Levesek (beszélgetős fórum)
Miért? Talán baj...? :D Eddig elég jól megy, csak éhes vagyok... :)
Mit tudtok erről a 90 napos "behabarós" módszerről? Mert se főzelék, se krémleves nem jó habarcs nélkül... és azokban tejföl, liszt... :S
DE,látom nekiálltál..Nah, hát lássuk:
keményitönapon ugye mehetnek a zöldséglevesek, ch napon paradicsomleves. Protein napon husileves.
Sziasztok!
Ma főztem ezt a levest....nagyon fincsi lett,gondoltam beírom ide,érdemes kipróbálni.
Karalábékrémleves répagaluskákkal.
Hozzávalók:
40 dkg karalábé
30 dkg sárgarépa
5 dkg búzadara
2 púpozott evőkanál liszt
1 tojás
2 evőkanál vaj
8 dl húsleves vagy zöldségleves, kockából
1 evőkanál tejföl
só, őrölt fehér bors
Elkészítés:
A sárgarépát és a karalábét - lehetőleg vékonyan - meghámozzuk, megmossuk, a répát kisebb darabokra, a karalábét gyufaszálnyi rudakra vágjuk. A répát kevés sós vízben, lefedve 15 percig főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük, és villával összetörjük. Összekeverjük a búzadarával, a liszttel, a tojással, és sóval, borssal ízesítjük. Lefedve 30 percig állni hagyjuk. A vajat felforrósítjuk, megfuttatjuk benne a karalábét. Ráöntünk két dl húslevest, felforraljuk. Tejföllel, sóval, borssal ízesítjük. A maradék húslevest felforraljuk. A répamasszából két kávéskanál segítségével galuskákat szaggatunk a levesbe, és puhára főzzük. Akkor jó, ha a galuskák feljönnek a leves tetejére. A galuskákat a levessel együtt a karalábés léhez öntjük, és forrón tálaljuk.
Ezt el nem tudom képzelni milyen lehet...
Én szalonnazsíron pirítom a tésztát,rá apróra vágott vöröshagyma,pirospaprika,felöntöm,só,bors,petrezselyemzöld aprón.Kockázott krumplival készre főzöm.
Érdekes lehet tojással.
Nálunk ez így néz ki:
1 verzió:1,5 liter vízben felfőzök 1-2 húsleves kockát-vagy maradék húslevesből készítem.Ha forr 4 ek tejfölből-vagy tejszínből,bár az ritkábban akad,1-2 ek liszttel habarás kerül bele.Ha kell ízesítem sóval,pici borssal.Beleszórok 5-10 dkg sajtot-amilyen épp van,összeforralom és kész is.Tálalásnál meg lehet szórni kis reszelt sajttal is.
Kis snidlinggel,vagy finomra vágott zellerlevéllel,vagy petrezselyemlevéllel tavaszias ízt kap.
2.verzió:
1,5 liter víz 1 húslveskockával,bele fél csomag sajtszószpor kikeverve 2 ek tejföllel,tálalásnál 5 dkg sajttal megszórva.
Mi az első változatot szeretjük jobban,de ha sietni kell,a 2 is elfogy persze.Sült borsóval vagy zsömikockával finom.
Leírom a receptjét
Salátafőzelék.
Hozzávalók:
3 fej saláta
2 dl tejföl
1 dl tejszín
2 cs. kapor
1 ek, étkezési keményítő
1ek. cukor
1 ek. 10 %-os ecet
2 gerezd fokhagyma
só
Elkészítés:
A saláta leveleket 2-3 cm-es darabokra vágjuk. Annyi sós vízben, hogy ellepje, a kapor szárával feltesszük főni. ( a kapor levelét összevagdalva csak a végén szórjuk rá)Közben a tejfölt elkeverjük az étkezési keményítővel, és a megfőtt salátára öntjük. Felforraljuk. Tűzről levéve beletesszük a zúzott fokhagymát, az ecetet, a cukrot és a tejszínt. Már nem főzzük, csak fedő alatt állni hagyjuk még jó tíz percig. Tálaláskor megszórjuk kaporral.
A frankfurti is szupi, meg ez is:
Rántás, rá karfiol, répa, felönt vízzel, puhára főz. Tejfölös rántás rája. És hozzá galuska meg virslikarika... Kicsit drága, de szuper!
Nem kimondottan leves, de majdnem az.
Borsópörköltnek hívják. A vöröshagymát ugyanúgy megpirítjuk, mint a pörkölthöz, piros paprikát teszünk rá, bele a borsót és felöntjük, hogy éppen ellepje. Pici sózni. A nokedlit kifőzzük és utána összeöntjük. Kellemes egytálétel.
Jótól kérdezed:)
Sajnos nem tudom:(
Én még csak étteremben ettem ,nagyon-nagyon ízlett.
Ha valaki tudja,arra én is vevő vagyok:)