Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
A szőlőt fel lehet a padlásra függeszteni száránál fogva, és télen jól jön.
A levét le szoktuk préselni, bele műa. üvegekbe, be a mélyhűtőbe és mustot iszunk télen.
Nagyon szeretjük a húst (elsősorban a nyulat) szőlőszemeket mellé, pici borral megsütve.
A maradék pörköltöt akatam felhasználni.
Úgy csináltam a tarhonyás húst mint a rizseshúst szokták és még néhány szem krumplit is vágtam bele. Nagyon kiadós és finom lett!
Salátával tálaltam.
Nagyon finom lehet ez a kakaós csiga!
Én is szoktam sütni valami hasonlót,( holnapra nem is rossz ötlet vacsira!!! ) igaz teszek bele 3 dl. tejet és sót is. Megfordítani nem szoktam, de mikor felvágom és a tepsire teszem, felülről kicsit megnyomkodom.
És most a lényeg : mikor kiveszem a sütőből, még forrón megkenem ecsettel egy kis meleg, cukros tejjel. Gyorsan felszívja a tészta a tejet és pár perc múlva felszárad, de ettől nagyon finom puha lesz!
Érdemes kipróbálni!
Sziasztok! Én sokszor főzök puliszkát a családnak. Olcsó, finom és laktató. Víz, só és tengerikása kell hozzá(hivatalosan kukoricadara, azt hiszem ez van a boltira írva). Sokféleképpen lehet enni. Savanyú káposztát lehet pirítani hozzá, füstölt szalonnát (nekünk mindig van házi a fagyasztóban) májat, kolbászt is. Húskoz is jó köretként. Lehet tejjel is enni, vagy tejfölt, túrót, szilvalekvárt rátenni.
Gyerekkoromban, mikor kacsát vágtunk, anyu megszedte a vért is. Ezt megfőztük, kockára vágtuk és a kacsazsírban megsütöttük. Ezt is és a kacsatepertőt is rátettük a savanyúkáposztás puliszkára. Isteni finom.
Megvan a hagymatokány!
Fél kg apró vöröshagyma,10 dkg szalonna,1 paprika,vagy paprikakrém,1 paradicsom,tejföl,só,pirospaprika
1-2 hagymát egész apróra vágunk,és a szalonna zsíron megpirítunk.Megszórjuk a pirospaprikával,hozzá adjuk a paprikát,meg a paradicsomot,végül a megtisztított hagymát.(ha nagyobb akkor daraboljuk)Addig pároljuk amíg üveges nem lesz,és megtejfölözve nokedlival tálaljuk!
Bár az enyémek nem elektromosak, de nagyon szeretek kuktában főzni!!!!
A sertés 20 perc alatt készen van a pisszegéstől!
Nem hittem amikor nekem mondták, de tapasztalat, hogy gyönyörű, áttetsző húslevest lehet főzni benne, csak nem szabad azelőtt kinyitni, hogy magától lehűl az edény!
Hát az úgy kezdődött,hogy a piacon tokaszalonnát láttam nyersen (szinte ingyen) ezért elkészítettem életem első ( nagyon finom )abált szalonnáját.Aztán sajnáltam kiönteni a levét, ezért az otthon található kincsekből előkerült a sárgaborsó és isteni főzelék lett belőle.
Aztán még sütöttem néhány palacsintát is - úgy hatvanat!
Szerintem, nem ma fog éhen halni a család!
A napi kiadások megtervezése soksor drágább lehet, mintha kihasználjuk a hirtelen felmerülő lehetőségeket - szerintem...
Az aluljáróban egy nagy káposzta vagy tök 100-ért, vagy a piacon fél kg. gomba 200-ért, esetleg egy akciós felvágott, kolbász hirtelen jó ötleteket adhat mindenkinek!
az osanban az energia takarékos izzó 200 ft
a festékek a teskoban féláron , az ecseteket az osanban vettem majdnem ingyen valami 200 ért..
szóval a nagyáruházakban ha jo tempoban megyünk sokat meg lehet takaritani krumpli 60 ft paradicsom 200 kenyér 100 és minden ilyen olcsó de még a plazma tv is tizezrekkel...mint máshol ugyan az..
Ha főzöl, akkor a forrásig lehet nagylángon az étel, de utána kislángra vedd le, mert akkor is fog forrni, de nem kell már akkor annyi energia hozzá - sokat lehet spórolni vele. És a finom étel egyik feltétele, hogy lassan főzd, hogy az ízek jól átjárják. Az a negyed óra, amivel tovább tart, kárpótol az étel zamatával.
Természetesen mindent fedő alatt főzök, fele idő elég, hogy felforrjon a víz.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)