Hogy készül az igazán finom kovászos uborka? (tudásbázis kérdés)
A fokhagymától roppanós lesz!
Sziasztok !
Tudja Valaki hol lehet tmsót venni ?
Köszi.
Mi nem szoktunk tenni bele, de hallottam már róla. Inkább legyen sápadtabb, de mentes a kemikáliától.
Víz, csipet só, torma, babérlevél, kapor, kenyér csücsök + uborka Napon kell érlelni.
Én csak hallottam: egy jó csipetnyi rézgálicot kell a vízbe tenni, állítólag ettől szép zöld lesz az uborka. Az alap ugyanaz: kenyér, só, kapor, fokhagyma gerizdek, uborka és víz, meg 3-4 nap. A sav. fokhagyma is jó csemege mellékhatás nélkül.
Hi! Nem tom ismeritek e rezgalicos uborkat. Nem kovaszos inkabb a csemegehez hasonlit. Borzaszto zold szine lesz ha elkeszul, de nagyon fincsi. Nem tudja valaki a receptjet? Egy munkatarsam szulei csinaltak regen de az mar tobb mint 15 eve volt.
5l-es üveghez 2l víz 4 dl 10% ecet, 8 evőkanál cukor, 2 evőkanál só, kapor , fokhagyma. este már ehető:)
Újra aktuális a kovászos uborka készítés.
Van e valakinek valamilyen új receptje, amit szívesen megosztana másokkal? Ki hogyan készíti ezt a finomságot?
Én i,s és még jó sok kaprot.
Hogy kinek mi a finom az egyéni. Nem mindenkinek ízlik az egyformán elkészített ubi. Én pl. teszek bele tormát, babérlevelet, kenyeret, sót egész borst és sok napot.
Látom, "meghalt" ez a fórum, ami nem is csoda, hisz aktualitását vesztette. Én viszont a koviubi eltarthatóságáról szeretnék írni. Nálunk tegnap (november 28-án) fogyott el a nyáron kovászolt uborka, ami eddig a hűtőben pihent. Ebben csak az az érdekes, hogy semmilyen tartósítószert nem adtam hozzá, viszont tisztított csapvízzel öntöttem fel, még augusztusban. Most is ugyanolyan finom, ropogós volt, mint amikor leszűrtem.
Én úgy készítem, mint Diagonalt, azzal a különbségge, hogy teszek bele babérlevelet, egész borsot, mustármagot, koriandert. És a sós vizet forrón töltöm rá.
Kezdő vagyok ! Hogy nézzem meg a képet?
Az én receptem:
Fogsz ilyen kicsi ubikat.Megmosod,lehágod a két végét egy picit,és bevágod mindkét végről,úgy hogy a két vágás nagyjából merőleges legen.Majdnem végig vágod.Bele az üvegbe.Rá néhány gerezd fokhagyma(3 gerezd minimum,én kicsit többet szoktam),meg néhány szál kapor(függ a kaprok hosszától stb,el nem rontja,tehát nem baj,ha egy kicsit több).Egy darabka kenyér(én a ygürkét szoktam feláldozni).Aztán pedig az egészre öntesz olyan sós langyos vizet,amit már nem innál meg.
Az érés első fokozata amikor ilyen opálos lesz a víz.Innét max egy nap,és kész.Függ persze a mennyiségtől és az ubik méretétől.De ha nem vagy biztos,akkor szedj ki egyet,és kóstóld meg.
A naplóban látható képen (19. bejegyzés) olyan 3/4 kiló uborka van,tegap délelőtt raktam el,és szerintem ha ma jó idő lesz,akkor estére kész is.
Ha kész, kiszeded az ubit,lemosod,a levét átszűröd,és a leszürt lével együtt megy a hűtőbe egy műanyagban.Olyan 1-1,5 hétig hűtve eláll.
Fáj a fejem, holnap................
Köszi a segítséget. Forrni felforrt, az tuti. Csak az zavar, hogy a "régi" adag mindig is forró napon volt, ez meg ott "búslakodik". Majd ma este megkóstolom, köszi a tippet:))
...4-5 napnál tovább...
:)
Ha volt lehetősége forrásnak indulni, akkor megérik. Kóstold meg sztem, én 4-5 napnál rossz idő esetében sem szoktam üvegben hagyni.
Idén már készítettem egy adagot, akkor ragyogó idő volt.
Hétfőn tettem ki a második adagot a teraszra.
Szerintetek ilyen hidegfrontos időben is "megérik" azért? Vagy erről már mondjak is le:((
Ja,elfelejtettem mondani,hogy én töröttborsot is szórok a szemes mellé,és nagyon finom tőle.
...a tegnap délután raktam be két üveget( egy 2,5 lit.-es és egy kb. 1 lit.). A sós ma reggel leöntöttem róluk és újra rájuk, hogy jobban keveredjen. Ezt a tegnap olvastam egy másik fórumon. Ezt eddig még nem csináltam. Állítólag hamarább készen lesz. Majd azt is leírom hogyan fűszereztem külön a kisüveget és a nagyobbat.
Kösz, hogy beléptél. Most esszük az első adagot.Finom, de a második is készül, méghozzá két változatban ami a fűszerezést illeti.
Csak nyaralunk. Egyébként pezsgôbb az élet.
A kovászos uborka az egyik legjobb dolog a világon.
12.-e óta senki nem szólt hozzá, vagy én, mint kezdő (első beírás) valamit nem jól csinálok. A koviubi témában szeretnék részt venni.
:D Az én friss adagom már hűtőhideg. ;)
Már készül a következő adag,olyan finom lett az első,hogy el vagyok ájulva magamtól.Még éjjel is rájárok.
A napra ne tegyed, felforr, buborékok lesznek benne, ehetetlen lesz. Inkább félárnyékos helyre tegyed, a tetejét kösd le rendesen tiszta nylonzacskóval, alá tányér, amibe a kifolyó levet felfogod. (Kellemetlen ragaszkodó illata van a lének.)
A kenyeret csak a nyáriba szoktam beletenni, azt is olyan anyagba, ami a kenyér "szétmorzsálódását" megakadályozza, amikor megforr, egyszerre ki lehet dobni. Legjobb ilyenkor a rendes barna kenyér.
Hallottam még tiszta, nitrátmentes helyről beszerzett vízben való eltevésről is, (felénk ezt hívják közelvíznek)a víznek magasabb lehet az ásványi anyag tartalma, akkor kb. karácsonyig áll el. A kaprot a tetejére szoktam tenni, ha gubanc van, a kaprot leszedem, forró sós, szaliciles vízzel felöntöm, hogy a tetején a lé lecsurogjon egy kicsit, így még tovább eláll. A meggylevelet kihagyom, a fokhagymát, tormát és is teszek bele, tormával szorítom le. Kb. 10-12 cm-es karcsú ubit használok, lehetőleg biztos forrásból veszem. 2x átmosom, váltott vízben. 5 l-es üveghez 2,5-3 kg uborka kell, a babérlevél, bors nem rontja el. A vízhez kb 3 dkg só kell.
:)) Ez az, minusz a forralás. Szerintem itt csak az a lényeg, hogy ne legyen túlérve az uborka, mert akkor könnyen romlik, hiába a tartósító. Én már kb. 3 hete tettem el az egyik előző adagból, nagyon jól néznek ki. Remélem, így is marad. ;)
További ajánlott fórumok: