Életmódváltás, mert "Az vagy, amit megeszel!" (beszélgetős fórum)
Nem is azt allitottam, hogy MINDIG bio, hanem, hogy gyakran az. Azert a teny, hogy minden harmadik termelo, akivel talalkozol, biotermelo, nem olyan rossz arany. Itt kulon ficakjuk van a legtobb (nem az osszes, mielott ezt is felreertened) piacon, ahol csak biotermeloi "tacepaoval" (ez jo :D) szabad arulni.
En nem becsulnem le a forumozok IQ-jat annyira, hogy abbol, amit irtam, azt szurjek le, hogy minden piaci termek bio. Sot, tavaly komoly bunteteseket osztogattak, mert az allitolagos ostermelok az Olaszorszagban nagy tetelben vasarolt arut arultak sajatkent. Hat ilyen csunya dolgok ezek. Ezert hangsulyoztam tobb izben is, hogy MEGBIZHATO termelot kell talalni.
Nem, nem ezt szerettem volna mondani. Csak azt nem szeretem, mikor keverik a szezont a fazonnal. Igenis vannak egyéni, őstermelő biotermesztők, gazdálkodók (pont a napokban olvastam egy családról, akik elmesélték, milyen sokéig tartott, mire megkapták a tacepaót, h igen, ők azok, de pl a mangalicáikat nem tudják bioként adni, mert nem tudnak annyi takarmányt termelni nekik bio módon, amennyi elég lenne, ezért erről egyelőre letettek). Csak az emberekben nem kéne azt a hitet erősíteni, h valami, amit a piacon vettek, az bio. Vagy a fogalmakat kéne tisztázni, mert pont azért, mert az emberek nem tudják, mi micsoda, simán be lehet vele palizni őket, mert hinni akarnak abban, h jót tesznek maguknak és a családjuknak.
Áh, a krémméz. Miből van? Magyarországon az egyik legjobb üzlet a közönséges repcemézet a puccos krémméz elnevezéssel illetni aztán aranyáron eladni, miközben amúgy ipari méz néven is fut, mert csak a fanatikusok eszik kiló számra (mint egy kolléganőm, oda van érte, alig várja, mikor pergetünk már megint) és a cukrászok veszik a mézes cuccokhoz, meg egyéb nagytételes mézes dolgokat előállító helyek, mert amúgy a kutyának sem kell, ha azt mondod, repce méz. :D Aztán mikor kérdezik, h úúúú, krémmézetek van és elmondod, h mi az valójában, nagyon néznek. A másik ilyen a mézharmat méz. Na, azt inkább el sem árulom, honnan gyűjtik a zümik.
Nekem nem kell magyaraznod, tudom, melyik micsoda, ezt csinalom :)
Itt Szloveniaban speciel az ostermelok 30%-a biogazdalkodast folytat. Ahhoz, hogy biogazdalkodast folytass, kell az ostermeloi igazolvany (hacsak nem vagy ceg, de utobbi nem jellemzo, itt legalabbis).
A mondokadbol azt szurom le, hogy Magyarorszagon biogazdalkodassal tulnyomoreszt cegek foglalkoznak, az ostermelok meg nem folytatnak biogazdalkodast - kulonben ertetted volna, mirol beszelek.
Szerintem tök jól leírtad:-)
Szerintem sem ugyanaz a kettő, az őstermelő kábé ugyanazt csinálja mint egy mezőgazdasági cég, csak kicsiben:-) ugyanúgy megveszi a vegyszereket stb...
Ezt én is így gondolom, azaz amin rajta van a megfelelő logó, az biztos,hogy bio. Nagyon sok mindennek meg kell felelniük:-)
És valóban ketté kell választani!!
Babáknál a répánál is a biot ajánlják, ellenben akár a kertben termesztettel mert a földet a kertedben nem ismered, nem tudhatod mi van benne!!!
Számomra meg az nem világos, miért gondolod, h ugyanaz?
Őstermelő: Mezőgazdasági őstermelőnek minősül az a 16. életévét betöltött, nem egyéni vállalkozó magánszemély, aki a saját gazdaságában a meghatározott termékek előállítására irányuló tevékenységet folytat, és ennek igazolására őstermelői igazolvánnyal rendelkezik.
A bio attól bio, h bio a földhasználat (nincs gyomirtó vegyszer, nincs műtrágya stb), bio az alapanyag (tehát a vetőmag, az öntöző víz, minden), bio az ápolás (nincs mesterséges gyomírtó/rovarölő, ezeket lehet helyettesíteni bio dolgokkal), bio a további sorsa. Tehát ha lepermetetik kukac ellen, már nem bio. Ha lepermetezik a földet kukac ellen, nem bio. Szóval attól még nem bio, h Pista bácsi a hátsó kertben termesztette. Lehet, h kevesebb benne/rajta a vegyszer, de én még kevés olyan őstermelőt láttam, aki tisztán bio módon, ellenőrzötten, garantáltan bio módra termelt volna valamit. Igen, a piacon vásárolt zöldség, gyümi valószínűleg jobb, de semmi nem garantálja, h Mari néni betartotta-e az alma leszedése előtt a megadott élelmezési várakozási időt.
Pl párom őstermelő méhész. Mégsem bio, mert a méheket az atka ellen kezelni kell és az már nem fér bele a bioba. Antibiotikum tilos, semmiféle járványos/karantén stb betegség nem teszi lehetővé, sokszor ezért több száz méhcsaládod kéneznek le majd égetnek el nagy vermekben a méhegészségügyi felelősök. Magyarországon sokkal szigorúbbak a mézre vonatkozó előrírások, a tisztán magyar méz tuti, h tiszta méz, az más kérdés, h utána bekeverik a kínaival. Meg mert nem tudják, milyen az igazi méz (vagy tej, sajt, mert nem is láttak még olyat, csak a boltit), hozzák vissza a páromnak, h ez tuti fel van cukrozva, mert bekristályosodott az akác. A bolti nem csinál ilyet. Persze, mert mikroszűrőn meg a kutya fülén is átpasszírozzák, igaz, h egy csomó hasznos anyag kimegy belőle, de nem kristályosodik, az a lényeg. Na, ezért nem is ad senkinek üvegben, csak a rokonoknak, ismerősöknek, aztán a többit elviszi a hordóban a felvásárló. :(
Nem vilagos, miert valasztod szet az ostermelot a biogazdalkodotol. A ketto gyakran ugyanaz.
Egyebkent legszivesebben mindenkit a biotermelotol valo vasarlasra buzditanek, es csak azert nem teszem, mert tisztaban vagyok vele, hogy az igazi bio NEM LEHET olcso (ha az, akkor kamu), es erre sokaknak nincs kerete.
Nem fogom azt leírni, amit bárhol elolvashatsz, a saját példám:
Én egész nap egy számítógép előtt ülök, mert ezzel keresem a pénzt.
Édesen szeretem a kávémat és a teámat is inni, sőt szeretem a süteményt is. De ha beleteszem a cukrot a kávéba, meg a teába, dagadt leszek. Valószínűleg, ha egész nap fizikai munkát végeznék, nem lenne tőle semmi bajom. De nem végzek egész nap fizikai munkát.
A fehér lisztet sosem fogom egészen száműzni, mert nagyon szeretem a belőle készült dolgokat. De saját magamon azt tapasztaltam, hogy ha bolti kiflit, zsemlét eszek, akkor pontosan 20 perc múlva leszek újra éhes, míg ha teljes kiőrlésű házi kenyeret, akkor ugyanannyiból kihúzom délig. Mivel a kettő kalóriatartalma nem egyezik, így nekem megint nem mindegy melyiket választom.
Mindezt úgy, hogy igyekszem rendszeresen mozogni mellé.
No, amin ez van, az tutter bio, de ha érdekel valakit, előguberálom, h melyik ellenőrző hatóságok és logók feltüntetése jelezheti, h tényleg bio cuccal van dolgunk és nem csak egy szép színes bio logóval.
Az én rokonságomban is van mezőgazdasági "szakember"
úgyhogy némileg "képben " vagyok a dolgokat illetőleg..:D
Amire rá van rakva a hivatalos itthoni biominősítős pecsét, az bio. Amire csak úgy ráírják szép betűkkel, az nem az, ha nincs rajta a jel. Rohadtul sok munka és idő, mire valaki eléri a bio fokozatot! (volt ilyen tárgyam, h környezetkímélő állattartás, az egyik rész pont erről a bio mizériáról szólt)
Az őstermelőket inkább kihagynám a dologból, hejj, ott lehet csak érdekes dolgokat látni. Igaz, h ezt a szert már 10 éve betiltották, de olyan jól pottyan tőle a poloska, meg pazarlás lenne kidobni...pösti népeknek jó lesz úgy is! Meg hasonlók.
Ez így van:-)
De ha megteheted például, hogy nem a boltban veszel krémtúrót, ami tartósítószerrel, állományjavítóval van feltúrbózva, hanem otthon kevered össze, akkor már talán egy fokkal jobb a helyzet:-)
Azért alapvetően én azt hiszem, hogy sok tisztességes biogazdálkodás van az országban, és sok őstermelő sem használ vegyszereket, műtrágyát...
Nem intézném el annyival, hogy nem biztos hogy bio ám?!
Erre az egészre azt tudom mondani. kiszűrni a civilizáció "káros ártalmait" akkor lehetne, ha az egyén elmenne egy civilizáció mentes helyre, maga termelne meg és állítana elő mindent...
távol a kipufogógázok, a növényvédőszerek, ...és az olyan "gyilkos" dolgok elől, mint a cukor!..:D
Mi magunknak csináljuk, házi alatt a sajátot értettem... Azt csak látom, hogy mit rakunk bele....
De teljesen igazad van, megbízhatótól kell venni, piacon például nem hiszem hogy tutira házi, hiába úgy pakol ki, mintha otthoni lenne...
Én nem gondolom, hogy az a pár szem mag, amit rászórok a kenyérre, azzal olyan szörnyű dolgot követnék el.
A fórumindító azt kérdezte, hogy hol lehet kapni, én csak leírtam....
Ennyi erővel levegőt sem kellene venni...
Ha mindenhez így állunk hozzá, hogy amire rá van írva hogy bio, az tuti nem is az, akkor nincs valóban semmi értelme az egésznek.
Csak tudod az a "baj" ezekkel a magvakkal, hogy nem éppen ""bio"" körülmények közt termesztik őket.
Amire rá van írva, hogy bio nem biztos, hogy az is.
További ajánlott fórumok:
- Mi az amit minden nap megeszel, megiszol? :)
- Szerintetek igaz lehet a mondás: az vagy amit megeszel!?
- Az vagy, amit megeszel
- Gillian McKeith: Az vagy, amit megeszel című könyvét olvasta valaki? Nem tudom, érdemes-e megvenni?
- Látta valahol valaki Gillian Mckeith: Az vagy amit megeszel című könyvét? Munkához kéne...
- Jillian Mckeeth:Az vagy amit megeszel című könyvét nem láttátok valahol?Hol lehet kapni?