Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » 2007-ben kaptam egy felszólító levelet, hogy 2003-ban nem fizettem ki a parkolási díjat. Mit tegyek? fórum

2007-ben kaptam egy felszólító levelet, hogy 2003-ban nem fizettem ki a parkolási díjat. Mit tegyek? (tudásbázis kérdés)


1 2 3 4
34. Juddyt (válaszként erre: 5. - Kalmár Edit)
2007. aug. 2. 22:42

Nagyon sokan nem fizetik be, tégy belátásod szerint.

Eddig nem küldtek semmit??

Mert akkor most meg menjenek a francba!

2007. aug. 2. 21:10

Kedves Edit!


Ezen levél a törvényi kötelezettségnek megfelelő: A tartozásodat engedményezték. Az engedményezés tényéről az adóst tájékoztatni kell, beleegyezése nem szükséges. Ők ezt megtették.

Az engedményezés azt jelenti, hogy a Credit Express Faktoring Zrt. megvásárolta a Centrum Parkoló Rendszer Kft.-től a tartozásodat. Úgy, mint egy kiló kenyeret a boltban. Tehát te tartoztál a Centrumnak mondjuk 5000 Ft-tal, ezt a Credit Express Faktoring megvette kb. 500 Ft-ért. Aztán majd ő megpróbálja az 5000 Ft-ot behajtani, ha be tudja, akkor "nyert ügyük van", ha nem, bukták az engedményezésért fizetett összeget.

Viszont jogi értelemben az engedményezés azt jelenti, hogy a hitelező személye megváltozik, ezt követően TE MÁR NEM tartozol a Centrum Parkoló felé, tehát ha írsz nekik levelet, azt fogják írni, hogy feléjük tartozásod NEM ÁLL FENN. Az engedményezést követően a Credit Express látja el a hitelezői ÖSSZES JOGOT, velük kell levelezni, a Centrumnak ehhez a követeléshez MÁR SEMMI KÖZE, felé ez a tartozás RENDEZVE VAN.


Behajtási eljárás nem létezik :P Nagyon szeretem az adósságkezelő (faktoring) cégek szép fogalmazását. Végrehajtási eljárás van, bírósági eljárás van. De behajtási eljárás NINCS :) Kamugyár, próbálkoznak mindennel, hogy fizess... Persze, ha bíróságra kerül, akkor rossz helyzet állhat elő :(, de itt engedményezett tartozás esetén egy faktorcég nem feltétlen viszi bíróságra. Bár ki tudja, ügyintézőtől, időjárástól, az előző napi jóslás eredményétől, stb. függ. Tehát kiszámíthatatlan.


Esetleg egyezkedj velük :) Hívd fel őket, hogy hajlandó vagy megfizetni a tartozás felét, és felejtsétek el egymást... Bele szoktak ilyenbe menni, persze csak akkor, ha az engedményezés tényleg minimális áron történt.


SF

32. Kalmár Edit (válaszként erre: 31. - Sasfioka)
2007. aug. 2. 19:43

Uhh! Kemény dolgokat írtál. Leírom egy pár sorba ezt a levelet.

Tájékoztatjuk, hogy a Centrum Parkoló Rendszer Kft. a Zee Capital Zrt. által az Önnel szemben fennálló követelését 2007. május 3o.-án a aCREDIT express Factoring Zrt-re engedményezte. Ennek értelmében az Ön tartozásának jogosultja cégünk a CREDIT express Factoring Zrt. Igy tartozását kizáróla felénk fizetheti meg a tartozást kizárólag cégünk érvényesítheti Önnel szemben. A tartozás behajtása érdekében a mai napon behajtási eljárást indítottunk Önnel szemben.


Ezután jön az, hogy ha nem fizetek, akkor a követelést jogi eljárás útján érvényesíteni fogják velem szemben.


Erre a levélre válaszoltam...!

2007. aug. 1. 21:00

Persze szembe lehet menni a parkolótársasággal, és egy jól megfizetett ügyvéd esetleg pernyertességet is ki tud csikarni. De ez a százezres kategória, amelyet aztán a parkolótársaság megfizet neked, ha megnyerted a pert.


A parkolás igénybevétele kb. olyan, mint a mobiltelefon. Az előfizetés a te neveden van, akkor igazából mindegy, hogy KI beszél velel, az összeget NEKED kell megfizetni. Mégha nincs kezed és nem tudod használni a telefont, akkor is!


SF

2007. aug. 1. 20:57

A végrehajtáshoz szükséges a bírói döntés, egy fizetési meghagyás vagy ítélet után indíthatják el a végrehajtást.

A végrehajtás elindításáról viszont nem kell értesíteni az adóst. (tehát ha már van jogerős bírósági döntés)

(Közjegyzői okiratba foglalt elismerés esetén a közjegyzői okirat bírósági záradék nélkül hajtható végre, tehát van olyan eset amikor nem kell bírósági határozat, DE ez nem az az eset.


Várd meg a levélre a választ, de hasonló lesz a válasz, mint amit én írtam. Az, hogy nincs jogosítványod, még nem azt jelenti, hogy nem lehet autód. És ismét mondom, a parkolási díj megnemfizetése nem szabálysértési ügy. Egy szolgáltatási díjat nem fizettél meg, amelyet meg kellett volna. Itt nem lehet terhelő vallomást tenni senkire. A TE autód parkolt ott, így ha TE vagy a tulajdonosa, akkor NEKED kell megfizetni, hiszen a TE tulajdonoddal vették igénybe a szolgáltatást. Ha nem te voltál, akkor igazolnod kell, hogy a tulajdonodat adott személynek kölcsönözted. Tehát mégcsak az sem elég, hogy AZT ÁLLÍTOD, hogy ő vezette, egy bérleti szerződés nem árt... (bár csak akkor "kell" ilyen, ha az illető vitatja, hogy ő vette volna tőled bérbe az autódat.)

Sajnálom, hogy nem pozitív a válasz, de amennyiben NEM tudod bizonyítani, hogy te akkor nem lehettél ott az autóddal, akkor bírósági szakaszban számodra kedvezőtlen ítélet fog születni. És a fizetendő összeg nem párezres lesz, hanem többtízezres. Csak ezért javasoltam, hogy fizesd meg.


Jelen esetben pedig nincs szó végrehajtásról. Behajtó cég pedig nem létezik ÉS NEM IS LÉTEZHET TÖRVÉNYI ERŐNÉL FOGVA hazánkban. Adósságkezelő és kintlévőségkezelő cégek vannak. Ők megvásárolják a követelést potom összegekért és a hitelező helyett próbálják érvényesíteni. Vagy csak segítenek a hitelezőnek a pénzéhez jutni.

Te a parkolótársaságtól kaptál egy fizetési felhívást. Ezzel eleget tettek az elévülés megszakításának, újra ketyeg az öt év. Ha nem fogadják el a levélben leírtakat, akkor vagy megfizeted, vagy ügyvédhez adják (+10e Ft kb.), majd ha azt sem fizeted meg, bíróságra kerül az ügy (+3e Ft + 10e Ft ügyvédi díj kb.), majd ha a fizetési meghagyásnak ellent mondasz (+3e Ft), akkor per lesz. A perben a bíróság dönteni fog. Mint mondtam, a bizonyíték a parkolótársaságnál: a zárt adatbázisuk (ezt a legtöbb bíró elfogadja, mindenféle fotó, tanúk nélkül!!!), vagyis amíg nem bizonyítod az ellenkezőjét, és a parkolótársaság igazolja, hogy adatbázisukba szerepeltél, akkor a bíróság bizonyítottnak tekinti az ottparkolásod. Az ítélet ezesetben kedvezőtlen lesz és +26e Ft legalább. Meg a késedelmi kamat. Ha arra sem fizetsz, akkor elindul a végrehajtás, amely további kb 15e Ft-os költséget jelent. Vagyis +40e Ft körüli összeggel ér véget az ügy, ha így megy végig.


Persze lehet, hogy "meg tudod győzni" a parkolótársaságot. Lehet, hogy szimpatikus leszel a bírónak aki a bírósági szakaszban ítélni fog, vagy bármi ilyesmi. Vannak még csodák :)


De tudni kell: A jogrendszerben NEM IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS HANEM JOGSZOLGÁLATÁS VAN. És (sajnos) sok esetben a kettő nem ugyanaz!!!


SF

29. Kalmár Edit (válaszként erre: 25. - Sasfioka)
2007. aug. 1. 20:19
Köszönöm az információt. Igazad van, hogy pár "ezres a büntetés" amit nem is én követtem el, jogosítványom sincs, de még megvárom, hogy a levelemre milyen választ kapok. Egyébként birói végzés nem szükséges a végrehajtáshoz? Ez nagyon furcsa.
2007. aug. 1. 19:01

Hát voltak azok a nagy és csúnyán vastag tankönyvek, akkor van egy olyan iskola, aminek az a neve, hogy ÉLET, meg hát van sok egyéb könyv is a tankönyveken kívül, amiket azért az ember olvasgatni szokta, már létezik internet is, jó keresőmotorokkal, és még lehetne sorolni. :)


SF

27. 5521dce537 (válaszként erre: 25. - Sasfioka)
2007. aug. 1. 18:28

Eszméletlen vagy!! :))

Honnan is tudsz Te ennyi mindent? :)

2007. aug. 1. 08:49
Köszi Sasfióka!
2007. aug. 1. 00:07

Azért illik helyrerakni egy-két dolgot:

Az elévülés intézménye nem szigorú öt év. A polgárjog általános szabályai szerint a polgárjogi igények öt év alatt évülnek el. AZONBAN: az elévülést a másik fél fizetésre való felhívása, tájékoztatása, igazolható megkeresése megszakítja. Vagyis a topikindító esetében a levél átvételét követő öt év múlva lesz a követelés elévült. Addig hatalmi eszközzel (végrehajtó útján) végrehajtható. Arról nem is beszélve, hogy az elévülés nem a tartozást szünteti meg. Az továbbra is fennáll. De hatalmi eszközzel (bíróság útján) már nem érvényesíthető. De önként teljesíthetsz, illetve vannak esetek amikor ez rosszul is jöhet, hogy van fennálló tartozásod...


A másik dolog: a parkolótársaságok esetében a bíróság sok esetben a "zárt adatbázist" is elfogadja bizonyítéknak. Nem mindig kér fotót. Neked kell bizonyítani, hogy NEM parkoltál ott. Sajnos a bíróság számára a parkolótársaság adatbázisa zárt, és hiteles. Amely abban szerepel, az úgy is volt. Ellenkező bizonyításig.


Ma már kicsit "szigorodott" ez a rendelkezés, a parkolótársaságnak 30 napja van arra, hogy felhívjon a fizetésre. Nem öt év.


Az, hogy miért négy év után kerestek meg, igazából lehet hogy jó fogás. Így sok a késedelmi kamat.


Mindenesetre a topikindítónak azt javasolnám, hogy rendezze - az amúgy nem nagy összegű - tartozását. Ezzel megkímélhet további tetemes költségű eljárásokat.


"Irtam egy levelet, hogy nincs jogomban a rokonomra terhelő vallomást tenni." Mivel itt nem szabálysértés, nem bűncselekmény történt, így nem is kellett volna senkit terhelő vallomással terhelned. A parkolási díjat az autó tulajdonosa/üzembentartója fizeti meg és rajta hajtható végre. Ha te megnevezted volna a rokonod, akkor mentesülhettél volna ezen fizetési kötelezettség alól, ha a rokon fizet. Ha nem, akkor neked kell fizetni.

Valamint az sem igaz, hogy nem vagy köteles rokonra terhelő vallomást tenni. Közeli hozzátartozót és saját magad nem vagy köteles terhelni. De ebbe a rokon (unokatestvér, stb.) nincs benne. Ebben az esetben hamisan is tanúznál egy bűnügyben pl.


Ismét azt javaslom, ha párezres a követelés fizesd meg, ne várd meg a bírósági-végrehajtási szakaszt, amely a meglévő tartozás tízszeresére is duzzaszthatja a követelést.


Csacskamacska!


Onnan az összegből legalább egy nullának kell hiányoznia... Mert ha valóban végrehajtó levelét kaptad, akkor csak a végrehajtási költségek jelentenek 10-20e Ft-os költséget...


SF

2007. júl. 31. 23:06
Még valami: az Autóklub, ami kezdeményezte ennek az egy hónapos korlátnak a bevezetését, olyan eseteket is regisztrált, hogy a felszólításban az szerepelt, hogy pl. 2004-ben ilyen és ilyen rendszámú piros autó jegy nélkül parkolt, és a tualjdonos bizonyítani tudta, hogy 2003-ban átfényeztette az autót zöldre - igaz, hogy előtte piros volt, és korábban egyszer megbüntették már, amikor be is fizette aznap a büntetést, de a parkoló cég adatbázisába már bekerült a rendszám, szín, típus, és innentől kezdve már ki se kellett mozdulniuk az irodából, hogy sokszorosítsanak pár esetet más-más dátumokkal... Az illető egyébként perre vitte és megnyerte.
2007. júl. 31. 22:53

Nekem is van egy szuper történetem, ami ötletet is ad arra, hogy mit kell csinálni, ha nem akarod kifizetni, de először is: én úgy tudom, hogy MÁR NEM KÜLDHETNEK ilyen leveleket, mert pár hónapja megváltoztatták azt a jogszabályt, ami alapján korlátlan ideig küldözgethették az ilyen felszólításokat. Éppen az ilyen kétes követelések miatt már az esetet követő 1 hónapon belül el kell küldeniük a felszólítást, különben elévül!! Én is kaptam még 2006-ban egyet, hogy 2002-ben és 2003-ban 3x parkoltam jegy nélkül szerintük (18 ezerért), és miután már végrehajtóhoz került és az küldözgette afelszólításokat négyzetesen növekvő kamatokkal, végül 29 ezernél fogcsikorgatva befizettem :-(


Utána mesélte a főnököm a következőt: a felesége kapott egy ugyanilyen levelet 4 évvel azelőtti dátummal, de ez a dátum véletlenül pont az édesapja temetésének a napja volt, amire pontosan emlékezett, hogy aznap a környékén sem járt annak a címnek, amit feltüntettek. Felháborodva bement a parkolócéghez, és ezt elmondta dühöngve és feleősségre vonva őket, mire - váratlan fordulat - az ügyintéző annyit mondott, hogy ja, akkor úgy látszik tévedtünk, és törölte a követelést a számítógépben... Na hát ehhez mit szóltok? Utána én is a fejemet vertem a falba...

2007. júl. 31. 22:37

Ahogy itt olvasom a torteneteket, nekem olyba tunik, hogy nagyon penzhez akarnak jutni a parkolo tarsasagok. Ezert szednek elo tobb eves ugyeket is. De pl. lehet hogy nem is igaz az egesz, csak bloffolnek, hatha megijed az illeto, meg ahogy itt irtatok paran hogy inkabb kifizettetek a tovabbi kellemetlensegek elkerulese vegett. Eleg csak a rendszam, es mar kuldhetik is a levelet.

En sem fizetnem ki, igaza van futrinkanak, bizonyitsak be, tobb evre visszamenoleg ki emlekszik mar hogy hol es miert parkolt?

2007. júl. 31. 21:52

Ehhehe :)

Én lassan a pernél járok :D

Nem érdekel, kértem őket, küldjenek fotót, hogy pontosan hol álltam, mert sajnos 2006 oktben abban az időpontban egy hétig kórházban voltam...azóta is csak a fenyegetések jönnek. Lehet, hogy rossz helyen parkolt az autóm, kölcsön volt adva :P De ha nem tudják fényképpel bizonyítani, akkor én hogy menjek ahhoz, akinek kölcsönadtam? Kiröhögne :P

Ha meg téged becitálnak, nyugodtan hivatkozz a leveledre és mivel gondolom az autó nem céges -azaz nem kell útvonalnyilvántartást vezetned- ezért kérdezz vissza, hogy ők akkor abban az időpontbna épp hol tartózkodtak? Kíváncsi vagyok hányan tudják majd :P Fényképet lehet kérni, sőőőt, ha ott nem látszik a belső szélvédő felőli rész, az utcának egy jellegzetessége, a parkolás szabálytalan ténye, akkor nem tekinthető a dolog tilosban parkolásnak :P

Sőőőt, ha éppen akkor vészvillogóval álltál meg, mert üzemképtelen lett az autód -pl. kifogyott a benzin- és kútra mentél, és szóltál is a jóember parkolóőrnek, hogy mi van és mégis lefotózott, hát méltányosságot kérhetsz, hiszen nem látszik az index villogása a fényképen :D

Jujj, de soksok ötletem van mééég :)

Persze az őröket sem kell félteni...

2007. júl. 31. 21:25

Hozzánk a végrehajtó levele érkezett ma egy olyan parkolás miatt, amikor állítólag megbüntettek. Semmi felszólítás nem volt korábban, semmiféle levél nem érkezett eddig. És az utca neve sem rémlik, hogy bármelyikünk járt volna arra. A mára felhalmozott adósság 3800 Ft.

Van valakinek infója az elévülés időtartamáról? Mintha az rémlene, hogy a parkolás után 90 napon túl már nem követelhetnek semmit. Vagy még nem lépett életbe?

19. 80ASIQ
2007. júl. 31. 21:16
Nincs mit! :)
18. Kalmár Edit (válaszként erre: 17. - 80ASIQ)
2007. júl. 31. 21:07
Oxi. Köszönöm.
17. 80ASIQ (válaszként erre: 16. - Kalmár Edit)
2007. júl. 31. 21:05
Ha pontos választ nem is, de hátha javasol egy hivatalos helyet, ahol lehet érdeklődni.
16. Kalmár Edit (válaszként erre: 14. - 80ASIQ)
2007. júl. 31. 20:32
Köszi aranyos vagy! Gondolod, hogy a 197 választ fog adni a kérdésemre?
15. 80ASIQ
2007. júl. 31. 20:30
Óriási szerencséjük mind az autópályaüzemeltető kft-nek, mind a parkoló társaságoknak, hogy nem fog az átok! Nagyon szenvednének!
14. 80ASIQ (válaszként erre: 13. - Kalmár Edit)
2007. júl. 31. 20:27
Próbáltam valami jogszabályfélét keresni a neten, de nem találtam. Esetleg telefonon hívd fel a 197-et. Ez egy különleges tudakozó.
13. Kalmár Edit (válaszként erre: 12. - 80ASIQ)
2007. júl. 31. 20:22
Én is befizettem volna 4 évvel ezelőtt, ha a szélvédőre lett volna téve a "mikulás" csomag, de nem volt rajta, mondta a barátom aki vezette akkor a kocsit. Neki meg mi érdeke lett volna letagadni, hiszen az én nevemen volt akkor az autó. /Azóta eladtam/
12. 80ASIQ (válaszként erre: 7. - Mutya)
2007. júl. 31. 20:14
Jómagam is fizettem autópálya használatért méltányosságból csak(?) 1000,- Ft adminisztrációs díjat, mert, bár rendben volt a matricám, a rendszerükbe a kocsi rendszáma tévesen került be. Az 1000,- Ft még hagyján, de személyesen kellett Lajosmizsére mennem Gyuláról, ami persze már több ezer Ft pluszköltség. A további hercehurca elkerülése miatt döntöttem így, mindenképpen idegesítő az ilyen helyzet. Lehet, hogy most már nem fizetnék. Nem tudom.
11. Kalmár Edit (válaszként erre: 9. - A7a90ace89)
2007. júl. 31. 20:07
Ez az, bizonyítani kellene Nekik.
2007. júl. 31. 20:07
Nekünk is küldtek! Már vagy fél éve! Mi nem fizettünk! Azóta nem kaptunk felszólítást!
2007. júl. 31. 20:02
Én nem fizetném be. Előbb bizonyítsák be, hogy egyáltalán megbüntettek Benneteket!
8. Kalmár Edit (válaszként erre: 6. - Tiduj30)
2007. júl. 31. 19:46
Értem. De miért most jutott eszükbe, 4 év után. Talán félnek, hogy jövőre letelik az 5 év és akkor behajthatatlan lesz? De könyörgöm nincs is jogosítványom, se egy fénykép, hogy valóban az én autóm parkolt volna annó ott. Félelmetes, hogy mik vannak.
2007. júl. 31. 19:42
Most eszükbe jutott behajtani mindent. Szerintem be kéne fizetni, mert legalább nyugodt leszel. Én sok-sok éves BKV-s büntetést kaptam ki... 26ezer forint... Befizettem, mert nem akartam hogy véletlenül is több legyen.
2007. júl. 31. 19:38
Ne fizesd be! Nekünk kiküldtek olyat is, amit már befizettünk akkor mikor megbüntettek, persze igazolni nem tudnánk már sajnos, ki a fene őrzi meg évekig az ilyen papírokat...mi kidobtuk amit küldtek!
5. Kalmár Edit (válaszként erre: 3. - Juddyt)
2007. júl. 31. 19:37
Igen, de 4 év után most jutott eszükbe. Arról nem is beszélve, hogy nincs is jogosítványom. Valamelyik rokonom vezette az autót. Arra hivtak fel, hogy ha nem fizetem be a jelen pillanatban az 5 ezer forintot, akkor a behajtó cég fog megkeresni. Irtam egy levelet, hogy nincs jogomban a rokonomra terhelő vallomást tenni. Kiváncsi vagyok, hogy mit fognak erre reagálni.
1 2 3 4

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook