Miből készülnek a bolti tejek? (tudásbázis kérdés)
Termelő és termelő közt is van ám különbség. Sok a semmirekellő és van olyan hiba amiről még csak nem is tehet.
Anno felénk több ember lett beteg a házi tejtől, mert a termelő egyik tehene is beteg volt aztán a fene se ellenőrizte a tejet pláne hogy amit a beteg tehén adott összeöntötték a többivel.
Ahogy gondolom háztájiban toxint se néznek és a tavalyi év brutál toxinos év volt a marha érzékeny rá és az egyébként afla határérték alatti takarmányból is határérték felett választódhat ki a tejben. Ha nem brutál a szennyeződés tünetet nem okoz, de halmozódik és nem az egészséges hosszú élet titka.
Ezeket egy üzemben viszont jól ki lehet szűrni.
Hagyj állni tehéntejet és nézd meg mi lesz belőle.
Amit te tapasztaltál ott valami homogenizációs hiba lehetett
Igen elméletileg Így készülnek, reméljük a gyarkolatban is így van.
Termelőtől szoktam én is tejet vásárolni de nem mindig van vagy én nem vagyok olyan helyen, hogy hozzá férhetnék. Szóval néha boltban kell vennem, ezért vagyok kiváncsi.
Én mióta belelátok az élelmiszeriparba nem bízok semmiben csak a nagyüzemi cuccokban.
A háztájiban is benne van már minden szemét, méreg, csak azt hangyányit sem ellenőrzik, a nagyüzemnél legalább van valami beltartalmi, minőségi ellenőrzés, szűrő.
Nem vagyok szakember, de elég naív dolog elhinni, hogy 100% tejből készül. Volt már "szerencsém" nem egyszer olyan "tejhez", amit fel kellett rázni, hogy fehér legyen, amikor nem tettem, egy vizenyős lé folyt ki belőle.
Apró kérdésem: melyik tehénből jön ilyen tej ki?
Tehéntejből. Amit egyébként a magyar élelmiszer könyv is előír. Nem lehet tejként forgalmazni, ha nem abból van.
A tejet tejszállító hűtőkamionokkal szállítják a marhatelepről a csomagolóüzemekbe, ahol pasztőrözik, fölözik, homogenizálják. Az UHT nem más, mint nagyon magas hőmérsékleten való forralás. Ezért áll el sokáig a tej. A homogenizálás megakadályozza, hogy nagy darabokban kicsapódjon a tej föle.
Ami az ízt illeti, fajtától és főképp takarmányozástól függ. A háztáji tejnek teljesen más íze és illata van télen és nyáron, amikor zöldet is kap. A tehén teje változik az ellést követő hónapok során is.
A nagy marhatelepeken sokkal egységesebb a takarmányozásuk.
Sajnos én sem vagyok kompetens, de én úgy tudom, hogy tehéntejből készül, csak előbb eltávolítják belőle az értékesebb részeket, pl. tejszín. Így lesz belőle különböző zsírtartalmú tej. Majd homogenizálják, hőkezelik, hogy tovább elálljon. Azt nem hiszem, hogy tejszármazékokon kívül bármi más is lenne benne. Csak az alkotóelemek arányán változtatnak.
Sokhelyen lehet kapni friss nyers tejet. Az biztos, hogy 100% tehéntej.
"Miből készülnek a bolti tejek?"
Erzsi vagyok 69, most csapoltam. Örülök, hogy segíthettem! 😊😊
További ajánlott fórumok:
- A tűzhelyen főtt ételek egészségesebbek, mint amik a mikrohullámú sütőben készülnek? Ha igen, mi ennek az oka?
- Akiknek a férjeik külföldre készülnek dolgozni, vagy már ott vannak. Tapasztalatok érdekelnének
- Kávé, nescafe - Hogyan készülnek? Természetes italok vagy kemikáliák ezek?
- A természetes szőrből készült sminkecsetek hogy készülnek? Bántják érte az állatokat?
- Hogyan készülnek falun karácsonyra?
- Miből lehet észrevenni, hogy a csincsillák párzani készülnek?