Alaplé vagy nem alaplé a főzéshez? (beszélgetős fórum)
Én úgy tudom, hogy a csonttal együtt főzik össze a rengeteg zöldséget, az alaplé akkor mindkettő ízét adja.
Szerintem is ez a mai éttermi konyhák kitalációja, nem akkor kell órákat várniuk a kaják elkészítésére. És az időhiány miatt átment a családi szokások közé is.
Amikor idő van, felteszik, hadd főjjön. Még egy közönséges zöldséges tésztalevest is megbolondít.
Nálunk szerintem amiből lehet levest főzünk,,tehát nem hívjuk alaplének,,ahogy a zöldségből főzött is zöldség leves,nem alaplé. Aztán ha marad használhatod.
Nem kergettek az asztal körül alaplével készült ételekkel:)
Jó mondjuk egy rizottó,,vagy egy sima rizs ,,tésztaszósz,,de jó az anélkül is.
Egy van amihez használok az pedig a csak ünnepkor készülő barna mártás.
Kifőzdékben,nagy konyhákon szerintem előre főzik.
Én ha főzök orjalevest,eszek mondjuk kétszer,és marad "üres" húsleves,nem dobom ki,még 2dl se,azt lefagyasztom,főzeléket felereszteni kitünő.
Nem használok alaplét.
Sajnos nem mentettem ki, a törlés előtt a naplómat, amiben ez is benne volt, egy olasz konyhától.
Nagy mennyiségben főznek zöldségeket, vagy csontot.
Alaplé nélkül is jó az étel, ha nincs kihagyva semmi.
Ti használtok alaplevet főzéskor?
Újabban abba futok bele, hogy szinte nincs is recept, ami ne azt írná: és akkor öntsd bele az alaplevet. Ez ennyire általános?
Én alaplé nélkül főzök, nem is értem ezt az alaplé dolgot. nincs is itthon. Maradékból kéne legyen? Vagy leveskocka? Vagy külön el kell készíteni?
De nem jó csak úgy megfőzni a dolgokat?
Ti hogy csináljátok pl a tárkonyos levest? Tesztek bele alaplevet vagy nem? És ha igen, miben mi pontosan az alaplé?
További ajánlott fórumok:
- Háziasszonyok segítsetek! A konyhába mit szerezzek be, ami feltétlenül szükséges a mindennapi főzéshez?
- Költözéssel kapcsolatban, mi kell a konyhába a mindennapi főzéshez?
- Miért ajánlják a tengeri só használatát főzéshez?
- Vannak köztetek, akik használnak a főzéshez REMOSKÁ-t?
- Hogyan tároljuk a főzéshez az alapanyagokat?
- Használ valaki főzéshez-sütéshez szója olajat?