány felaprózott gombával, fűszerrel, borral s egy kevés tejföllel jól dinszteljük, kevés páccal olykor-olykor feltöltjük. Másnap a mellhúsról s a combokról a bőrt lefejtjük, jól megspékeljük, s pácban megfőzzük, azután kivéve onnan kisütjük. Néhány ujjnyi vastagságú zsemlyeszeletet zsírban mindkét oldalon megpirítunk, az előző napon elkészített szalmival bekenjük, egy kevés pecsenyezsírt öntünk reá, s koszorúalakban rakjuk reá a tálra. A mellhúsát s a combokat középre tesszük, a pecsenyezsírt reá öntjük, s azonnal szervírozzuk.


Fajd vadhús-mártásban

Úgy készítjük elő egészen, mint az előbbit, azután szalonna, hagyma, fűszerekből, zöldségfélékből, pácoló fűből, ecetből, borból, citromhéjból s borókabogyóból készült pácba tesszük, s ott hagyjuk 2–3 napig. Miután a pácból kivettük, szép pirosra kisütjük, a pácot reáöntjük, s mire jól megpuhult, tejfellel leöntjük s jól felfőzzük. A levéből barna mártást készítünk, amelyről a zsírt leszedve egy kis bort öntünk hozzá, s azután vele a felszeletelt húst leöntjük.


Fajd orosz módra

Szellős, hűvös helyre függesztjük, s ott tartjuk nyolc napig, azután megkoppasztjuk, megtisztítjuk, kiszedjük, megmossuk, feldaraboljuk s besózzuk. Egy fényezett fazekat szalonnával kirakunk, s azután szeletekre vágott hagymát, babérlevelet, szegfűszeget s nehány borsszemet adunk föléje, erre tesszük azután egy rétegben a fajd húsát. Ezen rétegekben való berakást mindaddig megismételjük, míg a fajd összes húsát a fazékra raktuk, azután leöntjük az egészet vörösborral úgy, hogy a bor egészen elfedje a vadhúst. A fazekat azután vászonnal bekötözzük, tésztaréteggel a száját bevonjuk, s néhány óra hosszat sütjük. Ennek befejeztével a fazekat jégre tesszük, amelyből végre a húst kiszedve, azt hidegen szervírozzuk.

Forrás:HALAK, VADAK ELKÉSZÍTÉSE

A MAGYAR KONYHA SZÁMÁRA ÖSSZEÁLLÍTOTTA:

STŐGERMAYER ANTAL

Szolnok, 1912.

[link]

114299. Dodi44
2019. aug. 27. 07:50

Ez a megszokott ejfel utani kep felenk is:


[link]

114298. Dodi44
2019. aug. 27. 07:42
Bocsanat, hogy eltertem a tematoktol...
114297. Dodi44
2019. aug. 27. 07:40

Nem tudom, tudod e, hogy a regi magyar edokben a fajdkakasok es a tyukjaik is voltak dusasan. Ma mar megoltek majdnem mindent. De meg a ruszkiknal vannak.


[link]

114296. Dodi44
2019. aug. 27. 07:28

Ha tetszik, ezek sem megvetni valok...

Talan megtalalod kozottuk a Te kedvencedet is...


[link]

114295. forrest2010 (válaszként erre: 114293. - Dodi44)
2019. aug. 27. 07:11
...gyönyörűek :) 1x a kék selyemmadárról láttam valamibe 1 rövid kis filmet , tündéri volt és a tánca ? megnézném valamelyik pasit h mit ad elő ? ha udvarol :) :) :) ?
114294. Dodi44
2019. aug. 27. 07:03

Lattal mar ehhez hasonloallatokat a kerted vegeben?


[link]

114293. Dodi44
2019. aug. 27. 06:56

Ki szereti a kulonlegesebbeket a madar vilagbol?

Egy par exotikusabbak:


[link]

114292. forrest2010 (válaszként erre: 114284. - Sajtostallér)
2019. aug. 27. 06:49
...Bundy kb 60 éven át naponta 2 litert megivott :( :( lehet h már az ereiben is az folyik ? de h nem tett jót neki az tuti / jó ! a testvéreinek + a pia nem tett jót :( :( /
114291. forrest2010 (válaszként erre: 114270. - Globus)
2019. aug. 27. 06:41
...nálunk még ma is így fogyik a palacsinta , de csak , hamá' ébren vannak :( ezért is sokszor én már addigra megsütöttem mire felkelnek :)
114290. forrest2010 (válaszként erre: 114269. - Bözsi néni)
2019. aug. 27. 06:39
...bakker ! h micsoda 1 igénytelen banda vagyunk !!!! mikor 10 éve lett számítógépünk akkor vettem 1 szkennert is vele együtt + nyomtatót , csodálatos képeket nyomtattam vele ki is fogyott a tinta és nemtom h mi a manóért ? de soha többé nem lettek olyan szépek a képek , mint az eredeti patronokkal :( vettem 1 másik nyomtatót 1 olcsóbbat / én hül.e nemhogy lézert vettem volna :( ebből is kifogyott a tinta , aztán ez is +hótt :( :( azóta nincs is nyomtatónk , beszkennelni szoktam a gépbe még ma is , de ennyi :( :( igénytelen banda vagyunk :) pedig tényleg szinte minden kütyüt megveszünk :( :( de okos telefon nemkő !!!!
114289. forrest2010 (válaszként erre: 114262. - Globus)
2019. aug. 27. 06:30
... " kár , h mindent kidobálnak az emberek ." mikor a kis aranyos , idős szomszédnénim meghalt , az 50-60 éven át használt , őrizgetett , szeretett holmija javát kidobták :( nyitva volt az ablak , hallottam a csörömpölést , ahogy borították ki a konténerbe :( hát nem kicsit vérzett a szívem érte :( annyira vigyázott mindenére :( :( ha 1x elmúlok / nagy cuclit ! majd 30 év múlva ! / akkor hasonló sors vár az én vackaimra is :( :( kolléganőmnek mondta valaha a fia , h oda hozzá majd 2 konténer se lesz elég :)
114288. forrest2010 (válaszként erre: 114242. - Forrest2010)
2019. aug. 27. 06:17
.... Inteneten is többet üldögél :) nemcsak a tv-n :)
114287. 60d7865544 (válaszként erre: 114286. - Guruljka)
2019. aug. 27. 04:49
Én is igy vagyok. Megeszek minden tejes ételt,de ebben az évben vagy 2× ittam tejet. Nem kivánnám meg. De igy vagyok a teával is. Talán még télen, néha bundás kenyérrel.
114286. Guruljka (válaszként erre: 114284. - Sajtostallér)
2019. aug. 27. 00:14

Végre valaki, aki hozzám hasonlóan áll a tejhez.

Kiskoromban elég sokat ittam azért, de ez idővel megváltozott, már vagy 40 éve nem iszom tejet.


Viszont néha azért használok,nagy ritkán tejbegrízbe vagy tejbezabhoz.

Palacsintába is szoktam keveset tenni. A tejtermékeket szeretem, de azokat csak tehéntejből.

114285. globus (válaszként erre: 114284. - Sajtostallér)
2019. aug. 26. 23:01

Ha ezeket eheted, emlékeim szerint finom dolgokat lehet alkotni.

Hááát ha belegondolok, a tej, tojás, liszt nélküli kamupalacsinta is bravúrnak számít 😁

Ami még igen jó, az a zabpehely, mazsola, méz.

114284. sajtostallér (válaszként erre: 114277. - Globus)
2019. aug. 26. 22:53

Tojást én ehetek, de a tejet elutasítom, nekem a tej undorító egy folyadék, egy testenedv. Sima vízzel, vagy ásványvízzel hígítom a palacsinta tésztáját.

De sajtot, tejfölt mindent eszek, csak a tej önmagában annyira undorító nekem.

Ha meg kéne innom... Pfu inkább világgá mennék!! :)

114283. sajtostallér (válaszként erre: 114280. - Fokhagyma)
2019. aug. 26. 22:47
Az első palacsinta és az első szerelem a kutyáé, a mondás szerint!! :DD Kidobandó!!
114282. Guruljka (válaszként erre: 114280. - Fokhagyma)
2019. aug. 26. 22:41
Magammal sem vagyok szigorú étkezés terén... :D
114281. Guruljka
2019. aug. 26. 22:40

Bocsánat: túl gyakran, nem túlgyakran.

Szokatlan a laptopon a szóköz-billentyű,ráadásul a helyesírás-ellenőrző mindent aláhúz, arra sem tudok hagyatkozni.

114280. fokhagyma (válaszként erre: 114278. - Guruljka)
2019. aug. 26. 22:40

Anyukámnak is mindig elszakadt az első palacsinta. Ő úgy nevezte, hogy az a sánta. Azt mindig megehettem.

Úgy nem szoktam sütni, ahogy írtad a két tányérost, ennél szigorúbb voltam. Amikor sok kellett, akkor két palacsintasütővel csináltam. Nagyon gyorsan ment, igaz, gyorsan is kellett csinálni.

114279. globus (válaszként erre: 114278. - Guruljka)
2019. aug. 26. 22:39
Így-így 🙂
114278. Guruljka (válaszként erre: 114270. - Globus)
2019. aug. 26. 22:36

Én egy időben 60 darabra kevertem palacsintatésztát. az igaz, hogy nem adtam elő túlgyakran a "mutatványt".

Nem csináltam belőle ügyet, bevezettük a két tányéros technikát.

Egy tányérra tettem a kisült, megtöltött palacsintákat. Ha megvolt a fejenkénti kettő, kajabáltam vagy szóltam, attól függően, hol volt a banda, jöttek érte, elvitték.

Mire megették, elkészült a következő adag egy másik tányérra. Hozták vissza az üres tányért, vihették a telit.

Én általában elteltem a szakadt példányokkal, főleg a sütés elején, mire "belejött" a régi jó palacsintasütő.

114277. globus (válaszként erre: 114276. - Sajtostallér)
2019. aug. 26. 22:11

[link]


Ezt sütöm, mert nem használhatok tojást és tejet sem. Frissen finom, de tényleg kiérződik a hajdina íze, ha sokáig áll. Ahogy elkészül, meg is töltöm azonnal, mert egymásra pakolva hajlamos összetapadni.

114276. sajtostallér (válaszként erre: 114275. - Globus)
2019. aug. 26. 22:08

Milyen lisztből sütöd a gm. palacsintát? Én is érintett vagyok, tudod.

Nekem legjobb a Mester palacsintapor. Mert ha shar lisztből vagy alfa mixből sütök, az nagyon puha, szakadós. Rizs lisztből meg kihűlés után töredezős.

114275. globus (válaszként erre: 114268. - Bözsi néni)
2019. aug. 26. 21:51
Ma valaki feltöltött egy gm. palacsintareceptet. Hasonlót régóta sütögetek, emiatt vettem itthonra is teflon sütőt. Hajdinásat a lemezből nem lehet kiszedni.
114274. Bözsi néni (válaszként erre: 114270. - Globus)
2019. aug. 26. 21:49

:D

Én nagyon szigorúan kitiltottam mindenkit a konyhából, ki kellett várniuk, míg elkészül. Ezért akárhogy sikerült volna is, mindig ízlett:-)

114273. Guruljka (válaszként erre: 114269. - Bözsi néni)
2019. aug. 26. 21:49
Kinek mire van szüksége gyakrabban. 😉
114272. globus (válaszként erre: 114269. - Bözsi néni)
2019. aug. 26. 21:49
Vennék, ha gyakran használnám.
114271. Bözsi néni (válaszként erre: 114246. - Anyagi)
2019. aug. 26. 21:47
Az enyémnek már nem tud:-)

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook