Zabkorpás receptek (beszélgetős fórum)
A cikk, amelyhez ez a fórum nyílt, már nem aktív.
Hús nélküli fasírozott
Hozzávalók:
30 dkg sárgarépa
10 dkg zabpehely
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 tojás
1 evõkanál ketchup
1 evõkanál mustár
4 evõkanál zsemlemorzsa
só
bors
olaj a sütéshez
Elkészítése: A sárgarépát sajtreszelõvel lereszeljük, hozzáadjuk a zabpelyhet, apróra vágott hagymát, zúzott fokhagymát, zsemlemorzsát, ketchupot, mustárt, tojásokat, sót, borsot. Jól összegyúrjuk, pogácsákat formálunk belõle, forró olajban sütjük.
Megjegyzés:
A fasírozott ízén nem érzõdik a répa és a zabpehely. Teljesen normál íze van (mintha hús lenne benne).
Zabfasírt: U1-es
30 dkg zabpehely, 15 dkg gomba, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 tojás, só, kakukkfű, borsikafű, petrezselyem
A zabpelyhet kétszeres mennyiségű sós vízben a fűszerekkel együtt megfőzzük, felvagdalt gombát a hagymán megpároljuk, fokhagymát hozzányomjuk, tojással, apróra vágott petrezselyemmel összedolgozzuk. A fasírtszerű masszát kivajazott őzgerincben közepes tűznél 20 percig sütjük.
Sajtos-hagymás lepényke
1 cs. zabkorpa
1 ek. olivaolaj
1 teáskanál só
3/4 csésze viz / a kenyérsütőhöz való mérce/ 220 ml
fél cs. élesztő
zöld hagyma / izlés szerint/
5 dkg mozarella / én füstöltet használok/ belereszelve
fél teáskanál bors
A hozzávalókat összekeverem, pihentetem kb. 10 percet, lepénykéket formálok belőlük, és sütőpapirral kibélelt tepsiben aranybarnára sütöm.
REFORM MUFFIN
Hozzávalók: (12 db-hoz)
1 csomag zabkorpa
½ csomag sütőpor
10 dkg mazsola
1 marék durvára vágott dió
2 teáskanál fahéj
2 dl tej
2 dl szűrt almalé /dobozos/
1 apróra vágott alma
5 evőkanál méz
2 evőkanál olaj
fél tábla vagdalt ét vagy tejcsoki (tortabevonó)
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat kiolajozzuk, vagy papírral kibéleljük.
A hozzávalókat egy tálban villával összekeverjük, majd a muffinformákba kanalazzuk. Sütés előtt hagyjuk állni 5-10 percig a formában, hogy meg tudjon dagadni a zabkorpa.
Amerikai Lightos Zabpancake:
Update 1-es kód
South Beach diéta 2-fázis
50g zabpehely
3 evk túró vagy tofú, de én már csináltam Rikottából is
4 tojásfehérje
1 teáskanál vanília aroma
1/4 teáskanál fahéj
1/4 teáskanál szerecsendió
édesítő
Nekem van egy aprító gépem,azzal szoktam csak az egészet összekeverni, de szerintem turmixgép is jó
Majd hagy pihenni, én álltalában este összekeverem, és reggelig állni hagyom! De ha pihenteted 1 órát szerintem az is elég a zabpehelynek, hogy megszívja magát.És az előzőekben leírtak alpján sütöm, ez is vastag tészta!
Az ízét is tudod változtatni! Én már csináltam mandulaaromával is...ki hogy szereti...
Nagyon finom!És egészséges
Amúgy ezt 1 adagnak írja, én ennek pont a felét csinálom meg reggelire, és bőven elég (1 db pali lesz belőle)
Az egész energiatartalma:
288 kcal
28 g fehérje
32 g ch
4 g zsír
5 g rost
AZ Amerikaiak nem esznek olyan fajta palacsintát ,mint mi, ez sokkal vastagabb, így nem is tekerik fel, csak a tetejére pakolják a dolgokat és úgy eszik késsel villával :)
Kicsit más mint a Magyar , de én nagyon szeretem!
POGÁCSA
- 1/4 kiló túró
- 2 tojás
- 1-2 ek. tejföl
- só, bors
- 1-2 ek. olaj vagy val
- 5 dkg reszelt sajt (füstölt pölö)
- sütőpor
- kb 20 dkg zabpehelyliszt (kávédarálón őröld a zabpelyhet, én rántani is ebben rántottam)
Nyújtani nem igazán lehet csak lapítani egy- másfél centi vastagra majd kiszaggatni, tetejét tojással jól megkenni. Sajttal, szezám vagy tökmaggal is meg lehet szórni. Közepes lángon barnára sütni. Inkább széltében nő nem magasra.
PL: juhtúróval és darabolt tökmaggal is lehet készíteni
Goffri:
Három tojássárgáját habosra keverünk édesítővel egy ek. tejföllel és 2 ek. tejjel. Citromhéjat, vaníliaaromát teszük bele. A végén zabkorpát teszünk bele amennyit felvesz és így beleforgatjuk a 3 tojás felvert habjába. Mehet a goffrisütőbe.
Hoztam egy lightos pudingreceptet, hátha valakinek tetszik majd:)
PUDING (abszolút 1-es, ízesítéstől függ a kódja)
HV: fél liter tej vagy 4 doboz natúr joghurt, 1 csomag zselatin, 4 ek víz, folyékony édesítő (kb. fél ek)
Variációk: rumaroma, vaníliaaroma, kókuszreszelék, citrom héja és/vagy leve, kakaópor, 1-es gyümölcs (csak néhány szem eper vagy málna, szeder, kivi, de szerintem mivel kevés gyümi kell, lehet kettes is, nem változik drasztikusan a kód)
A zselatint feloldom 4 ek vízben. Amikor megszívta magát, pár kanál tejjel felmelegítem, míg teljesen híg lesz, ekkor keverem-turmixolom össze a többi tejjel vagy joghurttal és az édesítővel, na és persze az aromával, stb.-vel, amilyen ízűre szeretném. Formába töltöm, hűtöm. Ha sütibe akarod kenni, akkor addig hűtsd, míg félig megdermed, és még kenhető, kend a sütire, aztán hűtsd tovább.
Nagyon finom lesz.
Kakaós tekercs tejkrémmel: Update 1-es kód
Kakaós piskóta: 6 tojás 6 ek Canderel por 6 ek víz 10 ek zabkorpa szódabikarbóna 1 ek kakaópor
Tejkrém: 1 cs zselatin 1 natúr joghurt 4 ek víz édesítő 3 dl tej citromlé (v ízlés szerint rum- v vaníliaaroma v bármi más)
Tojássárgák + canderel + víz habosra, bele szódabikarbóna, zabkorpa, óvatosan bele a fehérjehab. Bélelt nagy tepsibe forró sütőbe kb. 10-15 perc.A zselatint 4 ek vízzel higítom, 10 perc után melegítem a tejjel, turmixolom a többi hozzávalóval. Hagyom dermedni, mikor kenhető, rá a tésztára, feltekerem.
Én öntetet is tettem rá: 1 cs. Canderel kakaóport sűrűre kevertem vízzel. Ha a krémbe teszed a kakaót, akkor fordított színű lesz. Tépkedve a tészta, rá a krém, lekvár, rumaroma, csokiöntet - hamis somlói szerűseg lesz belőle
SZia Kisgé!
Én nem tudom melyik a diétás puding otthon!
Néd meg azt amit mondtál, a sima főzőset, vagy lehet kapni cukorbetegeknek is pudingot, erre emlékszem ...talán az az...:-P
Jó sütést!
Pusza
Én már mikor megfőztem csak tojással, meg a többi belevalóval, már úgy felfaltam volna, tényleg isteni!!!!!
Hú, a csoki puding jó ötlet! Én direkt ehhez vettem cukor nélküli bio málna dzsemet, azt vízzel higítva öntöttem rá és nagyon jó volt. Na, az a csokipuding felizgatta a fantáziámat!:)))
Húúú az tényleg nagyon finom :D! megmerem kockáztatni, hogy jobb mint az eredeti ;)...én cukormenes csokis pudinggal öntöttem le...na gondolhatod :-P
Pusza :)
MÁKOS GUBA (1-es!) - kókuszkocka alaptésztájából
Azzal kezdődik, hogy gőzös sütit kell összeállítani. Akinek ez nem lenne evidens: felverek 2 tojást jó habosra, beleteszek 2 evőkanál joghurtot, 1 deci tejet, és annyi zabkorpát, hogy viszonylag sűrű legyen, Én folyékony édesítőt szoktam bele tenni. Nem mikróban kell megsütni, hanem tepsiben, mint a piskótát. Olyan lesz, mint egy piskótalap. Mikor megsült, hagyjuk kihűlni, majd kis kockákra vágjuk.
Majd ezek után leöntöm felforralt, édesítőszeres tejjel, és darált mákkal jól megszórom.
Kisgé, ezt nekem írtad? Mármint mit hol lehet kapni? A tejbezabkorpa-kása a te recepted :) A kókuszreszeléket meg a boltban lehet kapni. Semmi speckó nincs benne :)))
Nem értem miért kérded.
Hoxa
Jaj, csajok!
Megkaptam Norbi receptkönyvét Mikura és van benne számomra 1-2 újdonság. Az a baj, hogy kevés az időm mostanság, és január közepétől lesz csak több, de igyexem beírogatni őket. Nagy része zabkorpás, vagy csak totál lájt.
Szia!
Hol lehet kapni olyant? Na meg hogy lehet azt elkészíteni, mert nekem bejön és alacsony GI-jű, tehát SBD-sként ehetném....
Szia Mókica!
Köszönet gyors és kedves válaszodért! :-)
Ma este megcsináltam a sütit, tényleg nagyon finom, bár az igazat megvallva nekem egy kicsit édesebben jobban ízlene, de majd legközelebb picit több édesítővel csinálom!
Még egyszer köszi, minden jót!
Szia: Jazmi
Szia Jázmin!:)
Na most ez a süti úgy néz ki, hogy én egy lapos téglalap alapú tepsiben sütöttem meg (kb 34×23-as)Lemértem neked :), és a végére pontosan úgy nézett ki mint a Rákóczi túrós! Isteni finom lesz ! Bízz bennem! Ez nem az én receptem, valójában egy régi barátom (fogyistársam )ügyeskedte ki az egészet:)
Én csak továbbadom, így mindenki megízlelheti,ezt az fincsi és egészséges sütikét! Akár hány ember elkészítette mind megnyalta mind tíz újját :)
Nem lesz ropogós amúgy :)!
Az adag, hát én szépen felkozkáztam, és kb 20 kis kocka lett belőle kb!:-P
Ha megcsináltad,kérlek jelezz vissza, hogy sikerült! Köszike
Ügyeskedj!
Kedves Mókica!
Nagyon kíváncsivá tettek receptjeid, szeretném is rögtön kipróbálni a habos almást! Kérdésem az lenne, hogy a recept alapján hány adagra számítsak? Ropogós lesz?
Köszönöm válaszodat, minden jót: Jazmi
POHARAS MÁKOS
1 pohár darált mák
1 pohár zabkorpa
1 pohár tej
2 dl olívaolaj
1 dkg szódabikarbóna
édesítő (ízlés szerint)
1-es gyümölcsöket lehet beleaprítani (eper, ribizli).
Sütés vége felé tetejére lehet tojásfehérje habot tenni.
Kisebb kapcsos tortaformába való adad
Lennmagos muffin. 12-15 db kb
1 cup zabpehely
1 cup zabkorpa
1 cup őrölt lennmag
édesítő
2 tsp.szódabikarbóna
1 tsp. sütőpor
kicsi só
2 tsp. fahéj
kb 1/4 tsp. nem tudom otthon van e , de itt lehet kapni tök pitéhez való fűszerkeveréket....remélem otthon is van
2 reszelt alma
1 reszelt citrom héja
tej....pontosan nem tudom, de azt majd úgyis látjátok az állagán, se túl sűrű, se folyós ne legyen kb. 3dl, de lehet inkább kevesebb
1 tsp vanília aroma
2 tojás
A szokásos módon a szárazakat külön összekevered, meg a folyékony dolgokat is, majd vegyíted a kettőt....én 20 percig sütöttem 180 fokon muffinformákban :)
tsp= teáskanál
Rizskoch után szabadon ZABKOCH:
Hozzávalók:
1 cup zabpehely=kb 130-150g
1 3/4 cup tej = 3.5 dl
2 tojás
édesítő
1 citom reszelt héja
én reszeltem bele egy fél narancshéjat is
vanília aroma
A zabpehelyből tejjel, édesítővel 2 tojás sárgájából, édesítővel vanília aromával és a reszelt gyümi héjjakkal jó sűrű tejbezabit főzünk. Megvárjuk, hogy kihüljön, majd hozzákeverjük a felvert tojásfehérjéket....én egy kerek jénait kivajaztam és abba öntöttem bele! Majd forró sütőben kb 1 órát sütjük...
Reform Almás
- 10 dkg light kockaráma jelleget használtam
- 1 dl tej
- 4 tojás
- 6 evk canderel ( én többet használtam..de majd mindenki ahogy érzi
- 15 dkg zabkorpa
- fahéj
- 1 teáskanál sütőpor
- nekem 2 alma kellett...de lehet többet is használni
A vajat felforraltam a tejjel a mikróban.A tojásokat jó habosra kevertem az édesítővel, majd beledolgoztam a vajas tejet és további 2 percig vertem a géppel.
A zabkorpát a fahéjjat és a sütőport összekevertem, majd szépen beleadagoltam őket az előzöleg kikerevert tojásos masszába. A sütőt előmelegítettem, a lisztes recepthez elvileg 180 fok kell, na én kb 150 fokon sütöttem és így is jó lett....
Kivajaztam egy kapcsos tortaformát, és beleöntöttem a masszát.
Ezután meghámoztam és kivágtam a magházakat, és szépen vékonyan felcikkeztem. Ezeket a cikkekkel a tortát körberaktam, én legalább 2 réteget egymásra pakoltam, hogy jó almás legyen, de ezt is rátok bízom. Majd megszórtam a tetejét egy pici fahéjjal és édesítővel is és zsutty be a sütőbe 30 percre, és utána még pár percig pirítottam a tetejét, hogy szép szine legyen
Hús nélküli fasírozott
Hozzávalók:
30 dkg sárgarépa
10 dkg zabpehely
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 tojás
1 evõkanál ketchup
1 evõkanál mustár
4 evõkanál zsemlemorzsa
só
bors
olaj a sütéshez
Elkészítése: A sárgarépát sajtreszelõvel lereszeljük, hozzáadjuk a zabpelyhet, apróra vágott hagymát, zúzott fokhagymát, zsemlemorzsát, ketchupot, mustárt, tojásokat, sót, borsot. Jól összegyúrjuk, pogácsákat formálunk belõle, forró olajban sütjük.
Megjegyzés:
A fasírozott ízén nem érzõdik a répa és a zabpehely. Teljesen normál íze van (mintha hús lenne benne). Vegetáriánusoknak ajánlom.
Zabkorpás almáspite:
- 25 dkg zabkorpa
- 25dkg zabpehely
- 4 evőkanál búzakorpa
- 10 dkg light vaj
- 2 citrom reszelt héja
- fahéj
- édesítő (ki hogy szereti)
- 2 tojás
- 2 dl tej
- 4 reszelt alma (bele)
- 4 hámozott kockázott alma (közé)
A zabkorpát zabpelyhet és a búzakorpát egybekeverjük, beletesszük az édesítőt, 1 reszel citrom héját az olvasztott vajat és a reszelt almákat összekeverjük. Beleöntük a tejet is (lehet kicsit langyos. Jól összekutyuljuk. Ne várjátok, hogy egy folyós massza lesz belőle, az a jó ha nem folyik.
Mivel én csak egy fele adagot csináltam egy köralakú tortaformát vettem (de amúgy a full adagolásből egy nagy tepsis adag lesz), azt kikentem, elosztottam kétfelé a masszát, az eggyik felét egyenletesen belenyomkodtam a formába, erre rászórtam a felkokcázott almkat, jó sok legyen, ha kevés a 4 , több is lehet, ki, hogy szereti, majd megszórom az almát édesítővel és fahéjjal...ne sajnáljuk, legyen fini íze.És végül beterítjük a megmaradt massza másik felével, szépen eggyenletesen rányomkodjuk,hogy mindenhova jusson! Majd Be a sütőbe és 180 fokon 30 percik sütjük. Ha esetleg a végefelé megnézitek és a zab, még mindig nem elég puha , öntözzétek meg egy kis tejjel, az itteni zab kicsit más szerintem...de lehet, hogy tökéletes lesz nektek is... Majd ha letelt a fél óra nem muszáj, de meg lehet kenni egy kis cukormentes lekvárral, majd 5 percre visszadugni a sütőbe....és kész
Én most a közepébe szilvadarabokat raktam, így is isteni volt, és szerintem minden más gyümi is jó...
Remélem ti is sikerrel jártok..jó sütést!
Fekete-fehér muffin
12 darabhoz
Töltelék:
15dkg túró
kevés édesítő, ami hőre nem bomlik (pl. Glukonon)
1 ek tej
Tészta
15dkg zabkorpa
1 cs csokis pudingpor (U1-es)
2 1/2 tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
1 tojás
14dkg édesítő, ami hőre nem bomlik (pl. Glukonon)
2, 8dl joghurt
180 fokra előmelegítjük a sütőt.
A túrót elkeverjük az édesítővel tejjel
Zabkorpát, pudingport, sütőport, szódabikarbónát egy másik tálban összekeverjük.
Tojást felverjük, összekeverjük az édesítővel, jogival.
Hozzáadjuk a zabkorpás keveréket és belekeverjük.
A muffinsütőt kibéleljük vagy kivajazzuk, beleteszünk 1 ek masszát, rá töltelék, arra újra massza (nekem 1 ek. massza ment a tetejére is és az aljára is)
20-25 percig sütjük, 5 perc pihentetés, kiszedjük és megfordítva hűlni hagyjuk. (Nekem 25 perc alatt sült meg, a sütő 7-es fokozaton volt, kb. 180 fok)
REFORM MUFFIN
Hozzávalók: (12 db-hoz)
1 csomag zabkorpa
½ csomag sütőpor
10 dkg mazsola
1 marék durvára vágott dió
2 teáskanál fahéj
2 dl tej
2 dl szűrt almalé /dobozos/
1 apróra vágott alma
5 evőkanál méz
2 evőkanál olaj
fél tábla vagdalt ét vagy tejcsoki (tortabevonó)
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, a muffinformákat kiolajozzuk, vagy papírral kibéleljük.
A hozzávalókat egy tálban villával összekeverjük, majd a muffinformákba kanalazzuk. Sütés előtt hagyjuk állni 5-10 percig a formában, hogy meg tudjon dagadni a zabkorpa.
Csokis muffin:
125g. zabkorpa
4 ek. édestő
3 tk. katica kakaópor
1 tk citromhéj
2 tojás
1 tk zsódabikarbóna
Annyi tej, hogy kellemes krémes állaga legyen. Összekeverem a hozzávalókkal, a tojás fehérjéből keményhabot csinálok és utoljára adom hozzá lassu mozdulatokkal keverve. Kiolajozott maffin formába egy ek. kicsivel többet teszek és kb. 5-7 perc alatt megsül. Folpakban tárolva még másnap is ehető