IBS szindróma (beszélgetés)
sziasztok,
na mi újság,mindenki meggyógyult?Nagy a csend..
Az ilyenek olyan biztatóak azért..., hogy van remény..
Jó pihizést a hétvégére!
igen, ez így van velem is.
de nyáron is úgy voltam vele...na nehogy már emiatt a szó szerint is szar betegségem miatt maradjon mindenki itthon.Már előtte 3 héttel rákészültem tudatban,szoktattam magamat a gondolathoz, hogy 700 km-t kell utaznom és 1 hétig idegen helyen kell aludnom.És képzeld, minden nap étteremben ettünk,degeszre persze magamat és semmi bajom nem volt.
Nekem mindig is érzékeny volt a gyomrom -ez családi vonás -, mellette hajlamos vagyok az idegeskedésre is, ill. felhúzom magam olyan hülyeségeken, amin nem kellene és ez mind befolyásolja az állapotomat.
Egy nyaralás alkalmával sem tudom elengedni magam, főleg külföldön, Mo-on még el is vagyok.
Van 2 kamasz gyerekem, egészségesnek kéne lennem, őket nevelnem, ehelyett azt látják, hogy az anyjuk megint fetreng a görcsöktől.
sokszor azon gondolkodom, miféle nagy bűnt követhettem én el, hogy ilyen életet kell élnem..
Ok,rendben.
Igazából én 10 évig pánikbeteg voltam a klasszkus rohamokkal-szívverés,izzadás,ájulásérzés-aztán úgy kb 6 évnyi időr annyira jól lettem, hogy elvégeztem egy egyetemet és lenyelvvizsgáztam.semmi bajom nem volt.Aztán kb.2 éve volt egy stresszes munkahelyem és elveszítettem 3 hozzátartozómat rövid időn belül(köztük az anyukámat) és azóta nem térek "észhez", érzékeny vagyok, mindenen sírok és görcsölök.Nem tudok kikerülni ebből az ördögi körből..
Én is elbizonytalonodom olyan helyen, ahol nem tudok wc-t 10 méteres körzeten belül.
Van, amikor inkább semmit nem eszem már utazás előtt 1 nappal.
Én a nyáron Olaszországban nyaraltam 10 napig.
Nagyon féltem az egésztől, de végül is jól alakult.Odafelé volt némi hascsikarásom,de azonkívül semmi. Aztán délután odaértünk, kipakolás,tenger és a hely szemügyre vétele, és este támadt a "szörny".Fél éjszaka nem aludtam, csak járkáltam.Aztán a továbbiakban nem jött elő, de ha mentünk valahova, a szememmel a WC-t kerestem..
Én ugyanígy vagyok. Van, amikor "erősnek" érzem magam és eszem össze-vissza, és semmi bajom, máskor pedig eszem valami olyat, amit előtte is ettem és semmi bajom nem volt, akkor pedig lesz. Ez a tudat az, ami folyamatos "stresszben" tart minket, és ez már eleve okozhatja ezt a betegséget. Eléggé ördögi kör ez, mert így menni bárhová- pl. nyaralni - elég nehézkes.
Én egy afrikai nyaraláson szerzett "hasmenéstől" datálom a kezdetet.
Én már annyi mindent kipróbáltam, az egész életem arról szól,hogy ha hallok vmi újat, kipróbálom és rengeteg pénzembe került már.
Azt tudom, hogy lelki okokra vezethető vissza, de hogy a Bach virágterápia hogyan állítja meg, azt nem tudom..
Igen, én is próbálom kontrollálni az étkezéseket.De érdekes, hogy van amikor bármit ehetek, semmi bajom tőle.Azt tudom, hogy laktóz érzékeny vagyok, úgyhogy 10 éve nem ittam tejet,de joghurtot és sajtot ehetek.
Nálam érdekes módon úgy kezdődött ez az egész, hogy ha nem otthon ettem, hanem pl.egy esküvőn, akkor a kaja után tuti, mennem kellett a WC-re...szóval idegen helyen nem nagyon merek enni, inkább csak kóstolgatok.
Most nézem, már válaszoltál is.
Én minden út előtt egy héttel már "rákészülök" az utazásra, de próbálom az étkezéseket is normálisan beosztani. Pl. reggeli mindig fél 8-8 között, kalács v. valamilyen rétes. Ebéd valamilyen pulyka v. csirkemell, burgonya-rizs körettel, levest alig eszem, hetente max. 1-szer. (ja, és igyekszem 12 körül enni.)
Vacsora kenyér, vaj, minimális szalámi, de a száraz szalámikat sem bírom mindig.
Már nagyon vigyázok, hogy mit eszem és mikor.Ha jól emlékszem kb.fél 6 körül ettem utoljára,de csak szendvicset teljes kiőrlésű kenyérből.Semmi olyan nem volt benne.
Azt hiszem az utazás gondolatától volt...mekkora hülyeség, nem?
Szia, Ryta!
És nem tudod, mi okozhatta? Nem ettél vmi túlzsíros vagy fűszeres ételt? Vagy tejszínest?
Nálam ezek tuti okozók lennének.
ezzel én is így vagyok.
Tudom, hogy azért lettem rosszul este, mert ma esztergomba kell utaznom.
és ezzel már ott is vagyunk az agorafóbiánál..
Szia!
Én a Protexin Balance-szot tartom a legjobbnak, e mellett is megy a hasam néha, de nem olyan hirtelen jön rám.
A poz. gondolkodás nálam sem megy mindig sajnos, bár szeretnék hinni benne. Az a baj, ha egy kicsit is feszültnek érzem magam, már ront a helyzetemen, de pl. ha tudom, hogy nem megyek egész nap sehová, ehetek bármit, semmi bajom nem lesz.
Sziasztok!
Hú,este kb. fél 10 körül olyan IBS roham jött rám,azt hittem menni kell az ügyeletre...Volt 2 kirohanásom a WC-re, onnan alig tudtam kitámolyogni,aztán még vagy 1 órát görcsöltem.Nem mondom f...a volt fél 6-kor felkelni,mintha összevertek volna, úgy érzem most magamat...
Kíméletlen ez a betegség..
Sziasztok!
Holnap megveszem a protexin –t amit ajánlottatok. Ilyen, hogy pozitív gondolkodás, na ebbe nem hiszek, a mai világba ez mese, jól hangzik, de szerintem, aki ebbe a topicba van, és ezzel a problémával küzd annak nem igazán sikerült.
Udv,
Szia,
hát igen,nem könnyű megtalálni a megfelelő szert, amitől egy kicsit is jobban érezhetjük magunkat.
Az aloe verat én sem bírom, hányingerem van tőle.
Én is protexint szedek most és reggel éhgyomorra keskeny útifűlevélből főzök teát magamnak,ezt egy gyógynövényes ismerősöm ajánlotta.
Tegnap egész délután német weboldalakat böngésztem az IBS-sel kapcsolatban,de még semmi érdekeset nem találtam sajnos.
Szia!
Én is gondolkoztam már rajta, csak az a bajom, hogy már annyi mindent kipróbáltam és egy idő után belefárad az ember az egészbe.
Én- most lekopogom - , de elvagyok ezzel a Protexin Balance-szal, bár figyelem, hogy mit eszem és megpróbálok keveset, gyakrabban enni.
Vannak, akik az Aloe Verára esküsznek, annak már a szagától rosszul voltam, a gyomrom be sem vette.
Sziasztok!
Hosszas keresgélés után találtam rá egy mangosztán nevű gyümölcsből készült italra,amit az IBS-re is ajánlanak. A neve Zen Thonick, elég húzós ára van,de lehet, hogy ki kéne próbálni.
Amúgy én most homeopátiás szerekkel próbálkozom.
Sziasztok!
A helyzet az, hogy Én is fáradt vagyok szinte mindig, a munkahelyemen vannak olyan napok, hogy néha ülve elalszom. Lábaim is fájnak. Egyébként sokan azt mondják, hogy kurva lusta vagyok, de a sok barom nem érti meg mi áll a háttérbe. Ma például a sok kacatot pakoltam a teraszon, minden oké, aztán hasi fajdálom, és fáradság jött rám, gyorsan összekaptam a dolgokat és lefeküdtem, na ennyit a fáradságról, levertségről. Nálam ugy van, hogy hasi fájdalom aztán WC, és utána jobb, de a belek „korgása” mozgása” marad, van, hogy több napba telik mire megnyugodik a bélrendszerem.
Mindig elhatározom, hogy próbálok változtatni az életemen, mert nekem kéne, csak Én tudnék, de ez lehetetlen, ezt könnyű mondani, de a gyakorlatba kivitelezni nem tudom. Nálam az idegtől van az tuti, amihez még jön a sok agyon vegyszerezett szar amit megeszünk.
Vannak napok, jó esetben hetek, amikor elég jól vagyok, normális széklet, ilyenkor mindig azt hiszem, hogy talán most meggyógyultam, de aztán görcs, hasmenés és a korábban lent leírt tünetek előjönnek, és annyi. Gyógyulás nincs, csak jobb rosszabb állapotok váltakozása.
Nekem a reflux illetve az IBS közt összefüggés van, ha a refluxom erőteljes, akkor az IBS is nagyon felerősödik. A sok savnak ugye kikell ürülni, ami történhet hányással, illetve hasmenéssel, nálam az utóbbi.
Amit nálam megállapítottak az a reflux, illetve a polip amit eltávolítottak, de folyamatos ellenőrzés kell, mert kiújulásra hajlamos fajta. És persze van az IBS, amit ugye nem lehet diagnosztizálni, csak rámondják, ha a kivizsgálás során nem találnak mást. Fontos, hogy a vastagbélgyulladás tünetének egy része igen erőteljesen egyezik az IBS- el, kérdeztem is az orvosom, hogy lehetséges-e, hogy nekem is az van, de azt mondta, hogy múltkori biopszia vételkor minden tekintetbe vizsgálták ennek lehetőségét is, de hála égnek nem találtak semmit.
Tegnap voltam magánrendelésen, ahol beszélgettünk a témáról, és a rossz az, hogy ezzel kell élni, 10 év alatt semmi készítmény nem jött ki a kutatások során, ami a betegnek jobb életminőséget adna, ez elég lehangoló volt. Az orvosom igazi zseni a témába minden kongresszuson, kutatáson részt vesz, de semmi, számos gyógyszerkísérletet leállítottak, ami biztató volt, de a mellékhatások sok ember halálát okozták. Tehát a mostani állás mellett marad a szenvedés.
Szia, Drafti!
Köszi, hogy írtál. Nekem igazán nincsenek fájdalmaim, csak néha, amikor már rohannom is kell a wc-re, aztán megszűnik minden. Fáradt sem vagyok, engem az készít ki, hogy nem tudok pl. halál nyugalommal elmenni mondjuk egy színházi előadásra, mert attól félek, esetleg ki kell jönnöm közben. Vagy, ha elutazom valahová, és nem kocsival megyek, már attól parázom, hogy vajon mi lesz útközben. Én amit olvastam az IBS-ről, az szinte teljesen rám illik, baloldalt szokott görcsölni, ha görcsöl. Egyébként mindig is gyenge gyomrom volt és szerintem ez csak fokozódott a stresszes életem által.
Tudom, hogy el fogok menni egy v.tükrözésre, de egyelőre se időm, se kedvem. Nem akarom magam gyógyszerekkel sem tömni, inkább ügyelek az ételekre ill. szedem a Protexin-t, ezt egy gyógyszertáros ajánlotta B-komplex vitaminnal, ami a felszívódást segíti. A Protexin pl. a gyomorsavamat teljesen rendbe tette. (Ezek mellett megpróbálok pozitívan gondolkodni, bár ez nem mindig jön össze.)
Neked is kitartást!
Nem szedsz immunerősítőket? Azok nem segítenének a fáradtság ellen?
Szia becse!
Ezt úgy szokták kimutatni, hogy elvégzik az összes létező fizikai vizsgálatot és ha fizikálisan minden rendben van és mégis fájdalmaid vannak akkor más már nem lehet, csak IBS!? Általában az orvosok ilyen alapon döntik el, hogy IBS -ben szenvedsz!
De azért énn nem lennék ebben olyan naygon biztos sok sok esetben.!!!!
Úgy hogy, ne hanyagold a vizsgálatokat, menj el, kezzd el időben, amig nem késő!!!!
A mindennapos fájdalmakhoz képest szerintem a vizsgálatok kellemetlensége egy nagy NULLA, szóba sem jöhet!
Gyógyulást, kitartást!!!!
b.zoli29 ! Szia!
Nagyon megértem mindazt amiről írsz. Úgy látom nagyon nagyon hasonló a problémánk.
nagyjából ugyanazokat a szenvedéseket élem át én is, persze nincs 2 egyforma ember, de amit leírtál a tüneteidről az nálam is többé-kevésbé úgy van.
Én ezt annyival egészíteném ki, hogy nálam semmi nem használ, sem dicetel, sem buscopan, sem teák,...
Már én is kipróbáltam mindent az elmúlt 5 évben, de semmi.
A magánéletről elég nehéz beszélni a mi helyzetünkben, nagyon nehéz normálisnak maradni, főleg a mi nemnormális életformánkkal. Erről tudnék én is reneteget írni de majd máskor...
Az utazásokkal ugyanaz, a munkahelyem soha sem tudom kiszámítani előre mikor kell elutaznom, és persze legtöbbször mindig kínoz és kínoz ez a nyavalya..
Sokszor azt érzem alig van erőm beazélni is, és nincs olyan partner vagy szórakozás ami le tudna úgy kötni hogy ne azt várjam mikor vége, mikor lehetek ott ahol senki nem lát és senki nem hallja a nyavalygásaimat....
Lenne pár kérdésem, ha már ilyen hasonló a kép!
Milyen diagnózist állapítottak meg nálad végülis?
Vagy úgy hogy reggel amikor elindulsz melóhelyre semmi baj, vagy legalábbis türhető, de aztán hirtelen mint a villámcsapás gyengeség, fáradtság tör rád? Engem ez készít ki!!
Aztán még a szemeim is égnek és bekarikásodnak.
Hirtelen amint jön, olyan hirtelen néha pár órára enyhül is a fájdalom, de általában estére már csak vonszolom magam mint egy részeg...
Te hogy vagy ezzel????
Ha van kedved írj hogy beszéljük meg, hátha segíthetünk egymásnak a tapasztalatainkkal.
Nekem még egyértelműen semmit sem diagnosztizáltak.
Rengeteg vastagbél, CT és más vizsgálaton voltan én is, de sehol semmi .....
Minden jót és jelentkezz! üdv.