Méz vásárlása közben, hogyan/miről ismerhetem fel, hogy a méz eredeti vagy hamisított? (tudásbázis kérdés)
A nagypapámnak voltak méhei (nemrég adta el öket, mert már idös), és volt olyan méze, amiben voltak kristályok, de nem tudom, milyen fajta volt. (Nem akác, az tuti.) Na, Nagyapám nem hamisította a mézét, és cukrot sem etetett a méhekkel, ebben biztos vagyok. Szóval szerintem ez a kristály dolog nem feltétlenül jelenti, hogy hamis a méz.
A buborékos próbát viszont ö is szokta emlegetni.
Csak az archívum kedvéért:
Az átlag termelôk nemigen szokták cukorral, kínai mézzel keverni termékeiket. Mert nem értenek annyira hozzá (mert nem egyszerû dolog), vagy nincs hozzá kapacitás (sok munka, kínai forrás, stb.)
A keverést a forgalmazók (akik néha termelôk is) végzik, olvasható is a cimkéken, hogy nem EU-s mézet kevertek EU-ssal.
A kristályosodásról:
Elôbb-utóbb minden méz kristályosodik, az akác késôbb, a vegyes(repce/virág/erdei) hamarabb, a magasabb szôlôcukor tartalma miatt. A nádcukor tartalmû méz is gyorsan kristályosodik.
Szia!
Én Edelényben tudok olyan helyet, amit ha felkeresel és elmondod a problémádat, ott helyben belecsorgatják az orrod előtt a pergetőből a mézet.
Szia
Köszönöm a részletes válaszod.
A spájzban van.Ott nincs meleg.Az íze kitünő.
Szia, Drnéni!
Ez nem jó hír...
Azért a jó méz így is elég drága. Vagy ennél is drágábbnak kellene lennie?
Szia, Winny!
A méz egy túltelített oldat, vagyis normálisan ilyen tömény cukoroldatot nem lehet csinálni. Ezért instabil, idővel kristályosodik a cukor benne ("ikrásodik"). Az ikrásodás sebessége függ a hőmérséklettől és a máz fajtátájtól, pontosabban attól, hogy benne a cukrok milyen arányban szerepelnek (a méz főként gyümölcs- és szőlőcukorból áll; ha sok benne a gyümölcscukor akkor megjegyzem, nagyon édes -, akkor lassabban kristályosodik).
Tehát azt tudom erre mondani, hogy ez nem utal a hamisságra.
Szerintem a hamisított méz sem szükségszerűen kristályosodik gyorsabban, mivel ott a méhek helyett a gyártó adja a cukrot hozzá, vagyis a cukor benne van, csak a méz egyéb anyagai nem.
Talán az ízéről lehet megtudni, hamis-e, bár elég sokféle méz van, nehéz reálisan megítélni ezt.
Szia
Nem egészen értem,hogy mi az a "lapolva".Termelőtől vettem egy üveg mézet és már az alja besűrűsödött.
Úgye ez hamisítvány????
Ha az ember kb. tudja, milyen színűnek kell lennie mondjuk, az akácméznek, akkor talán fölismerheti a hamis akácmézet a színe alapján (az akácméz csak példa volt).
Esetleg ha az akácméz gyorsan kikristályosodik, akkor bajos lehet, mert az akácméz nagyon lassan kristályosodik. De a fene tudja, ehhez ismerni kellene a mézeket.
A felfordítással (viszkozitás vizsgálata) csak azt lehet megállapítani, hogy mennyi benne a víz. Tehát ha simán cukrot és vizet adtak hozzá, akkor a viszkozitása megegyezhet az eredeti mézével.
Kb. ennyit tudok mondani, én nem értek a méhészethez, inkább egy méhészt kellene megkérdezni.
Szia!
A stabilitása (tehát hogy milyen gyorsan kristályosodik) a benne lévő cukrok arányától függ. Ha sok benne a gyümölcscukor, akkor lassan.
De nem mindegyik mézben sok, így amit te írtál, nem bizonyítéka a hamisságnak.
Szia!
Ez így nem lehetséges, mert a méz 80 tömegszázaléka cukor. Olyan nincs, hogy cukormentes diéta, de mézet fogyaszthat.
Egyébként mi a baja, ha szabad kérdezem (pusztán szakmai szempontból érdekelne)? (Nekem elsőre a Dumping-szindróma ugrik be.)
Természetesen írhatod priviben is.
Amúgy ha nagyon édes a méz, akkor nagy valószínűséggel nem hamisított. De csak ha tényleg nagyon édes, ugyanis a méz akkor a legédesebb, ha sok benne a gyümölcscukor (fruktóz)(ami a répacukornál másfélszer édesebb). Azt pedig nem hinném, hogy adnának hozzá, mert elképesztő drága (a méz árával kb. egyezik).
Ez természetesen nem jelenti, hogy ami nem nagyon édes, az hamisított.
Szia!
A hamisítás lényege tudtommal, hogy cukrot és vizet tesznek bele, így a mennyisége nő, de a valódi méz kisebb arányban van benne.
És ennek megfelelően szerintem az alkoholos oldás sem célravezető, mert a főbb anyagok (cukrok) ugyanazok benne.
én már vettem a piacon termelőtől mézet aki bizonygatta hogy az ő méze nem hamisított
de a felbontás után kb két héttel becukrosodott....
magyarul volt benne egy kis szirup..
Keress rá a keresőben a méz szóra, egy csomó ezzel foglalkozó oldalt fogsz találni.
Ha ez sem segít akkor....