Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Palacsintatészta fórum

Palacsintatészta (beszélgetős fórum)


1 2 3 4 5
54. Bless the child (válaszként erre: 53. - Lávli*)
2020. aug. 21. 17:15
Én lusta asszony vagyok, a palacsintatésztát is tálas mixerben keverem ki
53. Lávli* (válaszként erre: 49. - Guruljka)
2020. aug. 21. 17:13

Nagyon ügyes nagyanyád volt.

Tény, hogy 50-60 éve nem voltak úgy felszerelve a konyhák, mint a mai világban, azzal kellett megoldani mindent, ami volt. Én anyámtól már habverővel tanultam verni a tojáshabot, ma meg mixert használunk hozzá.

52. Guruljka (válaszként erre: 50. - Lávli*)
2020. aug. 21. 17:12
Nem tudhatom, hogy a fölöttem lakozó szellemi nagyságok miként cselekszenek ilyen materiális dolgokban, utoljára arra a kinyilatkoztatásra emlékszem, hogy szárazat a szárazzal és nedveset a nedvessel. A két állag egyesítésének technikáját már nem osztotta meg a pórnéppel.
51. Guruljka (válaszként erre: 47. - Bless the child)
2020. aug. 21. 17:10

Nyilván nem a tojástól gombócos, illetve csomós, hanem ha a lisztet nem sikerül jól elkeverni benne.

Én sem verem fel a tojást, de egy kicsit mégis, csak hogy homogén legyen és ne kódorogjon benne a sárgája. Aztán hígítom és keverem hozzá a lisztet is.

50. Lávli* (válaszként erre: 48. - Guruljka)
2020. aug. 21. 17:09
És azt tudod, hogy Zolcsika használta-e?
49. Guruljka (válaszként erre: 45. - Lávli*)
2020. aug. 21. 17:08
Piskótatésztához is villával verte fel a fehérjehabot.
48. Guruljka (válaszként erre: 45. - Lávli*)
2020. aug. 21. 17:07
De nem használta.
47. Bless the child (válaszként erre: 41. - Guruljka)
2020. aug. 21. 17:03
Miért kell felverni a tojást? Soha nem szoktam és nem gombócos a palacsintatésztám
46. unom (válaszként erre: 39. - Lávli*)
2020. aug. 21. 17:00
Anélkül is ki lehet keverni, bár habverővel könnyebb.
45. Lávli* (válaszként erre: 44. - Guruljka)
2020. aug. 21. 16:59
Mert volt habverője :D
44. Guruljka (válaszként erre: 43. - Lávli*)
2020. aug. 21. 16:57
Az is biztos, hogy nagyanyám sem főzött gombócos állagot.
43. Lávli* (válaszként erre: 41. - Guruljka)
2020. aug. 21. 16:55

Biztos.

Én szeretem, ha nem gombócos az állag.

42. Guruljka (válaszként erre: 40. - Tumbo2)
2020. aug. 21. 16:31
Na, én rizskókot (rizskoch-ot) még sosem ettem.
41. Guruljka (válaszként erre: 39. - Lávli*)
2020. aug. 21. 16:29

Nagyanyámnak is volt habverője, de sosem láttam használni.

A tojást két villával verte fel, a palacsintatésztát ezen felül fakanállal kavarta.

Néha a mártás vagy szósz nincs is akkora mennyiség, hogy a kézi habverő dolgozni tudjon benne.


Mondjuk gondoltam már kis elemes tejhabosítóra, de nem próbáltam ki még. Ügyesen, fakanállal is megoldható a dolog.

40. tumbo2 (válaszként erre: 27. - Forrest2010)
2020. aug. 21. 15:35
hú,de utáltam a rizskókot.viszont az abált szalonnát,a tetejét fokhagymával összekevert pirospaprikával kentük meg,azt szerettem.
2020. aug. 21. 15:26
A palacsinta tésztát és minden szószt, mártást kézi habverővel kell kikeverni.
38. forrest2010 (válaszként erre: 35. - Garabonciás)
2020. aug. 21. 15:05

... meg is néztem a pihe-puha palacsintát :)


... mikor még kicsik voltak a gyerekek felvertem mindig a fehérjét habnak , ha vacsira volt palacsinta , könnyű , puha , piskótaszerű volt tőle a palacsinta , akkoriba még sokszor előfordult h a napi 1 kiló kenyér kevés volt négyünknek , a palacsinta gyorsan megvolt / és én még olyan gyereket nem láttam , aki nem szereti a palacsintát :( bár egyik sógornőm szerint az ő gyerekei nem szerették :( ...

37. forrest2010 (válaszként erre: 35. - Garabonciás)
2020. aug. 21. 14:55
... köszi ! megnézem , kipróbálom :) szeretek kísérletezni és hálás közönségnek érdemes is :)
36. forrest2010 (válaszként erre: 33. - Garabonciás)
2020. aug. 21. 14:54
... háááát valamikor nagyon finomat tudott Anyósom , az ő ízesítésén és ízérzékelésén múlt az egész disznóvágás :) igaz h gyakorolta is v 65 éven keresztül , de nekem 80 éves koromba se lenne olyan jó érzékelőm , mint neki volt még 80 felett is , erre valószínűleg születni kell , ha + is tanulhat az ember rengeteg dolgot , erre / talán / mégiscsak születni kell :)
35. Garabonciás (válaszként erre: 32. - Forrest2010)
2020. aug. 21. 14:51
Internetrol van a recept, nem a kefir a forro egyebkent benne, hanem a viz amit a vegen hozzáadnak az egeszhez. Forro vizzel keverik ossze a dolgokat. Finom nagyon.
34. forrest2010 (válaszként erre: 26. - D7ba7bf7ff)
2020. aug. 21. 14:50
... ki hogy ? ezek szerint lehet azt is többféleképp :) én először sűrű masszát készítek belőle utána fokozatosan hígítom , míg megfelelő állagú nem lesz :)
33. Garabonciás (válaszként erre: 31. - Forrest2010)
2020. aug. 21. 14:49
Csak sima feher szalonna, még füstölve sincs, csak bepaprikázzák. Az abáltat meg megfőzik abálólébe, aztan jol befokhagymazzak, meg tudja a fene mivel izesitik, azt en se nagyon szeretem. Akkor mar inkabb a jo kis hazi disznosajt. 😀
32. forrest2010 (válaszként erre: 28. - Garabonciás)
2020. aug. 21. 14:47
... olyat se hallottam még :forrázott kefíres ?!!!! bár 1 ideje én is inkább vastagabbat sütök és olyan is előfordul h kefírrel keverem ki a tésztáját , de forrázottról még nem hallottam , bár a palacsinta mindenhogy finom :)
31. forrest2010 (válaszként erre: 30. - Garabonciás)
2020. aug. 21. 14:44
... lehet :) nekem úgy rémlett h ők abból az abáltból , a tokaszalonnából csinálták a piros szalonnát :) / bakker az már több , mint 60 éve volt :( :( és az én emlékeim szerint sose szerettem :( :(
30. Garabonciás (válaszként erre: 27. - Forrest2010)
2020. aug. 21. 14:33
A piros szalonna meg az abált szalonna az nem ugyanaz. Az abaltat en se nagyon eszem meg de a piros az finom. Paprikaval, paradicsommal johet barmikor.
29. Guruljka (válaszként erre: 26. - D7ba7bf7ff)
2020. aug. 21. 14:31

Úgy könnyű. Csak amikor összeöntöd, csomós lehet.

Én a tojást kevés vízzel verem fel, apránként keverem hozzá a többi lisztet és a többi folyadékot, felváltva.

Aztán lehet még beletenni, amit akartok.

És én is szoktam állni hagyni a palacsintatésztát.

Az kicsit meglepett, hogy néhányan több tojást használtok.

2020. aug. 21. 14:26
A forrazott kefires is tokfincsi. En egy ideje mar igy csinalom. Azota rajottem hogy nem is szeretem a vekony palacsintat 😁
27. forrest2010 (válaszként erre: 23. - Ab61752c45)
2020. aug. 21. 14:06
... + ha az ember lánya nyitott szemmel járt , akkor akár barátnőnél , akár kollégákkal beszélgetve valami újat mindig tanulhattunk :) és pl a kötözött levest ? a barátnőméknél láttam , addig még hallani se hallottam róla , gyerekek voltunk még :) de a rizsfelfújt az a mai napig is az emlékeim közt van , olyat se ettünk sose , de a barátnőm Anyuja azt készített ebédre :) :) neki + az maradt + rólam h megkérdeztem 1x tőle h Pöszi ! van még olyan piros szalonnád ? úúúúútálom az abált szalonnát / a tokaszalonnát / !!! h gyerekkoromba esetleg megettem ? el se hiszem !
2020. aug. 21. 02:22

A hozzávalókat egy nagy tálban fokozatosan, csomómentesre keverjük! Ez gondolom evidens!


(Szárazat a szárazzal, folyékonyat a folyékonnyal!)

2020. aug. 21. 02:18

Nem volt az erősségem a palacsintatészta, de "kezdő" szintről pár perc alatt "haladóra" váltottam!


Mondjuk egy jó recept is kell hozzá, hogy állagában megfeleljen!


Balatoni palacsinta receptje:


- 0,5 kg liszt

- fél evőkanál só

- 3 egész tojás

- 1 liter víz (ízlés szerint tejjel javítható)

- 1 dl olaj


Közepes lángon sütjük!


Egyszer kell kikenni a serpenyőt és mivel a masszában van az olaj, kenés nélkül süthetjük!


Bármeddig vékonyíthatjuk, alapjaiban rugalmas, erős, ízletes tésztát kapunk!


Egy palacsintatészta elkészítése kb. 1,5/2 perc.


Az első oldal 1 percig sül, a második oldal kb. fél percig.


(A második oldal gyorsabban sül mint az első!)


Soha nem égetjük oda! (Kivéve, ha valaki így szereti!)


Egy merőkanál masszát a (tűzről levett) serpenyő szélére öntjük és körkörös mozdulatokkal elegyengetjük. Ha nem tökéletes az eloszlás, a lyukakra kis masszát öntünk, ezzel javítjuk ki az esetleges hibákat!

1 2 3 4 5

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook