Halászlé készítés (beszélgetős fórum)
Jajj ne, sohasem végzel vele! :)
Én először nagyobb lyukú szűrőn szoktam átpasszírozni, utána vagy kisebb lyukún, vagy a már korábban emlegetett paradicsom passzírozón.
nem a szálka azon átmegy!!olyan szürövel amivel pl husilevest szoktad szürni!nagyon apró lyuku!
Ha finom halászlevet akarunk készíteni, minél többféle halból főzzük.
Íme egy recept:
Halászlé 4 személyre
1 kg vegyes hal (törpeharcsa, keszeg, ponty, hal aprólék is lehet, fej, farok), haltej és ikra, 8 nagy szelet ponty, 3 fej vöröshagyma, só, 2 evőkanál pirospaprika, 1-1 paradicsom és zöldpaprika, csípős paprika.
A megtisztított halat és aprólékot a karikára vágott hagymával rétegezve egy vastag falú lábasba rakjuk, és annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje. Felforraljuk, meghintjük pirospaprikával, sózzuk, és hozzáadjuk a karikára vágott paradicsomot meg paprikát. Fedő alatt, kis lángon, 2 órán át pároljuk. Az egészet áttörjük. Vízzel 1,5 liternyire hígítjuk, az újraforrástól számított 5 percig főzzük. Beledobjuk a csípős paprikát, ha szükséges sózzuk, majd a halszeleteket, a megtisztított haltejet és ikrát beletéve, 10 percig lassú tűzön főzzük.
Sok sikert!
Kiprobálom legfeljebb a tányérba csepegtetek:))
Köszi krumpli nyomon át mehet??
Én ugy a tárkonyos ragut szoktam,a halászlevet még uyg nem próbáltam de jól hangzik!!Kipróbálom legközelebb!:)
Párom a végén egy kis citrom levét is bele szokta tenni. Én nagyon szeretem korhelyes jellege van.
Átmegy igen!Ha rendesen megfött még a hal feje is átmegy mert porcos az kell is bele!!Attól finom!;)
És akkor ezek szerint a ha husa átmegy a lyukakon?
Apróhalból pl kárász keszeg és pontyfejből alaplevet csinálsz hagyma egy karika paprika társaságában és persze a fűszerek só bors pirospaprika amikor szétfő a hal utána átszűrjük és közben préseljük ki belőle a levet (a szürőben nyomkodom a halhusit) a lét ismét felteszem főni és beletesszük a halszeleteket és készre főzzük.
Nem tudom ...én eddig megföztem oszt kész:P
De ettem nem rég egy étterembe ilyen paszirozost reszelt sajttal és izlett amugy nem szeretem a halat...:(
Addig kell főzni, amíg a halcsontról az összes hús leválik.
Legfinomabb, ha vegyes halból készíted, ponty, a fejét is belefőzheted, meg keszeg. Vegyél paradicsompaszírozót, fazékra tehetőt, tekerőset.
Szegeden éltem 22 évig és ez a hires szegedi halászlé!vegyes halból kell (busa,ponty,harcsa stb)!Megfözöd az alaplében ezeket,fogsz egy kis lyuku szüröt elöször leszüröd a levet és utána ami benne van haldarabok szépen kanállal átpaszirozod a szürön,ami szálka a szüröben marad azt kidobod!Utána pontyot kifilézed szálkamentesre (ha nem tudod hogyan kell azt is leirom) és kockákra belefözöd az izesitést pedig bármelyik receptben megtalálod vagy izlés szerint!:)
Hogy kell átpaszirotni mivel????
És megfözöm a halászlét és utána passzirozok?
ha átpasszírozod, alapból nem lesz benne szálka :)
Hogyan tuodk olyan halászlét csinálni amit át kell préselni ,milyen halbol és hogyan kell préselni,hogy ne legyen benne szálka????
További ajánlott fórumok: