Hogyan jöhetnénk ki hárman, heti 5 ezer Ft-ból? (tudásbázis kérdés)
Nem veszi észre senki sem, hogy nincs benne tojás. Tulajdonképpen miért is kell a tojás? Semmi másért, csakis a színe miatt!
A palacsinta: liszt, cukor, só, élesztőpor, langyos víz és kicsi olaj. Ennyiből összeállított és kisütött palacsintára még senki sem mondta, hogy hiányozna belőle a tojás.
Az élesztőpor helyett van aki sütőport tesz. Nekem úgy nem vált be.
palacsinta tojás és tej nélkül?? Akkor az vizes liszt? Azt hogy sütöd ki? És egyáltalán az íze???
Csipetke tojás nélkül? Az is csak liszt+víz?? brrrr.
A kelt tésztáról már nem is kérdezlek.
AZ oké, hogy spórolás, de azért nálam az nem azt jelenti, hogy egy 40 ft-os tojást nem "áldozhatok be" a csipetkének
A szükség nagy úr, nekem 4 évig sikerült, de most már felmentek az árak, ma már 8-9 ezerre van szükség, hogy ugyanazokat az alapanyagokat megvegyem.
Hogy egészséges lesz-e? Nem lesz az, de ha nincs több pénz rá, akkor ennyiből KELL megoldani!
A fő húsféle az a far-hát. Szinte csak ezt veszek.
Tejre hónapokig nem költök. Minden tejes ételt el lehet vízzel és lisszttel, vagy egy kanál tejföllel készíteni.
A far-hátról leszedett zsírt lehet főzéshez használni, a bőrt és a hájat kisütni - abból reggelire, vacsorára kenyérre kenni.
Sok teát főzök, persze az is teafűből, nem pedig a zacskósból.
Kenyeret sütni szoktam, fele annyiba kerül, mint a bolti.
Margarinból is az olcsót veszem. Snidlinggel, petrezselyemmel, pirospaprikával és köménymaggal, főtt tojással...stb. kikeverve, változatosabb ízben is lehet tálalni.
A kelt tésztákat, palacsintát...stb. tojás és tej nélkül készítem (langyos vízzel). A csipetkébe sem teszek tojást, keményebbre kell gyúrni és akkor ugyanúgy szaggatható.
Ötleteket találsz a más fórumban - igaz, hogy időt vesz igénybe, de a spórolás azzal jár, hogy utána kell olvasni. Aztán nyakadba venni a várost, és megvenni a legolcsóbbat. Nem naccságosasszonyok találták ki a spórolást. :)
1 főnek 1 egész napi kajájára 238 Ft jut
Ez nagyon kevés,még akkor is, ha megterem otthon a zöldség, gyümölcs.
Nem azt mondom,hogy lehetetlen megcsinálni, de azt igen, hogy ez néhány hét után biztosan tarthatatlan.
Ja meg hát a gárnica....
Krumpli megpucol, megfőz.. Rajta kell hagyni a főzővizet, annyit, hogy ellepje. Abba kell beletörni a krumplit. Ez kicsit híg, de pár marék lisztet kell bele tenni. Oszt ennyi. Meg persze só.
Vannak tájak, ahol ezt még beleszaggatják a tepsibe, és átsütik...
Erre jön paprikás zsíron, olajon dínsztelt hagyma.. Még a gyomrot is el lehet vele rontani... Ha még tejföl is van hozzá, akkor páratlan, de anélkül is jó.
Meg az összes többi tót, nógrádi étel.. Ezeket mind a szegénység hívta életre.
Ha zöldség van: (merthogy itt pesten arra megy el a legtöbb, több mint húsra) Szóval ha van:
Mindent lehet pótolni zöldséggel. Pl. elkezdeni pörköltesen főzni... Hagyma, pirospaprika, stb.. erre is mehet mondjuk hús helyett karfiol, répa, stb... De ha már 20dkg darálthús van hozzá, meg krumpli, akkor már kifejezetten laktató, kiadós..
Rakott kajáknál is rizst rakok egyéb zöldséggel.
De jöhetnek a főzelékek is rántott padlizsánnal, patiszonnal, karfiollal, cukkinivel, tökkel, stb... Bár én ehhez azért igénylem a kenyeret.
Nem beszélve a zsíroskenyér hagymával és paradicsommal verzióról.
Más is írta a zöldségkrémeket, tojáskrémet, stb..
Szerintem összeghatár megállapítása nélkül inkáább tervezd meg jobban, mit főzöl, mit esztek reggelire, ebédre ,vacsorára. Akkor talán nem lesz majd annyi étel, amit ki kell dobni.
(az én párom elég kiszámíthatatlanul dolgozik, így nálunk is sokszor előfordul, hogy megfőzök, aztán én eszem 3 napig, mert ő nem eszik itthon. Ez engem is idegesít, de nem tudok mit tenni, kiszámíthatatlan)
A másik fórumodon azt írod, a 3.babád várod.
Szerintem várandósan ne spórolj a kaján.
Heti 5 ezer még akkor is nagyon kevés , ha minden zöldség, gyümölcs adott.
Persze, kérdés, hogy ebből hány étkezést kell biztosítani??
Ha csak pl. ebédet, akkor nem lehetetlen, de egészséges-változatos akkor sem lesz.
Ha két napra főz pl. rakott babot, tegyük fel, ahhoz a hagyma-bab adott, kell darált hús, rizs és tejföl még- ezt nem lehet 1000 alatt megúszni még akkor sem, ha a legolcsóbbat veszi. És akkor ez csak két napra volt egy-egy adag ebéd
Igen. Kenyeret, csak akkor eszünk, ha felvágott van.
Ez ritkán van, mert ugye este mi főtt ételt eszünk.
A férjem pl. a töltött káposztához sem eszik kenyeret. Én és a fiúnk, azért ahhoz eszünk, de máshoz nem nagyon.
A lányom allergiás a tejre/tejtermékekre. Olyat sem ehet, ami nyomokban tartalmaz. Ugyhogy nincs nálunk tej, joghurt, sajt, túró. Valamikor úgy gondoltam ezek elengedhetetlenek, ma már nem hiányzik.
Felvágottat se nagyon eszünk. 10 dkg-ot szoktam venni, sokszor az is a kukában köt ki.
Ami nálunk megy reggelire/vacsira: májkrém, kenőmájas, kacsazsír, vajas-lekváros kenyér, tojáskrém, bundáskenyér, rántotta, tükörtojás.
Visszatérve a kérdezőre..
Olcsó kaja még:
- fánk
- lángos
- levesek (gulyás, bab, lencse) pogácsával
- grízes tészta
- paprikás krumpli 2 napra
- májas rizs szintén 2 napra (1 cs. májat hagymával, szaftosra megcsinálva, rizzsel összekeverve)
- főzelékek tükörtojással, sült lecsókolbásszal..
Mi nem eszünk kenyeret, mégis egészségesek a gyerekek (3 van, a legnagyobb 8 éves) és jól is laknak. Zabpehely, köles, durumtészta saját készítésű paradicsomszósszal, túróból, zabpehelyből, tojásfehérjéből szoktam sütni cipót, mindenki szereti. Teát iszunk, kakaót nagyon ritkán, tejet inkább a 3.5%-ost, mert a gyerekeknek kell, hogy táplálóbb legyen. Szalonna, halkonzerv zöldségekkel(uborka, paprika, paradicsom, retek, karalábé stb.), kenyér nélkül.
Sült csirke savanyú ubival és az előbb sorolt zöldségekkel.
Inni teát szoktunk (csak citrommal, cukor nélkül!), meg ásványvizet.
Nem tudom, észrevettétek-e, de a legtöbb pénz az ilyen péksüti-féle "felfújt" ételekre megy el, és nem laksz jól vele hosszú időre, tehát végülis több kell belőle, így anyagilag nem jó, és egészségileg meg pláne nem.
sok-sok zöldség, laktató, egészséges, olcsó, ráadásul a kérdezőnek még vennie sem kell!
Ki fogsz jönni a heti 5000-ből, drukkolok, hajrá! :)
2 pasi és én vagyok.
Mi kb. havonta 6-7.000 ft költünk húsra.
És szinte minden nap eszünk húst.
Arra törekszünk, hogy minden hónapban legyen ennyi a mélyhűtőbe:
3 kg csirkecomb,
4 db csirkemell,
2 kg sertéshús,
2 csomag csirkemáj
Persze nem kell minden hónapban megvenni, mert sokszor marad belőle.
Felvágott: szalonna, kolbász, párizsi, stb. Szalonnát, kolbászt egyszerre megvesszük, a többit, csak akkor és csak annyit, amennyi kell.
A felvágott kb. havi szinten 3-4.000 Ft.
Tejtermék: heti 2 liter tej, plusz havi 2x500 gr-os margarin. Sajtot, tejfölt kajától függően.
Pennyből: tej, mert csak 130 Ft legtöbbször, margarint 160 Ft/doboz, sajt (finom füstölt sajt) 25-30 dkg 400 ft, farmföl 150 Ft a nagy.
Tejtermék kb. 3.000 Ft/hó.
Lisztet, cukrot, fűszereket is itt veszek.
Pékáru: Heti 1 kg kenyér, ami 720=hó, esetleg veszek zsömlét, ami 10 db 100 Ft, így a pékáru kb. 1.000 Ft.
Tojást piacon veszek a legolcsóbbat 30 ft/db.
Lidl: kávé, mustár, kecsöp, stb.
Van ami nem kell minden hónapban.
Zsemlemorzsát csinálok a megmaradt kenyérből.
A mélyhűtőbe mindig teszek el paradicsomot, paprikát télre meg egyéb esetekre.
Szoktam lekvárt főzni, csinálok erős pistát, főzők be paradicsomot, és teszek el savanyúságot, de pl. ha veszek, akkor csalamádét, mert olcsó és sok, illetve a cékla sem drága.
Szerintem ha csak otthoni kajára akarsz heti 5 ezret költeni, akkor az megoldható, főleg azért, mert zöldséget és gyümölcsöt nem kell venned.
Mi is el vagyunk ennyiből, pedig 2 felnőtt férfi és én eszek ennyiből.
Persze, ha a heti 5 ezerből akarsz még mást is fizetni, akkor már elég kevés, de az is megoldható.
Csirkecomb töltve, esetleg mellé tenni májat. Mindig 3-4 db-ot csinálok meg egyszerre, hogy elfogyjon, mert csak frissen fincsi. Ha így csináljuk, akkor a 3 kg csirkecomb elég 3-4 kajára.
Csirkemell rántva, sütve, mustárosan, zöldségesen, stb. 1 db-ból 6 szelet jön ki, ahogy már írta valaki. Nekünk elég 1 csirkemell 1 kajára. Azaz 4 db=4 kaja
Csirkemáj rántva, sütve. Nekünk elég 1 csomag máj egy kajára és még maradni is szokott.
Ez nagyon olcsó kaja, hiszen a pennyben 250 Ft/csomag és nagyon gyors is.
Sertéshúsból pörkölt, vagy ledarálva rakott ételekhez, töltött paprika, töltött káposzta. Nem kell egyikbe sem több fél kilónál. Tehát 2 kg=4 kaja.
És még ott vannak a tészták, stb.
További ajánlott fórumok:
- Egy hölgy, aki naplót vezet arról, hogyan tud napi 1500 Ft-ból meleg ételt, gyümölcsöt varázsolni
- Lehetséges megélni 90.000 Ft-ból?
- Olcsó ételeket keresek - 15 embernek kéne megoldani a reggelit, ebédet és a vacsorát 4000 Ft-ból
- 5000 Ft-ból hogyan hoznád ki a keresztelőt 14 emberre?
- Ti mit főznétek napi 1000 ft-ból?
- Van szeretőd? Avagy hárman egy kapcsolatban.