Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (beszélgetős fórum)
" Módjával mindent lehet."
Ez a legnagyobb igazság!!!!!
Az extraszűz nem melegíthető, nem bírja a hőt!!! Csak salátára ajánlják!
Nem is beszélve róla, hogy jellegzetes, erőteljes íze miatt furi is lenne a legtöbb ételben.
Mindegyikre Pogácsaolaj van valamilyen formában ráírva.
A extra szűz és a szűz az olivabogyó kipréselése után maradt "pogácsákból" készül. Nincs jellegzetes íze.
Én a Tesco-ból szoktam venni 1400 Ft körül, de nézni kell az akciókat. A múltkor 1000.ért vettem a Pennyből.
Én alig használok zsíradékot, ezért 1 liter elég 2 hónapig, de lehet hogy tovább is.
Nehogy azt hidd!
Van ahol szeretnének ültetni, de ne marad meg.
Persze! A citromfű gyomosít!
De nem szereti a rendszeres "fűnyírást"!
Gyömbér ügyben: Gondolom olyan lehet, mint a torma. Az esős idő előtt felszedendő. De ha sokáig hagyod, fás lesz.
Tőled is várom a híreket a batátáról!!!
Brrrrr.... Nem egyszerű ember!
De Te meg egy szent vagy!
Drukkolok!
És várom a JÓÓÓ híreket!! :))
Majd veszek egy olcsó kis szakácsfáklyát, mert ennek is szebb lehetett volna a tetején a sajt, de a Gusztinál nincs felső fűtőszál.
Már 2500-ért is van, sőt forrasztani is lehet vele. :D
A lányom azt mondja, nemcsak megismeri a bablevesemet, de hiába tudja minden összetevőjét, ő nem tudja úgy elkészíteni. Hát nem tudom.
Igen, számomra a főzés kreatív folyamat.
A fiam meg azt mondta épp ma (mondtam, hogy nézzük meg együtt, hogy néz ki, mert nem tudom, mi ez, most találtam ki), hogy pont az ilyen kaják a legjobbak mindig.
Én meg annak örülök, ha megkérdezem: ízlik? - és nem kapok választ, mert tele van a szája.
Az íze, mintha a szegfűszeg csípős lenne.
Sima pörköltbe én már beleteszem, de aki a hagyományos ízt szereti, az nem ilyennek várja a pörköltet.
É gyakran csak úgy párolok valami kockára vagy csíkokra (tokányra) vágott húst hosszabb-rövidebb lével, zöldséggel vagy krumplival, rizzsel, mikor hogy. Na ezekbe jó a kömény vagy az ánizs, mert nem lesz olyan nehéz hús-íze.
Szoktak köményes sertéssültet is készíteni, nem én találtam ki.
Szegfüborsom nekem is van ,de nem tudom mibe tegyem,mibe illik.
Pörköltbe ?és az ánizs?nem rontja el a pörköltet?
Hagyma sem volt benne.
Kellemes, krémes, könnyű ízű, de meglepően laktató étel lett belőle. Jól sikerült eltalálni az arányokat, nem volt kirívó íz benne.
Szeretem sertéshúshoz használni köményt vagy ánizst, mert könnyebbé válik tőle az étel. A sertéshús elviseli az egy szem szegfűborsot, azzal meg a kis darab csillagánizs harmonizált.
A mustármagtól elvileg csípőske lehetett volna, de csak a gondolata volt benne a kis mennyiség miatt.
Ebbe minden volt😅
Gondolom finom lehet.
Ánizst nem tudom elkèpzelni milyen?
Mi dominált benne?
Vagy mind együtt vlmi különlegest izt adott?
Jól van kiváncsi vok.😅
Igazából nem tudom, mert jól sikerült adagolni, nem tengett túl benne.
Csillagánizst most láttam először, meglepődtem, hogy milyen nagy.
Az illata finoman ánizsos és talán szegfűszeges? Nem is tudom.
Harmonizált a szegfűborssal, azt szeretek raguba tenni, persze ki kell venni a végén.
Köszönöm!
Meglepően jó lett.
Ő pedig hogy örülhetett szegénykém, hogy hamar elkészült vele...
A tészta pedig ugyanaz lehetett, vagy talán kicsit hígabb, hogy laza legyen a szaggatóval is...
Én ma kivételesen darált húst vettem, mert elég jól nézett ki. Dagadó árban adták, mert abból darálták. Kb. 70 deka volt.
Vettem egy csomag copfocska tésztát is, kifőztem.
Nagy lábasban olajon pároltam apró kockákra vágott zöldpaprikát, majd rádobtam két jó maréknyi fagyasztott húsleves-zöldséget. Gyömbérrel sóval fűszereztem.
A tészta főzőlevével párolgattam, majd rádobtam a húst és átforgattam rajta, ekkor dobtam bele egy kis darabka csillagánizst, ma vettem először, és egy darab szegfűborsot, fedő alatt készre pároltam.
tejfölös habarást kapott még, de kis tejet is adtam hozzá, hogy hígabb legyen, ekkor még egy kevés frissen tört mustármagot tettem hozzá, de az ánizsdarabokat és a szegfűborsot kidobtam belőle.
Gusztiba tettem a főtt tészta kétharmadát (400 g-os csomag volt, az egészet kifőztem), majd ráöntöttem a húsos ragut. Eloszlattam rajta, összerottyantottam, a végén reszelt sajttal borítottam a tetejét, azt is rásütöttem.
Mindjárt eszünk, csak gyorsan begépeltem.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- Ötletek, tippek, nagyanyáink házipraktikái
- Óvodai SZMK. Ti hogyan, milyen módokon gyűjtötök pénzt a kispajtásoknak? A mi ötleteink kifogyóban...
- Tudja valaki, mit használtak fogzásra anyáink, nagyanyáink?
- Avonosok! Ti mivel szoktátok fellendíteni a forgalmatokat? Osszuk meg egymással ötleteinket!
- Természetes kozmetikumok (ahogy nagyanyáink csinálták)