Főoldal » Receptek » Húsételek receptjei » Füstös csülkös, körmös kocsonya recept

Füstös csülkös, körmös kocsonya recept

Elkészítési idő 300 perc

A Füstös csülkös, körmös kocsonya hozzávalói:
1 nagyobb
soványabb füstölt csülök
1 db füstölt sertésláb
3 db sertésnyelv
50-60 dkg sertésbőrke
zsír nélkül
1 db nagy fej vöröshagyma
1,5 fej fokhagyma,1 szál közepes sárgarépa
1 nagyobb szál petrezselyemgyökér
2 db nagyobb babérlevél
maréknyi fekete szemes bors 1 db chili paprika

őrölt pirospaprika vagy őrölt
piros cayenne bors.


A Füstös csülkös, körmös kocsonya elkészítési módja:
A húsokat alaposan megtisztítjuk, szőrtelenítjük és alaposan megmossuk. Ezután a csülköt kétfelé vágjuk, majd a vastagabb részeknél behasítjuk. A bőrkét megtisztítjuk és tenyérnyi darabokra vágjuk. Rajtahagyjuk a vöröshagyma héját, de a gyökereket levágjuk és négyfelé vágjuk, de csak félig, hogy egyben maradjon. A fokhagymák alsó, tapadósabb héjrétegeit szintén, meghagyjuk, és nem szedjük szét gerezdekre. nem szedjük szét a gerezdeket, Minden hagymát alaposan megmosunk. A 10-12 literes lávas aljára vizet öntünk, és egyenletesen belehelyezzük a húsokat, majd annyi vizet öltünk utána hogy ujjnyi magasan ellepje. Közepes lángon elkezdjük főzni. Ha felforrt kb 5-6 percig forraljuk, majd a forró vizet leöntjük, a húsokat hideg vízben leöblítjük és a műveletet újra kezdjük, de ekkor már belerakjuk a megtisztított és megmosott zöldségeket is. A petrezselymet és a chili paprikát félbe vágjuk, és a babérlevelet, a szemes borsot beleszórjuk. A lábast felöntjük annyi vízzel, hogy az az egészet kb három ujjnyira ellepje és fedővel lefedjük úgy, hogy egy kis rés maradjon, majd közepes lángon főzzük. Ha felforrt a víz takarékon főzzük a legkisebb lángon kb 3 órán át, közben az elpárolgott vizet apránként pótoljuk. Ha az idő letelt a lét megízleljük és ekkor megsózzuk,belerakjuk a többi fűszert és a darabolt sárgarépát. Tovább főzzük kb 35-40 perig, majd a tűzről lehúzzuk. A húsokat tésztaszűrőbe szedegetjük, lecsepegtetjük és külön edényben félretesszük. A kocsonyalevet átszűrjük és hűlni hagyjuk. A nyelveket lehámozva, szeletelve, a húsokat ízlés szerinti méretekben a bőrkével és a zöldségekkel együtt tányérokba vagy tálakba rakjuk. A levet dupla konyhai papírtörlővel zsírtalanítjuk, ha szükséges leszűrjük és sóval is utánaízesíthetjük. A lével feltöltjük a tányérokat, tálakat és hideg helyre rakjuk valamennyit. Ha a kocsonya megdermedt, tetejéről leszedhetjük a maradék zsiradékot is. Pirospaprikával vagy őrölt borssal meghintve tálaljuk. Fogyasztásakor illik hozzá a kovászolt parasztkenyér, a citromlé vagy ételecet és a csípős paprika forralt borral.


Kategória: Húsételek receptjei


A füstös csülkös, körmös kocsonya elkészítési módja és hozzávalói.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook