Főzőcske klub - Receptek, ötletek, tippek, fortélyok (nyílt klub)
Szeretnék csatlakozni ehhez a klubhoz!
Mindenki kedvence:-)és otthon,gyorsan,olcsón,megtudjátok csinálni.Bátorság,fogjatok hozzá.
Túró Rudi
Hozzávalók:Túró Rudi
½ kg túró
2 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál cukor
1 tasak étkezési zselatin (! nem tortazselé!!)
2 dl tejföl
1 tábla tortabevonó (pl. Katica)
"extrák": lekvár vagy mazsola
Elkészítés:
A túrót a tejföllel, a cukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük.
Felfőzzük a zselatint, a túróhoz öntjük, majd jól elkeverjük.
Fóliával kibélelt őzgerinc formába öntjük, majd kb. 3 órára mélyhűtőbe tesszük. (Fontos: nem szabad megfagynia!!)
Az őzgerincből egy tálra borítjuk, a csokit felolvasztjuk, és leüntjük vele a túró rudat.
"Extrák": A masszába keverhetünk mazsolát, vagy egy másik verzió: először csak a túrós massza felét simítsuk az őzgerinc formába, kenjünk rá egy réteg lekvárt, majd fedjük be a maradék túróval.
Örülök,hogy itt lehetek közöttetek,próbálok,minden hasznosat megosztani veletek,mint háromgyerekes anyuka-sok-sok tapasztalattal.....és szívesen olvasom mások fincsi receptjeit,ötleteit.
Mindig tanul az ember.
egy jó fokhagyma leves ahogy én készítem. :)
És a hagyma és fokhagyma egészséges. :)
Egy fej fokhagymát és egy nagy fej vöröshagymát lereszelünk,
kevés vajon megfonnyasztunk,
kis lisztet rászórunk hogy sűrűbb legyen. Majd csirke alaplével felöntjük, úgy 1 literrel, mert úgy is elpárolog belőle. De a csirke alaplevet helyettesítheted vegeta levessel, vag kockával is.
hagyod rotyogni, közben sót és fehérborsot teszek bele izlés szerint.
MAjd 2,5 dl. főzőtejszínt öntök hozzá, összeforr és kész.
Én karikára vágott piritott sajtos kiflikarikával tálalom, de ez izlés kérdése.
Ja ha darabos lesz a hagymától akkor botmixerrel átkeverem.
Szia. Üdv nálunk. Hoztam neked is egy finomságot:
Pirított kelbimbó
Hozzávalók 1 személyre:
25 dkg kelbimbó
1 gerezd fokhagyma
fél pohár tejföl
1 teáskanál dijoni mustár
pár csepp citromlé
pár csepp folyékony édesítő (vagy porcukor)
só
bors
wok fűszerkeverék
olaj
vaj
Elkészítés:
A kelbimbókat elfelezzük, és alaposan megmossuk. 1 teáskanál olajat és 1 teáskanál vajat felhevítünk, és fokhagymanyomóval belenyomjuk a fokhagymát. Picit dinszteljük, majd mielőtt színt kapna, beletesszük a kelbimbót. Picit pirítjuk, majd sózzuk, csavarunk rá pár csepp citromlevet, öntünk hozzá egy pici vizet, és megpároljuk.
Mikor már majdnem puha a kelbimbó (kb. 10 perc), levesszük a fedőt, megszórjuk a wok fűszerkeverékkel, és lepirítjuk. Az öntetet is elkészítjük: a tejfölt elkeverjük a mustárral, sóval, borssal, citromlével és édesítővel ízesítjük.
A kelbimbót tányérra szedjük, meglocsoljuk az öntettel. Ehetjük köretnek, vagy önmagában, könnyű vacsiként.
Sziasztok! Uj vagyok itt, de mar sokat tanultam a hozaszolasaitokbol.
Szeretek probalkozni, sajna csak maganak, mert ferjem nem mindig hajlando megkostolni amiket kotyfasztok. Probalok egeszesesen elni, sok zoldseget eszek es keresek erdekes zoldsegrecepteket, hogy ne egyem mindig ugyanazat ugyanugy:)
Akkor itt van még egy finomság. Garantált siker és jó sokat lehet belőle csinálni. Mondjuk én alapból 2x mennyiséggel kezdek, mert eteti magát:
Gesztenyés csók
Hozzávalók:
7,5 dkg vaj
7,5 dkg porcukor
1 tojássárgája
1 narancs héja
1 cs. Gesztenyepüré
3 dkg liszt
Elkészítés:
A puha vajat habosra keverni a porcukorral, bele a többi hozzávaló, majd sütőpapíros tepsibe 2cm-re kis halmokat rakni és megsütni.
Hoztam nektek egy finomságot:
Házi ropi
Hozzávalók:
20 dkg liszt
1/2 tk só
5dkg reszelt sajt
10 dkg hideg vaj
1 tojás
4 evk hideg víz
szezámmag/reszelt sajt
A lisztet, sót, sajtot összekeverem, majd a vajat pici mennyiségekben rákockázom. Robotgéppel fél perc alatt morzsássá dolgozom, hozzáadom a tojás sárgáját és a hideg vizet, majd összegyúrom a tésztát, lisztezett deszkán fél cm vékony téglalappá nyújtom és szintén fél cm vastagságú hasábokat vágok. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre teszem a rudakat, majd kissé felvert tojásfehérjével megkenem és megszórom a szezámmaggal. 12-14 perc alatt megsütöm őket.
Sziasztok, tetszik ez a klub.
Vera én mindig olvasom a naplóidat, és sok mindent kipróbáltam már. Jók a grilles ötletek, egy kettőt én is hasznosítok belőle.
Én füstölt szalonnával szoktam át dörzsölni a sütőrácsot. :)
És azzal az füszeres olajjal kenegetem, amiben a hús voltpácolva.
Mellé szoktam csinálni parázsban sült krumplit. cikkekre vágom a krumplit, megkenem vajjal, meg vegetázom, ráteszek egy szerelet hagymát, alufóliába csomagolom, és úgy a parázsba. Ez is Isteni..
Hmmm de várom már a nyarat. :) :)
A parázs akkor jó a roston sütéshez, ha már nem lángol, nem füstöl.
Fontos, hogy a hússzeletek egyenletes vastagságúak legyenek.
A roston készülő húsokat sosem szurkáljuk, ehelyett nyomkodással, vagy a színük alapján állapítjuk meg a szükséges sütési időt.
A húsok minidig ízletesebbek és gyorsabban megsülnek, ha előtte bepácoljuk őket.
A sütésre előkészített pácolt, fűszerezett húsok mindkét oldalát hirtelen pirítsuk meg, így a kéreg bezárja a hús nedveit.
A szeletelt hús mindkét oldalát sózzuk be, de csak az egyik oldalát fűszerezzük, mert amikor a rostrácsra tesszük az ízesített résznek felülre kell kerülnie, így nem hullik a parázsba az értékes fűszer.
A sütővasat érdemes előre leolajozni, hogy kevésbé tapadjon hozzá a hús.
A sülő húsokat kenegessük fűszeres olajjal: a legjobb "kenőtoll" egy csokor rozmaring.
Igen, szeretek... :-)
Ezt most ugye nem komolyan kérdezed? :-)))) MINDEN! :-))) Szeretek új dolgokat kipróbálni, a családom meg szerencsére vevő mindenre. Mondjuk egyetlen dolgot nem csináltam még, a tengeri herkenytűk nem igazán hoznak lázba. Nem tudnám megfőzni sem, megenni meg még kevésbé... :-O Viszont a rákocskát a gyerekeim nagyon szeretik, azzal elvagyok, megfőzöm, mondjuk enni azt sem eszem. :-P