Sütés főzés praktikák fortélyok (beszélgetős fórum)
Ha van valami jól bevált kenyérrecepted, akkor lécci írd le! Köszike! :)))
Már én is elterveztem, hogy sütök itthon kenyeret meg zsömit, néztem is ki recepteket, de valahogy nem igazán tudtam dönteni. Meg szinte mindegyiknél az van, hogy dagasszuk be előző nap. Na, ez az, ami nálam szinte lehetelenség. Kitalálom, hogy sütök, akkor sütök, nem mááásnaap... :(((
Szoktam kenyeret sütni, bár biztosabb az, amikor a sütőben sütöm meg, a gépi nem mindig sikerül. Dagasztáshoz-kelesztéshez viszont kiváló :D, főleg gyerek mellett, vagy amikor kis mennyiségű tésztával akar dolgozni az ember.
Nálam mindig van instant élesztő, utálom, amikor kitalálom, hogy sütnék valamit és még boltba kell rohangálni hozzá. A Buda.oki pl. ugyanolyan jó, mint a friss társa. Frisset akkor veszek, amikor előre tudom, hogy sütni fogok, ha "csak úgy" berakom a kosárba, az általában a kukában végzi. :S
Nálam is a vékony tészta a nyerô,Z-nek mindegy,csak legyen ugyanannyi vastagon feltét is rajta!:DDDDDDD
De mivel én csinálom,vékony lesz,és kész!!:DDDDDDDDDD
Hát így könnyû!!!:DDDDDD
Én persze gyúrom-dagasztom!:( Amúgy friss élesztôt szoktam használni,nem szeretem az instant élesztôt.
Kenyeret is szoktál sütni?Megéri kenyérsütôt venni,ki lehet használni? Nemrég beszéltük Z-vel,hogy talán jó lenne venni egyet,de nem tudtuk eldönteni,érdemes-e,és ha igen,milyet?:DDD
Ha instant élesztőt használsz, azt nem kell felfuttatni. ;DDD
Én egyébként sem szoktam, mert csalok. Van kenyérsütő gépem és azzal dagasztom-kelesztem a tésztát, abba mindent csak beledobok és hajrá...
Köszi,azt hiszem holnap ki is próbálom!:DDDD Majd beszámolok az eredményrôl.
Eddig mindig tejjel futtatam fel az élesztôt,egyszer próbáltam olyan receptet,ahol vizzel írta,és az nekem jobban ízlett.Ebben látom mindkettô vantalán ez lesz a befutó!:))))) Holnap kiderül!:DDD
Nem konkrét receptre gondoltam,csak úgy általánosan.
Köszi.
Szoktam kenyértésztából csinálni, ugye eredetileg abból kellene, de hogy az olaszok hogyan készítik a kenyeret, azt senki nem teszi hozzá. :DDD Szóval, finom szokott lenni, de nagyon el kell találni a tésztát ahhoz, hogy jó legyen, így inkább egy másik receptre szavazok:
500 gr liszt
2 dkg élesztő
2 dl víz
1 dl tej
0,1 dl olívaolaj
2 db kockacukor
1/2 evőkanál só
Ez mindig tuti. Vagy két kerek pizza, vagy egy nagy tepsi jön ki belőle - viszonylag vastag tésztával. Én egyszer kelesztem, mielőtt cipókra osztom és nyújtom.
Milyen pizzatésztát szoktál készíteni?Én már egy csomó változatot kipróbáltam,de eddig egyik sem volt az igazi.:((
Na jó,tudom olyan sosem lesz,mint egy pizzeriában,ahol kemencében sütik,de azért legalább megközelíthené azt!:DDDDD
A sonka a kajától függ - milyen ételről van szó?
Ricotta = túró, Mascarpone = krémsajt. Tehát szerintem nem.
1.Ha egy receptben azt írja:sonka-milyen sonkára gondolnak?Felvágott,tarja,füstölt sonka,vagy miii?
2.A ricotta és a Mascarpone felcserélhető?
Szóval, azt a mártást írom, amit egyébként nem szoktam készíteni, mert én püréből csinálom. :)
A friss paradicsomból készült sugo:
30 dkg paradicsomot leforrázol, meghámozod és apróra vágod vagy leturmixolod. Egy kevés vizet adsz hozzá és kiforralod vele. Ezután sózod, borsozod, reszelt gyömbérrel ízesíted, majd ismét kiforralod.
Az "extra" paradicsomos pizzához ezt a fenti mártást egy kevés rozmaringgal ízesíted (akkor teszed hozzá, amikor a többi fűszert). A mártással kened a tésztát, majd paradicsomot karikázol - kb. 2 mm vékonyra - és ráteríted a tésztára. Vékonyan befeded mozzarella szeletekkel és mehet a sütőbe. :)
Lehet bolondítani sonkával, kukoricával, olajbogyóval... nem kell mondanom... :))
Ja, az én mártásom már kész, mindjárt megy a sütőbe a cucc. :D
Én még nem sütöttem ilyet, de szerintem erre a sütire gondolsz... Remélem, beválik.
Barackmag
Hozzávalók
a tésztához:
15 dkg porcukor
20 dkg sütőmargarin
1 db tojás
10 dkg darált dió
1 evőkanál kakaó
30 dkg liszt
tej
a krémhez:
1 db tojás
15 dkg porcukor
10 dkg dió
0,5 dl tej
10 dkg margarin
néhány csepp mandula aroma
A margarint elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a tojást, a cukrot, a diót, a kakaót és annyi tejet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk, majd összegyúrjuk. Ezután a tésztából egy-egy kicsit lecsípve megtöltjük az előzőleg olajjal kikent mandulaformákat, oly módon, hogy a formát vékony rétegben fedje a tészta. Előmelegített sütőben megsütjük, és még melegen kivesszük a formákból. Ha a tészta a forma peremére is került a felesleget levágjuk, hogy a két fél jól illeszthető legyen. A krémhez a cukrot, a tojást és a tejet gőz fölött felfőzzük, majd hozzákeverjük a diót. Ha kihűlt, a kihabosított margarinnal összekeverjük, ezután hozzáadjuk ízlés szerinti mennyiségben, a mandula aromát, majd összekeverjük. Amikor a tészta kihűlt megtöltjük a krémmel, és kettőt-kettőt összeragasztunk. A kész „barackmagokat” megforgatjuk porcukorban. Ezután legalább egy napig állni hagyjuk, hogy megpuhuljon.
Az bizony áztat, nem is kicsit. :( Miért nem csinálsz valami jó kis ragut?
Én a tészta tetejét nem szoktam olajjal lekenni, csak a sütőlapot, amiben sütöm és így sem szokott elázni. Ha lusta vagyok ragut készíteni, egyszerűen ketchupot használok...
További ajánlott fórumok:
- Karácsonyi sütés-főzés / Mi lesz a karácsonyi menü?
- Kezdő és haladó konyhatündérek csevegjünk a sütés-főzés rejtelmeiről!
- Teafőzési praktikák ill. minden ami a tea főzésével kapcsolatos!
- Formatorták, praktikák a sütésben
- Tudatos jövőtervezés-házi praktikák, tanácsok, ötletek, sütés-főzés-háztartás
- Ide szeretném összegyűjteni azokat a tapasztalatokat, recepteket, fortélyokat, amelyek a pároló edényben való főzéssel kapcsolatos