Eccer volt, hol nem volt... (beszélgetős fórum)
Szia, Tündérke, hát valóban el-eltünedezel...
Köszönöm kérdésed, részemről a válasz: jól... (Nagyjából...)
Hát persze hogy lehet!!! Azért írtam! :D
Én másolni szoktam, van már számgépes receptesem.
Időnként ki kellene írni lemezre, mert egy kötetnyi már elveszett....
Valahogy elfelejtek lemezt venni, pedig már az élelmiszerboltban is kapható. És nem vált szokásommá a lemezre mentés, pedig de sok képet is veszítettem már...
Sziasztok! :)
Jajj jó régen jártam erre! Mindenki jól van? :)
Méghogy!!
Köszi a receptet, jól hangzik! Kiírom magamnak, lehet?
Persze, 5, megtréfált a billentyűzet.
Szalagáré: hát persze, csak én a füzetemből másoltam ide, és "nálunk" ez volt a neve. Én még emlékszem a szagára, van is valahol maradék, de nem használom, helyette itt van a "szagtalanabb" sütőpor.
Hihihi, bocsánat! Most látom, Zelma nem is tőlem kérte a receptet!
A szalagáré lehet sütőpor is, de szalalkáli eredetileg. Arról azt kell tudni, hogy más vegyület, mint a sütőpor, és a belekeveréskor nagyon rossz szaga van, de ez elmúlik. Inkább lapok sütéséhez használják.
Hány rész a % rész? 5? (mert az 5 fölött van a %)
Szívesen!
Magyarica pite
TÉSZTA:60 dkg liszt, 10 dkg zsír, 10 dkg cukor, 2 egész tojás, 1 dkg szalagáré (= 1 sütőpor). Tejjel összeállítjuk, hogy rétestészta keménységű legyen. % részre osztjuk, kisütjük.
KRÉM: 1 l tejbe 25 dkg cukrot teszünk, fél óra hosszat főzzük. 4 kanál liszt, 5 dkg kakaó, 1 szelet csokoládé, 10 dkg vaj v. margarin, vanilliáscukor. A lapokra kenjük, lenyomtatjuk.
Másnap szépen szeletelhető.
Elkészült a gurábli, nézzetek be a naplómba!
Máris.
Két deka élesztőt fél pohár cukros tejben meleg helyen megkelesztünk.
Fél kiló finomlisztet, 4 tojás nehézségű zsírt, kevés cukrot, kis sót, 3 tojás sárgáját, tejet egy tálban könnyű tésztává verünk.
A töltelékhez 12,5 deka darált diót, ugyanannyi porcukrot, 2 egész tojással és citromhéjjal gyorsan összekeverünk.
A tészta felét kinyújtjuk, tepsibe tessuük, rákenjük a tölteléket, és befedjük a tészta másik felével. Ezután 2-3 óra hosszat pihentetjük.
Sütés előtt a 3 tojás fehérjéből 13 deka cukorral kemény habot verünk, a tészta tetejére kenjük. Rendes tűznél sütjük.
Ez az eredeti szöveg. A zsír átszámolva megfelel egy kocka margarinnak, én azzal sütöttem. (Egy tojás 5-6 deka, de persze le lehet mérni az éppen adott tojást is.)
A pihentetés is jól jöhet, nekem sós sütim is van olyan, hogy nagyobb rumli előtt, előtte való nap kell összeállítani a tésztáját, és másnap gyorsan megvan a nyújtás-sütés.
A rendes tüzet még nem tudom igazán, de picike is a sütőm. De előbb alsó lángon kell, mert mire megsül az alja, ne égjen meg a hab.
Hááát a kockás, a kerek, a gömbölyű...:D
De általában a nem nagyon édesek. Ha meg torta kerül elém, az ne legyen nagyon vajas-krémes.
Amit sütni szeretek, az vagy kevert tészta (naná...),vagy valamelyik omlós.
Ha a habverésre hajlandó vagyok, akkor lehet az egyik régi könyvemből a Kemenesi béles.
Írjam ugye? :D
Nekem van!!! Eláruljam? A magyarica pite...
Nah, csak egy kukucsra jöttem, megyek vissza a konyhába. (Majd még jövök...)
Akadálya nincs, végül is...:D
Se válogatós pasi, se kisgyerek, se diétázó beteg...csak én. Amúgy sem vagyok se hús-, se zsírkedvelő, és elég jól tudom értelmezni a szervezetem jeleit.
Most ezzel a rostos (zabpelyhes, sárgaborsós, stb...) étrenddel egyszerűen remekül vagyok.
Naponta ötször tán még soha nem ettem, mindig akkor eszem, ha éhes vagyok. Sajna ebben becsapódom néha, ha van itthon süti...:D De néha az is kell! :D
Még van sárgaborsócskám tegnapról, az finom lesz vacsorára, benne vannak a sült husi-kockák.
Lehet, hogy főzök egy kis zöldséglevest is, még majd meglátom. Nem szoktam kétfélét enniegyszerre, mert mennyiségre sok. Inkább a levest is jó sűrűn eszem.
Mostanában kezdem megközelíteni az ajánlott napi ötszöri étkezést. Még ilyet! :D
Én remekül, köszönöm!
Már tekertem ma is!!! :D
Idebent nem esik!!! :D
Szia:) Úgy látom, kilukadt a biciklid kereke...:D
Jól vagy?