Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Hozzatok szilveszteri recepteket! fórum

Hozzatok szilveszteri recepteket! (beszélgetős fórum)


1 2
2010. dec. 29. 08:52

Töltött tojás


Hozzávalók


5 tojás, egy áztatott zsemle, egy közepes nagy fej hagyma, negyed vaj, egy tejföl, só,bors, kevés pirospaprika, mustár, majonéz


Elkészítés:


A tojásokat megfőzzük, kihűlni hagyjuk, és meghámozzuk. A zsemlét beáztatjuk, és kicsavarjuk. A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, és apróra vágjuk. A főtt tojásokat kettébe vágjuk, és a közepéből a sárgáját egy tálba kiszedjük. Hozzáadjuk a vajat, az apróra vágott hagymát, az áztatott zsemlét, egy kávéskanál mustárt, egy evőkanálnyi majonézt, és annyi tejfölt, hogy jól kenhető legyen.


Sózzuk, borsozzuk, kevés pirospaprikával megszórjuk, az egészet összekeverjük. Keverés után megkóstoljuk, és ha szükséges még, tovább ízesítjük mustárral, sóval, borssal. Megtöltjük az így elkészített masszával a félbevágott tojásokat, és szépen tálra rendezzük őket. A maradék masszát mustárral, majonézzel ízesítjük, a tejföl többi részével elkeverjük, és a tojásokat leöntjük vele, vagy kis tálkában a tojások mellé helyezzük az asztalra.

2010. dec. 29. 08:51
Gyertek és hozzatok szilveszterre süti,kaja,és kokték recepteket,esetleg tipett ötletet várom őket ki mit hogyan főz süt szilveszterre?
18. klára51 (válaszként erre: 16. - Geranna7)
2010. dec. 29. 08:50
Ez is nagyon jó köszike
17. klára51 (válaszként erre: 15. - Vereskati)
2010. dec. 29. 08:50
Super köszike:-)
2010. dec. 29. 07:50

Korhelyleves 4 főre

* 30 dkg vágott savanyú káposzta

* 1 kk majoránna

* 1 csipet köménymag

* 3-4 babérlevél

* 6-7 szem feketebors

* 1 l húsleves

* 4 gerezd fokhagyma

* 1 kisebb fej vöröshagyma apróra vágva



1. A savanyú káposztát mossuk át a só miatt.

2. Egy lábasba helyezzük a káposztát, a hagymát, a fűszereket, a húslevest és a vizet. Jól összefőzzük, amíg a káposzta meg nem puhul, ez kb. 30-40 perc.

3. A levesbe tesszük a főtt füstölt húst, vagy a virslit vagy a kolbászt (ízlésnek megfelelően). Amennyiben a füstölt hús főzésre szorul, úgy azt a főzés legelején tegyük a hozzávalókhoz.

4. Az olaj, a liszt és a pirospaprika segítségével rántást készítünk, majd berántjuk a levest. További 10 percen át főzzük.

5. Ha szükséges, sózzuk (de óvatosan, mert a káposzta, a húsleves és a füstölt hús is sós).

6. Tejföllel tálaljuk.

2010. dec. 29. 06:42

Szilveszteri buli-süti

Hozzávalók:

40 dkg sajt

45 dkg vaj

66 dkg liszt

nagy doboz tejföl

1 tojás

köménymag

Elkészítés: Lereszeljük a sajtot (lehetôleg gouda, vagy pannónia) és összeállítjuk a tésztát a vajjal, liszttel, tejföllel, sóval. 1 órát pihentetjük hideg helyen. Nyújtjuk, csíkokra vágjuk, tojással megkenjük, köménymaggal megszórjuk. 200 fokon sütjük, gyorsan sül. 4-5 tepsi mennyiség.

Állítólag sokáig eláll, de évek óta sütöm, és a másnapot még sosem érte meg:)) A tészta nyersen lefagyasztható. Lehet sajtot is szórni a tetejére, vagy szezámmagot. Vajjal sütve az igazi, margarinnal más íze van. BUÉK!

2010. dec. 29. 06:32

Szilveszteri-éjféli lencseleves


25 dkg lencse, 2-2 db. nagy sárgarépa és zöldség, 1 db. kis fej vöröshagyma, 12 dkg füstölt kolbász, 2 db. babérlevél, zsír, só, ételízesítő, 1 g fokhagyma.


Elkészítés:

Hideg vízbe felrakjuk a lencsét, a zöldségeket, az egy fej hagymát. Babérlevelet, sót és ételízesítőt rakunk még bele. Félig megfőtt bele aprítjuk a füstölt kolbászt. A végén , fokhagymás rántást készítünk. Pirospaprikával színesítjük, majd berántjuk a levest.

2010. dec. 29. 06:32

Virslivel töltött kifli


3 dl tej, 1 mokkás kanál só, csipetnyi cukor, 1 csomag élesztő

2 dl napraforgóolaj, 50 dkg liszt, 1 csomag baromfi virsli, ízesítők (1 tojás) és reszelt sajt a tetejére


Elkészítés:

Langyos tejben pici só, cukor adása után megfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a többi sót,olajat, és a lisztet. Összegyúrjuk és megkelesztjük. Két cipót készítünk, kerekre nyújtjuk, 8-8 szeletre vágjuk. Feltekerjük kifli alakúra.

Ízesíteni lehet: ketchup,majonéz,mustár.... ízlés szerint.

Tetejét megkenjük: tojássárgájával, rászórhatunk, köménymag, mustármag, szezámmag...stb. 30-35 percig kell sütni. Még finomabb, ha pár nappal előbb bepácoljuk a virsliket ketchupos vagy ecetes páccal.

2010. dec. 29. 06:31

Bólé


20 dkg meggybefőtt, 20 dkg őszibarackbefőtt

15 dkg eper, 15 dkg ribizli, 1 dl konyak

7 dl száraz fehérbor, 7 dl száraz pezsgő


A befőtteket bólés tálban összekeverjük, hozzáadjuk a ribizlit és az epret. Ráöntjük a konyakot, és a bort, majd egy órára hűtőszekrénybe tesszük. Fogyasztás előtt felöntjük a lehűtött pezsgővel. A poharak szélét citromlébe, majd kristálycukorba mártjuk.

2010. dec. 29. 06:31

Szőlős pezsgőkrém


5 lap fehér zselatin, 4 tojás

10 dkg cukor, 1 citrom leve

1/4 l száraz pezsgő, 1/2 pohár tejszín

10 dkg világos szőlő


A zselatint hideg vízben áztatjuk. Szétválasztjuk a tojás sárgáját a fehérjétől. A sárgáját 7,5 dkg cukorral krémesre kikeverjük. A citromlét, a pezsgőt hozzáadjuk a tojáskrémhez. A zselatint kicsavarjuk és a krémhez keverjük. A masszát hidegen tartjuk, míg félig megdermed. A tojásfehérjét és a tejszínt külön-külön kemény habbá verjük, lazán a pezsgős masszához keverjük. A krémet kelyhekbe tesszük, és 2-3 órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt kristálycukorba forgatott szőlőszemekkel díszítjük.

2010. dec. 29. 06:30

Burgonyasaláta virslivel


60 dkg burgonya, 30 dkg virsli, 15 dkg lila hagyma, 2 főtt tojás,

3 ek ecet, 6 evőkanál olívaolaj, 1 ek magos mustár, 2 ek vágott zeller zöld vagy petrezselyem


Elkészítés: A burgonyát megmossuk, és héjában, sós vízben puha főzzük vele főzhetjük az alaposan megmosott tojásokat. Ha megpuhult, leszűrjük, kicsit várunk, hogy hűljön, majd megtisztítjuk. Amikor teljesen kihűlt, karikákra vágjuk a tojásokkal együtt. A virslit is felkarikázzuk. A hagymát meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk, picit megsózzuk. Az ecetet simára keverjük a mustárral, az olajjal, sóval, borssal ízesítjük, és 1 dl vízzel összerázzuk egy csavaros tetejű üvegben. A burgonyát, a hagymát, a virslit, tálba tesszük, ráöntjük az öntetet, rászórjuk a zeller zöldet és összeforgatjuk. Pár órára hűtőbe tesszük, hogy jól összeérjenek az ízek (ha 1 napot áll, még ízletesebb).

2010. dec. 29. 06:29

Göngyölt fasírt


Hozzávalók:

1 kg darált hús, 1 db tojás, 1 paradicsomkonzerv

hagyma, fokhagyma, ízlés szerint só, őrölt bors, pirospaprika,

oregáno, 15 dkg gépsonka, 20 dkg reszelt sajt esetleg füstölt

Elkészítés: a húst a fűszerekkel, a tojással és a paradicsompürével összedolgozzuk, a reszelt sajtból is egy keveset bele rakunk. Alufólián ujjnyi vastagra kilapogatjuk, befedjük a gépsonka szeletekkel, megszórjuk a reszelt sajttal. A fólia segítségével, mint a bejglit feltekerjük, becsomagoljuk a fóliával, majd előmelegített sütőben tesszük. Kb: fél óra múlva a fóliát megbontva saját zsírjával locsolgatva pirosra sütjük. Hidegen-melegen is ehető, de könnyebb szeletelni, ha már kihűlt.

2010. dec. 29. 06:29

Fokhagymás hústekercs hidegtálra


80 dkg-os dagadó

1 fej fokhagyma

2 evőkanál édes pirospaprika

1 evőkanál só

4 evőkanál olaj

A dagadót úgy vágjuk föl, hogy egy nagy téglalapot kapjunk. A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk, a pirospaprikával, kevés sóval és 3-4 evőkanálnyi vajjal (diétázók vízzel) elkeverjük. A fokhagymás krémmel megkenjük a kissé kivert húst, fölcsavarjuk és zsineggel átkötözzük. A felforrósított olajon megforgatjuk, megsózzuk és kevés vizet aláöntve, lefedve előmelegített sütőbe tesszük. 30-35 percig pároljuk, majd fedő nélkül, locsolgatva még további 15-20 perc alatt megpirítjuk. A sütőből kivéve kihűtjük, majd hűtőben további 3-4 órán át, hűtjük. Tálalás előtt a zsineget eltávolítjuk, a húst vékonyan fölszeletelve tálra tesszük különféle saláták kíséretében.

2010. dec. 29. 06:28

Gombás, sonkás piskóta tekercs


Hozzávalók a tésztához:

10 dk vaj, 24 dkg liszt, 9 dl tej, 6 tojás, 2 k.kanál só.


A tésztához megolvasztjuk a vajat, összekeverjük a lisztel, a tejjel, a tojássárgákkal. Hozzá adjuk a felvert tojás habot és a sót. Kivajazott-lisztezett tepsibe öntjük a híg masszát, majd elő melegített sütőben sütjük.

Nem kell megijedni, nagyon híg a tészta.


Gomba töltelék:


20 dk gomba(lehet konzerv is), 5 dk vaj, 1 evőkanál liszt, só, bors, petrezselyem zöld, és 0, 5 l tej, kevés tejföl kb 1-2 kanál, és reszelt sajt. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk az apróra vágott gombát, majd zsírjára sütjük, pici hagymát is rakok bele. Fűszerezzük sóval, borssal, finomra vágott petrezselyemmel, beleszórjuk a lisztet, és felöntjük tejjel. Felforraljuk, majd levesszük a tűzről és hozzá keverjük a tejfölt.

A megsült tésztát konyha ruhára fektetjük, rákenjük a gombás tölteléket, majd feltekerjük. Hűtőben hagyjuk kicsit érlelődni, majd felszeleteljük, tetejére reszelt sajt kerül.

A sonka töltelék:

30 dk füstölt-főtt sonka, 20 dk sajt, 1 vörös hagyma, só, bors, petrezselyem zöld.

A sonkát a hagymával le pirítom, majd az összes hozzávalóval kikeverem, ebbe a reszelt sajt is kell, amikor még meleg a sonka. A többit ugyanúgy kell, ahogy a gombásnál készült.


A piskóta receptből 2 tekercs lesz, és erre a két töltelék elég.

2010. dec. 29. 06:28

Sörrel sütött töltött dagadó


1 kg házi sertés dagadó

* 3 dl sör, 2 db zsemle, 2 tojás

* 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma

* 2 ek olaj, 1cs petrezselyemzöld, zsemlemorzsa

* bazsalikom, majoránna, őrölt bors, só

* néhány csepp citromlé


A dagadót felszúrjuk, kívül-belül megsózzuk és félretesszük. (Vásárláskor a hentest is megkérhetjük, hogy szúrja fel a dagadót.) A zsemléket sörbe áztatjuk, majd kicsavarjuk. A megmaradt sört félretesszük. Elkészítjük a tölteléket. A hagymát kevés olajban megfonnyasztjuk. A fokhagymát fokhagymatörőn áttörjük, a petrezselyemzöldet apróra vágjuk, majd a sörben beáztatott zsömlékhez keverjük. Beletesszük a tojásokat, kevés bazsalikomot, ízlés szerint majoránnát, csipetnyi borsot, sót adunk hozzá. Lassan összegyúrjuk. Ha a massza lágy lenne, zsemlemorzsát adunk hozzá. Az így elkészített tölteléket a dagadóba töltjük. A nyílást hústűvel lezárjuk. Az étolajjal vagy az olvasztott zsírral leöntve, közepesen meleg sütőbe helyezzük. A félretett sörrel locsolgatás mellett pirosra sütjük. Párolt rizzsel, vagy a hering salátával tálaljuk.

2010. dec. 29. 06:27

Lencse csőben sütve:


(hv. :

35 dkg lencse,

50dkg darált sertéshús,

10dkg vöröshagyma,

10dkg füstölt szalonna,

piros arany -helyette én:2gr fokhagyma, só, bors, őrölt kömény, őrölt paprika, )

20dkg vegyes sajt,

2 evőkanál liszt,

2 egész tojás,

2-3 dl tejföl.



A lencsét sós vízben puhára főzzük. Kiolvasztjuk a kockára vágott szalonnát, zsírjában megfonnyasztjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a darált húst, só, bors, őrölt kömény, pirospaprika, fokhagymával ízesítjük(az eredeti recept csak piros aranyat írt)és puhára pároljuk. összekeverjük a leszűrt lencsével, kivajazott jénaiba tesszük, és leöntjük a reszelt sajt, tejföl, tojás és liszt keverékével. Rászórjuk a szalonnapörcöt, még egy kis reszelt sajtot, sütőben összesütjük.


Garantáltan szerencsét hoz. Hozzon neked is!!


f. eva61-től:)

2010. dec. 29. 06:27

Orosz saláta


Hozzávalók:


300 g burgonya, egy kis csésze zöldbab, egy kis csésze borsó, 1 közepes sárgarépa, 2 főtt tojás, 1 kanál mustár, 100 ml olaj, 2 kanál ecet vagy citromlé, só


Egy tálba tesszük a megfőtt burgonyát és sárgarépát, kis kockákra felvágva, ezután a zöldbabot, tojásfehérjét apróra vágjuk, majd ezt is a burgonyához és sárgarépához tesszük, majd mindehhez hozzáadjuk a borsót.


Külön elkészítjük a következő szószt: egy apró szitán áttörjük a megfőtt tojássárgáját, mustárral összekeverjük, hozzáadjuk a sót és az olajat. Ecettel vagy citromlével meglocsoljuk. Amikor ezzel kész vagyunk, nyakon öntjük a tálba rakott zöldségekkel. Óvatosan összekeverjük, majd fél órán át állni hagyjuk, hogy jól összeérjen a szósszal.

2010. dec. 29. 06:27

Wellington vagdalt


A készen kapható leveles vajastésztát kinyújtjuk, és úgy béleljük ki a kivajazott tűzálló tálat, hogy a kilógó tészta majd ráhajtható legyen. A darált marhahúst sóval, törött borssal, 2 evőkanál whiskyvel, reszelt vöröshagymával, finomra vágott petrezselyemmel, pépesre vágott kevés gombával, tojással eldolgozzuk. Megtöltjük a kibélelt tálat, ráhajtjuk a tésztát, tojással leragasztjuk, és előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Mikor megsült, akkor kiborítjuk és felszeletelve, gomba-, vagy paradicsommártással tálaljuk

2010. dec. 29. 06:26

Heringsaláta


Hozzávalók: 80 dkg hering , 30 dkg főtt burgonya , 20 dkg alma , 10 dkg ecetes uborka , 5 főtt tojás , 2,5 dl tartármártás , 5 dkg lila hagyma , 7 db citrom , törött fekete bors , só ,



A heringet - ha szükséges - megtisztítjuk, a gerinccsontról lefejtve darabokra vágjuk. A főtt burgonyát, a hámozott almát kis szeletekre, az uborkát és a főtt tojást vékony karikákra vágjuk. A mártást citromlével, sóval, borssal, finomra vágott hagymával ízesítjük, majd lazán beleforgatjuk a zöldségeket. Tálaláskor heringszeletekkel, citrom- és tojáskarikákkal díszítjük.

2010. dec. 29. 06:24

Kocsonya


3-4 db köröm

1 db csülök

kb. fél kg. lapocka

bőrke

1-2 fej fokhagyma

1 fej vöröshagyma

15 szem bors egészben

só ízlés szerint

2 sárgarépa


Előkészítés:


A csülköt és a körmöket is alaposan mossuk le akár többször is forró vízzel, ahol szükséges kaparjuk le a rajtuk lévő „zavaró elemeket” (szőr, koszos rész). Ehhez legjobb eszköz egy éles kiskés, esetleg csak erre a célra használatos puha kefe.

A zöldségeket pucoljuk meg. Készítsünk elő egy nagy levesfőző edényt.


Kocsonya főzése:


A csülköt és a körmöket tegyük fel 3,5 l vízzel főzni. Ha felforrt a víz, szedjük le evőkanállal a habot. A zöldségeket (egészben, max. nagyobb darabokra vágva) és a sót, borsot adjuk a lébe. Főzzük az egészet kb. 4-5 órát.

Kocsonya főzésénél ügyeljünk arra, hogy:


-A habot az elején akár többször is szedjük le, így szép tiszta lesz a kocsonya.

-Kis lángon végezzük a főzést, fedő nélkül.

-Ne öntsünk hozzá utólag vizet.

-A főzési folyamatot akkor fejezzük be, ha a bőrös részek teljesen puhák, a csontok maguktól kijönnek a körömből, illetve elválik a csülökcsont a hústól. Mindez látható, de villával is ellenőrizhető.

-A kocsonyalé tekintetében végezzünk dermesztő próbát. Egy evőkanálnyi levet öntsük egy kis tálba és tegyük hideg helyre. Ha rövid időn belül (percek) megköt, a kocsonya kész.


Kocsonya tálalása:

A kocsonyaléből szedőlapáttal szedjük ki a körmöket és a csülköt egy nagyobb edénybe (tepsibe).

A maradék levet egyszer szűrjük át sűrű szitán, majd a tetejéről szedjük le a zsírt. A zsír egy része megköt/összeáll, ez könnyen leszedhető. A többit itassuk fel papír kéztörlővel, vagy szedjük le óvatosan evőkanállal.

A csülköt és a körmöket csontozzuk ki, a zsíros részeket szedjük le.

A letisztított húst, körmöt osszuk el tányérokba vagy nagyobb lapos tálakba, majd egy kevés(4-5 gerezd) tört fokhagymát kavarjunk bele.

Ismételten átszűrve a kocsonyalével öntsük fel a tányérokat és tálakat úgy, hogy a lé a húst és bőrt ellepje.

A kocsonyát hideg helyen hűtsük ki, majd fedjük le fóliával fogyasztásig (és tároljuk hideg helyen).

1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook