Tényleg sokba kerül az egészséges táplálkozás? (beszélgetős fórum)
Most volt időm visszaolvasni a fórumot, örülök, hogy ilyen sokan írtatok!
Külön-külön nem reagálnék most semmire, csak egy-két gondolatot szeretnék leírni: az otthoni főzéssel valóban nagyon sokat lehet spórolni, ezt azért nem is említettem, mert általában, aki egészségesen akar táplálkozni, azzal kezdi, hogy ha lehet, saját maga előállított ételt eszik, mert azt legalább tudja, miből van. :) Szerintem megéri otthon főzni, és időben sem olyan vészes. Ezen a héten például hétfőn munka után (kb. 5-8-ig) megfőztem egész hétre előre többféle ételt, amiket bepakoltam a hűtőbe, így minden nap volt főtt étel, csak elő kellett venni. Tehát aki a munka miatt időszűkében van, az is meg tudja oldani szerintem.
Másik dolog a zöldségekkel kapcsolatban: a cukkini, spárga és társai azért drágák, mert nem annyira hétköznapiak, mint a répa, ugyanakkor szerintem ezeket szezonban érdemes venni, olyankor az áruk sem olyan borsos. Akinek meg van kertje, érdemes termesztéssel is próbálkozni, a cukkini pl. tök igénytelen, én tavaly is elültettem, néha locsoltam, és csak annyi dolgom volt vele, hogy a termést leszedjem. :)
Másik dolog, amire még reagálni szerettem volna, az a feldolgozott élelmiszer. A felvágottak, májkrémek, tejkészítmények (gyümölcsjoghurtok, krémtúrók) leginkább adalékanyagokból állnak (meg élelmiszer-ipari hulladékokból...), szóval aki teheti, tényleg kerülje ezeket. Ha valaki fogyaszt tejterméket, akkor csak natúr dolgokat vegyen, pl. a túróhoz vagy natúr joghurthoz lehet bármilyen gyümölcsöt keverni, és máris kész a finom nass, mindenféle adalék meg színezőanyag nélkül. A felvágottakkal hasonló a helyzet, tényleg írta valaki, hogy a húsok kilós ára sokkal kevesebb, érdemesebb húst is előre lesütni, az is ehető reggelire salátával, vagy szendvicsbe téve. És a májkrémet is nagyon egyszerűen el lehet készíteni házilag, a bolti konzerv ízben meg sem közelíti a házit! Arról nem beszélve, hogy a házi nem tartalmaz "szemetet".
Szóval szerintem érdemes a konyhában pepecselni. Egy gyakorlott háziasszonynak szerintem nem olyan sok időt rabol el a főzés, szerintem meg lehet oldani, csak szervezés kérdése.
Más kérdés, akik menzán kénytelenek enni (pl. a gyerekek a napköziben), na ott nem tudom, hogy lehet megoldani, hogy egészséges étel kerüljön a pocakba! :(
Köszi,megtaláltam.:)
Majd jelentkezem pár recepttel,ha lesz időm,most főznöm kell.
Értelek, nem is vettem magamra, csak azért mentegetőztem egy kicsit :)
Engem is kiakaszt ez a nasitársadlom.
Sajnos , ha mást nem illemből megkínálják az éppen az Ő gyerekükkel együtt játszó gyermeket is. Na most sajnos sokszor a szülőt nem kérdezik meg :( Telibe a gyerkőcömet kínálják, és utána már vacak érzés rászólni az éppen nyúló Lányomra, hogy nem fogadhatod el. Szerencsémre a Lányom nem szereti az édességet, és az első falat után ki is szokta köpni, ami még külön égő, de ez van. :) Fiam sajnos már édesszájú.
nme ekkora mennyiséggel van a gond nyilván :) Hanem amikor már tényleg odáig jutnak, h lényegében a normális ételt nem eszi meg a gyerek, mert nme tud éhes lenni. Ha sír, enni kap, ha álmos kakaót, ha ébred kekszet, ha...ha... ha.... Érted. És nme azt mondom, mert egy épkézláb szülő gyerekkel nem indul el otthonról víz, zsepi, és vmi ennivaló nélkül (ha pelusos, akkor annak a kellékei még), mert bmi lehet, de ez a magával vitt étel miért jelenti azt, h kötelezően meg is kell azt etetni a gyerekkel?
A másik fele, h hogy lesz így rendes napirendje annak a gyereknek, ha még étkezési rend sincs?
Nyilván más a jutalom értékű csoki, süti, rudi, stb. Most nme is ezekről van szó.
Az meg, h más gyerekét is kérdezés nélkül etetni akarják a játszótéren.... hát, gratulálok. Honnan tudja, h nem allergiás-e vmire az a gyerek? És bizonyos életkor alatt egy gyerek magától elfogadja amivel kínálják, ha azt látja, h a többiek is azt eszik...
Ebben teljes mértékben igazad van! Írtam is, hogy csak ha nincs más kiút, akkor adok ilyet Nekik. Inkább mint gumicukrot! Sajnos néha elkerülhetetlen, vagy legalábbis nem éri meg annyira ragaszkodni az elvekhez, és néha így kapnak nasit, de ha már nasi, akkor valami kevésbé káros.
Csak, hogy értsd a mennyiséget havi max. egy zacsi buláta fogy el, és napi 1-2 szem aszalt szilvát adok a Gyerkőceimnek. Na ez az ami messze nem sok, csak éppen segít áthidalni a kínos, kellemetlen helyzeteket. Aszalt szilva inkább az emésztésükre fogmosás előtt. Ja meg nálunk a nasik közé tartozik a kétnaponkénti egy halolajkapszula. Én se értem miért, de szeretik (szét is rágják).
Sajnálatos, hogy manapság mindenkinek (néha nekem is) lételeme a ropogtatni való.
En mult evben kaptam rengeteget, es rakottan csinaltam meg,mint pl.a zoldbabot, nagy siker volt.egyszer es elszor ettem roszul elkeszitettet,olyan volt,mint a t@kony:(
Azegeszseges receptekre en is "vevo"lennek:)
:))))))))))))) kell :)
Egy kis ízelítő:
"Receptek RECEPTEK
Spárgaleves
40 dkg spárga, vaj, liszt, petrezselyemzöld, tejföl, zsemle.
A megtisztított és feldarabolt spárgának a felét megfőzzük, leszűrjük a levét és szitán átnyomjuk. A spárga másik részét másfél liter leszűrt csontlében megfőzzük. A vajból, lisztből aranysárga rántást készítünk, beletesszük az áttört spárgát, a finomra vágott zöldpetrezselymet, egy-két percig melegítve kevergetjük, majd fölengedjük azzal a húslével, amelyben a darabos spárga főtt. Felforraljuk. Tejföllel, pirított zsemlekockával tálaljuk.
Sajtos spárga
40 dkg spárga, 4 dkg vaj, 4 dkg liszt, 2 tojás, 12 dkg sajt, 2 dl tejföl.
A megtisztított és egészben megfőzött spárgát tűzálló tálba rakjuk. 4 dkg vajból, lisztből, 8 dl spárgaléből mártást főzünk, majd tűzről levéve elkeverjük benne a tojások sárgáját, a reszelt sajtot és a tejfölt. Ráöntjük a spárgára és a tetejét meghintjük a maradék reszelt sajttal. Forró sütőben világosbarnára sütjük.
Spárgapuding
40 dkg spárga, 10 dkg vaj, egy csésze finomliszt, két evőkanál sonka, 4-5 tojás, bors, só, tej.
A spárgát apróra vágjuk. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, a finomra vágott sonkát, tojásokat, a spárgát, kevés borsot, sót és annyi tejet, hogy a tészta laza maradjon. Vajjal kikent formába tesszük, liszttel meghintett szalvétába kötjük és két órán át vízfürdőben főzzük. Utána kiborítjuk és világosbamára pirított vajjal leöntve tálaljuk."
Egy ismerősöm fb oldaláról másoltam át, akik termesztik is a zöldspárgát :)
jah, és a zöld amúgy drágább, mint a fehér :) még nem is egészen idény növény + a drágábbik fajtát is vetted :) Ezért volt annyi :)
De jól tetted, h vettél! Én évek óta nem ettem már :( A piacon csak csúnyát látok, vagy olyan fehéret, ami már lila- az meg nem finom, otthonról meg nme jut fel hozzám, amikor szedik...
Málnabogyó!
Ha este elindítod az fórumodat az egyszerű, olcsó és egészséges receptekről,akkor légy szíves itt is írd le a címét,hogy megtaláljuk.
Köszönöm az ötleteket. Ritkán készítek spárgát.
Zöldet vettem.
További ajánlott fórumok:
- Imádok mozogni és egészségesen táplálkozni
- Mi számít ténylegesen egészséges táplálkozásnak?
- Ti hogyan táplálkoztok egészségesen?
- Cukorbetegek, inzulinrezisztensek, ti vigyáztok arra, hogy a gyerekeitek is egészségesen táplálkozzanak? Ha igen, mennyire?
- Az egészséges táplálkozás szerintem...
- Fogyás egészséges táplálkozással