Középiskolai felvételi (beszélgetős fórum)
Tavaly 2.nyelv németből indult haladó csoport is.
Nyilván aki a nyelv miatt keres sulit nem az Eötvöst választja..kivéve a nyekes osztályokat. Bár 10-ben már sok gyerek felsőfokúra ér el, de sokan kéttanos ált suli után mennek oda, tehát már bőven B2 felett vannak gimi elején is…
Amúgy olaszt tanul vki az Eötvösben? Milyen a híre?:)
Kéttannyelvűnél középfokú nyelvvizsga az érettségivel nincs.
Vagy felső, vagy alapfokú. (Fiam 2 éve csinálta.)
Feltételek: az alapnyelvből emelt szintű érettségi 60 % felett.(az írásbeli és a szóbeli résznél is meg kell lenni a 60 % feletti résznek).
Ezen felül 2 tárgyból az adott célnyelven kell érettségizni, és el kell érni a közepes (3) szintet.
Nem könnyítésre gondoltam csak úgy kérdeztem. :)
Azt hittem emelt kell vagy közép de min. 60% vagy ilyesmi. Persze ha egyetemre akar valaki bejutni, kell a jó jegy.
"(4) A vizsgázó érettségi bizonyítványa, tanúsítványa, ha idegen nyelvből, illetve a nyelvoktató nemzetiségi oktatásban nemzetiségi nyelvből emelt szintű érettségi vizsgát tett, és sikeresen teljesítette az érettségi vizsga írásbeli és szóbeli vizsgáit, azoknak minden vizsgarészét
a)ha legalább 60%-ot ért el, középfokú (B2) komplex típusú,
b)40–59% elérése esetén alapfokú (B1) komplex típusú,
"
vagy
"(4) A vizsgázó érettségi bizonyítványa, ha a vizsgázó célnyelvből sikeresen teljesítette emelt szinten az érettségi vizsga írásbeli és szóbeli vizsgáit, azoknak minden vizsgarészét továbbá
a) legalább 60%-ot ért el, és
b) a másik két vizsgatárgyból célnyelven, sikeres, legalább középszintű, vizsgát tett,
felsőfokú (C1) komplex típusú államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvánnyal egyenértékű okiratnak minősül.
(5) Amennyiben a vizsgázó célnyelvből az emelt szintű vizsgát a 6. § (7) bekezdésében megfogalmazott jogával élve tette le, és megfelel a (4) bekezdésben foglalt feltételeknek, és,
a) teljesítette a szóbeli és a hallott szöveg értése vizsgarészeket, érettségi bizonyítványa felsőfokú (C1) szóbeli típusú államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvánnyal egyenértékű okiratnak minősül,
b) teljesítette az olvasott szöveg értése, az íráskészség és a nyelvhelyesség vizsgarészeket, érettségi bizonyítványa felsőfokú (C1) írásbeli típusú államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvánnyal egyenértékű okiratnak minősül."
Én is ezt mondtam lányomnak. Ő nem töri, föci fan magyarul sem. A föci állítólag nem nehéz viszont sok.
Azt tudod/tudjátok, hogy azt a tárgyat amit idegennyelven abszolvál min. hány %-ra kell megcsinálni. Előfordulhat olyan is, hogy valaki matekból nem annyira penge és nem az idegen nyelven tett érettségi neki a kihívás hanem a matek.
Valóban ez a felsőfokú nyelvvizsgaként elismerés kötelező feltétele. Érettségizhetnek simán csak a célnyelvből is, akkor az eredmény alapján B1 vagy B2 nyelvvizsgával lesz egyenértékű az érettségi.
Persze, más kérdés, hogy aki két tanítási nyelvűbe megy, az 5 év után egy B2-vel akar-e távozni (ami sok suliban egyébként is kötelező legkésőbb 10. környékén).
nem kötelező, de akkor kapja meg a delikvens a felsőfokú nyelvvizsgát, anélkül csak közép jár
volt lászlós olaszos ismerős azt mondta, a legegyszerűbb matekból kipipálni, met 2+2 mindkét nyelven 4 :-)
"(4) A két tanítási nyelvű érettségi vizsgán
a) * a kötelező idegen nyelv vizsgatárgy a célnyelv,
b) * a célnyelven tanult vizsgatárgyak közül legalább kettőből - annak valamennyi tételéből - célnyelven kell vizsgázni,"
1997. (VI. 13.) Korm. rendelet (vegyes záró rendelkezések)
Igen, az ÖSB-ben a gimiben a diákok fele az osztrák általánosból jön, és ez valóban speciális helyzet. Én leginkább rájuk gondolok, mikor a magyar nyelvi választékos fogalmazás kerül szóba.
De igazán kivételes magyartanáruk van, úgyhogy már ledolgozták ezt a hátrányt az érintett osztálytársak.
Egyébként a kéttannyelvűk között is nagy különbségek vannak. A múltkor néztem a Xantus szakmai programját, ott a pl. csak 3 tantárgy van célnyelven.
De a kisebbik lányoméknál a Hunfalvyban csak 2 lesz, a célnyelvi civilizáció és egy általánosabb szakmai tantárgy.
Szóval ez is szempont lehet az iskolaválasztáskor.
Vicces lenne a magyart is németül tanulni. :)
Szerintem az ÖSB speciális eset. Hagyományos kéttannyelvű sulikban csak 5-6 tárgyat oktatnak célnyelven, messze nem felejtenek el magyarul fogalmazni. A tanárok többsége is magyar anyanyelvű, ami sokat számít szerintem. Még az én kicsitkocka fiamnak is megy a választékos magyar ha megerőlteti magát.
Igen, úgy van ahogy írod.
Lányomék idén ("rendes" kilencedikben) kezdenek olaszul tanulni tárgyakat, de hibrid módon. Pl. földrajzot magyarul tanulják de szavakat olaszul is, viszont a dolgozat teljesen olaszul volt nekik. Ehhez még hozzá kell szoknia. Azon háborgott picit, hogy miért kell tudni olaszul a napkitörést. :)
Nekem fura, hogy 0-ról kezdve egy év után ez az elvárás.
Bár ahogy Macskaringó írta, a Kőrösiben angol nyekes kéttanon is ez van meg amennyire tudom, a másik nyelvekből a kéttanosoknál is. Viszont angolul eleve is tudtak a gyerekek amikor oda mentek, ez talán pici könnyebbség lehet.
Bízom benne, hogy így vagy úgy mindenki sokat profitál majd a nyelvtanulásból.:)
További ajánlott fórumok:
- Középiskolai felvételi matematikából 2010-ben
- Óvódák, bölcsődék, általános iskolák, középiskolák, bárhol a világon
- TB ügyintéző tanfolyamra jelentkeztem. Van valakinek információja, mire lehet számítani felvételinél?
- Mikor lesz fent a neten a középiskolák végleges felvételi sorrendje?
- 2011 középiskolai felvételi
- Hol lehet megnézni a tavalyi középiskolai felvételi ponthatárokat?