Palacsintatészta (beszélgetős fórum)
Nagyon ügyes nagyanyád volt.
Tény, hogy 50-60 éve nem voltak úgy felszerelve a konyhák, mint a mai világban, azzal kellett megoldani mindent, ami volt. Én anyámtól már habverővel tanultam verni a tojáshabot, ma meg mixert használunk hozzá.
Nyilván nem a tojástól gombócos, illetve csomós, hanem ha a lisztet nem sikerül jól elkeverni benne.
Én sem verem fel a tojást, de egy kicsit mégis, csak hogy homogén legyen és ne kódorogjon benne a sárgája. Aztán hígítom és keverem hozzá a lisztet is.
Biztos.
Én szeretem, ha nem gombócos az állag.
Nagyanyámnak is volt habverője, de sosem láttam használni.
A tojást két villával verte fel, a palacsintatésztát ezen felül fakanállal kavarta.
Néha a mártás vagy szósz nincs is akkora mennyiség, hogy a kézi habverő dolgozni tudjon benne.
Mondjuk gondoltam már kis elemes tejhabosítóra, de nem próbáltam ki még. Ügyesen, fakanállal is megoldható a dolog.
... meg is néztem a pihe-puha palacsintát :)
... mikor még kicsik voltak a gyerekek felvertem mindig a fehérjét habnak , ha vacsira volt palacsinta , könnyű , puha , piskótaszerű volt tőle a palacsinta , akkoriba még sokszor előfordult h a napi 1 kiló kenyér kevés volt négyünknek , a palacsinta gyorsan megvolt / és én még olyan gyereket nem láttam , aki nem szereti a palacsintát :( bár egyik sógornőm szerint az ő gyerekei nem szerették :( ...
Úgy könnyű. Csak amikor összeöntöd, csomós lehet.
Én a tojást kevés vízzel verem fel, apránként keverem hozzá a többi lisztet és a többi folyadékot, felváltva.
Aztán lehet még beletenni, amit akartok.
És én is szoktam állni hagyni a palacsintatésztát.
Az kicsit meglepett, hogy néhányan több tojást használtok.
A hozzávalókat egy nagy tálban fokozatosan, csomómentesre keverjük! Ez gondolom evidens!
(Szárazat a szárazzal, folyékonyat a folyékonnyal!)
Nem volt az erősségem a palacsintatészta, de "kezdő" szintről pár perc alatt "haladóra" váltottam!
Mondjuk egy jó recept is kell hozzá, hogy állagában megfeleljen!
Balatoni palacsinta receptje:
- 0,5 kg liszt
- fél evőkanál só
- 3 egész tojás
- 1 liter víz (ízlés szerint tejjel javítható)
- 1 dl olaj
Közepes lángon sütjük!
Egyszer kell kikenni a serpenyőt és mivel a masszában van az olaj, kenés nélkül süthetjük!
Bármeddig vékonyíthatjuk, alapjaiban rugalmas, erős, ízletes tésztát kapunk!
Egy palacsintatészta elkészítése kb. 1,5/2 perc.
Az első oldal 1 percig sül, a második oldal kb. fél percig.
(A második oldal gyorsabban sül mint az első!)
Soha nem égetjük oda! (Kivéve, ha valaki így szereti!)
Egy merőkanál masszát a (tűzről levett) serpenyő szélére öntjük és körkörös mozdulatokkal elegyengetjük. Ha nem tökéletes az eloszlás, a lyukakra kis masszát öntünk, ezzel javítjuk ki az esetleges hibákat!
További ajánlott fórumok:
- Segítsetek! Nekem egyszerűen nem megy a palacsinta sütése. Bármilyen ételt megcsinálok de a palacsintával nem boldogulok.
- A balatoni sütödékben készült palacsintáknak mi a titkos receptje?
- Keresem a legtutibb palacsintatészta receptjét!!
- Miért ragad oda a palacsintatészta a serpenyőhöz?
- Tudtok olyan régi magyar tévéjátékot, mint pl: Tündérlala, Palacsintáskirály Stb.?
- Mit rontottam el, hogy szétszakad a palacsinta?