| Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó |
| ||
| igen. | ||
| ||
| Bocs, és természetesen megírom, mi lett az eredmény:) | ||
|
| ||
| Amíg itt nem olvastam ilyen rémséges dolgokat, eszembe se jutott, hogy megtörténhet. | ||
|
| ||
| Reméljük, hogy nem jársz így. . .
Majd írj, hogy hogy alakult a dolog, kíváncsi vagyok, hogy van-e pofájuk leminősíteni. . . Minden jót kívánok. . . !!! | ||
|
| ||
| A párom cca egy hónapja volt felülvizsgálaton. Betegségei: 4 infarktus, egy enyhe stroke, gerincösszenövés, diabetes, általános testi érszűkület, magas vérnyomás, hogy csak párat említsek. II. fokú, 80 %-os rokkantként levéglegesítették. Boríték nélkül.
56 éves. És én is rokkantnyugdíjas vagyok. Én rosszindulatú, áttételes rákkal kezdtem, infarktussal folytattam, azóta diabetesem lett, két csigolyám el van csúszva, 30 éve magas a vérnyomásom. . . Én 67 %-on vagyok. De azok után, amiket olvastam, fel vagyok készülve, hogy a következő felülvizsgálaton kiraknak. | ||
| ||
| Kedves Kata!
Eszedbe ne jusson ilyen patkány nép miatt beváltani a leveledben írt elkeseredett ígéretedet!!! Van egy másik fórumunk az IWIW-en, gyere át oda ha tudsz, és ha tag vagy, mert ott próbálunk kitalálni valami okosat az OOSZI szemétsége ellen. . . !!! Ha nem vagy tag, írj, és küldök meghívót, ne legyél elkeseredve, hiszen láthatod milyen sokan vagyunk hasonló cipőben. . . !!! Vigyázz magadra, és fel a fejjel, valahogy ki kell őket csinálni, hogy ne írthassák a népet vagy így. . . vagy úgy. . . !!! | ||
|
| ||
| Nekem is muszáj, ezt megosztani veletek.
Egyik ismerősöm 2 napja volt Budapesten az OSZI előtt. Elmondása szerint már lassan nyíltan folyik a borítékolás. Aki vitte vígan jött ki, aki nem az sírva és megalázva. Többekközött Ő is az utóbbiak közzé tartozott. Részletezni nem szeretném, mit mondott neki az orvos. Lényeg: Páros lábbal dobták ki, 60-évessen. Miért írom ezt le? 20 éve vagyok rokkant, eleget szégyenítettek meg és tapostak porig Engem is. Én tavaly voltam, rehabot kaptam 2 évre ami jövőre telik le. Tegnap mondta a munka ügyön az ügyintéző ami határozatott kapunk a következő felülvizsgálatra az nagy kamu. Mivel a rehab utáni felülvizsgálatra, sorra nem hívták vissza a betegeket. Azt senki nem mondta, hogy visszahívásra sor nem kerül , hanem állapotrosszabbodást kell beadni mielőtt letelik a rehab. Ami tudjátok azt jelenti, hogy a te állapotod utána nem rosszabbodhat és úgyszintén páros lábbal vagy kirúgva. Remélem érthetően írtam le, de most nagyon ideges lettem. Én oda jutottam már, hogy az életemnek véget kell vetnem. Úgyis ezt akarják. És nézzétek meg, a kormány törekszik, arra hogy sportos nép legyünk. Ők sportolnak az biztos! Sportot űznek többekközött a nyomorunkból. A rehabrjáradékból is vonják a nyugdíjjárulékot. És kérdem én, amit az OSZIs orvosok zsebre tesznek jogtalanul azt az adóbevallás alkalmával melyik rublikába írják be? És abból mennyit tesz az államkasszába? | ||
| ||
| Az ország legerősebb rokkantnyugdíjasa
Szerző: zero - 2010. 07. 19. 10:45 Íme Nick Árpád (Iron Jaw), Guinness rekorder erőművész, hazánk és a világ egyik legerősebb embere. 57 éves. Négyszeres Guinness rekorder: -1997-ben Balatonfüreden egy 234 tonnás katamarán hajót 11 méterre. -2002-ben egy Boeing 737-es, 60 tonnás repülőgépet. -2004-ben egy 309 tonnás komphajót. -2010-ben 100 embert hintókon foggal húzott el. "Igazi példaképe egy egész sportolói generációnak. Ma is aktív médiaszereplő, csupaszív ember A Drogmentes Magyarországért Mozgalom védnöke. " - írják. És rokkantnyugdíjas. Nézzünk egy példát, mire is képes egy rokkantnyugdíjas ma Magyarországon: Árpi helyében a postást, aki hozza a rokkantnyugdíjat, minden hónapban egy hasonló produkcióval szórakoztatnám . . . Nick Árpi hivatalosan rokkantnyugdíjas, évekkel ezelőtt leszázalékolták gyenge szíve miatt. "A hetvenezer forintos rokkantnyugdíj mellé nagy segítség volt a néhány tízezer forint, amit egy-egy show után kaptam. Ám jóval többször mentem iskolák, óvodák, állatotthonok és nyugdíjasklubok javára jótékonysági célból szórakoztatni, csupán tapsért, mosolyért. Elmondhatom, hogy nem csak a pénzért vállaltam a fellépéseket, lelkileg is szükségem volt a közönség szeretetére. " - nyilatkozta Árpi a Blikknek. Az erőember a Blikknek elmondta: nem érzi úgy, hogy jogosulatlanul vagy etikátlanul venné igénybe az állami támogatást, állítja: tényleg beteg. Úgy véli, nem az ő szégyene, hogy a kevés rokkantnyugdíja mellé kénytelen volt haknikat vállalni egészsége kockáztatása árán is. Ráadásul gyakran vállal jótékonysági fellépéseket óvodák, állatotthonok javára. Mindjárt elsírom magam, szívfacsaró egy történet, ahogy a gyenge szívű óriás az óvódásoknak nyomja a haknit, az élete árán is. Meg az árva kutyusoknak. Vagy a kutyusok javára | ||
| ||
| Én is rokkantnyugdíjas vagyok. Betegségeim:Diabétes-inzulinos (szövödményekkel, a cukor megtámadta az idegrenszeremet), magas vérnyomás, vérképzőrendszeri betegséd-(ITP), depressió-szövödményekkel, vérszegénység, szivritmus zavar, gerincbántalmak, a méh jóindulatú daganata amit szeptemberig meg kellene csináltatnom(ugyanis addig kaptam a bizottságtól haladékot, de jelenleg nem vagyok műthető állapotban)Jelenleg 40 éves vagyok. Ha egészséges ember nem kap munkát hogy várhatják el, hogy beteg dolgozzon. Állandó orvoshoz járást melyik munkahely tolerálja?Én szívessen átadnám a betegségeimet annak aki ezt a rendelkezést hozta! | ||
| ||
| Kitettem hadd lássa ország világ
A GYILKOSSÁG ESZKÖZÉNEK ÁLLAGA A rokkant-nyugdíj, a megváltozott munkaképesség, - esély(-telenség). . . Korunk egyik jellemző tünete a rokkant-nyugdíj. Mint valami üzletben, - sokan valóban megvásárolják, - ma 380-at hallottam árfolyamként. Ezrekben. . . Fiatal srác toporog, - ruházatán látszik, hogy pár perce még a létra tetején állva korongecsetezhetett. Dünnyög-morog. . . Ő nem ér rá, - mit képzelnek, nem azért fizetett. . . - s valóban hamarosan indulhat vissza piktorkodni, - merthogy neki az idő=pénz. Hja, s hogy miért van leszázalékolva? Ő maga mondja: mert nagyon szédül. . . Ne röhögj, ez nem vicces! Szédül, és nem bír dolgozni, - csak maszekolni, mert az adómentes is, meg abból több mindenre futja, - pl megvenni a rokkantságit. Így többen járnak jól. . . Tolókocsi. . . , - s benne szemmel láthatóan nagyon komoly problémákkal küszködő páciens, - ki felügyelet-segítség nélkül képtelen bármire. Már nem először vannak itt, - nem százalékolták le ugyanis. . . , s most újra jöttek, hátha. . . Szélsőséges példák, de valódiak. Most talán lássunk egy átlag-példát is. . . ami egyre jellemzőbb: Az 50-es korosztály nem kelendő, immár betegeskedő is zömében, sokan többet vannak orvosnál-kórházban, mintsem otthon. Menetrendszerű kezelések, vizsgálatok, - aztán még jönnek újabb problémák a meglévőkhöz. A táppénz pedig végleges. Nem ritka, hogy pácienskében a szike még dolgozik, s jogilag ő maga is dolgozik és adózik e nap is után éppúgy. . . , - papíron. Elfogyott a táppénze. . . Hja, hogy ez hülyeség? Az, de valós eset, és probléma. Nos, következő lépcső: elindítani a rokkantsági nyugdíj felé a dolgokat, hiszen a kezelések, esetleges műtétek szükségességének sora bővül inkább, mintsem fogyna. Leletek elég ramatyok, hogy indokolt legyen, s bár első nekifutásra nem tuti, de mivel elég gyors az állapot-rosszabbodás, - másodikra meg van. Nem végleges. . . A következő felülvizsgálatig (cirka egy év) újabb regény vastagságú iromány, - s nem körzeti orvostól, - gyűlik össze. Kórházi zárójelentések, kezelések iratai, röntgenek, CT-MR. . . - s az eredmények a korábbiakhoz képest rosszabbak. Felülvizsgálat. Rá sem kukkantva páciensre - a döntés meg van. Hja, nem akkor, nem aznap, - hanem jóval korábban. Talán emlékszel még, pár hónapja volt valami elszólás, - miszerint a rokkant-nyugdíjat meg kell szüntetni. Ez most úgy fest, hogy a rokkant-nyugdíjasokat kell megszüntetni. Nem vicc. Mintegy 80-90 %-ban vissza is vonják! (Pár napja ugyancsak figyelem a kiszivárgó statisztikát) Gyanítom az a 10 %, kik megmaradnak, - a létrán szédelegnek. . . De folytatom: Visszavonják, - ez egy dolog, - de hogyan tovább? Merthogy a munkaképesség lecsökkenése zömében komoly, ki a fenét is érdekel ez már ma? Korban még messze a korhatár, - s ha reálisan nézzük, - korosztályunk zöme ezt el sem fogja érni, - tehát nem lesz nyugdíjas!!! Papírusz megérkezik, - s rajta az "ítélet". Ha még rehab-járadékra jogosult az illető, akkor éhenhaláshoz kap némi "segítséget" De! Rehab-járadékra sem jogosult már minden visszadobott leszázalékolt, - tudtad? Pedig így van! Munkahelyre nem kell, - valójában nem is tudná végezni, - s ráadásul az orvoshoz járás, kórházasdi, műtétek. . . - szóval ezt egy munkahely sem nézi jó szemmel, - az esetleges munkahelyi rosszullétekről meg már ne is beszéljünk, - hiszen egyes egészségügyi problémák nem viselhetőek el könnyen, - akár ülve, vagy állva dolgozva több órán keresztül. Nos, ez kilőve, - esetlegesen lehet még némi megalázás, ha a Munkaügyi Központ kiközvetítése által kerül önkormányzatokhoz, - közmunkásnak, vagy mindegy minek nevezzük. Mászhatna árokba, lapátolhatna sáros trutyit, tolhatná a talicskában a sittet. . . Hja, hogy nem bírja? Érdekel ez valakit, azt hiszed? Élt már eleget, - miért nem méltóztatott már feldobni azt a q. . va bakancsot? Akkor most nem kerülne ilyen helyzetbe. . . Nos, sokan a "visszadobottak" közül nem kaphatnak rehab-járadékot sem. . . Ez komoly! Nem vicc! Hivatalos éhhalálra ítéltek. Kereset, s egyéb nélkül a számlákat fizetni sincs miből, - persze a rehab-járulékból sem jutna rájuk, - így gyakorlatilag "csak" fel lett gyorsítva egy folyamat. Ez a korosztály nem kell, - pláne ha még betegeskedik is. . . Nem, - nincs szó szerint kimondva, hogy "dögöljön meg!", - csupán lehetetlenné lesz téve az életben-maradása. Én ezt gyilkosságnak nevezném. . . A gyilkosság eszközének az "állaga" változott csupán, - s az elkövetés módja. . . (Gyilkosság, melyért nem jár büntetés, nem jár számonkérés, mert. . . ) Az érintettek zöme mintegy 30-35 évnyi keményen ledolgozott munkaviszonnyal rendelkezik, mely időszak alatt a fizetési kötelezettségeknek eleget tett. A nyugdíj-járulék fizetésének is. . . , - hogy majdan, ha aktuális lesz. . . -gondolta egykor. De nem lesz aktuális. . . Az ítélet-végrehajtás az aktuális. . . Hja, hogy kissé kemény? Valóban az. Annak, aki érintett, - hiszen nem mindenki milliomos, nem mindenki tudott olyan helyen elhelyezkedni, ahol "tartalékolni" is lehetett. . . A napról-napra élők tábora viszont napról napra növekszik. . . - még. . . . . . s még talán szabad a vélemény. . . - ezért leírtam. Értékelés Eredmény: Kedvenc + Nyomtatom Továbbküldöm Megosztom Címkék cinkosság, egészségügy, esély. esélytelenség, gyilkosság Hozzászólások RSS csatornája Hozzászólások Hozzászólások RSS csatornája A funkció használatához lépj be vagy regisztrálj! « 1 2 » Listázás: szegfücsokor 2010-07-13 21:32 #1032955 Az élet bármely területét nézzük mindenhol probléma-probléma hátán. De az egészségügy - szociális ellátás ezen területe maga a tömény bűn. Ami itt folyik az egyszerűen kriminális. A leszázalékolási ügyek - csak saccolni lehet - 80-85%-a jogatalan pénzszerzés. Az ügyfélnek járadék formájában, az elbírálónak paraszolvenciaként. Hiszen megérti az ember, hogy akit 50-55 évesen, vagy még korábban elbocsájtanak azért még valamiből meg kell élnie. A maradék 15-20% aki valóban jogosan kap ilyen szociális ellátást nem alaptalanúl háborog. Egyrészt az ügyeskedők miatt kap nagyon keveset, másrészt szintén az ügyeskedők miatt kell újra és újra felülvizsgálatokra, kontrolokra mennie. (Hátha Ő is csak ügyeskedik). Minden esetre tényleg meg kellene szüntetni a sok, indokolatlanúl fizetett rokkant-nyugdijat. A téma sokkal komolyabb, hogy ezzel viccelődni lehesen, de mégis ide kivánkozik: Ne csüggedjetek rokkant nyugdíjas ügyeskedők. Ha elveszik a járadékotok, annyi baj legyen. Rövidesen 1. 000. 000 új munkahely vár Benneteket. smaragdszemek 2010-07-13 20:14 #1032861 Nagyon jó írás. Sajnos, saját tapasztalataim is alátámasztják ezeket. 42 évesen kaptam infarktust, szívkatéter, majd stent (értartó kosár) beültetése. 67%, majd állapota javult címen 50%. Rokkantnyugdíj elvesz, rendsz. szoc. jár. (27 e. Ft)jár és "út a munkához" című segítség, bár én találtam önállóan. Munkáltatóm szabályos bejelentésére (most figyelj! Bttó 69 e. Ft) megvonták a 27. e. Ft járadékot, mert magas a keresetem. Összegezve: Infarktus, nem haltál meg(te bajod), meggyógyultál, dolgozz, de ingyen, mert bünti jár érte. Ja!! ami hab a tortán. Hagyja a nyufig, hogy felvedd a járadékot a "magas" fizetés mellé 3 hónapig jogtalanul, majd felszólít, hogy fizesd vissza a 3 hónapot egy összegben (81 e. Ft) Ha megvan a jogosultságom a rendsz. szoc. ellátásra, akkor valószínű nem azért kaptam, mert össze tudom rakni, hogy visszafizessem?!! Ez az én egyéni szoc. problémám, tudom. A baj az, hogy rosszulléteimkor lévő érzéseimet nem tudom átsugározni abba az orvosba, aki egy tollvonással földönfutóvá tud tenni. Marad az, hogy minden hasonlót kívánjak azoknak, akik nem tudják megszűrni a betegeket és a nem betegeket és "eskü alatt " korruptak. | ||
|
| ||
| A második mondat számomra értermezhetetlen. | ||
|
| ||
| http://kapcsolat.hu/blog/a_gyilkossag_eszkozenek_allaga
Kéretik elolvasni nem csak az írást hanem a hozzáfűzött kommenteket is. | ||
| ||
| Dávid úr gondolom kötelező tagságnak vagy állami újra osztásnak köszönheti a jövedelmét. Ezért az ön befizetéseit is más finansziroza. | ||
|
| ||
| Felénk is rengeteg rokkant van, aki annyit maszekol amennyit bír.
Én születéstől fogva mozgássérült vagyok, ahogy megy a kor egyre rosszabbul vagyok, gyakorlatilag fájdalomcsillapítón élek. Hosszas várólista után jövőre megműtik majd a csípőimet. 33 éve dolgozom, ülőmunkát amit végülis el tudok látni, csak felállni ne kelljen. . Meg bejutni a munkahelyre hóban, fagyban, síkosban. . Még nem próbáltam meg a leszázalékolást, mert azzal bíztattak, hogy csak 50%-ot kapnék /régi szerint/, a férjem is keveset keres, mi is gyereket taníttattunk. Bízom benne, hogy a műtétek után továbbra is tudok dolgozni. Attól is félek, hogy most esetleg megadnák a százalékot, a műtét után meg elvennék, mondván "egészséges" vagyok, közbe ugrott a munkahely, itt vidéken soha az életbe nem találnék másikat. Nagyon nehéz a valóban betegek élete. | ||
| ||
| a 661 írás igy pontos
Nem én vagyok az ismerős Nekem van ismerösőm VIDÉKEN , bizotságnál sose járt de a megyei fő úr vadászatát , és rendezvényeit látja el, Nó ki fog a főúrral szembeszálni, ki mondja majd nem vagy rokkant, ki mer szembe szállni velúk? | ||
| ||
| Erre a levélre a mai napig válasz nem érkezett
A Népszavához eljuttatott levél. Kérek mindenkit nyilvánitsa ki véleményét Dávid Ferenc Népszavába meg jelent írásához! Népszava email cime nepszava@nepszava. hu Tisztelt Népszava szerkesztősége ! Minap Dávid Ferenc A Válalkozok és munkáltatók Országos Szövetégének a levelére reagálnék. Tisztelt Dávid Ferenc ! Magyarországon a renszer váltás elött is elég sok volt a rokkant. A tényleges betegség miatt rokkantak nagy valószínűséggel kevesebben lehettek mint akik csak úgy " legyünk rokkantak "- ságot választották valami miatt! Magyarországon 1991 után futószalagon rokkantósították le azokat az embereket akiknek a munkahelye megszünt valamilyen oknál fogva. Ehhez az ORSZI / OOSZI/ is hozzájárult a mai igen magas rokkantsági látszámhoz! Az ORSZI /OOSZI/ maga is felül tudja bírálni, sőt felül is bírálja a szakorvosok diagnozisait. Legyen az ténylegesen alátámasztva diagnózissal, és persze ezeket ne hagyja figyelmen kívül az orvos szakértő! Mint ahogy most lesöpri a szakorvosok által diagnosztizált betegséget. ! Az utóbbi elmúlt 2–3 évben ez a jellmező ! Ön Szlovákiát hozta példának! Rossz példa, mert Szlovákiában aki betegségéből adódóan például gyógyfürdőre jogosult, ingyenesen igénybe veheti nem kell hosszú hónapokat várni. Nálunk mi is a helyzet? Vagy kapsz, vagy nem. Magyarországon ma az 1960 évek egészségi állapotban van a lakosság. Ezt nem én mondom, hanem olyan orvosi szaktekintélyek, akik sajnos nem az ORSZI felülvizsgáló orvosai. Akik hosszú évtizedes orvosi tapasztalataik után jutottak erre a megállpításra. Magyarországon magas a stroke- ban elhunytak száma. A magas vérnyomás, igen gyakori betegség, ami egyben előszobája sztroke-k. A mai 50-s korosztály szenved – szenvedett a legtöbbet a redszerváltás utáni években és most is. Magyarországon, a feketén dolgozó „rokkantak“ számát megbecsülni nem nagyon merészelik. Ehhez csak annyit kellene tenni, megnézni, utánajárni hány falu, – község, – város lakossága „rokkant“. Ehhez még meg kell nézni milyen munkahelyek vannak a környéken. Milyen összetételű a „rokkantak“ száma korosztály szerint. Azonban elgondolkodtató, hogy egy vállalkozó miért nem alkalmaz csökkent munkaképességű dolgozót. Sőt az is, hogy ha 4 órában foglalkoztatható, akkor miért dolgoztatja 8 órában. Persze ez már nincs benne a munkaszerződésbe csak a 4 óra! Ezeknek az embereknek nem mindegy, hogy 4–5–6–8 órába dolgoznak-e. Aki tudd 8 órát dolgozni az nem rokkant! De! Kikényszerítik a már amúgy is beteg embertől aki előbb vagy utóbb még betegebb lesz! Vagyis a válalkozóknak és az összes adófizetőnek sokkal többe fog kerülni! Az állam kimenekült a járadékosok és a rokkantak/ 40%-50%-70%/ foglalkoztatásából. Igen, oda lökte a vállalkozásoknak . Ez pedig nem nagyon tetszik Önöknek. Egy beteg embernek el kell jutni valahogy a munkahelyére – ha van. Ennek a lehetőségét sem biztosítják – nem, hogy a munkát. Ön Szlovákiával példálózott. Én Európa nyugati felével, ahonnan példát, sőt sok példát átkellene venni mind az államnak mind a vállalkózóknak. A vállalkozók nem szeretik, ha a dolgozó beteg, azért van, hogy dolgozzon, hogy képzeli, hogy még beteg is lesz ! Bizony még az egészséges ember is elkaphat akár egy járványos hasmenést vagy egy influenzát. De! Ezzel is menni kell dolgozni Magyarországon, mert a vállalkozó kirúgja . „Van, akik kint a kapu előtt várnak“…mondják a dolgozóknak. A szabadság kiadás is kész cirkusz! Ki sem fizeti a munkáltató, ha szabadságra próbál szerencsétlen ember menni! Két hét, hogy képzeli a dolgozó !? Talán őt nem illeti meg a pihenés? Talán ő abba az ember csoportba tartozik, akik csak arra jók, hogy termeljenek?! Megteremtve értékeket, de hogy emberszámba vegyék azt már nem !? Magyarországon az férfiaknál a várható életkor 62 év. Nőknél kb. 5–8 évvel több. Miért? A fenti okok miatt! Még oda tehetjük a túlhajszoltságot. A munka mellett másod állás. Miért?! A jövedelemnek vagy bérnek nevezet valami nem elég arra, hogy egy család rendesen megéljen belőle. Amig 60–70 ezer forintért dolgoztatnak több müszakba embereket, az ország több helyén kihasználva a már fent említett tényeket ! Visszatérve rokkantsághoz, mert amit kitérőként leírtam út a rokkantsághoz! Az ORSZI mint felülvizsgáló szerintem nem áll a helyzet magaslatán, hogy megtudja ítélni ki az aki beteg és ki az aki 4–6–8 órában is tud dolgozni. De ehhez megint vissza kell térni a már fentebb emlitettekhez! Vannak jól képzett szakorvosok. Minden megyei kórházba meg találhatók ! Belgyógyász, Neurológus, reumatológus, kardiológus, stb…. …akik igenis eltudják együttesen dönteni, hogy a vizsgált ember tényleg olyan betegségbe, – betegségekbe szenved amivel nem tudd hosszú távon dolgozni. Csak egy példa. Kb. 110 kg nő beteg számtalan olyan betegsége van amivel a szakorvosai szerint igenis rokkant, nem tudd dolgozni. ORSZI visszavette a százalékát 40 % ra mert fel tudd öltőzni ! Kérdezem Önt, alkalmazna egy 110 kg nőt akinek mozgásszervi problémája, magas vérnyomása, súlyos aszthmája van, porérzékeny? Visszatérve a vizsgálatra az ORSZI-be nem egészen 15 perc alatt eldöntik, hogy rokkant vagy nem rokkant az ember. Teszik ezt annak függvényébe, hogy ott a szemük előtt egy súlyos gerinc beteg áll. /tele van vérdaganattal a gerince/, agydaganatos , inkontinenciába szenvedő /vizelet és széklet/, magas vérnyomásos akinek még ott az ORSZI-be 190/100 mértek. Kérdezem ÖNT alkalmazna ilyen embereket ? Ez igazi csoda részükről mert általába két három pumpálással megtudják állapítani a delikvens vérnyomását. Remélem a fentieket olvasva elgondolkodik azon amit leírt! Igen, felül kell vizsgálni a rokkantságot. Főleg azokat akik véglegesített rokkantak. Ez régióként megtehető ! De! Ne az kerüljön ki a renszerből aki igazán beteg, hanem az aki kitömött borítékot tesz a orvosi szakvélemények közé! Az igen is menjen dolgozni, ehhez pedig munkahelyek, bejelentett munkahelyek kellenek !!!!!!!!!!! Ahol nem kozmetikázva van, hogy kapsz minimálbért, de a többit megkapod zsebbe!!!!!! | ||
| ||
| "Rokkantország" Magyarország?
2010. Június 23. , 05:00 [A+ A-] [Nyomtatás] [Küldés e-mailben] Ossza meg! A rokkantnyugdíjazással kapcsolatos számokat, arányokat eddig is ismertem, de más irányú érdeklődésem és tevékenységem következtében nem sokat elmélkedtem a rendszer összefüggésein. Az elmúlt hetekben a világhálón több alkalommal is olvastam a rokkantnyugdíjazás hazai helyzetéről. A 10 milliós Magyarországon megközelítőleg 800 ezren élnek rokkantnyugdíjból (több mint a felük még nem érte el az öregségi nyugdíjkorhatárt), az 5 milliós Szlovákiában pedig 70 ezren. Semmiképpen nem szeretnék beállni a "bezzeg Szlovákiában" hangoztatók sorába, de erre az ordító különbségre magyarázatot kell keresni, találni. HIRDETÉS Sajnos, mélyreható szakmai elemzésbe nem kezdhetek, hiszen nem vagyok sem társadalomtudós, sem orvos, sem nyugdíjszakértő, így írásom kizárólag a figyelem felkeltése céljából került papírra. Az, hogy a téma nem a szakterületem nem jelenti azt, hogy néhány konkrét megállapítást ne tehetnék. Nem hiszem, hogy ilyen "bődületes" különbség van (a magyarok hátrányára) a két nép egészségi állapota között. Az sem valószínű, hogy Szlovákia ellátatlanul hagyja rokkant polgárainak százezreit! A jelentős differenciát - vélhetően - a társadalom szemléletében, a leszázalékolási folyamat feltételeiben és az eljárási módban, illetve a rokkant nyugdíjba vonulásban való érdekeltség területén kell keresni. (Talán érdemes figyelmesen tanulmányozni északi szomszédunk és más országok gyakorlatát. Ha nem is adaptálhatók egészében, azért néhány jól működő részelem biztos átemelhető. ) 2010-ben a korhatár alatti rokkantnyugdíjasok havi átlagos ellátása csaknem 70 ezer forint, az éves - országosan e jogcímen - kifizetett összeg bőven meghaladja a 300 milliárd forintot. Szakemberek szerint a leszázalékoltak 5-10 százalékának nincs olyan betegsége, ami miatt nem végezhetne munkát Ha ez igaz, a mai szabályozási környezetben éves szinten 15-30 milliárd forint tűnhet el értelmetlenül és jogellenesen. Azt se felejtsük el: a rokkantnyugdíj-kifizetések alapját (elméleti szinten biztosan) jelentős részben a 40-45 évet dolgozók járulékfizetései fedezik. A szolidaritás elve tehát érvényesül, az egészségesek segítséget nyújtanak a rászorultaknak. Ez így is van rendjén. Az viszont irritáló, hogy a közös teherviselés elvével és gyakorlatával cinikusan és durva módon vissza lehet élni és valószínűsíthető: sokan meg is teszik. Ez előbb-utóbb oda vezethet, hogy a hosszú ideig fegyelmezetten fizetők "ráunnak" a járulékfizetésre, mondván: a sunyi módon megcsapolt közös kasszába nem érdemes befizetni. Mennyit lehetne megtakarítani egy korrekt és korszerű szabályrendszer alkalmazásával? Talán további 15-30 milliárdot is? Nem tudom. Azt viszont bátran ajánlom az ambiciózus munkaügyi ellenőröknek, hogy a feketén dolgozó rokkant nyugdíjasokra fordítsanak több figyelmet, és jelentéseikben javasolják a "megfogott" személyek azonnali reaktiválását is. (Ha valaki képes 40 évesen, rokkantnyugdíjasként feketén dolgozni, próbálja meg nyugdíj nélkül vagy nyugdíjjal, de legális módon. Hátha sikerül. ) A jövő szempontjából fontosnak tűnik, hogy a hosszú - 40-45 éves - szolgálati idővel rendelkezők érzékelhetően magasabb nyugellátásban részesüljenek, mint akik 20-25 éves szolgálat után rokkantnyugdíjasok lesznek. Ha ilyen irányú változás nem lesz, akkor értelmét veszti a hosszú szolgálati időben való érdekeltség és a nyugdíjkorhatár emelés is. Középpontba kell állítani a rehabilitálhatóságra való törekvés kérdését is. Jelszó: a megmaradt képességekkel is vissza a munkaerőpiacra! (Ma a mintegy 400 ezer korhatár alatti rokkantnyugdíjasnak mintegy 10 százaléka dolgozik legálisan, holott vélhetően a háromnegyed része alkalmas lenne valamilyen munkavégzésre. ) Meggyőződésem, hogy abban az esetben a versenyszféra munkáltatói is nagyobb érdeklődést mutatnának, ha a társadalombiztosítási járulék jelentős csökkenésével preferálnák a megváltozott munkaképességük alkalmazását. Zsákutca a jelenlegi gyakorlat, nevezetesen: a húsz fő feletti vállalkozásokra rótt rehabilitációs hozzájárulás folyamatos és brutális emelése (idén a tavalyihoz képest ötszörösére emelték), nem szolgálja a célt és rendkívüli ellenérzést kelt munkáltatói körökben a "büntető adó" kivetése. A szabály: 20 fő feletti cégeknél akkor nem kell fizetni a fent jelzett hozzájárulást, ha a megváltozott munkaképességűek létszámának aránya a vállalkozás összlétszámához viszonyítva meghaladja az 5 százalékot. Húsz fős vállalkozásnál ez egy főt jelent, nem foglalkoztatás esetén a befizetendő hozzájárulás: 964. 500, -Ft/év/fő, azaz 20-as osztályközönként csaknem egymillióval ugrik a tarifa. Nesze neked ösztönzés, nesze neked társadalmi szolidaritás! Arról már nem is szólok, hogy bizonyos szakmákban - a tevékenység jellegéből eredően - nem is alkalmazható megváltozott munkaképességű személy. A hozzájárulás persze ez esetben is fizetendő. Törni kellene a szakértő fejeket az ösztönző és alkalmazható megoldáson. Valószínű, hogy az életviteli szempontokat is be kell építeni a jövő rendszerébe. Nálam más elbírálás alá esik az, aki önpusztító életmódot folytatva 40-45 éves korára jut el a fizikai (és lelki) összeomlás határára és másként viszonyulok azokhoz az esetekhez, amelyeknél az egyén ilyen vonatkozásban vétlen. (Bizonyára nem egyszerű a pontos mérés, de törekedni kell rá, hogy egyre közelebb kerüljünk a hiteles diagnózishoz). Hozzáértők szerint a rokkantnyugdíjazások számának növekedése nagyrészt a munkaerőpiac alakulásának következménye, azaz indirekt módon kimondják: egészséges emberek is hozzájuthatnak az ellátáshoz. Ezt a feltételezést erősítik a következő számok is: a korhatár alatti rokkantsági nyugdíjasok száma az 1991. évi 232 ezerről a 2009. évre 422 ezerre emelkedett, ez 20 év alatt 81 százalékos növekedést jelent. Jól kinézünk: összességében javuló életkörülmények és folyamatosan emelkedő átlagéletkor mellett csaknem megduplázódott a fiatalon - papír szerint részlegesen vagy teljesen munkaképtelenné válók és - nyugdíjba vonulók száma. (Az öregségi nyugdíjra jogosultak száma ugyanezen időszak alatt "csak " 18 százalékkal nőtt. ) Érdemes lenne megvizsgálni (összehasonlítani), hogy a rokkantnyugdíjba vonulók és az öregségi nyugdíjba vonulók várható és tényleges élettartama miként alakult az elmúlt tíz-húsz évben. Mondjuk ki: a szóban forgó kérdéskör hosszú ideje a "rendezetlen" ügyeink számát gyarapítja. Mindenki beszél visszaélésekről és "sumákságokról", de csak ritkán "borul ki a bili". Szerintem is kényes kérdés a korhatár alatti nyugdíjazás szabályainak felülvizsgálata és esetleges megváltoztatása, de ebből nem következhet az ellentmondások és rendszerhibák agyonhallgatása. Nem hiszem és a jövőben sem akarom hinni, hogy hazánk polgárainak egyetlen célja, hogy minél hamarabb nyugdíjba meneküljenek. Természetesen a rászorult és jogszerűen nyugellátást felvevőkre semmiféle negatív jelzőt nem aggathatok és nem is aggatok, elég baj nekik, hogy részben, vagy egészben elvesztették egészségüket és munkaképességüket. De a dörzsölt ingyenélők orrára azért - inkább előbb, mint utóbb - oda kellene koppintani. Sem a rafinéria, sem az orvosok "szociális érzékenysége", sem pedig a sokszor valóban kilátástalan munkaerő piaci helyzet nem adhat okot a leszázalékolási folyamat elnéző, nagyvonalú kezelésére. Hamis a megoldás, rossz az üzenet és a válasz: ezt mindannyian tudjuk! A gyors és - reményeim szerint - hatékony beavatkozás azért is indokolt, mivel a munkaképes korú magyar lakosság aktivitási aránya 56 százalék körül van, ami a nemzetközi adatok tükrében rendkívül alacsony. Ennek az arányszámnak rövid időn belül hatossal kell(ene) kezdődnie. A már korábban említett Szlovákiában ez az arány 60 százalék fölötti, Európa gazdagabb és boldogabb felében 65 százalék körüli. A nemkívánatosan magas inaktivitás és az egészségi okból eredő (vagy arra hivatkozó) korai nyugdíjba vonulás közötti, vélhetően szoros kapcsolat valamennyi érintkezési pontját érdemes lenne feltárni és megismerni. Az alapos helyzetelemzést követően viszont határozott lépésekre van szükség, ezt követeli az igazság érvényülése iránti egyre erősebb társadalmi igény. Egyet ne tegyünk! Ne fogadjuk el, hogy az írásban szereplő intézményrendszer Magyarországon csak így működhet, ahogy most, és nem lehet beavatkozni! Intenzív jogalkotási periódus előtt állunk, van mód arra, hogy a jelenlegi - rossz végeredményt produkáló - gyakorlatot jó irányba tereljük. Mindannyian tudjuk: itt az ideje, hogy a közösségi pénzeket újraosztó rendszerek működése áttekinthető és igazságos legyen. Lehet húzni-halasztani a korrekt megoldást, de fölösleges. Emberséges és jól átgondolt rokkantnyugdíjazási rendszerről álmodom, türelmetlenségemmel a hozzáértők szívére és eszére szeretnék hatni. Általam is ismert kiváló szakértők dolgoznak e területen, adjunk nekik megbízást az átfogó elemzésre és a szakmai javaslattételre. Ezt már csak a bátor és határozott cselekvésnek kell követnie! Dávid Ferenc, Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége / | ||
| ||
| Én is az vagyok, szerintem igen.
Persze ez nem könnyű, viszont nem biztos hogy mint valami menedékhely-ként kéne ezt alkalmazni? | ||
| ||
| Ez is egy történet! A pénzen vett rokkantakat igen is ki kellene szűrni, ha lenne valakinek bátorsága , hogy elindítson valamit ez ügyben !
A másik gond szerintem a sok véglegesített rokkant nyugdíjas, akik közül ténylegesen akkor vették meg a rokkantságijukat, amikor beindult a munkanélküliségi válság Magyarországon. Szerintem azokat a véglegesítetteket kellene kiszűrni, akik több milliós terepjárókban, meg luxus kocsikban feszítenek, és „üzletelnek“ !! Sajnos ilyeneket mindannyian ismerünk, de nem tudunk ellene semmit tenni!! Mi egyszerű emberek kicsik vagyok ezekhez képest !! | ||
| ||
| igen, a mi adónkból fizetik. . . | ||
| ||
| Egy történet
Hasonló volt az én ügyem is. Nálam is ellentmondásra hivatkozott a Nyug. ig. és ennek feloldására az Egészségügyi Tanács kirendelését kérte. Ekkor fordultam ügyvédhez. Az ügyvéd beidéztette a tárgyalásra az igazságügyi szakértőt és az ORSZI II. fok orvosát, aki nem jött el. A tárgyaláson az ügyvéd és az igazságügyi orvosszakértő bebizonyította, hogy az ig. ügyi orvosszakértőt szakvéleménye alapos, mivel a vizsgálatba több szakorvost is bevont, a polgári perrendtartás által előírt szempontoknak megfelel, nem homályos, nem ellentmondásos. Ezzel szemben az ORSZI I. és II. fok vizsgálata nem alapos, azon csak 1 orvos és 1 gépíró vett részt, a diagnosztizálás nem teljeskörű, stb. Egy ügyvéd pontosan tudja, mit kell bizonyítani. Ezek után a Nyugdij. ig. bizonyítási indítványát a bíróság elutasította. Ezt követően kértük a független szociális és foglalkoztatási szakértő kirendelését a rehabilitálhatág megállapításáról. Két szakértő állapította meg, hogy nem vagyok rehabilitálható, majd a bíróság megítélte részemre a rokkantsági nyugdíjat, visszamenőleg, az ORSZI I. fok vizsgálatának dátumától. Remélem, hogy segíthettem. | ||
| ||
| Nekem van ismerösőm VIDÉKEN , bizotságnál sose járt de a megyei fő úr vadászatát , és rendezvényeit látja el,
Nem rólam van szó | ||
| ||
| majd meglátjuk lesz e változás. . .
nekünk már csak a remény maradt. . . | ||
|
| ||
| Talán az orvosokat sem ártana DDD | ||
|
| ||
| most olvastam az indexen, h leváltották a leszázalékolásokért felelős oorszi vezetőjét. . . | ||
| ||
| kösz, h biztatsz. . . | ||
|
| ||
| Sehogyse. | ||
| ||
| nos, anno én is írtam ide - még néven -
akkor 67%-os vtam. múlt év októberében elvették a nyugdíjat s levettek 40%ra. . . fellebbeztem de elutasítottak. . . a rendszeres szoc. járadék nem járt mert volt munkahelyem. most sajna felmondtak és igényelhetem a járadékot. nagyon keves volt aki infót adott - cegléd - elmondott mindent. mivel 41 éves vok be kell jelentkeznem munkanélkülinek. . de csak regisztrálnak mivel egészségkárosodott vok. és a járadék és a mun. segély is jár. de mi lesz akkor ha munkát nem találok és munkanélküli sem jár csak a 27ezer ftos járadék akkor mi lesz? az ember hogyan fog megélni?! | ||
| ||
| elolvastam nagy nehezen. . de jobb lett vna ha kissé tagolva írod mert elég fárasztó olvasni így "egybeöntve" az egész szöveget. . | ||
|
| ||
| Gondolom te is voltál ORSZI ellöt és talán nem sikerült, én nagyon szivessen aktivan dolgoznák de mivel a munkahely indittata el a százalékolásom "anno" a 90-es években igy nem vesznek fel sehova. Én tölem "kvotát" nem kapott senki, meg állapitottak 50%-ot. Most voltam felül vizsgálatton. | ||
|