Kenyérsütő nélkül (beszélgetős fórum)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Kenyérsütő nélkül
Ez a zsemle most sült. Felfedeztem ezt a témát, élek a lehetőséggel, meg is mutatom:
Teljes kőrlésű, mennyei finom ízre is, nagyon puha, nem morzsálódik. 1 tepsin 12 db van, fiammal osztozunk rajta, mert mióta sütök, ő sem vesz kenyeret. Ilyenkor 2 napra valót hagyok kint, a többit lefagyasztom. Mikor kienged, pont olyan lesz mint amilyen most.
Régebben 4 db bagettet sütöttem ezzel a mennyiséggel, újabban zsemlézek. Csak bundáskenyérnek való szeletelt kenyeret veszek néha, mert a bundást is nagyon szeretjük.
Búzamentes? Akkor az a kukorica lisztből készült kenyér lehet. Vagy a hajdina liszt még, ha emlékszem, ami glutén-mentes.
De ha Freddynél nem találsz, van valahol a net-en "Nóri minden - mentes konyhája", keress rá.
Olvasd át, vannak nála krumpliból, túrból, stb.
Vagy írj neki privit, és kérdezz rá, mert kismillió kenyér receptje van. És attól függetlenül, hogy már nem fórumozik, azért leginkább naponta benéz a hoxára.
Egyébként Freddy36 adatlapján találsz naplót kismillió kenyér recepttel, van külön naplója deabetikus, vegás, stb. ételekkel. Sok-sok finomság található nála.
Korábban én is élesztős recept alapján sütöttem a kenyeret, csak ugye azokat keleszteni kell, és nem igazán szerettem 2x nekifogni.
Így nagyon megörültem, amikor Guruljka hozta, hogy ez már neki is inkább szimpatikus.
De akármilyen recept is, ez a serpenyős technika azokkal is működik.
Mindenképp jo a cikked..
A hazi készitmények mindig jobbak a boltinal altalaban. A boltinak csak a kinézete lehet jobb.
De benne vannak az izfokozok, adalékanyagok és hianyos, ez-az megsporolva benne. Ezért a tapanyagértékuk is kisebb. Irtatok, hogy olcsobb is, ebbe még nyugodtan belszamithatod a tápanyagértéket is, mert nyilvan azért eszunk, hogy a szervezetunk megkapja a megfeleo tapanyagokat.
Nalunk kemencében csinaljak. Gondolom, régen nektek is volt kemence.
Gondolom vízzel lehet, még nem próbáltam.
Én belerakom, mert a tk. liszt alapjaiban szárazabb, kissé fűrészporos jellegű (szerintem), és a tej egy kicsit lágyít a tésztán.
Mindenkinek azt szoktam mondani, próbálja ki első nekifutásban 30 dkg liszttel, ha beválik, ha működik akkor jó, ha nem tetszik, nem sokat veszített.
Köszönöm; ki fogom próbálni, mert elegem van a pocsékabbnál pocsékabb, ráadásul drága bolti kenyerekből.
Már csak az a kérdés, hogy a tejet lehet-e helyettesíteni más tejtermékkel vagy vízzel?
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt (én 40 dkg teljes kiőrlésűt + 20 dkg fehér lisztet pm. alulm. miatt)
- 2 deci langyos tej
- 2 deci langyos víz (ebből amit felvesz a tészta)
- 2 csomag sütőpor
- 4 evőkanál olaj (ezt a tejbe belekavarom)
- 2 teáskanál só (vigyázni kell, nem minden só egyformán sós) :))
- 1 teáskanál cukor
Az alaprecept 30 dkg liszttel indít, én dupláztam meg benne mindent.
És valójában kifli-tésztaként írta a recept, Guruljka kiflit, vagy bucit (zsömlét) sütött belőle, én kenyeret. Nekem bevált.
Nekem soha nem volt kenyérsütőm. A gáztűzhely sütőjét felmelegíteni ahhoz, hogy abban ki tudja (én nem) mennyi idő alatt sül meg egy fél kg-os kenyérke, azt soknak találom.
Ezzel a módszerrel a sütés kb. 35 perc egy láng takarékon. Ennyi a gázfogyasztás, észre sem lehet venni.
Ugrás a teljes írásra: Kenyérsütő nélkül