Mit főztél ma? Receptek candidásoknak. (beszélgetős fórum)
Igen jól érted:) A steviát csak úgy szemre, tudod, üveg lefelé tart, jól megráz és annyi biztos elég:)
Nekem elég édes volt, de a fiúknak nem. Holnap ha lesz erőm, akkor sajtosat fogok csinálni. Tisztára belejöttem:)
A sajtod hogy sikerült? Úgy hallgatsz róla!
(Ma beszereztük a zabpehelylisztet.)
No itt is vagyok a muffin recepttel, egész jók lettek az enyémek. Tegnap banános-tököset csináltam, bár tudom, hogy nem lehet banánt, de volt itthon egy nagyon érett és nem akartam kidobni. Ma pedig karobos-narancsosat és meggyeset készítettem, nagyon finomak lettek.A narancs sem ajánlott, tudom, de jól megmostam és a héját reszeltem bele az aroma végett.
Na bemásolom a receptet, amit a tutitippeknél találtam:
Alap muffin (12db)
* 2 csésze tk. liszt
* 2tk sütőpor
* 1-2 tojás (ízlés szerint)
* 50 gr vaj megolvasztva
* 1 csésze joghurt
édesítés(stevia, almalé stb.)
1. A lisztet keverjük el a sütőporral, egy másik tálban pedig a vajat, joghurtot, tojást.Adjuk a vajas keveréket a liszthez, és egy fakanállal keverjük el, amíg egy egyenletes masszát kapunk.
2. A tésztát egy evőkanállal muffinpapírral bélelt muffinsütő formába, és 200 fokon süssük kb 20 percig.
Tippek
* 1 tojás bőven elég, de glutén-mentes liszthez érdemes 2 tojást használni.
* Joghurt helyett használhatunk növényi tejet (pl rizs vagy szója) vagy 100%os almalevet is (otthon készítettet)
Variációk
Az alap receptet nagyon könnyen módosíthatjuk. Íme néhány ötlet:
*
Muffin-variációk:
*
Aszalt gyümölcsös muffin: télies muffinokat készíthetünk mazsola, aszalt áfonya és egyéb aszalt gyümölcsök hozzáadásával(Hozzáadott cukormentes!!!). 1 csésze lisztet helyettesítsünk 1 csésze zabpehellyel, vagy zabpehely liszttel ill. korpával. A masszához adjunk 1tk őrölt fahéjt, 1 tk őrölt szegfűszeget. Hagyjuk állni kb 15 percig mielőtt a sütőbe tesszük.
*
Mákos muffin: az alapmasszához adjunk fél csésze mákot és 1-2 ek reszelt ciromhéjat. Frissessége végett ez egy remek muffin tavaszra, nyárra.
*
Gyümölcsös muffin: a fekete áfonyás muffin a klasszikus, de meggyel, szederrel, málnával, ribizlivel, fekete ribizlivel is elkészíthető. A joghurtos keverékhez adjunk 1 tk vanília kivonatot (vagy 1 vanília rúd kikapart magját) majd keverjük el a masszát. Sütés előtt óvatosan keverjünk a masszába ízlés szerint 1-2 csésze apró gyümölcsöt.
*
Almás muffin: a masszához adjuk 1 csésze reszelt almát és 1kk fahéjat. Adhatunk hozzá fél csésze darált diót is! Nagyon finom őszi napokra.
*
Márványos muffin – a massza feléhez adjunk 1tk vanília kivonatot (vagy 1 vanília rúd kikapart magját) , a másik feléhez 1 ek karobot . A két masszát keverjük össze – de csak egyszer-kétszer – így márvány minta keletkezik. Óvatosan töltsük meg a muffin formákat.
Finom lett!
Most szundi és holnap felrakom a receptet.
Na helló csajok!
Sajnálattal látom, hogy nagyon hanyagolt lett a fórum:( Tessék pakolni fel a fini recepteket!!!
Én ma meghibbantam, most sütöm a muffint. De hát az úgy volt, hogy hazaértem 8-kor a melóból és kiderült, ha a kedves lakótársam vett egy muffin sütőt és hát ki bírja azt ki, hogy ne süssön azonnal egy adagot?:)
Szóval sülnek, mindjárt kész lesz. Ha beválik a recept, akkor rakom fel nektek is!:)
Hajrá sajtgyártás!
Bemásolom neked Dorci hsz-át, amiben a kókuszgolyót írta le:
kókuszgolyó:
darált korpovit (vagy más, tk cukormentes keksz), karobpor, margarin/vaj, édesítő, víz, én tettem bele natúr málnaszörpöt, mert épp volt itthon, kókuszreszelék. meglepően jó :D
Tényleg fini és szerintem lehet bele tenni almalevet, lereszeled az almát, hagyod állni kb fél órát és alaposan kinyomkodod vagy krumplinyomón átnyomod. A levével ilyeneket lehet édesíteni. Almából meg csinálhatsz pitét. Alább ott a recept is. de amúgy vízzel is jó.
Ja és ebbe tényleg nagyon jó a karobpor!!!
Jó hogy érdekel!!!:)
A csapó utcán vettem a zabpehelylisztet 160 ft-ért azt hiszem.
Rendben, tehát akkor így fogom csinálni. Akkor a jelek szerint a tehéttejből készült tejfölt, aludtajet elvileg ugyanúgy meg lehet enni. Én azt hittem csak a túró ehető. Ezeket mi eddig nem ettük.
Most mindjárt megyek a gyerekkel a prolaborba, ha nem reagálnék vissza, minden percen érkezhet.
Nem, azt úgy kell csinálni, hogy veszel 3 liter friss tejet, beleöntöd egy dunsztos üvegbe és elölhagyod valami jó meleg helyen. Szoktam fogni egy papírszalvétát és dunsztgumival ráfogatom, hogy ne menjen bele por vagy bogár. Kb. két nap alatt megalszik. Ha szeretitek az aludtejet, ezt lehet enni. A tetejét már másnap le lehet fölözni, azt tejfölként elhasználhatod. Nem szokott számottevő mennyiség lenni, úgyhogy vagy a cicának adom, vagy belesütöm valamibe.
Szóval, ha megaludt a tej, beleöntöm egy edénybe és felmelegítem. Vigyázni kell, hogy ne forrjon fel, csak forró legyen, s nem is kell forrásig melegíteni. Ezt hagyom visszahűlni, az edény hőtárolásától függően 5-8 órát, majd fogom a kis szűrőmet, aminek lábai is vannak, beleállítom a mosogatóba, teszek bele egy vékony konyharuhát és beleöntöm az egészet. Hagyom jól lecsöpögni. Ha szárazabb túróra van szükségem, akkor tovább hagyom, de akkor súlyra is kevesebb lesz.
Ari vagy nagyon, de holnap jön a tejes hozzám, már nem tudom lemondani, de a jövőhetet megláttom. Ja én meg úgy néz ki tudok tönköly tk búzalisztet és roszlisztet 290 ft/kg ért, a rozsliszt árakkal nem vagyok tisztába, de én még tönköly lisztet nem vettem ilyen jó árban. Nálunk a pékséggel beszéltem meg, beszer áron ideadják. Ha tényleg olyan amire gondolok és érdekel majd, akkor szólj.
Tegnap a vár utcai bioboltban néztem egy kiló zabpehely liszt 450 Ft körül van, nekem úgy rémlik, te ezt valami nagyon olcsón vetted.
Sima konyhai szűrőn csináltam én is, csak a receptben volt így írva.
Szerintem már hattól vagy héttől nyitva vannak és a malomparkban 6-ig, nagypiacon 2-ig vannak nyitva.
Én is így csinálom, csak nem kávéfőző filterbe rakom, hanem fogok egy sima levesszűrőt, amibe teszek egy vékonyabb konyharuhát és azon öntöm át, majd hagyom lecsepegni. Ja, és tojást nem teszek bele. Helyette mindenfélét, pl. snidlinget, meg ehhez hasonlókat.
Minél tovább "főzöd", annál keményebb sajt lesz belőle, ha nem túl sokáig, akkor kenhető lesz, mint a boci sajt.
Mai sajtpróbálkozásom:
Ez is egy neten keringő recept, de amikor még volt tehenünk, anyukám is készítette a sajtot, bemásolom:
Hozzávalók:
1 l tej (120 Ft)
½ kg túró (250 Ft)
5 dkg vaj (nem margarin) (kb. 80 Ft)
1 tojás (30 Ft)
1 mk. szódabikarbóna
só, ízlés szerinti fűszerezés
Összesen kb. 480-500 Ft-ból jön ki az itteni piacos árakkal számolva kb 35-40 dkg-os kemény, szelhető sajt. És nem utolsó szempont, hogy tudod mi van benne. Íme az elkészítés:
A tejet felforralom, belemorzsolom a túrót, pár percig kevergetve hagyom a tűzön, míg megjelenik a savó. Leveszem a tűzről, hagyom egy kicsit állni, míg teljesen szétválik túró a savótól. Ekkor egy filteres kávéfőző szűrőjében leszűröm, hagyom jól lecsöpögni.
Egy edényben felolvasztom a vajat, beleteszem a túrót, sózom és lassú tűzön kevergetve addig főzöm, míg kissé nyúlóssá nem válik. Leveszem a tűzről, beleszórom a szódabikarbónát és a tojást, jól elkeverem, és egy formába nyomkodom a masszát. Már így is jól összeáll, de hagyom teljesen kihűlni, majd a formából kiborítva is hagyom egy kicsit szikkadni a külsejét.
Hát én alig bírtam elkeverni benne a tojást és szerintem a nélkül is finom lenne.
További ajánlott fórumok:
- Kizárólag kezdő candidások receptjeit várjuk
- Aki tud candidásoknak sütemény recepteket /édes, sós/ leírná?
- Tud valaki olyan szaloncukor receptet, amit candidások fogyaszthatnak?
- Pontosan mit jelent egy receptnél, hogy "kilábalóban lévő candidásoknak"? Utolsó 1 hónapban lehet csak enni?
- Kell tartani diétát vagy miért van ez a sok recept candidásoknak?
- Hol találok olyan recepteket, ami lisztérzékeny candidásoknak is ehető pékárukról szól?