| Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó |
| ||
| Ahogy HViki írta úgy van. Aki még tavaly júni 1 elött igényelte a hitelt annyak jár. | ||
|
| ||
| Szia!
Ez egy előző évi cikk, de elég jól összefoglal. http://www.jogiforum.hu/hirek/20938 Nekünk azt javasolták több helyen (nagycsaládosok, de még a bankban is), hogy várjunk ha lehet kb. fél-egy évet... Üdv | ||
|
| ||
| Mindig a hitelfelvétel idején érvényes szabályok számítanak. Tehát, ha 1 gyerkőc után már kaptak szoc. pol-t, akkor a második baba után is megkapják. Illetve, annyival csökkentik a hiteltartozást. | ||
|
| ||
| Van még szocpol??????
én azt hittem már nincs kb egy éve. | ||
| ||
| Igen kaptok. | ||
|
| ||
| Hali sziasztok!
Idén fog szülni a feleségem 2010 ben 1 gyerköc már van arra megkaptuk a szocpolt 3éve idén kapok a 2 gyerek után? Aki tudja az kérem irjon kistvan81kukaccitromailra | ||
| ||
| szerintem a banknál biztosan. | ||
|
| ||
| Sziasztok!
Tudja valaki véletlenül, hogy ha beadom a fellebbezésem a MÁK-hoz, az mit néz, hol ellenőriz le engem? (földhivatal, adott település építésügynél, apeh) Vagy összetettebb a dolog? Köszönettel: Tóth Flórián | ||
| ||
| Sziasztok!
A banktól, ahol 2006-ban felvettem a hitelt új lakásvásárlásra megkaptam az írásbeli állásfoglalást a 2009. 07. 01-től érvényes változtatások miatt. Szerencsére az utólagos szocpolt jóvá fogják írni, ha a minden feltételnek (szobaszám, van még hitel, stb. . . ) megfelelünk. Sőőt ha mondjuk 4 év múlva szeretnénk a 2. gyerkőcöt, akkor utána is jóvá fogják írni - természetesen a 2006-ban érvnyben lévő szocpol összegekkel (900e és 1500e). Üdv, Tapsi | ||
| ||
| Tisztelt Ügyfelünk!
A Magyar Államkincstár Központi Ügyfélszolgálati Osztályára elektronikus úton érkezett lakáscélú állami támogatással kapcsolatos levelét megkaptuk, arra a következő választ adjuk: A lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31. ) Korm. rendelet alapján nyújtható közvetlen, illetve kamattámogatásokat a Magyar Állam hitelintézetek útján folyósítja. Az igénylés a hitelintézeteken keresztül történik. Amennyiben a támogatás iránti igénylést a hitelintézet elutasítja, az igénylő a Magyar Államkincstártól kérelmezheti a lakástámogatási feltételeknek való megfelelés hatósági megállapítását. A kérelmet illetően a Magyar Államkincstár lakóhely szerint illetékes regionális igazgatósága hoz határozatot, mint elsőfokú közigazgatási hatóság, fellebbezés esetén az ügyet a Kincstár Központja bírálja el. A kérelmet a hitelintézet írásbeli elutasításának kézhezvételét követő 15 napon belül kell benyújtani, amelyhez csatolni szükséges a hitelintézet által kiadott írásbeli elutasító határozatot. Az eljárás lefolytatására vonatkozó határidő 30 nap, ami hiánypótlás esetén annak időigényével növekszik. A Kincstár az eljárás során csak az állami támogatás jogosultságát vizsgálja, egyéb hitelfeltételeket nem. Méltányossági jogköre nincs, és a határozatban a hitelintézetek hitelezési tevékenységét nem korlátozhatja. Ha a Kincstár jogerős határozatban megállapítja, hogy az igénylő a kérelem hitelintézethez történő benyújtásakor a módosított 12/2001. (I. 31. ) Kormányrendelet szerinti feltételnek megfelelt, akkor a hitelintézet a feltételek fennállásának hiányára hivatkozással a támogatási szerződés megkötését (a támogatás folyósítását) nem tagadhatja meg, még akkor sem, ha a lakáscél időközben megvalósult. Az eljárás illetékköteles. Az illetéket a kérelmező a kérelemre ragasztott illetékbélyeg formájában köteles leróni az eljárás megindításával egyidejűleg. Ha az ügyfél egy beadványban többféle lakáscélú állami támogatás iránt terjesztett elő kérelmet, az illetéket csak egyszer kell megfizetnie. Az elsőfokú eljárási illetéke 2200 forint. A lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31. ) Korm. rendeletet legutóbb a 125/2009. (VI. 15. ) Korm. rendelet módosította. A módosító rendelet 2009. július 1-jén lép hatályba. A 2009. július 1-je előtt megkötött lakásépítési kedvezményre, megelőlegezett kedvezményre (megelőlegező kölcsön), fiatalok otthonteremtési támogatására, kiegészítő kamattámogatású illetve jelzáloglevél kamattámogatású kölcsönökre vonatkozó szerződések alapján nyújthatóak, folyósíthatóak az állami lakástámogatások 2009. július 1-je után is. 2009. július 1-je után az utóbb született gyermekek utáni lakásépítési kedvezményt akkor lehet igénybe venni, ha az adósok akkor kötöttek új lakás építésére, vagy új lakás vásárlására kölcsönszerződést, vagy nyújtottak be kölcsönkérelmet, amelynek megkötése idejében a 12/2001. (I. 31. ) Korm. rendelet tartalmazta a kölcsönszerződést követően született gyermek utáni kedvezmény igénybevételi lehetőségét. Jelen tájékoztatásunk az Ön által megadott információk alapján történt. Felmerülő kérdéseit a Magyar Államkincstár telefonos ügyfélszolgálatán, az (1)-452-2910, (20)-881-9535, (30)-344-0045, (70)-460-9005 számokon is felteheti munkatársainknak, valamint tájékozódhat a www. allamkincstar. gov. hu című honlapunkon. Üdvözlettel: Központi Ügyfélszolgálati Osztály | ||
| ||
| Szia, nekem is s. o. s kellene az állásfoglalás, legyélszíves küldd el a vna kukac keszthelynet. hu ra
reggel megyek bankba, és lehet hogy útközben szülök is :) mindennapos kismamiként :) Köszönöm!!!!! Andrea | ||
|
| ||
| Utólagos Szocpolosok!
Íme a 12/2001. sz. Kormányrendelet 2009. július 01-től hatályos változata: "(7) A kölcsönszerződés megkötésének időpontjában hatályban volt jogszabály rendelkezéseinek megfelelő adóst az ott meghatározott mértékű kedvezmény a kölcsönszerződés megkötését követően született gyermekek után is megilleti - ide nem értve a 6. § (3) bekezdés b), c) pontja szerinti gyermeket -, számításba véve a születés időpontjában, örökbefogadásnál az örökbefogadás időpontjában meglévő (1) bekezdés szerinti gyermekeiket, személyi és egyéb - a kölcsönszerződés megkötésekor hatályban volt rendelet szerinti - feltételeket. Amennyiben a támogatásra jogosult adós a kedvezményt a 20. § (1) bekezdésében meghatározott határidőt követően igényli, akkor a kedvezmény a (2) bekezdés a) és b) pontjában meghatározott célra nyújtott és a születés időpontjában meglévő kölcsönből még fennálló tartozás csökkentésére használható fel. A 12-13. § szerinti kölcsönök esetében a gyermek születésének, vagy örökbe fogadásának időpontjáig esedékessé vált és az adós terhére elszámolt szerződéses kamatoknak a kedvezményre jutó összegét is jóvá kell írni. Amennyiben az igénylés a 20. § (1) bekezdésében meghatározott határidőn belül történik, a kedvezmény - az adós választása szerint - az építési költség (vételár) megfizetésére is felhasználható." Az idézet a http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0100012.KOR×hift=1 honlapról származik, tehát jár nekünk az utólagos szocpol, ha tetszik a banknak, ha nem. Üdv. Fanatic | ||
| ||
| Kérlek, küld el nekem is. czfhk kukac freemail
Az én kérdéseimre is válaszolt a MÁK, de semmitmondó volt a válasz, olyan mint, amikor gépi ügyintézés történik, szóval semmi személyes. | ||
|
| ||
| Szia,
én írtam az Ügyfélkapunak, ahonnét elküldtek a MÁK-hoz, onnan meg nem jött válasz. Én is szeretném kérni az állásfoglalást. info kukac simsig. hu Az OTP-s kérdéseimre tudnál majd választ adni? Előre is köszönöm. Fanatic | ||
|
| ||
| Jöhet nekem is :) Majd jól az orruk alá dörgöljük, ha nem hiszik. Még 1 kérdés. A szerződés módosítás díját bele lehet építtetni a kölcsönbe? | ||
|
| ||
| Szia h_colored!
Én az Erste-t hívtam fel, mert a MÁK-nál azt mondták, kérdezzem a pénzintézetet. . . Szóval a Banknál azt mondták, hogy mivel a hitefelvétel 2009. 07. 01 előtt történt rám/ránk a hitelfelvétel idejében érvényes törvények, rendeletek vonatkoznak. Ergo szerintük jár. Kérlek nekem dobjad át az állásfoglalást! tapsi kukac wnex. hu Köszi! Üdv, Tapsi | ||
|
| ||
| Sziasztok!
Megkerestem a MÁK-ot és az előző hozzászólásomban leírt problémával kapcsolatban. Egy ügyintéző azt a tájékoztatást adta, hogy ebben az esetben utólag is igényelhető a szocpol. Hivatkozott egy állásfoglalásra amelyet az Önkormányzati minisztérium adott ki a pénzintézeteknek. (Ehhez képest az OTP-ben dezinformáltak. ) Sikerült megszereznem az állásfoglalást, ha valakit érdekel szívesen elküldöm. | ||
| ||
| Sziasztok!
Én is hasonló cipőben járok, mint több előző hozzászóló. 2001-ben vettem fel hitelt, akkor nem volt megelőlegező kölcsön. A szerződésem mellé kaptam egy nyilatkozatot, hogy mekkora támogatást kapok a megszületendő gyermekek után. Első gyermekünk 2002-ben született meg, igénybe is vettük az utána járó összeget (200 eFT). Második gyermekünket augusztus elejére várjuk. Felhívtam a bankot és ott azt mondták, hogy nem jár, mert július 1 után már nem fogadnak be szocpol igényt. Megelőlegezőt meg nem igényelhetünk a szerződésünk miatt. A törvényalkotók nem a fogantatást, hanem a születési időpontot tekintik mérvadónak? Összefoglalva, nekem van egy ígérvényem az állam részéről, amely most ezek szerint nem teljesül. Ez így gyakorlatilag egy megállapodás feltételeinek egyoldalú módosításáról van szó. Kérem, ha valakinek van újabb információja írjon! Van valakinek hivatalos állásfoglalás a birtokában a kérdésről? | ||
| ||
| Kösz a választ, már csak a gyerekkérdést nem értem. | ||
|
| ||
| LTP-vel egybekötött hitel azt jelenti, hogy a banknak nem fizetsz tőkét, csak kamatot és kezelési költséget. A tőkerész az LTP-be megy, ahol 30% állami támogatás jár rá. Az LTP lejáratakor az ott összegyűlt pénzed hozamával együtt elő lesz törlesztve a banki hitelhez, valamint igényelhetsz rá egy eleve kedvező fix kamatozású lakástakarékpénztári kölcsönt is. Erre a lakástakarékpénztári kölcsönre nem vonatkozik a kamattámogatás, mert az eleve jobb, mint a támogatott bankhitel. Ezt az LTP lejáratakor kérheted, a mostani hiteled nem LTP hitel.
20 évig jár a kamattámogatás, hosszabbítani nem is éri meg, mert 20 év után nem jár kamattámogatás, utána magas piaci kamatot kellene fizetni. | ||
|
| ||
| Elolvastam, de nem értettem én sem, hogy erre mi vonatkozik. Nekünk 1-2 nap és születik a gyerek, de már az elsőre igényeltük a szocpolt. Elvileg az akkori feltételek érvényesek, de most már nem tudom. | ||
|
| ||
| Köszi, megnézem. | ||
|
| ||
| Szia!
Megtaláltam a kormányrendeletet. http://www.kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/MK09080.pdf Itt számomra nem egyértelmű, hogy a korábban már megigényelt szocplora érvényesíthető-e újabb gyermek születése esetén. Üdv, | ||
|
| ||
| Szia!
Mi is hasonló helyzetben vagyunk. A 3. baba július 4. -e körül születik meg. A másik két gyermekünk után már januárban felvettük a félszocpolt, de a tetőtérbeépítés még nincs befejezve, tehát nincs lezárva a folyamat. Akkor azt mondták, hogy előre nem vehetjük fel a harmadik gyermekünkre a további támogatást. Tehát lehet, hoyg nekünk is 3 napon múlik az egész. Tegnap írtam egy e-mailt a MÁK-nak, hogy jelezzék ezzel kapcsolatban álláspontjukat, de még nem válaszoltak. Ha valamit válaszolnak megírom. Üdv. | ||
|
| ||
| Próbáltam egyébként meghosszabbíttatni a kölcsönt, de mivel állami kamattámogatásos, azt mondta az zöld-betűs, hogy az amx. 20 évig adható. Viszont LTP-vel egybekötött hitelt vettünk, amire van egy kitétel a 12/2001. Korm. rendeletben:
(2) A kiegészítő kamattámogatás nem nyújtható a lakás-takarékpénztárakról szóló 1996. évi CXIII. törvény szerint megkötött lakás-előtakarékossági szerződés alapján folyósított alacsony, nem változó kamatozású lakáskölcsönre. Akkor, hogy is van ez???? | ||
|
| ||
| A 2004. szeptember 28-ig hatályos rendelet nem tesz különbséget, nincs benne, hogy az örökbefogadás idejétől.
Csak azt nem értem, ha a születéséig (2005. nov. )levonják a 800. 000 Ft LÉK-re eső részt, akkor, a születés és a bejelentés ideje közötti időszakra elszámolt részt miért nyelik le? Vagy nem a bejelentéstől visszamenőleg kellene elszámolni a kamatot, hisz mi a születést lejelenteni nem tudtuk?!?! Mikortól vonják le a hitelből a LÉK-et? Bejelentéskor? A bank szerint csak 29. 000 Ft jóváírás jár utána, az ügyintéző meg azt mondta, hogy miután már 3 éves, kijön az összeg 1. 200 EFt-ra? Mire aláírtuk a papírt, már csak 29. 000 Ft lett. A 800 EFt levonása pedig, csak 2. 600 Ft mínuszt jelent a havi törlesztő-részletből. Egyelőre úgy fest, jobban jártunk volna, ha nem igényeljük, és az évi lakáskedvezményt vontuk volna le az adóból. Csak az a kérdés, hogy azt mikor szüntetik meg?!?! | ||
|
| ||
| Ez nagyon jó kérdés, ugyanis erre nem tér ki a 12/2001-es kormányrendelet. Saját gyermeknél egyértelmű a dolog. Szerintem örökbefogadottnál onnantól számít, mikortól örökbefogadtad, nem a születésétől, arra az időszakra nem jár kamatjóváírás, mikor nem te nevelted. Utánakérdezek, érdekes a kérdés. | ||
|
| ||
| Sziasztok!
Ez hihetetlen! Ma felhívtam a MÁK-ot és a hitelintézetet is, hogy érdeklődjek a változásokról utólagos szocpol-al kapcsolatban. . . Senki még semmi konkrétumot nem tud!! A MÁK-nál azt mondták, a hitelintézetnél érdeklődjek. A hitelintézetnél azt mondták, hogy ugyan hallottak már a változásról, de konkrétumot még nem tudnak. . . Azt mondták, hogy valószínüleg a hitelfelvétel időpontját veszik figyelembe, úgyhogy valószínűleg járni fog. . . Ekkora egy fejetlenséget!!! Tapsi | ||
|
| ||
| Szevasztok!
Tudja valaki, hogy az utólagos LÉK-nél, ha lejelent az ember egy 3 éves gyereket (örökbefogadott, de a hitelfelvételkori trv. nem tesz különbséget saját és örökbefogadott gyerek között), akkor mi számít a gyerek születése igazolási idejének? Ez az én olvasatomban azt jelenti, hogy a bejelentés idejéig elszámolt kamatok után kell kiszámítani a szocpol-ra eső kamatokat és járulékokat, és jóváírni a számlán. Kösz: Fanatic | ||
| ||
| Pertársaságról tudsz valamit?
Biztos vagyunk az országban ilyen helyzetben néhány százan, szépen eloszlana az ügyvédi költség. . | ||