Finom zöldségételek, azoknak akik nem kifejezetten salátakedvelők (beszélgetős fórum)
Wokban nagyon sokszor csinálok zöldségeket. Igazából nekem semmihez nincs receptem, mert benézek a hűtőbe és viszek mindent, ami zöldség.
De p. ha csíped a kínait, akkor mondjuk ez:
Wok fel gázra. Kevés olaj bele. Pár mp múlva hámozott és vékony csíkokra vágott gyömbért bele (1 ek-nyit mondjuk). Vigyázz, oda ne égjen! Amikor már nagyon jó illata van, jöhet rá egy kis hagyma. Nem szabad addig sütni a hagymát, hogy "magyar kaja" szaga legyen, csak amíg elkezd átlátszani. Erre tetszés szerint dobálhatsz zöldségeket: borsó, zöldbab, (kevés) káposzta, cukkini, brokkoli, patiszon, tök, karalábé, padlizsán. Persze puhulási sorrendben. Pár perc pirulás után szójaszósszal meglocsolni (ha túl sok a szójaszósz, akkor nagyon sós lesz). Más fűszer nem is kell bele, a szójaszósz a gyömbér és a zöldségek megadják az ízt. Esetleg kapható gombás szójaszósz, azzal is lehet csinálni. Ne párold olyan sokáig, mint itthon szokás, a kínai konyhában a zöldségek mindig egy kicsit ropogósak maradnak. Rízs való hozzá. (A tészta amúgy is egy táplálkozás szempontjából értéktelen hulladék)
a sozas ok, de a fekessel valo pucolasnak semmi ertelme.
Ha a padlizsan keseru akar lenni vagy csipor, akkor az lesz....ugy no meg.:-s
Bár nem teljesen ide tartozik, de az oliva olaj nem igazán jó sütéshez. Nem bírja a magas hőmérsékletet. Inkább salátákhoz való (Extra szűzről beszélek, a salsa az hulladék.) Továbbá az értékes összetevőit is elveszti sütéskor.
Inkább szőlőmagolajat ajánlanak. Mielőtt felszisszennél, a Metroban lehet kapni Aro márkájú szőlőmagolajat, 999 HUF azt hiszem, olcsóbb is és jobb is,mint az oliva. Bioboltban ne vegyél, mert 2-3000 Ft.
Ezt is bármelyik zöldséggel meg lehet csinálni, főleg karfiol, brokkoli (nekem ez a kedvenc). :)
Mindig a kedvenc fűszereim szórom rá. Kis só, bors, oregano, majoranna,citromfű, bazsalikom, ilyenek, persze nem mind, mert eszeveszett íz kerekedne ki, hanem azt amihez épp kedvem van. Hőálló tálba teszem, kis vizet öntök alá, vajból kis forgácsokat szórok rá, meglocsolom kis tejszínnel (ki is lehet hagyni, nem épp diétás, de helyette jó a tejföl is, úgy is finom) majdnem készre párolom a sütöbe, és végül a szokásos kis sajt.
Serpenyőbe kis vaj, beledobálni a zöldségeket, 1-2 evőkanál víz, nem több, mert nem főzni szoktam. Fedőt rá, és sűrűn forgatni a zöldségeket, hogy ne süljön le. Isteni finom ropogósak lesznek, nem pedig ilyen fonnyadt nyúlósak.
És lehet vadítani a dolgokat fűszerekkel.
Legtöbbször friss brokkolival csináltam, de ropogós marad a mirelit is, meg a többi zöldség is.
Én sem sóztam még soha előre és fém késsel vágom. Ettől soha nem lett keserű. De eleve keserűvel már találkoztam.
Ezért jó (titokban) nyalogatni. :))
Zöldségekhez nagyon jó köret pl. a köles. Én úgy szoktam megcsinálni mint a rizi-bizit, borsóval.
Úgy a legfinomabb, ha szárazon egy kicsit pirítja az ember, aztán 3x-os vízzel felönti, felforr, még főzöd 3-4 percig és lekapcsolod. Fedő alatt negyed óra alatt megpuhul. Főtt borsó hozzá, és dobhatod is mellé mondjuk a rántott padlizsánt.
Nah, most jó éhes lettem...
Én eddig úgy vettem észre, hogy csak az eleve keserű padlizsántól lesz keserű a kaja.
Én amikor pucolom, minden kb, 5 szelet után megnyalom (nem látja senki), hogy keserű-e.
Általában ott keserű, ahol kiszélesedik. De fontos, hogy a puha vagy hibás padlizsánt nem szabad megvenni. Amúgy hűtőben csomagolás nélkül elég sokáig eláll. Zacsiban kipurcan.
Én a párolt zöldségeket hamis majonézzel szoktam enni. Majonézt évek óta nem ettem...
Mustárt natúr joghurttal vagy kefírrel összekevered.
Párolt (és nyers) zöldséghez jó még a jó fokhagymás joghurt is. Lehet bele tenni egy kis vörös- lila- vagy újhagymát, bazsalikomot, oregánót vagy kaport.
Nem írok receptet, mert nagyon könnyen elkészíthető.
Sima padlizsános lecsóról van szó. Ha a fele padlizsán, akkor annyit ehetsz belőle, amennyi belédfér. De lehet cukkinival, tökkel, patiszonnal. Barna rízst ajánlok hozzá.
Lecsóról még annyit, hogy ha a gyomrod bírja, akkorgy nagyon sok hagymával készítsd, mert sok benne a jód ami támogatja a fogyást.
Sziasztok!
Én mindent párolok. Répa-gomba-borsó-kukorica-karfiol-brokkoli-!!!szőlő!!!.
Durum penne tésztát kifőzök, kockára vágott csirkemell_tetszés szerint ízesítve_. Ezt kézzel összekutyulom és kivajazott jénaiba beleöntöm, tejszínes alappal lelocsolom, a tetejére egy kis zsírszegény reszelt sajt, be a sötőbe 30 perszre és kész is.
Padlizsánnal töltött gomba
Hozzávalók :40dkg padlizsán, 1dl olívaolaj, 10szál friss bazsalikom, 1szál póréhagyma, fél hagyma, 10dkg kaliforniai paprika, 1dl paradicsomlé, 8db sampinyon gomba, 1gerezd fokhagyma, csipet só, őrölt bors, 5dkg vaj.
A padlizsánt megtisztítjuk, és kockákra vágjuk, majd egy serpenyőben olívaolajon sütjük, sózzuk, borsozzuk, bazsalikommal megszórjuk, félretesszük. Egy másik serpenyőben megpirítjuk a felaprózott póréhagymát, hagymát és a kaliforniai paprikát, majd rátesszük a padlizsánt és a paradicsomlével felöntjük. Borsozzuk, préselt fokhagymát adunk hozzá és kb. 1/2 órát állni hagyjuk. Az egész gombákat jól megmossuk, a törzsét levágjuk, és papírtörlővel szárazra itatjuk. Kívül-belül sózzuk, borsozzuk és mindegyik belsejébe 1-1 vajdarabkát helyezünk. Alufólia darabokat alaposan bevajazunk és ráfektetjük a gombafejeket, majd belsejükbe belemerjük a padlizsános keveréket, befedjük az üres gombafejekkel és alufóliával alaposan becsomagolva kb. 180fokos sütőben 20 percet sütjük.
További ajánlott fórumok:
- Milyen gyümölcsöt / zöldséget ettél ma?
- Szüleimtől két szatyor primőr zöldséget kaptam nászajándékba. Te mit éreznél?
- Tudtok olyan oldalt mondani, ami kifejezetten barátkereső, és nem társkereső? Olyat ahol lakóhely szerint lehet barátkozni?
- Nagyon sok kövér lánynak kifejezetten igényes a megjelenése - a kövérség miért nem tartozik ebbe?
- Cukorbetegek, ti hogyan esztek "naponta 3-szor zöldséget, gyümölcsöt", amikor a gyümi tele van cukorral?
- Miért nem tanácsos este 6 óra után gyümölcsöt fogyasztani, zöldséget viszont akár korlátlan mennyiségben is megengedett?