Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » A vaj vagy a margarin egészségesebb? fórum

A vaj vagy a margarin egészségesebb? (tudásbázis kérdés)


1 2 3 4 5 6 7
143. Gine (válaszként erre: 142. - Pirosalma)
2009. máj. 15. 21:31

Nem diétázom:D

Ezzel kissé ledegradáltad a nőket,mintha csak a diétáig jutna el az agyuk

142. Pirosalma (válaszként erre: 137. - Gine)
2009. máj. 15. 21:29
Melyik újság? Új diéta? Hippecrates?:-)
141. Gine (válaszként erre: 138. - Emagdi)
2009. máj. 15. 21:28
Amit megfigyeltem,a margarint nem is lehet olyan könnyen kenni,még tök forró kenyérre sem,mindig odatapad a késhez,nem olvad olyan jól.A vajat viszont nem ilyen!
140. Pirosalma (válaszként erre: 131. - Emagdi)
2009. máj. 15. 21:26

Persze, nem kötelező:-)


Ami a tuti: tőkehalmájolajba mártott pirítós:-)

139. Gine (válaszként erre: 138. - Emagdi)
2009. máj. 15. 21:23

:D

A margarin akkoris csak egy műanyag

Az eredeti vajjal nekem semmi gondom,szeretem is,de az tuti,hogy a legjobb a növényi olaj

138. emagdi (válaszként erre: 136. - Pirosalma)
2009. máj. 15. 21:21

végülis szerintem mindegy, hogy igaz-e:)

ha már akár csak egy embert lebeszél ez a margarin evésről, megérte:)) (persze nem a margaringyáraknak)

137. Gine (válaszként erre: 136. - Pirosalma)
2009. máj. 15. 21:20
Bocs,az én kezemben az újságcikk van,de bizti ami te mondasz az az igaz:):)
136. Pirosalma (válaszként erre: 132. - Gine)
2009. máj. 15. 21:19
Ezt szerinted kik írták? Ha én írok egy hasonlót, és körbeküldöm az interneten, akkor az is hiteles lesz?:-)
135. Gine (válaszként erre: 134. - Emagdi)
2009. máj. 15. 21:18

:DAha:)


Isteni ízük van.Én nyáron imádom nagyon,mikor van hozzá ubi is,kint a szabadban,különböző ízekben,nyami:)

134. emagdi (válaszként erre: 133. - Gine)
2009. máj. 15. 21:16

ugye?:)))


végülis amikor a pirítósra rákenjük a vajat v margarint az is megolvad, és totál olyan állaga lesz, mintha olajba mártottuk volna. (csak az összetétele más sajna)

és szerintem az íze is jobb ezeknek a növényi olajoknak, tuti mindenki talál olyat amit szeret!:))))

133. Gine (válaszként erre: 131. - Emagdi)
2009. máj. 15. 21:13
Én próbáltam és imádom!Mindent szoktam hozzá enni,amit egy szendvicshez szokás:)
132. Gine (válaszként erre: 129. - Pirosalma)
2009. máj. 15. 21:11

Szia!:)


Biztos jobban tudod,mint ők:)

131. emagdi (válaszként erre: 127. - Pirosalma)
2009. máj. 15. 21:11

igen, valóban nem követem a tudomány pillanatnyi álláspontját vaj vs margarin témában.


de mindkettőnek számtalan hátrányát sorakoztatta fel már ez a topik is.

ehhez képest reális alternatívák a hidegen sajtolt növényi olajok (olíva, lenmag, tökmag stb ezer féle), ezek egészségesek is, jók is, akkor meg minek együnk margarint meg vajat??:)))

szerintem ez amúgy csak szokás kérdése, mert ahogy már korábban is írtam, a pirítóst olajba mártva vagy olajjal lecsepegtetve mindenki szereti, max még nem próbálta:)))

130. 2f4fe453b8 (válaszként erre: 128. - Gine)
2009. máj. 15. 21:10

Ez egy lánclevél. A cikkben erről is szó van:


[link]


(a lánclevelek egy külön topikot is megérnének)

129. Pirosalma (válaszként erre: 128. - Gine)
2009. máj. 15. 21:09

Szia, Gine!


Az idézet - mert ez idézet, már találkoztam vele - butaság, és tudománytalan is ("...egyetlen molekula választja el attól,hogy műanyag legyen.").


És nem, nem erre fejlesztették ki, hanem a vaj helyettesítésére, eredetileg faggyúból készült.


Icipici élőlények leginkább azért "nem nőnek ki rajta", mert a szénhidráttartalma nagyon alacsony, nem túl romlékony.


Aki a szöveget írta, valószínűleg "kémiai analfabéta" volt, ahogy Ottokár mondaná:-)

128. Gine
2009. máj. 15. 21:03

A margarint eredetileg a pulykák hízlalásához fejlesztették ki.Mikor az a pulykák halálát okozta,az emberek,akik a kutatásra szánt befektetett pénzüket vissza akarták kapni,összedugták a fejüket.Ez egy fehér anyag volt,és semmi nem utalt arra,hogy élelmiszer,ezért sárgára azínezték és úgy adták el a vaj helyettesítőjeként.

Hogy tetszik?

...

A margarint mindössze egyetlen molekula választja el attól,hogy műanyag legyen.

Vegyél egy doboz margarint és hagyd a garázsban,vagy árnyékos helyen!Néhány nap múlva a következőket figyelheted meg:

Sem legyek,sem más egyéb,idegesítő muslica nem fog a közelébe menni(ez azért sejtet vmit)

Nem lesz rothadt vagy büdös,mert nincs tápértéke.

Semmi nem fog kinőni rajta.Főleg azok az ici-pici mikroorgazmusok nem fognak rajta kinőni.

Miért?

Mert a margarin majdhogynem műanyag.

Megolvasztanád a műanyag edényedet és rákennéd a pirítósodra?

127. Pirosalma (válaszként erre: 126. - Emagdi)
2009. máj. 15. 20:47

Általában az mondja, hogy az álláspontok gyakran változnak, aki nem követi őket:-)


Mi alapján gondolok, hogy egyiket sem jó enni?

126. emagdi (válaszként erre: 125. - 2f4fe453b8)
2009. máj. 15. 20:39

ja, de az álláspontok gyakran változhatnak:)))


én azt mondom, hogy legjobb ha egyiket sem esszük:)

125. 2f4fe453b8 (válaszként erre: 119. - Emagdi)
2009. máj. 15. 19:42

A Tudomány álláspontja: A margarin a nyerő


[link]

124. Pirosalma (válaszként erre: 123. - 2f4fe453b8)
2009. máj. 15. 19:14
Furcsa, kisdobosbecsszóra úgy emlékszem, van ilyen.
123. 2f4fe453b8 (válaszként erre: 115. - Pirosalma)
2009. máj. 15. 19:08

Hát, kerestem, de úgy tűnik MO-on nincs ilyen jogszabály.

Viszont találtam ezt a felhívást.

[link]

122. Pirosalma (válaszként erre: 120. - 2f4fe453b8)
2009. máj. 15. 17:04

Te, nem vagyok én jogász:-)

Ha rátalálok, megírom.


Amúgy lehet, már mégsem úgy gyártják, mint írtam (teljes telítés, átészterezés), hanem zsírok fölhasználásával. Vagy mindkétféleképpen, franc tudja. Majd elolvasom a Rama margarin hátoldalát.


Ezek alapján én sem igazán értettem, mitől szívbarát, ha a többiben is ennyi a transz izomerek aránya. Talán a többi zsírsavtól.

121. Pirosalma (válaszként erre: 119. - Emagdi)
2009. máj. 15. 16:57

Nem kell, senki sem kötelez, vajat sem kell.


Mit láttál a címkén?

120. 2f4fe453b8 (válaszként erre: 115. - Pirosalma)
2009. máj. 15. 16:51

Citálnád a Törvényt?

Akkor mihez képes, és mi alapján nevezik a Florát ma is szívbarát margarinnak.

119. emagdi (válaszként erre: 117. - Pirosalma)
2009. máj. 15. 16:50

na de miért kell egyáltalán margarint enni?:))))



a flórával kapcsolatosan meg igazad van, csak annyi rémlik, hogy még annakidején a reklámját látva nagy lelkesen megnéztem a tesco polcán, de aztán ahogy elolvastam a címkét, vissza is tettem gyorsan. (szóval konkrétumra már nem emlékszem, de nem bizonyult jónak, az biztos:)

118. Pirosalma (válaszként erre: 112. - 2f4fe453b8)
2009. máj. 15. 16:49

Régen a sütőmargarinok transzzsírsav-tartalma brutális volt...


Az 1 %-os határ elméletileg mindenféle élelmiszerre érvényes. Vagy én tudom rosszul? A szaloncukrok elég rosszul szoktak állni, és ott még a csomagoláson is feltüntetik.

117. Pirosalma (válaszként erre: 113. - Emagdi)
2009. máj. 15. 16:47

Ez természetesen rágalom, bizonyítani kellene:-)


Annyi nagy valószínűséggel igaz, hogy nem érdemes olcsó margarint venni.


A transz zsírsavak mennyisége 0,5 % alatti a leírás szerint.


Hőkezelés nélkül fizikai képtelenség margarint előállítani; hidrogénezés nélkül megfelelő zsírokat (pl. pálmagolaj, pálmaolaj vagy kókuszzsír) használva lehetséges, de hőkezelés akkor is kell.

116. Pirosalma (válaszként erre: 114. - 2f4fe453b8)
2009. máj. 15. 16:43

De, a hidrogénezés nem elkerülhető, csak máshogy csinálják: teljesen telítik, vagyis gyakorlatilag 100 %-ban telített zsírsavakból álló triglicerideket állítanak elő, majd lecserélik a glicerinek telítet zsírsavait telítetlenekre.


Teljesen nem lehet elkerülni a transz izomerek képződését (ahol a hőmérséklet viszonylag magas, ott képződnek, pl. olajban sütés hatására is, de elenyésző mennyiségben), de így minimálisra lehet redukálni.

115. Pirosalma (válaszként erre: 110. - 2f4fe453b8)
2009. máj. 15. 16:38
Azt hiszem, 1996 óta a transz izomerek arány a törvényileg meghatározott, maximum 1 tömegszázalék lehet. Tehát minden margarinnál elméletileg így van; a Florában pl. a címke szerint 0,5 %, de már a többi margarin is feltünteti, ott is e körül van a szám.
2009. máj. 15. 09:21

A Flora margarin előállításnál sem alkalmaznak hidrogénezést.Így az transzzsírsavat csak nyomokban tartalmaz.

Legalábbis ezt mondják. Ha nem igaz akkor hazudnak.

1 2 3 4 5 6 7

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook