Knédli recept

A Knédli hozzávalói:
- 1/2 kg finomliszt
- 1 egész tojás
- 1 tojás sárgája
- 1 dkg élesztő
- 1 evőkanál olaj
- langyos víz.


A Knédli elkészítési módja:
Először kovászt készítünk, majd összekeverjük a tésztát és jól kidolgozzuk - dagasztjuk. Hosszúkás cipókat készítünk belőle amiket még hagyhatunk tovább kelni a deszkán és akkor még szebbek lesznek. Knédlifőzőn 25 percig főzünk - akkor rakjuk a tésztát a fazékba, amikor a víz már majdnem forr, jó erősen gőzöl. Kapható knédlifőző, ami egy lábakon álló lyukacsos kinyitható pléh lap. Belehelyezzük a fazékba, alá vizet öntünk és erre a lapra rakjuk a knédlit kifőzni. Jól alkalmazható erre a dunsztoló fazék is, aminek az alján szintén van egy pléh, ami lábakon áll. A lényeg az, hogy a knédlit gőzben főzzük. A tészta sose legyen a vízben. Amennyiben nincs knédlifőzőnk megoldhatjuk ezt úgy is, hogy egy fazékba vizet teszünk, a fazék tetejére kifeszítünk egy szalvétát, amit spárgával a fazék pereménél rögzítünk. Erre a szalvétára rakjuk a knédlit és egy vajlingot borítunk rá fejjel lefelé, hogy helye legyen a tésztának. A vajlingnak szorosnak kell lennie a fazékon, hogy a keletkező gőz el ne szökjön. A kész knédlit miután kivettük a főzőből olajjal megkenjük és fogpiszkálóval megszurkáljuk. Ha már nem túl forró felszeleteljük, mint a kenyeret és dinsztelt káposztával, sült szaftos hússal tálaljuk. Nem egy fogyókúrás étel, de nagyon finom.

Melegíteni is csak gőz fölött szabad. Kapható a mikróba is olyan műanyag lábas, aminek van egy lábon álló rácsa, ez alá öntünk egy kis vizet, és erre rakjuk a felszeletelt knédlit. Csak annyi vizet öntsünk alá, hogy ne érje el a tésztát.
Ebből a tésztából készíthetünk egy édes ételt is – ez a gőzgombóc.
Ekkor a knédli tésztáját maroknyi cipócskákra formáljuk, mindegyik közepébe lekvárt teszünk és ugyanúgy főzzük ki, mint a knédlit. Cukrozott mákkal tálaljuk. A gyerekek nagyon szeretik. Melegíteni ezt is csak gőzben szabad.


Sokszor kipróbált jó recept!!! ;)


Kategória: Tésztafélék receptjei


A knédli elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook