Fruktózfelszívódási zavar, tejérzékenység (beszélgetős fórum)
Hogyan pótolod azt ami a tejben van a szervezeted számára?
pl.:
- calcium?
- Fruktóztól nem fáj a hasad?(Állítólag a tej segíti a fruktóz felszívódását.)
Szerintem jók a magtejek. Nem biztos, hogy azonnal és elsőre. Főleg, ha valaki a tehéntej ízét keresi bennük, az ugyanis nincs nekik.
Én soha többé nem iszok tejet, saját elhatározásból, évek óta. Nem hiányzik. Ráfüggést okoz, ha az elmúlik, már nem fog kelleni.
Olyan, de milyen ízre?
Mindegy is, felesleges ezzel széttrollkodni egy fruktózos fórumot :)
"Milyen az a kényszerfejt tehén teje ízérzés?"
A piacon lévő tejek 99%-a olyan, mert kényszerfejtek, hormonozottak, gyakorlatilag kínzottak az állatok.
Nézd, én értem, hogy neked ízlik, nem is ezt vitatom, biztos kiváló is.
Viszont megengedem magamnak, ha nem baj, hogy legyen saját véleményem. Ami az, hogy nekem amit eddig kóstoltam, az nem ízlik. Ámbár az a Oetker növényi tejföl nem rossz valóban.
Szerintem az összes növényi "tej" pocsék.
Egyedül az ultra gagyi Happy mandulaitalt ittam, de azt sem magába (kávéba rettenetes), hanem abból csináltam Fiber Shakemet. Ennyi. Inkább hanyagoltam az egész tejtermék meg tejtermékekhez hasonlító kajákat az étrendemből.
Milyen az a kényszerfejt tehén teje ízérzés?
Vannak kiváló pótlók. Azért hívják pótlónak, mert nem utánzók. Nem fogják neked visszaadni a kényszerfejt tehén teje ízérzést, de önmagukban léteznek finomak.
Az Alpro This is not milk-kel készítve a kakó, tejeskávé, capuccino nagyon finom. A dr. Oetker növényi tejfölje, a kis zöld dobozos ízben is összekeverhető a tejföllel.
Bridge rizstejszín nagyon finom.
Számos tejmentes fagylalt, desszert létezik, amelyek nagyon finomak, sőt: a Moofree csokoládéi megszolalásig tejcsokoládé ízűek, tejmentesen. A Ben and Jerry's vegán jégkrémjei pontosan ugyanolyna ízűek és állagúak, mint a nem tejmentes változatok stb.
Szerintem ez egy nagyon bonyolult diéta. Nem elég, hogy figyelni kell a glükóz/fruktóz arányt, sajnos szinte az egész az egyéni érzékenységen múlik.
Kívánom, hogy legyen jól a gyereked.
Nézd, ha csak annyi a terápia, hogy pár hónapig nem szabad fogyasztani, utána vissza lehet vezetni, akkor nem ördögtől való, sőt, erősen javasolt 100%-ban kizárni a kritikus termékeket, mint pl a tejtermékek.
Semmi sem fog történni, ha pár hónapig tejmentesen esztek, helyettesítők használatával.
Az tök jó, hogy neked ízlik, de szerintem az összes növényi pótló vacak, nemhogy észrevehetetlen lenne a tejtermékekhez képest.
Talán a "joghurtban" van ami ehető, de az sem olyan mint a tejtermék, csak épp nem pocsék.
Dicsérik nagyon az Aplro növényi főzőkrémet, hogy olyan mint a tejszín, háát, én nem tudom ezt ki találta ki, de az tuti nem evett még, meg főzött tejszínnel.
"Szuper növényi pótlók vannak, már mindenben, szinte észrevehetetlen a különbség tejtermékekhez képest, csak meg kell találnod a neked ízlőt."
Szerintem a sajt a kritikus része a dolognal. Egy ideig elhagytam a tejtermékeket (gastritis miatt), és míg pl. szuper tejmentes "joghurtot" találtam, a mentes "sajtok" mindegyike nagyon műízű volt.
nem.
most nem szabad fruktózt fogyasztania, majd pár hét múlva folyamatosan egyre többet lehet amennyit bír.
(a gyerekemnek van ez a gond :-(
A laktózmentes félmegoldás, abban csak eleve bontott formában van ugyanannyi tejcukor (ami glükóz+furktóz), tehát ugyanúgy beviszed azt.
Szuper növényi pótlók vannak, már mindenben, szinte észrevehetetlen a különbség tejtermékekhez képest, csak meg kell találnod a neked ízlőt. A legolcsóbb és a szója nem lesz megoldás.
Arra lennék kíváncsi aki fruktózérzèkeny annak gondja a tejjel is? vagy van olyan aki fruktóz érzékeny viszont fogyaszt rendesen tejet?
Lehet valahogy másképp pótolni a tejtermékben lévő fontos anyagot ami a fruktóz felszívódásához kell?
Erre azért lennék kíváncsi, mert állítólag az állati eredetű termékek tejtermékek segítik a fruktóz felszívódását.
További ajánlott fórumok:
- Fehérjebevitel tejérzékenyen...de mivel?
- Sziasztok!Olyan anyukákkal szeretnék beszélgetni, akiknél tejérzékenység miatt nem hízott a babája.
- Van másnak is tejérzékeny és refluxos csecsemője, aki anyatejet eszik? Hogy vészeli át az ordításokat? Használ valami?
- 7 hónapos tejérzékeny babám nem eszi meg a tápszert!
- Ha a terhesség alatt sok tejet ittam attól lehet tejérzékeny a baba?
- Fogyókúrás torta tejérzékenyeknek?