Van egy jó fügelekvár recepted? (beszélgetős fórum)
Bocsánat hogy közbeszólok, gyerekkoromban az én dolgom volt a szilvalekvár főzéskor a keverése, nagy kodérban. Akkoriban tettek szalicilt a lekvár tetejére.
Az a kérdésem, hogy használtok még szalicilt?
Dettó, mint Judit. Megmosom, félbevágom, bele egy serpenyőbe, cukor, citromlé és héj, kavargatom idönként, szépen szétesik és besűrűsödik. Én a végén kicsit botmixereztem is, de nem szűrtem le, nem zavarnak a magok.
Sterilizált üvegbe szedtem, rá a tető és fejre állítom őket.
Nem kell sok cukor bele, főleg ha már jó érett.
No akkor kezdem én:
Van egy akkora tapadásmentes serpenyőm, ami pont befér a sütőbe. 3 kg füge fér bele. Adok hozzá 3 ek cukrot, evés citromsavat és hagyom besűrűsödni. Aztán kicsi üvegekbe szedem, és kész.
Másik variáció, hogy 2.5 kg füge, 0.5 kg meggy. Megint kicsi cukor, kicsi citromsav.
Az adagok nincsen kőbe vésve. nem egyformák a fügék, az ízlésünk se. Kóstolni kell, annak alapján változtatni.
Idén először lett annyi gyümölcsünk, hogy nekilátnék ebből is befőzni.
Nem szeretem a tartósítószeres recepteket, viszont nagyon kedvelem, ha valaki a már jól bevált, évek óta használt receptjét osztja meg. Nagyon köszönöm előre is, ha neked van ilyened és leírod!
További ajánlott fórumok:
- Oszd meg kedvenc receptedet:) Kezdő és haladó háziasszonyoknak
- Van tej- és gluténmentes süti vagy torta recepted?
- Kedvenc limonádéd? Esetleg van recepted is?
- Kakaós kuglofot sütnék, van esetleg vmi jó recepted?
- Ha van olyan recepted, amit már évek óta készítesz, és megjelenik valahol más elkészítési móddal, ki szoktad próbálni?
- Mini kakaós csigákat szeretnék sütni van hozzá kelt tészta recepted?