Fehér kenyér recept

A Fehér kenyér hozzávalói:
1 kg sima liszt
4 mokkáskanál só
2 csapott ek. sikér
2,5 dkg élesztő
kb. 5-5,8 dl hideg víz (nyáron kifejezetten hűtött víz kell)


A Fehér kenyér elkészítési módja:
A lisztet, sikért és a vizet alaposan összegyúrjuk, hogy közepesen kemény (kalácsnál kicsit keményebb) tésztát kapjunk. 1/2-1 órán át letakarva érleljük. Ekkor ellapogatjuk, rámorzsoljuk a friss élesztőt, belehajtogatjuk a tésztába, és hosszan, alaposan átdagasztjuk, míg az élesztő teljesen el nem keveredik a tésztában. Ekkor újra ellapogatjuk, rászórjuk a sót, és ismét ugyanannyi ideig dagasztjuk, mint az előbb (kb. 15-15 perc). Ekkor félreteszük pihenni a tésztát. Fél óra múlva finoman átgyúrjuk, és újra pihentetjük kb. 2 órát. A felhólyagosodott tésztát ellapogatjuk, és szorosan feltekerjük, meg-meggögetjük, hogy felülete sima, egyenletes legyen. A megformázott veknit letakarva, lehetőleg kenyérformában kelesztjük újra bő egy órát, ekkor előforrósított tepsire borítjuk, tetejét pengével vagy nagyon éles helyen 3 helyen bevágjuk, és nagyon forró, gőzös sütőben sütjük kb. egy órát.


Kategória: Kenyerek, péksütemények receptjei


A fehér kenyér elkészítési módja és hozzávalói.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook