Élesztőt hol lehet most kapni? (tudásbázis kérdés)
Lányok (fiúk, ha vannak)! Lehet, olvasnak minket? ;-) Felesborsó receptet kerestem, ez volt a nyitókép:
Sütni meg így írja:
"A kenyérlisztet megszitáljuk dagasztóteknőben, letakarjuk. Egyik végébe beletesszük a cőköt és vegyítünk langyos vizet egy tálban. 5 kg lisztre körülbelül 6 liter langyos vizet számítunk, melybe 3 tetézett evőkanál sót tesztink. Ezt a vizet rászűrjük a cőkre a teknőbe és először összevegyítjük a cőköt, azután az egész lisztet és háromnegyed óra hosszat dagasztjuk a tésztát. Ekkor hólyagzik. A teknő oldaláról hozzákeverjük a tésztát, liszttel meghintjük és letakarjuk. A fehér kenyeret másfél óráig, a barna kenyeret két óra hosszáig kelni hagyjuk meleg helyen. Ekkor a szakajtókosarakba kenyérruhát teszünk, meghintjük liszttel, a tésztát felgyúrjuk és a sima felét tesszük a kosár aljába, a másikat meghintjük liszttel és ujjainkkal szintén szépen elsimítjuk. A takarót összehajtjuk rajta és még kelni hagyjuk.
Tehetünk krumplit is a kenyérbe, Egy kilogrammot megfőzünk, meghámozunk, megreszeljük s melegen a kovászhoz verjük. 1 kilogrammot a fenti mértékhez értek.
Vannak híres jó gazdasszonyok, akik este megdagasztják a tésztát hideg vízzel és másnap reggel vetik be."
És végül:
A cők.
A cők úggy készül, hogy a kovászt nm a kenyértésztából veszük ki, hanem egyenesen a tálból, melyben az élesztő megkelt. Én ezzel szoktam sütni, Éspedig azért, mert az élesztővel sült kenyér hamar megédesedik és nyáron hamar megromlik. A kovásszal sült kenyér könnyen megsavanyodik. A cőkkel és élesztóvel vegyesen sült kenyér a legjobb."
Az élesztőt sem csak simán beleteszi a tésztába, de cukrot se használ:
"Az élesztőt langyos vízben elmorzsáljuk és még töltünk hozzá olyan vizet, melyben köménymagot és egy fej hagymát főztünk, vagy csak köménymagot. Azután liszttel kalácstészta keméynségűvé verjük, addig, míg hólyagzik. Liszttel behintjük, letakarjuk és melege helyre tesszük."
A pár:
(nincs kedvem fotózgatni)
Komlóspár: Ezt élesztő helyett használhatjuk. Csak ez később kel meg, mint az élesztő. Két jó liter búzakorpát leforrázunk egy és egynegyed liter forró vízzel, melyben egy összemarék komlóvirágot néhány percig főztünk. Jól összekeverjük. Mikor langyosra hűlt, zselmlye nagyságú friss kelt tésztát, mit kenyérsütéskor hagyhatunk meg, nagyon összegyúrunk vele. Azután dió nagyságó lapos pogácsákat formálva, megszáírtjuk lapítőn tüllel letakarva. Száradés közben apró részekre tördeljük. Ezt a komlóspárt szellős helyen zacskókban tartjuk és használatkor egy kenyérre egy félmarékkal számítunk.
A könyv, amiből idézek, az Erdélyi Konyha, írta Sz.Bene Ilonka lelkészfeleség eredetileg 1928-ban.
Én egy utánnyomását vettem meg lassan 20 éve, és nekem sok receptje ismerős, mert Nagyanyám szintén azon a környéken élt, mint Bene Ilonka, azaz az ételek elkészítését azonos módon tanulhatták. Szóval az én számomra ez a szakácskönyv nem beszél butaságokat.
"A kovászt sütéskor a kenyértésztából hagyjuk, egy kis liszttel keményebbre gyúrjuk, beletesszük egy liszttel meghintett kovásztartóba, közepébe teszünk egy kis sót, liszttel meghintjük a tetejét, hogy ne kérgesedjék meg, és ezzel sütönk a következő alkalommal."
Az angol pékfiúknak valami nagyon régi kovészuk van, mutatták egyszer. Elég rémes látvány volt.
A receptjeiket élesztőre alkalmazták, meg sütőporra.
Nálunk már sehol.
Szárítottat sem.
Adatlapomon az ír vekni. Kicsit buci, kicsit formátlan, de a mienk ;-)
Csütörtökön sütöttem. Ma ette meg a maradék serclit a fiókám. Azt mondta, ezt ismételhetem.
Drága nagymamám jutott eszembe a héten többször. (Máskor is egyébként). Néhány dolgot nem kérdeztem tőle, csak ámultam annak idején. Nyáron készített párt, nem tudom valaki ismeri- e. Komlóból és nem tudom miből készített egy masszát, olyan tapasztós sár színű-formájú volt. Olyan féltenyérnyi "óriás galuska"-szerűt formázott, és sütőteknő méretű rostaanyagú valamin szárította a napon. Majd vászonzacskóba a kamrába. Ebből készítette a kovászt.
Auchanban pl van kenyérszeletelő gép.
Lidlben szintén.
Egy időben a szeletelt kenyér valamivel drágább volt.
Ez az újabb fajta gép egy mozzanattal vágja szeletekre a kenyeret, a zacskót is a gépen keresztül húzza rá az eladó.
Szabi a pék tegnap indított kovász nevelés videó tanfolyamot. Keress rá.
Én is kovásszal sütök kenyeret. De őszintén szólva a kovászt kaptam, mert az enyém nem sikerült. Kérdezz körbe, hátha tud neked is valaki adni.
Én is vettem 10kg lisztet, mert gyorsan fogy, és nincs kedvem kétnaponta boltba szaladgálni sem lisztért, sem kenyérért.
További ajánlott fórumok:
- Trisót keresek, nagyanyáink tisztítószerét. Lehet ilyet kapni mostanában valahol?
- B.U. - Lehet még kapni ilyen cuccokat? Ha igen milyen árban vannak mostanság?
- Elektromos dartsot vett valaki mostanában? Nem tudjátok hol lehet kapni?
- Hol lehet valami szép magastalpú cipőt kapni, nekem most a Buffalo 1310-2 tetszik nagyon. Magyarországon, nem webáruházban?
- Nem tudja valaki hol lehet most akciósan vérnyomásmérőt kapni kb 5-7000 forint körül felkarost?
- Ki tudja megmondani, hol lehet a most divatos szilikon órát kapni?