Tényleg sokba kerül az egészséges táplálkozás? (beszélgetős fórum)
A naplómban írtam róla, de ne nézd végig, leírom ide is.
A végét, olyan 5cm kb, késsel, vagy krumplihámozóval meghámozod. Azt a részt is kipróbáltam krémlevesnek, a lehámozott részt de sokat kellett rajta szűrni, tényleg már túlontúl rostos volt még nekem is.
A lehámozott spárgát 2 féleképpen csinálhatod meg:
1. Kb. a feléig levágod és a virágot plusz pici szárat főzöd meg (gőzölve), és akkor simán köretként, pl. tojással, sajttal stb. A maradék részt amit levágtál, azt még 1 centis darabokra vágod és tuti jó rizottónak, vagy spárgás flannak, ilyesminek (rántottába is, de előtte párold meg), spárgakrémlevesnek
2. Nem tökölsz ilyen vagdosással, hanem egyben akarod megenni, ezt úgy kell csinálni, hogy miután meghámoztad a végét és megmostad a spárgát, gumival összegumizod, és lobogó forró vízbe dobod úgy, hogy a virágok, vagy rügyek kilógjanak a vízből (ezek főzési ideje csak 2 perc, úgyhogy a felszálló gőzben fedő nélkül is megpuhulnak), és 15-20 percig főzöd, attól függ, mennyire puhán szeretitek, nálam elég 15 perc és a rügy épphogy ropogós marad, a töve pedig ehető puha. Az utolsó 1 percben a gumit egy ollóval vágd le, óvatosan, mert ezt főzés közben kell, és így fejezed be a főzést. Ha elhajlik némelyik, tojd le, jó lesz így is, normális:)
Ezzel a módszerrel kihozod a maximumot az árból amit fizettél érte, nagy kár lenne spárga rügyes részét krémlevesnek elhasználni, egyrészt pocsékolás, másrészt szétturmixolod a legnemesebb részét, ami a dísze, ha rizottót csinálsz, abba is csak az utsó 2 percben tedd bele a rügyeket
ne bohóckodj már! Fehér spárgát vettél? Azt csak nagyon vékonyan hosszában meg kell hámozni, pld egy hámozókéssel. A hegyét már nem is szokás. Ha friss, akkor nem szabad fásnak se lennie, uhogy max a végéből kell levágni egy kicsit. Így lesz a leg kevesebb veszteséged!
Bmit meg lehet csinálni belőle! Pörköltet, rántani, rántottába, puffancsnak, levesbe....
A zöld spárgát pucolni se kell, max a pikkelyeket leszedni a száráról. Abból salátát, ivólevet is szokás készíteni.
Most még újdonsága piacon, ezért iylen az ára...
Olcsó, szennyezett felvágott helyett lehet csinálni húskenyeret vagy pástétomot, májkrémet is házilag. Ugyanannyi ideig eláll, mert azért a bolti felvágottat is egy-két nap alatt meg kell enni.
Én összehasonlítgattam árakat és még a legolcsóbb, legbumbisabb felvágott kilója is többe kerül mint 1 kg csirke mell, és 2x annyiba mint az egész csirke kilója
Szóval azt mondom, a kifogás itt abban van, hogy valakinek nincs kedve megcsinálni, mert maga az elkészítés nem ördöngösség, nem hosszadalmas és a házi májkrém, házi "hamis" felvágott finom is.
:-)) Szerintem drága. 2 csomaggal vettem.
Tudsz ízletes receptet? Olyan lenne jó, amivel a legkevesebb veszteséggel tudom felhasználni a spárgát.
És mennyit fogsz belőle elhasználni?
Mert nem mindegy, ha tisztítás közben kidobod a felét, akkor ez drága volt, mifelénk 1500körüli az ára (5 euro)
Ha már tudod, hogy kell felhasználni rendesen és nem dobsz ki belőle semmit akkor nem prédikálok:)
Én azt gondolom, hogy nem olcsó az egészséges élet. A betegségek gyógyítása is igen drága.
Ma 999 Ft-ért vettem friss spárgát.
Sztem az egeszseges taplalkozas maga nem draga ha az egeszseges alapanyagbol otthon fozessel parosul.
Altalaban mint minden keszetel, termeszetes, hogy a biocucc keszetel is dragabb, nem kotelezo a masok altal ranktukmalt valasztekot elfogadni.
Kis pelda: most nagyon trendi az antioxidans fogalom.
Attol, hogy nincs rairva a spenotra, hogy 1 adag tartalmazza a napi orac szukseglet felet teszem azt, meg nem jelenti azt hogy a trendi italocska amire meg rairtak hogy a felet tartalmazza, az gazdagabb antioxidansban. Megis tuti tobbet kell erte fizetni es amugy ez mindenre igaz, ha valaki nem jol informalt akkor biztos ami biztos alapon lehet, hogy megiszik belole 2-ot is, holott eleg lett volna egy pirospaprikas rantottat a spenot melle osszeutni potom penzert es igy tovabb.
Annak aki nem ismeri vagy esetleg finnyas bizonyos kajakra, fizetnie kell a pluszert, ha erre nincs keret akkor biztos draganak is fogja talalni ezt az egeszet
nme véletlen a WHO megfogalmazása sem az egészség fogalmáról....
„Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiánya”.
Jó olvasni benneteket! :-)
Azt gondolom, hogy az egészséges táplálkozás, a sport mellett nagyon oda kell figyelni a stresszcsökkentésre, a jó szociális kapcsolatokra építésére, ápolására is.
Azt utóbbi időben több kliensem került komoly szív- és érrendszeri problémákkal kardiológiai kezelés alá. Olyan paciensek, akik figyelnek a táplálkozásra, hogy sportoljanak, viszont olyan nyomás alatt vannak, hogy az előzőek nem tudták megvédeni őket.
nincs azzal gond, ha sertés hús a hús (az sem egészséges, ha csak fehér húst eszik vki)! Gyakran főzök én is abból!
A fehér liszt pedig már azzal is egészségesebbé tehető, ha veszel egy kiló korpát, és azzal dúsítod! Máris lassabb felszívódású lesz!
Piti trükkök, de olcsók, és kivitelezhetők!
Nem kerül sokkal többe, ha mindent összeadunk!
Én nem eszem feldolgozott élelmiszereket, főként bioholmit eszem, gyümölcsöt, zöldséget, halat.
Így nem költök húsra, péksütire, kekszfélékre, csokira, cukorra, lisztre, virslire, kolbászra, semmi ilyesmire.
A húsmentes étrend szerintem mindenkinek jót tesz. Tudom, mert 3 évig csináltam. Aztán győzött a rántott csirke. :)
Az egészséges táplálkozás sokba kerül. De nem pénzben, hanem időben! Állandóan figyelni kell mindenre, ez legalábbis számomra rengeteg idő, energia.
Én az egészségtelen oldalról jöttem. Sith vagyok ebben a dologban. Viszont meglehetősen kevésből gazdálkodom, hét főre. Éppen ezért gyakran főzök olcsó ételeket. Ilyenek a dödölle, gombóc, nudli, tócsnyi, ma lángost sütöttem. Azért, mert olcsó. Viszont egyikünk sincs elhízva. Nem iszunk, nem dohányzunk. A fehérliszt kilóját 119-ért adják most nálunk, míg az egészségesebb lisztek ennek a többszörösébe kerülnek. Van telkünk, amit tudunk megtermelünk. Így ha nem lopják el a termést, vagy a disznók meg az őzek nem eszik meg, akkor befőzni is jut belőle. Én nagyon szeretem a zöld salátákat és szívesen megenném minden nap grillezett csirkemellel, de rántott zöldekkel is, csak nagyon drága és ennyiünknek bizony meggondolandó. Jelenleg a legolcsóbban összedobható zöld salim, hogy lereszelek némi káposztát, zöldséghámozóval szelek rá répát. Pici só, pici citromlé(már ha van, ha nincs akkor pár csepp ecet) és nyamm.
Viszont olcsó margarint használok és semmilyen tejterméket nem veszek, mert a kislányom tejallergiá. Szóval az egészségtelen nem mindig hús. Viszont ha veszek, akkor elsósorban olcsó és kiadós húst veszek márpedig ez gyakran serésből van.
További ajánlott fórumok:
- Imádok mozogni és egészségesen táplálkozni
- Mi számít ténylegesen egészséges táplálkozásnak?
- Ti hogyan táplálkoztok egészségesen?
- Cukorbetegek, inzulinrezisztensek, ti vigyáztok arra, hogy a gyerekeitek is egészségesen táplálkozzanak? Ha igen, mennyire?
- Az egészséges táplálkozás szerintem...
- Fogyás egészséges táplálkozással