Hogyan kell piskótatésztát csinálni? (tudásbázis kérdés)
Szia!
Egy receptet írok én is. Tudomásom szerint a fehérje felverésének milyenségétől is függ, hogy fel jön-e piskóta vagy nem.
8 tojás, 8 kanál cukor, 8 kanál liszt, sütőpor, 2 kanál víz. (víz helyett lehet tej is, sűrűbb lesz tőle, pici só
Ebbig még soha nem szitáltam át a lisztet, én is lusta vagyok, de nem volt gond.
Először a cukrot a tojássárgával habosra kikeverni, aztán jöhet bele a víz, meg a liszt. Végül a fehérje. És ennyi.
Szia!
Tehát ezért kell(ene) átszitálni a lisztet! Én ehhez mindig lusta voltam, de ezután lehet, hogy ki fogom próbálni.
Ez a késhegyni sütőpor is jól hangzik. Persze csak biztonsági okokból.
A gyereknek lesz a szülinapja szombaton és több helyre is viszünk tortát (ovi, gyerekmeditáció, buli)
Majd megirom milyen lett..nem akarok beégni!:)
PISKÓTA-TÉSZTA
8 tojás fehérjét 24dkg porcukorral felverni/ügyelni, hogy a sárgájából ne kerüljön bele, mert nem verődik fel/, ezután egyenként belekeverni a sárgáját is.
16 dkg lisztbe késhegynyi sütőport tenni, átszitálni/ ez fontos,mert így levegő kerül bele!/,s hozzákeverni az előbbi masszához.Kész.Egyetlen tálat mosogatsz!
Ha jobban megnézem, egyezik a REKUS receptjével,viszont nem sok időt fordítok az egészre,s tényleg lehet sütőpor nélkül is, akkor is szép lesz.
A sütőnyitogatásról annyit, hogy valamelyik szakács meg azt ajánlotta valamelyik képeslapban,hogy ne csukjuk be teljesen az ajtót,hogy a gőz el tudjon távozni,-az ajtót, mikor rácsuknánk,tegyünk oda vagy hurkapálcát,vagy egy villát, hogy kis rés legyen.
Azóta így csinálom, s bevált.De, enélkül is mindig sikerült előtte is.Az biztos, nagy faksznit nem igényel,ettől gyorsabb tésztát nem hiszem,hogy össze lehetne dobni!!
Egyetértek Rekussal. Én is sütőpor nélkül csinálom, úgy jobb íze van. Jó, kicsit rizikósabb, hogy felmegy-e és fenn is marad-e. Ehhez jól fel kell verni a tojásfehérjét: A kemény tojásfehérje a fejjel lefelé borított tálban is ugyanúgy marad. Én gyerekkoromban ezzel szórakoztattam az anyukámat és a nagymamámat: a fejem fölé tartottam a tálat a felvert tojásfehérjével - csak úgy ellenőrzésképpen.
És minden amit a sütőről és a sütőajtóról írtatok...
Anyu sütőpor nélkül csinálja, mert nem szereti annak az ízét, viszont így is mindig jó magas és könnyű lesz neki.
A tojást szétválasztod, a fehérjét a keverő tálba rakod a sárgáját egy másik tálba.
A fehérjét felvered kemény habbá, aztán beleraksz annyi evőkanál cukrot ahány tojás volt, és tovább vered. (Mikor a család már tiltakozik a hangzavar ellen:)) Belerakod a tojás sárgáját. (Ha már a szomszédok is zaklatásnak veszik a habverő hangját:)) Beleraksz annyi lisztet ahány tojás volt, és mehet az előmelegített sütőbe.
A sütő legyen jó meleg, aztán mikor először megérzed a piskóta illatát lekapcsolod a legalacsonyabb fokozatra a sütőt, és megsütöd.
A trükk, hogy nagyon sokáig kell verni a tojást.
Szia!
Én ezt a receptet az anyukám nővérétől kaptam.Igazi falusi háziasszony,nagyon jó sütiket szokott csinálni.
Ezt a vízes piskótát már kipróbáltam és nagyon szép magas piskóta lett belőle.
7 tojás sárgáját,35dkg cukrot,35 dkg lisztet,másfél csomag sütőport,citromhéjjat,10 evőkanál vízzel jól kikeverünk és végül a 7tojás kemény habját hozzáadjuk,közepes tűznél sütjük.
Van még az olajos piskóta is,ezt is csináltam nekem bejött.
8 tojás,8 kanál étolaj,8 kanál forró víz,1 sütőpor,50 dkg cukor,40 dkg liszt.
Itt is a tojássárgákat szétválasztani a fehérjétől,a sárgájába a cukrot,a fehérjét kemény habbá verni.Összekeverni az egészet,kivajazaott,lisztezett tepsibe önteni,közepes lángon megsütni.
Sok sikert!
Remélem segítettem ezzel a recepttel.
Ha kellene még van 1-2, ha érdekel szóljál.
A piskótatészta
Hozzávalók
A tésztához: 8 tojás, 8 púpozott evőkanál liszt, 8 púpozott evőkanál kristálycukor, fél csomag sütőpor.
Elkészítés:
A nyolc tojást szétválasztjuk, egyik tálba a sárgáját tesszük, a másikba, egy nagyobb tálba pedig a fehérjét. A nyolc evőkanál lisztet egy mélytányérba kimérjük, a sütőport beletesszük. A sütőformát jól kizsírozzuk, és kilisztezzük. A sütőformánk lehet tortasütő, kerek, vagy egy közepes nagy tepsi.
Bekapcsoljuk a sütőt, hogy mire készen van a piskótamassza, jól felmelegedjen. A nyolc evőkanál cukrot beletesszük a tojás sárgájába, és kikeverjük. Habverővel felverjük a tojás fehérjét, ez akkor az igazi, ha megdöntve a tálat, nem folyik ki a fehérje. Ezzel óvatosan próbálkozzunk, nehogy a földön landoljon az egész. Ezután beletesszük a felkevert sárgáját, a lisztet, és óvatosan homogén állapotra keverjük. Nagyon fontos, hogy nem szabad törni a habot, inkább csak kanállal forgatni kell. A kanalat nem szabad hozzáütni a tálhoz, mert a habot a rázkódás tönkreteszi. Ha készen van, az egészet beleöntjük a sütőformába és betesszük a felforrósított sütőbe.
Egy ideig nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, nehogy összeessen a sütés közben megnőtt pistóta. Úgy ellenőrizhetjük a sütést, hogy a piskóta tetejét óvatosan ujjunkkal megnyomva, ha már rugalmas, a kész felé közeledik. Az ujjunkra vigyázzunk, aki nem elég gyakorlott inkább mellőzze ezt az ellenőrzést, nehogy megégesse az ujját. Azt, hogy megsült teljesen, úgy ellenőrizhetjük, hogy szárazra törölt hústűt szúrunk a tésztába, és ha nem ragad rá a piskóta, akkor készen van, az alja is megsült. Az így elkészített piskótát különféle krémekkel tölthetjük.
Sziasztok!
Tudtok nekem piskótatészta recepteket mondani?
Ami szép magas lesz és fini tortát lehet csinálni belöle..:)
További ajánlott fórumok:
- Tudja valaki hogyan kell szemerősítést csinálni?
- Hogyan kell Mátrai Borzaskát csinálni?
- Hogyan és miből kell dunsztkötést csinálni?
- Hogyan kell rántott virslit csinálni? Liszt-tojás-prézli vagy liszt-tojás?
- Nem tudja valaki hogyan kell sima házi pálinkából mézes pálinkát csinálni?
- Tudnátok abban segíteni, hogy hogyan kell tarhonyát csinálni? Olyat szeretnék amilyen az éttermekben van, sötét barna.