Házi pizza: megkel a tészta, a sütőből kivéve mégis lapos, teljesen száraz. Miért? (tudásbázis kérdés)
r.pavone 63 receptje alapján, amit itt írt.
Mit csinálok rosszúl????
Tegnap este elkezdtem megcsinálni, kíváncsi voltam. Mindenből annyit tettem, úgy is csináltam mégsem jó. Alul egy szikla kemény rész lett, felül pedig tiszta nyers.
Hajjjjjjjjj, ez kifog rajtam, nem értem mi a baj. :(
Fokhagymas majonez
Borzasztó egyszerű az elkészíteése. Egy fej fokhagymát át kell törni, majd megsózni, és péppé dörzsölni. Tálba vele, és jöhet hozzá az olaj. Nagyjából másfél, két decit vesz fel egy fej. Természetesen folyamatosan kell keverni, és az olajat valóban lassan kell hozzácsöpögtetni. Ha megkeményedett, kész. Ízesítheted, de így magában is finom!
Karacsonykor volt nalam ket olasz leany es csinaltak pizzat nagyon egyszeruen ;liszt,kovasz,keves cukor,so es langyos viz a dagasztashoz,felorat keleszteni,kiolajozott tepsibe rakta a kezevel formazt egy ujjnyi vastagon rakta ra a paradicsompuret,megszorta oreganoval es kakukfuvel, karikaravagott kolbaszt rakott
ra es vegul ujjnyi vastagon a reszelt sajtott 20 percet sutote.
Salima probald ki ezt:
Ha csinalsz muzsdejt/fokhagymat pasztanak csinalni es olajjal kikeverni mint a majonezt,hozza adni egy keves paradicsompasztat es tejfolt,oroltbors,kevesso/
sAJNOS NEM TUDOM, MERT MÉG EGY MAGYAR HÁZASPÁRNÁL ETTEM,AMIKOR ÍRORSZÁGBAN ÉLTÜNK. AZÓTA SEM LÁTTAM ŐKET. NEM VOLT CSÍPŐS, NAGYON FINOM, ÉRDEKES ÍZE VOLT.
tUDOD MILYEN SZÍNE VOLT?OLYAN MINT AMIKOR A PÖRKÖLTHÖZ EGY KIS TEJFÖLT KEVERSZ, A FEHÉR ÉS PIROS KÖZÖTTI ÁTMENET. CSAK AZT A RECEPTET KAPHATNÁM MEG EGYSZER.
Én így csinálom a pizzaszószt:
2 dbz paradicsompüré
3 gerezd fokhagyma
1 kisebb fej hagyma
1/2 dl olaj
1/2 dl víz
1 tk. só
ízlés szerint oreganó és bazsalikom
Elkészítés: A hozzávalókat beledobom a turmixba és két perc alatt krémesre dolgozom benne. Kitűnő alap a házikészítésű pizzára!
Én néha csinálom tejfölös-fokhagymás alappal is, ilyenkor a tejfölbe rakok reszelt fokhagymát.
De amiről Te beszélsz...mi lehetett a piros? Nem tejföl erőspaprikával...vagy nem tudom.
Nem tudod megkérdezni attól, akinél etted?
KÖSZI.
VAN EGY SZÓSZ, AZ UTÁN KUTATOK. EGYSZER ETTEM EGY HELYEN, HÁZI VOLT. FEHÉRES PIROSAS VOLT, TEHÁT NYÍLVÁN VALAMI TEJFÖLÖS DOLOG IS VOLT BENNE, DE OLYAN ÍZE VOLT.
SOHA NEM ETTEM MÉG OLYAN FINOMAT SEHOL.BÁNOM, HOGY AKKOR NEM KÉRDEZTEM MEG. MOSTMÁR MEG NEM TUDOM. :(
Én a szószt úgy csinálom, hogy fogom a paradicsom-sűrítémnyt, felhígítom kis vízzel, rakok bele oreganot, bazsalikomot, vagy olasz fűszert és ha úgy adódik még ketchup-ot, de enélkül is lehet finom!
Egy mosogatáskímélő trükk. Én soha nem tepsiben sütöm. Hanem a rácsra rakok alufóliát, és erre rakom a pizzát...már is egy tepsivel kevesebb a mosogatnivaló.
Én át szoktam villával bökdösni a tésztát, ezután bekenem olajjal, erre jön a szósz, aztán a többi, hagyma, bacon, sonka, kukorica, bab, sajt....
Sziasztok.
Átolvastam, és ki is írtam a recepteket, holnap kipróbálom. Nagyon szépen köszönöm neketek.
Én akkor jól eltoltam , sokáig sütöttem alacsony hőmérsékleten. :D
Holnap este kipróbálom. És írok megígérem.
Szerintem az alábbiak közül bármelyik receptet kipróbálod, nagy sikere lesz. Az eredeti olasz pizza egyébként nem tartalmaz csak lisztet, vizet, sót és egy kevés olivaolajat az élesztő mellett. Én szoktam még bele oregánot is tenni, úgy finomabb. Az egyik barátnőm férje olasz, én tőle így tanultam.
A szószt így készítem:
2 dl 100%-os paradicsomlé (legjobb a házi, de szupermarketekben a sűrített paradicsomok környékén szokott lenni "ipari" is)
3 ek olivaolaj
3 gerezd fokhagyma apróra vágva
fél tk só
1 ek oregano
pici bors
Ha igazi olasz pizzát szeretnél, akkor egy nagy gáztepsibe számolj 40 dkg lisztet, 2 dl vizet, egy csapott tk sót, 3 ek olivaolajat és egy csomag szárított élesztőt, 1 tk oregánot. Az élesztőt kevés meleg vízben megfuttatod, aztán minden hozzávalót összegyúrsz. 45 percig kelni hagyod, aztán bőven olivaolajozott tepsiben kézzel szétnyomkodod egyenletesen. Ráöntöd a pizzaszószt, megpakolod amivel tetszik, megszórod bőven oregánoval, tetejére pedig kockára vágott mozzarellát teszel.
Nekem kedvenc feltétem a parmezános-hagymás-halas. A nagy tepsi pizzára 1 doboz tonhal leve nélkül, 5 dkg parmezán, 1 kisebb fej lilahagyma, 1 kicsi kukoricakonzerv, 1 zacskó mozzarella. Tetejére bőven oregáno, de a mozzarella alá, különben megkeseredik a forró sütőben.
Már hosszú évek óta készítem a pizzát az alábbi recept szerint, mely nem igényel nagy dagasztást, éppen csak össze kell kézzel gyúrni a hozzávalókat.
40 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
1 dl tej
0,5 dl olaj
1 tk. só
1 tk. cukor
1 bögre(kb. 2 dl)langyos víz
Elkészítés: az élesztőt felfuttatom a cukros langyos tejben. A lisztet egy tálba szitálom, ráöntöm az olajat, a felfuttatott élesztőt, hozzáadom a sót és annyi vizet, hogy kelt tészta állagú tésztát kapjak. Ha jól összeállt,-nyugi, ez csak pár perc-letakarom és egy fél órán át pihentetem. Utána kiolajozott tepsibe kézzel belenyomkodom, és a család ízlésének megfelelően "díszítem" és reszelt sajttal megszórva közepes lángon, előmelegített sütőben megsütöm, kb. 20 perc alatt.(figyelgetni szoktam, az idő sütőtől is függ)
Én nem szoktam keleszteni,csak amig ráteszem a feltétet.Aztán irány a sütő,de ne takarékon.
30 dkg liszt
2 dl cukros tejbe futtatott 2.5 dkg élesztő
2 evők.olaj
só
Tegnap éppen ez volt a vacsi.Azt mondták fini.
csak ne nyújtsd nagyon vékonyra
öltelékes krumplilángos
TÉSZTA:
(Krumplis pizzatészta)
50 dkg főtt áttört burgonya
50 dkg liszt
2 dl olaj
1 egész tojás
4 kiskanál só
egy kis cukros tejben megfuttatott 50 gr-os élesztő
Összeállítani lisztezett deszkán. Két cipóra vágni.
Nekem két gáztepsivel lett, de legközelebb három felé vágom, mert vékonyabbra kéne nyújtani (kb. 3 mm-re, nekem 5 mm-es volt), mert akkor ropogósabbra sül. Így puhább volt, de nagyon finom a tésztája.
A tepsit nem kell kizsírozni. Kinyújtom nagyobbra mint a tepsi, feltekerem, gáztepsire rakom, a szélét körberakom 6x6 mm-es sajthasábokkal, visszahajtom rá a túlnyúló tésztát, lenyomkodom (hogy a felpöndörödő szél se üres legyen). Megszurkálom villával (fenékig), s előmelegített sütőben sül 200 fokon 8 percig, majd kivesszük és megkenjük. majd visszatesszük még 10-15 percet sülni. (ha csak két részre osztjuk, vagyis vastagabb a tészta mint 3 mm, akkor tovább kell sütni pár perccel, kb. 2-5 perccel mindkét részletben.
Töltelék:
1/2 l tejfölbe beletörök 2-3 gerezd fokhagymát, 2 teáskanál vegeta. Ezzel megkenem (kettő vagy három tepsire osztva), ez az alap. Erre rászórok 3 fej hagymát szeletekre vágva és pici olajon sózva előre megüvegesítve, puhítva) Tepsinként egy hagymára számítva.
Én nyersen szórtam meg hagymalaskákkal, nem puhult meg rendesen (a sok sajt alatt), vagyis némelyik ropogott, ezért kell előfonnyasztani).
Meghintem kockára aprított baconnal és tepsinként 15-20 deka reszelt sajttal.
Így vissza a sütőbe a második fordulóra.Nagyon finom erdemes kiprobalni
1 kg liszt
1 merőkanál olaj
3,5 dkg só
3 dkg cukor
3,5 dkg élesztő
kb. fél liter víz
E recept alapján az általunk ismert legjobb pizzériában sütik a pizzát. Egyik ismerősöm árulta el, mikor ott volt gyakorlaton... Mióta ezt tudom, csak így csinálom. Szerintem nem kell félni a több olajtól, az is segít elkerülni, hogy kiszáradjon a tészta. És valóban jó nagy lángon kell sütni, inkább rövidebb ideig. Nálunk elfogy ez a mennyiség, de lehet felét is venni a hozzávalóknak. Én ki szoktam kicsit olajozni a tepsit is, és belenyomkodom a tésztát, hogy karimája legyen, aztán jöhet a feltét.
Nagyon sok receptet próbáltam eddig, emi bejött az ez:
50 dkg liszt
25 g friss élesztő
1 ek. cukor
2 tk. só
3 ek. oliva olaj (ha nincs jó az étolaj is)
kb. 2 dl víz
Az élesztőt külön nem kelesztem, mindent egyszerre csinálok, persze ha előtte az élesztőt keleszted, az nem baj. Ha összegyúrtam, akkor 4 felé veszem, mikor meg kelt akkor kézzel nyújtom ki.
Nekem ez a recept nagyon bevált, már több, mint fél éve ezzel készítem a pizzát.
Pizza
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1 dl tej, 2 kockacukor, 2,5 dkg élesztő, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál só. A „rakományhoz” olaj, trappista sajt, paradicsom, gépsonka, vöröshagyma, oregano, bazsalikom.
A tálba belerakjuk a lisztet, közepébe öntjük a felfuttatott élesztőt, 20 percig keleszteni. Majd hozzáadjuk a sót, olajat, és langyos vízzel lágy tésztává dagasztjuk. 3 cipót formálunk, lisztezzük, kb. 1 órát pihentetni. Végül kisodorni, megtölteni a hozzávalókkal, pizza sütőben 220 fokon 22 percig sütni, mikró sütőben 12 percig.
És tudtok rá valami finom házi pizza szószt????
Nekem amit ajánlottak, nem egy finomság.
Szép szájú,
És milyen az eredeti olasz recept, az is érdekelne.
További ajánlott fórumok:
- Miért esik össze a tészta ha kiveszem a sütőből? Mit rontok el?
- Hova rakjam megkelni a kelt tésztát?
- Update zserbót készítek, de csak xillitem van itthon! Ha csak a töltelékbe teszek belőle, a tésztába nem, attól még megkel?
- S.O.S. - Honnan tudom, hogy a tésztám megkelt, és már nem fog tovább "nőni", elkezdhetem nyújtani?
- Miért nem akar megkelni a tésztám?
- Ha előző este meggyúrom a tésztát, hova tegyem vagy mit csináljak, hogy a tészta megkeljen és reggelig kibírja, hogy már csak sütni kelljen?