Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Tudásbázis - Pajzsmirigyműtét előtt állok; volt valakinek ilyen problémája mostanában? (8. oldal)

Kategória: Összes fórumtéma » Szépség & egészség » Egészség


A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Amennyiben még nem regisztráltál nálunk, itt megteheted, ha pedig már van azonosítód, lépj be itt!


18948. bubuci20172017-10-13 12:54
Nem is értem, hiszen a biopszia szerint rákom van, és így 2 hónappal kapok csak időpontot a jelentkezéshez képest? ma beszéltem egy ott dolgozó nyugdíjas rákkutatóval, mondta, hogy ne várjak, próbáljak máshoz átjelentkezni, de nem lesz könnyű a főorvos után hogy más elvállaljon . Hát megpróbálom.

18947. Meska782017-10-12 16:13
Nem ordítanak, de: 😤😬😡😠.
El tudom kèpzelni, milyen rossz èrzès lehet.
(válasz bubuci2017 18946. hozzászólására)


18946. bubuci20172017-10-12 14:12
rövid leszek most értem haza és telefonról írok.

felhívtak hogy elhalasztjak a műtétet mert a dr úr nem ér rá.

köpni nyelni nem tudtam. 2 gyerek velem épp a lakcimkartyat intéztem a kormanyhivatalban. szemben velem az ügyintéző.

ha ordító dühös smile t be lehetne linkelni most megtennem:(

18945. Kőnig Claudia2017-10-12 12:59
Szia bubuci!

Igen, ahogy Meska is írta, az Onk. Intézetben az osztályra történő felvételkor egy gégész csinál egy általános vizsgálatot.
Ami a hajolgatást, emelgetést illeti, én úgy tudom emelni a műtét utáni 1.hónapban max. 1-2 kg-t szabad, hajolni tulajdonképpen nem tilos, csak nagyon lassan csináld, illetve úgyis érezni fogod, mi az, amit meg tudsz csinálni.
Nem biztos, hogy találkozol a férfi ápolókkal, csak ha éppen azon a héten olyan a beosztásuk. / Amúgy van ott egy orvostanhallgató fiú, szőkített hajjal és olyan fenékkel.../ na, vissza a komolyabb dolgokhoz.
Bubuci! alapelvem, hogy eü. dolgokban csak praktikus ügyekben mondok véleményt, de most határozott leszek: nekem egy bőrgyógyász mondta, amikor haboztam, hogy levetessek-e egy gyanús anyajegyet: ami nincs ott, az nem tud elrákosodni, vagy ahogy egy sebész már a 19. század elején megállapította: "the only help is in knife " a késben van a segítség. Rosszindulatú sejteket találtak az egyik p. mirigyedben-tehát ki vele!!!Az egyetlen kérdés csak az lehet, hogy a másik maradjon-e- őszintén szólva én azt is kivetetném. Nekem minden vizsgálat jóindulatúságot jósolt,- így is lett- megkérdeztem, hogy hagynak -e valamennyit a hormonműködés miatt. A Koltai azt válaszolta, hogy mindent kivesz, mert nagy valószínűséggel jóindulatúak a göbjeim, de nekem nagy esélyem van a göbösödésre, és ez egy bennhagyott darabbal újrakezdődhet, viszont a hormonpótlás megoldható és az élethossz és életminőség ettől nem változik. Tehát néha benignus esetben is jobb a totális eltávolítás.
A nővéremnek sincs gyakorlatilag pajzsmirigye, hormonpótlást kap, gyereket szült emellett, teljes értékű életet él..

18944. Meska782017-10-12 07:41
Szia bubuci,
Köszi az ötletet, apukámat el is tudom küldeni a háziorvoshoz, mert ő még abban a városban lakik. :D
A csővel nem lesz bajod, majd meglátod. Az Onkológiai intézetben amúgy is nekem kicsinek tűntek a beépített wc/zuhanyzó helyiségek, oda úgysem férne be melléd más. Igaz, nekem csak egy cső volt mindkét alkalommal, de vettem mosdókesztyűt, azt bevizeztem-tusfürdőztem, és áttörölgettem magam a zuhanyzóban, így nem lett vizes a kötés meg a cső.
Nekem a kolléganőm csóválta a fejét, hogy ő biztos nem engedné magát megműteni, mert azt se tudják, mim van. Nem kell velük foglalkozni, én jobban bízok egy diplomás sebészben, mint valakiben, aki nem orvos.
Főzni főztem, de ahhoz nem kellett emelgetnem. Nálunk munkamegosztás van, a párom mosott meg teregetett. A felmosás az én dolgom, de ott megkértem a párom, hogy a vizes vödröt töltse tele ő, aztán öntse is ki, az se kellett emelnem. Mászkálás volt mindkét műtét után, villamosoztam, vonatoztam, azzal nem volt gond.
A második műtét után egy hónappal már 10-15 kilós zsákokat emelgettem a költözés miatt, de azért ne kövesd a példámat. Annyi bajom lett, hogy meghúztam a derekam. XD
A műtét előtt átnézték a fejem, bevilágítottak a fülembe, orromba, megnézték a torkom is, meg lenyomtak a torkomon egy tükröt, valamit néztek a garatomnál, de ennyi volt a kivizsgálás, legalábbis nálam.

18943. bubuci20172017-10-11 22:19
Sziasztok, nagyon köszönöm a tanácsokat, jó, hogy előre tudom mi lesz, én így is teljesen ki vagyok azon, hogy elaltatnak, és kiesik a kezemből az irányítás, nagyon nehezen bírom elviselni, ha elveszítem a kontrollt magam felett.
Köszönöm Klaudia, hogy ilyen hosszasan elírtad a telefonodról az infokat . Csak most esett le, hogy írtad, hogy 2 cső van teljes eltávolításnál. :(
Azzal mégis hogy fogok mosdóba menni, hát se Danit se Lacit nem szeretném azzal fárasztani, hogy segítsen betétet cserélni. :)
Ma felhívtam a barátnőmet, elmondtam mi van velem, erre jött, hogy ő nem engedné műteni magát a helyemben, mert lehet hogy nincs is bajom, és az ő fiának is feleslegesen vették ki a nyirokcsomóit, mert kiderült mégse daganata volt. (és egy látó megmondta neki, hogy ne engedje megműteni) Hát elég rosszul éreztem magam, mert nyilván félek attól, hogy mi van ha tévedett a szövettan és még sincs bajom :(

Meska: egy ötlet: a párodat küldd el a háziorvoshoz a gyógyszerért. A háziorvosnak kötelessége felírni a gyógyszert,a receptet meg kiadhatja a rokonodnak.

Emelés, hajolással kapcsolatban: ti azért főzni főztetek? Emelés nélkül lehet teregetni? Meg ruhákat hajtogatni és elvinni a szekrényig? Vezetni mikortól lehet? (ezért 1-2 hét után már lehet csinálni valamit? azért a gyereket el tudom kísérni az iskolába vagy autóval elvihetem edzésre?

Tegnap is próbáltam keresni valakit takarításra, de nem megy, két hét alatt megbízható embert nem biztos hogy találok. Kérdezősködök ismerősök között, de semmi.

A műtét előtt van gégészeti vizsgálat? Csak nem múlik a torok fájásom :( furcsán kapar a torkom.

18942. Meska782017-10-11 14:29
Szia Anita_89,
igen, L-thyroxint szedek.
Háziorvoshoz nem akarok menni, egyrészt mert most van folyamatban az elköltözés, hétköznap már nem tartózkodunk abban a városban, esetleg csak átutazunk, másrészt haragszok rá, amiért kemoterápiával meg sugárkezeléssel ijesztgetett, ráadásul fül-orr-gégészetre akart küldözgetni, hogy de mindenképp menjek el (nem tudom minek), de nem mentem. :)
(válasz Anita_89 18940. hozzászólására)

18941. Kőnig Claudia2017-10-11 14:07
Szia Meska 78!

A szobatársaim közül van olyan, aki a Boerhoz járt évek óta a gyógyszer kapcsán. A zárójelentés elkészültekor nekem is felírta az L-Thyroxint a Koltai, de ő hosszabb távon endokrinológust javasolt, amikor a műtét előtt le kellett nyomni a működést,akkor felajánlották, hogy az Onk. Intézetben keresnek egyet, de én már évek óta a Péterffy endokrinológiájára járok. Most is ott állítgatják be a h. szintet, de magát a hormont háziorvos is felírhatja.
(válasz Meska78 18939. hozzászólására)

18940. Anita_892017-10-11 13:16
Szia Meska78!

Igen nekem Boér doktor írja fel a gyógyszert, de amikor nem voltam nála fél évig, akkor a házi orvos felírta nekem a gyógyszert, miután elfogyott a 100 napi adagom. Ha gondolod te is próbáld meg nála. Te is L-Thyroxint szedsz?
(válasz Meska78 18939. hozzászólására)

18939. Meska782017-10-11 13:03
Még lenne egy hülye kérdésem:
Akiket a sebész utókezel, a gyógyszert is ő írja fel továbbra is?
November közepén kell visszamennem vérvételre, viszont úgy számoltam, hogy addig nem fog kitartani a gyógyszer, kb. november elején el fog fogyni, úgyhogy szerintem mehetek be hozzá soron kívül. :)

18938. Meska782017-10-11 12:51
Szia Claudia és Anita,
Nekem most 9 volt a TSH-m, és 50 mg-ról 75-re emelték a gyógyszert, pedig nyilván nem lesz elég, mert teljesen kivették a pajzsmirigyem, de én is úgy tudom, hogy csak fokozatosan lehet emelni, sokat egyszerre nem.
(válasz Anita_89 18930. hozzászólására)

18937. Meska782017-10-11 12:46
Szia bubuci,
A műtét alatt maradhatott rajtam is a bugyi, pedig nem volt meg éppen.
A remegés nálam szerintem az altatótól volt, de utána jól voltam.
Segítségre nem volt szükségem, önállóan jöttem-mentem mindkét alkalommal, persze nem a műtét napján, akkor csak feküdtem egész nap, de már másnaptól sétálgattam. De mondták is, hogy jó, ha mozgok.
Nekem számottevő fájdalmam nem volt, de beszéltem többekkel, akiket műtöttek, és sokan panaszkodtak a műtét után nyak/tarkó fájdalomra, mintha elfeküdték volna nagyon. Szerencsére ez engem elkerült, nekem csak a műtét helye fájt közvetlenül a műtét után, de arra rögtön adtak fájdalomcsillapítót, akkor még branülön keresztül, de utána is végig, amíg a kórházban voltam, bemondásra osztogatták a Cataflamot. Igazából nekem csak a nyelés fájt, és az is szerintem csak azért, mert ott volt a cső a nyakamban, és nyomta a nyelőcsövem minden egyes nyeléskor. De ez sem volt vészes fájdalom, meg arra is rájöttem, hogy ha lehajtom a fejem, akkor jobban "elfér" a cső nyeléskor.
A csőhöz amúgy én hamar hosszászoktam, így nem kellett az öltözésnél segítség, és a műtét másnapján este már zuhanyoztam is vele, persze óvatosan, hogy ne ázzon el. Az utolsó nap kivették a csövet, utána furcsa volt, hogy nincs, még mindig kerestem, akárhányszor elindultam valahová, hogy viszem magamammal. :)
(válasz bubuci2017 18928. hozzászólására)

18936. Anita_892017-10-11 12:37
Szia Claudia!

Igen nekem rendben van a hormonszintem, 1 közelébe volt a TSHm a legutóbbi vérvétel eredmény alapján. 3 hét múlva megyek majd ismét vérvételre, kiváncsi leszek majd hogy, akkor milyen lesz az eredmény. De úgy érzem, hogy kell nekem az 100 mg, mert energikusabbnak érzem magamat azóta.
(válasz Kőnig Claudia 18935. hozzászólására)

18935. Kőnig Claudia2017-10-11 12:18
Szia Anita_89!

Örülök, hogy alapvetően jól vagy!! Nekem csak márciusban vették ki a p. mirigyeket,de tényleg repül az idő.
Elolvastam a bubucinak írtakat, hát igen, tényleg más-más az érzékenységünk. Nekem az öltözködés miatt egyáltalán nem kellett segítség, emiatt a többiekhez se jöttek, de természetesen ez mindenkinél máshogy van.
Kíváncsi vagyok a novemberi hormonvizsgálatra, szerintem is emelni fogják az adagot, bár... lekopogom.. jól érzem magam. Hanem a meleget én sem bírom, bár nekem colinerg urticariam is van- az egy allergia,a melegtől csalánkiütésem lesz- pedig hogy imádom a nyarakat.Nekem az átmeneti időszakok-tavasz, ősz a rosszak, meg télen, ha nagykabátban bemegyek fűtött helységbe, és nem tudom levetni a kabátot, akkor jön ez elő. Viszont a műtét óta ez felerősödött. Neked egyébként rendben van a hormonszinted?
(válasz Anita_89 18930. hozzászólására)


18934. Kőnig Claudia2017-10-11 11:38
Bocs, a helyesírási hibákért, telefonon pötyögtem.

18933. Kőnig Claudia2017-10-11 11:36
Szia bubuci2017!

Nos, a remegés gondolom attól van, hogy ez mégis egy nagy műtét. Ugyanakkor nem kell tőle megijedni, lehet, hogy ezt csak én éreztem, és semmiképp nem hasonlít ahhoz, amit egy gerinc érzéstelenítés után tapasztalnak. Mondjuk úgy, hogy kissé bizonytalan volt a járásom, de amint írtam is, simán eljutottam a WC-hez.Akkor leírok néhány gyakorlati tanácsot is:
vigyél magaddal:
- kispárnát, ez jól fog esni a nyakadnak
- szívószálat- így könnyebb lesz az ivás- saját evőeszközt, adnak a menühöz ugyan műanyag evőeszközt, de ez mégis kényelmesebb.

Nyilván nagyon különböző, hogy kinek-kinek milyen a fájdalomtűrő képessége, mindenesetre a szobatársaimnak és nekem sem voltak jelentős fájdalmaim a folyosón találkoztam néhány korábbi beteggel, ők sem panaszkodtak ilyesmire. S amint írtam, az Onk. Intézetben azonnal adnak fájdalomcsillapítót, ha kérsz. Az a fontos nekik, hogy legyél éber, de nem kell szenvedni.
A teljes pajzsmirigy kivétel kb.2-2,5 óra, attól függően, vannak-e összenövések vagy egyéb komplikációk.Engem kb.8.10-kor értesítettek, hogy készüljek, kb. 8.30-850 között kezdődhette a műtét és nagyjából 11-re a szobába kerültem. Délutánra egyébként már teljesen stabilan mozogtam, este pedig szendvicset vacsoráztam, simán le tudtam nyelni.
Amik a mozgást nehezítik, azok a dréncsövek, -lehet, hogy nem ez a hivatalos nevük- szóval mindkét oldalon a sebbe be lesz vezetve egy vékony cső, ami egy -egy átlátszó, kulacsszerű tartályban végződik. Ebben gyűlik, a sebgyógyulás során keletkező váladék.A két cső elég hosszú, műanyagból vannak és nem nehezek, de meg kell szokni őket.
Összességében azt mondanám, hogy a kórházban nem lesz szükséged segítségre. Jelentős fájdalmad nem lesz, csakugyan nagyon hamar lábra áll az ember. Magam a műtét másnapján a kulacsokkal együtt a kertbe sétáltam az egyik szobatárssal.
Viszont otthonra kell segítség, legalábbis ilyen kicsi gyerekekkel. Van valami, amit viszont tényleg be kell tartani: NEM emelhetsz, és NEM hajolhatsz, legalábbis nem hirtelen, és ezt kisgyerekekkel nem lehet megoldani. Valamint az sem teljesen igaz, hogy 2 nap alatt kijöhetsz a kórházból- nekem is ezt mondták, a műtét után kiderült, addig amíg a kulacsokba ürül váladék/ ezt minden reggel írják az ápolók/addig nem mehetsz haza.Ez viszont kiszámíthatatlan, Engem hétfőn műtöttek, de csak Pénteken mehettem haza, utolsóként a szobatársak közül.Ja, és az Onk. Intézetben férfi ápolók is vannak-Dani ápoló és Laci ápoló-.
Összefoglalva-nem kell tartani a fájdalomtól, a
kórházban nem kell rokoni segítség.Persze érzelmileg biztosan segítség a rokon jelenléte, de gyakorlati szempontból nem lesz erre szükség. Otthon sem kell feltétlenül, de kisgyerekekkel igen!! Szóval szerintem a rokoni segítséget ne a kórházi, hanem az otthoni lábadozás időszakára próbáld megszervezni.
(válasz bubuci2017 18928. hozzászólására)

18932. Anita_892017-10-11 11:29
Sziasztok!

Szeretném megkérdezni, hogy ti hogy vagytok a meleg/hideg kérdéssel mióta kivették a pajzsmirigyeteket? Mert én nagyon nem bírom a meleget, nem bírom a fütést, se azt ha felszállok vonatra, metróra, hévre. A kora reggeli hideg levegő esik csak úgymond jól, éjszakánként is nyitott ablaknál alszom.

18931. Anita_892017-10-11 11:11
Sziasztok!

Amúgy képzeljétek, napra pontosan ma van 1 éve, hogy volt a műtétem, annyi minden megmaradt bennem. Jól elment az idő!

18930. Anita_892017-10-11 11:10
Szia Claudia!

Igen tényleg fura, h csak 100 mg gyógyszert kapsz,én a fél pajzsmirigyemre kapok annyit, de nyilván ez azért van, hogy folyamatosan hozzászokjon a szervezeted, a legtöbb esetben szerintem 25 mg-oz szoktak csak emelni fokozatosan.
(válasz Kőnig Claudia 18926. hozzászólására)

18929. Anita_892017-10-11 11:07
Szia bubuci!

Engem is az Onkológia Intézetbe műtöttek és rajtam lehetett bugyi. Igen velem ott volt anyukám, meg párom is. Az első két nap szerintem mindenképp kell segítség, főleg az öltözésnél, amikor benned van a cső, mert nem nagyon mozgathatod a fejed ide-oda. Nekem a cső 3 napig volt bent, az kicsit macera, de kibírható.
(válasz bubuci2017 18928. hozzászólására)

18928. bubuci20172017-10-10 18:28
Köszönöm a válaszokat, halasztani nem szeretnék, mert épp őszi szünet lesz, talán kicsit könnyebb lesz a férjemnek, hogy nem kell rohanni 5 felé a gyerekekkel, míg nem vagyok otthon.
A remegés mitől van? Az altatás mellékhatása? Eddig egy műtétem volt, de az gerinc érzéstelenítésben, akkor volt remegésem, még a fogaim is összekocogtak, eltartott 1-2 órát mire elállt.
Ma voltam a bölcsiben a kicsivel, jövő héttől kezdhetném a beszoktatást, de attól félek el fog kapni valamit (mondták, hogy biztosan beteg lesz a kezdetekben), akkor meg lehet, hogy én is elkapom, nem hiányozna a köhögő roham frissen műtve. Gondolkozom mi legyen, mert lábadozva nem bírok egy 2 évessel, de a bölcsi se tűnik most jó ötletnek, megpróbálok bébiszittert keresni.
Én még azt sem tudtam, hogy meztelennek kell lenni :-O
A teljes eltávolítás kb mennyi idő 2 óra alatt meg van a műtét?
És veletek volt rokon? Vagy meg van az ember segítség nélkül? Úgy néz ki, hogy max. apukám tud bejönni hozzám.
Szerintem a fájdalmat bírni fogom, de mégis mire számítsak? Fáj a nyelés, vagy sugárzik az egész nyakba, fejbe.
Még ezen a no wifin aggódok, nem gondoltam volna, hogy még internet sincsen, bezzeg ingyen wifi kellet a vizes vb-re .

18927. Meska782017-10-10 13:46
Én is hamar ébren voltam műtét után, és ki is engedtek wc-re, de jó is volt, mert a harmadik infúziós zacskó után már majd bepisiltem, bár én is remegtem, mint a nyárfalevél, utána pedig megszédültem.
Szerintem sem lesz gond, hogy épp meglesz, én bevállalnám akkor is.
(válasz Kőnig Claudia 18923. hozzászólására)

18926. Kőnig Claudia2017-10-10 11:19
Szia tjutka!

Örülök, hogy jól vagy! Magam is a hormonbeállítással bajlódom. Talán, mintha kicsit szárazabb lenne a bőröm, de nem vészes. Nekem, mint írtam utoljára 6 körül volt a TSH-m és most 100 mikrogrammot szedek. Csodálkoznék, ha elég lenne, azt olvastam, a normál napi adag kb. 150 mikrogram, nem hiszem, hogy teljes pajzsmirigy eltávolítás után a harmadát a mellékpajzsmirigy miatt megtartott mócsingok meg tudnák termelni, de ez majd nekem is novemberben derül ki.
(válasz tjutka 18914. hozzászólására)

18925. Kőnig Claudia2017-10-10 11:14
Szia Szviola!

Milyenek a képi eredmények? Van valamilyen plusz információ?
(válasz Szviola 18912. hozzászólására)

18924. Kőnig Claudia2017-10-10 11:11
Nem tudom, hogy van -e összefüggés, viszont vigyázz, nehogy elkapj valamilyen légúti betegséget, mert akkor tényleg elhalasztják a műtétet, legalábbis nekem Koltai doktor ezt mondta.
(válasz bubuci2017 18916. hozzászólására)

18923. Kőnig Claudia2017-10-10 11:08
Szia bubuci2017!

Szerintem a menstruáció miatt semmiképp se halaszd el a műtétet.
Az Onk. Intézetben- úgy emlékszem, itt fognak ,műteni- nagyon hamar éber leszel. Nekünk mondták is,hogy azt akarják, hogy minél hamarabb kommunikáljunk, ne aludjunk/ csak szunyókáljunk esetleg/ viszont fájdalomcsillapítót kérésre adnak.
Aki menstruált az egy bugyit a betéttel magán tarthatott, mert egyébként pucérnak kellett lenni. A Fej- Nyak Osztályon a szobákban beépített mosdó van WC-vel, nem kell nagyobb távolságra menni. Nekem pisilni kellett többször, és igaz, remegő lábakkal,de elvergődtem a beépített slozihoz.
(válasz bubuci2017 18921. hozzászólására)


18922. Böce2017-10-09 23:32
Esetleg el lehetne halasztani egy héttel a műtétet. Ezt is megkérdezheted a dokitól, és akkor neked sem lenne annyira kellemetlen.
(válasz bubuci2017 18921. hozzászólására)

18921. bubuci20172017-10-09 18:38
2 hét múlva megyek orvoshoz, persze rákérdezek, de gondolom ez nem rá tartozik , max azt mondja szóljak a nővéreknek, hogy segítsenek (gondolom). Ő elvégzi az operációt, puff majd csak lesz valami. Ja és ma hívott az a hölgy aki néha jött segíteni takarítani a lakást, hogy többet nem jön. Semmi se jön össze nekem mostanában :(

18920. Szviola2017-10-09 16:19
Szerintem kérdezed meg ott, hogy ilyenkor mi a menete a dolgoknak. Nem tudok ebben segíteni, mert n volt benne részem.
(válasz bubuci2017 18919. hozzászólására)

18919. bubuci20172017-10-09 14:28
Értem, köszönöm.
A műtét napján mennyire kába az ember? Betétet cserélni fel fogok tudni kelni? Nem tudom mi lesz ha a wc ig se tudok kimenni, a legnagyobb Tena ladyvel készülök, mintha szülni mennék, de pár óránál többet az se fog kibírni. Járt így már valaki, hogy műtét alatt éppen meg volt?