Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
Semmi baj! De tudod, ebben a fórumban megfőzzük, megsütjük, elkészítjük...:))
Fajdkakas
Miután megkoppasztottuk, kiszedtük, megtisztítottuk, jól megspékeljük s a spékelt részével felfelé lábasba rakva dinszteljük. Miután megbarnul, ecetet és bort öntünk reá. Ha már jól megpuhult, kivesszük, egy más lábasba téve tejfellel leöntjük s kisütjük. A levével vadhúsmártást készítünk, amelybe apróra vagdalt citromhéjat, tejfelt, s néhány kanálnyi égetett cukrot teszünk, azután felfőzzük s külön szervírozzuk. A fajdkakast felszeleteljük, egy tálon összerakva szervírozzuk, s a levével leöntjük. Ha a fajdkakas már öreg, úgy néhány napig pácban hagyjuk, mielőtt kisütnők.
Fajdkakas szalmiban
Előző nap a fajdot előkészítjük, s a mellhúsát s combjait levágjuk. A többi húst a csontokról leszedjük, a csontokat összetörjük s egy igen jól elkészített páccal felfőzzük. A húst igen apróra fasírozzuk, szőrszitán keresztül passzírozzuk, azután igen apróra vagdalt szalonnával, néhány felaprózott gombával, fűszerrel, borral s egy kevés tejföllel jól dinszteljük, kevés páccal olykor-olykor feltöltjük. Másnap a mellhúsról s a combokról a bőrt lefejtjük, jól megspékeljük, s pácban megfőzzük, azután kivéve onnan kisütjük. Néhány ujjnyi vastagságú zsemlyeszeletet zsírban mindkét oldalon megpirítunk, az előző napon elkészített szalmival bekenjük, egy kevés pecsenyezsírt öntünk reá, s koszorúalakban rakjuk reá a tálra. A mellhúsát s a combokat középre tesszük, a pecsenyezsírt reá öntjük, s azonnal szervírozzuk.
Fajd vadhús-mártásban
Úgy készítjük elő egészen, mint az előbbit, azután szalonna, hagyma, fűszerekből, zöldségfélékből, pácoló fűből, ecetből, borból, citromhéjból s borókabogyóból készült pácba tesszük, s ott hagyjuk 2–3 napig. Miután a pácból kivettük, szép pirosra kisütjük, a pácot reáöntjük, s mire jól megpuhult, tejfellel leöntjük s jól felfőzzük. A levéből barna mártást készítünk, amelyről a zsírt leszedve egy kis bort öntünk hozzá, s azután vele a felszeletelt húst leöntjük.
Fajd orosz módra
Szellős, hűvös helyre függesztjük, s ott tartjuk nyolc napig, azután megkoppasztjuk, megtisztítjuk, kiszedjük, megmossuk, feldaraboljuk s besózzuk. Egy fényezett fazekat szalonnával kirakunk, s azután szeletekre vágott hagymát, babérlevelet, szegfűszeget s nehány borsszemet adunk föléje, erre tesszük azután egy rétegben a fajd húsát. Ezen rétegekben való berakást mindaddig megismételjük, míg a fajd összes húsát a fazékra raktuk, azután leöntjük az egészet vörösborral úgy, hogy a bor egészen elfedje a vadhúst. A fazekat azután vászonnal bekötözzük, tésztaréteggel a száját bevonjuk, s néhány óra hosszat sütjük. Ennek befejeztével a fazekat jégre tesszük, amelyből végre a húst kiszedve, azt hidegen szervírozzuk.
Forrás:HALAK, VADAK ELKÉSZÍTÉSE
A MAGYAR KONYHA SZÁMÁRA ÖSSZEÁLLÍTOTTA:
STŐGERMAYER ANTAL
Szolnok, 1912.
Nem tudom, tudod e, hogy a regi magyar edokben a fajdkakasok es a tyukjaik is voltak dusasan. Ma mar megoltek majdnem mindent. De meg a ruszkiknal vannak.
Végre valaki, aki hozzám hasonlóan áll a tejhez.
Kiskoromban elég sokat ittam azért, de ez idővel megváltozott, már vagy 40 éve nem iszom tejet.
Viszont néha azért használok,nagy ritkán tejbegrízbe vagy tejbezabhoz.
Palacsintába is szoktam keveset tenni. A tejtermékeket szeretem, de azokat csak tehéntejből.
Ha ezeket eheted, emlékeim szerint finom dolgokat lehet alkotni.
Hááát ha belegondolok, a tej, tojás, liszt nélküli kamupalacsinta is bravúrnak számít 😁
Ami még igen jó, az a zabpehely, mazsola, méz.
Tojást én ehetek, de a tejet elutasítom, nekem a tej undorító egy folyadék, egy testenedv. Sima vízzel, vagy ásványvízzel hígítom a palacsinta tésztáját.
De sajtot, tejfölt mindent eszek, csak a tej önmagában annyira undorító nekem.
Ha meg kéne innom... Pfu inkább világgá mennék!! :)
Bocsánat: túl gyakran, nem túlgyakran.
Szokatlan a laptopon a szóköz-billentyű,ráadásul a helyesírás-ellenőrző mindent aláhúz, arra sem tudok hagyatkozni.
Anyukámnak is mindig elszakadt az első palacsinta. Ő úgy nevezte, hogy az a sánta. Azt mindig megehettem.
Úgy nem szoktam sütni, ahogy írtad a két tányérost, ennél szigorúbb voltam. Amikor sok kellett, akkor két palacsintasütővel csináltam. Nagyon gyorsan ment, igaz, gyorsan is kellett csinálni.
Én egy időben 60 darabra kevertem palacsintatésztát. az igaz, hogy nem adtam elő túlgyakran a "mutatványt".
Nem csináltam belőle ügyet, bevezettük a két tányéros technikát.
Egy tányérra tettem a kisült, megtöltött palacsintákat. Ha megvolt a fejenkénti kettő, kajabáltam vagy szóltam, attól függően, hol volt a banda, jöttek érte, elvitték.
Mire megették, elkészült a következő adag egy másik tányérra. Hozták vissza az üres tányért, vihették a telit.
Én általában elteltem a szakadt példányokkal, főleg a sütés elején, mire "belejött" a régi jó palacsintasütő.
Ezt sütöm, mert nem használhatok tojást és tejet sem. Frissen finom, de tényleg kiérződik a hajdina íze, ha sokáig áll. Ahogy elkészül, meg is töltöm azonnal, mert egymásra pakolva hajlamos összetapadni.
Milyen lisztből sütöd a gm. palacsintát? Én is érintett vagyok, tudod.
Nekem legjobb a Mester palacsintapor. Mert ha shar lisztből vagy alfa mixből sütök, az nagyon puha, szakadós. Rizs lisztből meg kihűlés után töredezős.
:D
Én nagyon szigorúan kitiltottam mindenkit a konyhából, ki kellett várniuk, míg elkészül. Ezért akárhogy sikerült volna is, mindig ízlett:-)
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)