Mit főztél ma? Receptek candidásoknak. (beszélgetős fórum)
Még a hosszú hétvégén sütöttem aranygaluskát, ide írom a receptet
Második időszaktól!!!!!!!
40 dkg graham liszt
10 dkg rozsliszt (csak azért tettem bele, elfogyott a graham)
5 dkg margarin
10 dkg nyírfa cukor
3 dl növényi tej (én zabbal csináltam)
1/2 mk sütőpor
1/2 mk szódabikarbóna
1 csipet só
ezeket összegyúrom és lisztes deszkán kinyújtom, kb. 0,5-1cm magas legyen, pogácsaszaggatóval kiszaggatom (gyönyörűen tudtam szaggatni)egy réteget leteszek egy kivajazott tepsibe,v jénaiba rá darált "cukros" dió (én szoktam bele citrom héjat és egy kis levet is csepegtetni) aztán megint a tészta és a diós keverék (eredetileg csak 2 réteget szoktunk csinálni, nekem3 lett, de így is átsült). Ja és fontos,h a tésztát meg kell kell olvasztott margarinnal!
180C-os előmelegített sütőben, kb. 40 percig sütöm.
A rozsliszt nem igazán illett bele, de egyébként nagyon finom lett!!!!!
Én citrommártást készítettem hozzá, m vaníliarudam nem volt otthon :(
ezért szoktuk kérni, hogy priviben küldje át mindenki a receptet, mert eleve a diétának megfelelően módosítjuk.
Az aki kezdő rátalál a receptre és lazán megcsinálja juharsziruppal és csodálkozik ha panasza van.
Az alma miatt második időszaktól lehet csak.
a saját magad által készített kenyeret megszárítod és ledarálod és már kész is a tk élesztőmentes prézli.
De első időszakban nem igazán fogod tudni használni, hiszen a mártogatáshoz tojás is kell ez pedig második időszakos étel.
A sütőtököt is inkább második időszaktól javasoljuk.
Akkor tehát még egyszer a recept:
Cukor, tej, tojás, élesztő nélküli beigli
Hozzávalók két rúd elkészítéséhez:
Tészta hozzávalói:
0, 22 kg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
0, 04 kg pálma vaj vagy 0, 06 kg növényi margarin
Margarinból azért szükséges nagyobb mennyiség, mert az több lekötött vizet tartalmaz.
0, 06 kg almasűrítmény
0, 006 kg sütőpor (szódabikarbóna is jó)
0, 002 kg tengeri só
0, 1 l víz
A teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet, a tengeri sót, és a sütőport alaposan összekeverem szárazon, majd belegyúrom a zsiradékot. A vízből és az almasűrítményből elegyet keverek és fokozatosan hozzáadom a lisztes zsiradékhoz. A tésztát jól nyújtható állagúvá dagasztom. Majd két egyenlő részre osztom és addig pihenni hagyom, amíg a tölteléket elkészítem.
Töltelék hozzávalói:
0, 1 kg darált mák vagy darált dió
0, 08 kg almasűrítmény
annyi víz amennyit a töltelék felvesz és kenhetővé válik
A hozzávalókból jól kenhető tölteléket készítek.
A pihentetett tésztát körülbelül 2-3 mm vastagságúra kinyújtom. Fontos, hogy a tészta ne legyen túl vékony, mert szakadni fog a hajtogatásnál, de ne legyen túl vastag sem, mert akkor nehezen sül át, és töredezetté válik.
Ezután egyenletesen szétkenem a tölteléket ügyelve arra, hogy a tészta széleire is kerüljön. A töltelékkel megkent tészta két szélét körülbelül 1 cm szélességben visszahajtom.
Ez a művelet azért történik, hogy a sütés folyamán a töltelék ne folyjon ki a tésztából és a süteményvégek is ízletesek legyenek.
Ez követően a töltelékkel megkent tésztát felcsavarom közepes erővel. Ha túl lazán tekerjük fel a beiglit, az sütéskor elterülhet, lapossá válhat. Ha túl szorosan tekerjük fel, akkor az könnyen megrepedhet. A beiglit úgy helyezem a sütőlemezre, hogy az utolsó csavarás alul legyen.
A felcsavart beigli tetejét lehet díszíteni egész mákkal, negyed vagy fél dióval.
A tetejét kisülés előtt megszurkálom, hogy a távozó nedvesség ne repessze meg a tésztát, ecsettel óvatosan lemosom vagy lespriccelem vízzel, ez azért szükséges, hogy növekedni tudjon a tészta.
Nem kelesztem, egyből a sütőbe teszem.
180 °C fokon körülbelül 20-22 percig sütöm. Kisülés után a még forró beiglit ecsettel tisztított vízzel vékonyan bekenem, hogy fénye legyen. Éles késsel csak hidegen szeletelem fel!!!!
rendben :) de ezt inkább ird oda máskor, mert aki most kezdi még megcsinálja azzal. v aki csak figyelmetlen és szo nélkul megcsinálja, v valakinek felcsillan a szeme... :)
azért kérdeztem rá, nemhogy vmi bolti suritmény.
de nagyon koszi a receptet :D
Az almasűrítmény:az almát megpucolom,lereszelem és addig főzöm míg elfő a leve,ha úgy érzem,h még mindig leveses kinyomkodom
A juharszirup nem játszik természetesen!
Helyette valamilyen édesítő ami egyénenként megengedett.
a bejgli második idoszakos az almasuritmény miatt, és juharszirupot senki nem probálja!
egyébként az alma suritmény alatt mit értesz?
Sajtos rúd (tej,tojás,sütőpor,élesztő nélkül)
Hozzávalók:
40 dkg mozzarella sajt
25 dkg hideg növényi margarin
25 dkg lisztet tönkölyliszt
pici tengeri só
A sajtot lereszeljük,a növényi margarint feldaraboljuk majd a lisztet gyúródeszkára szórjuk és köré "dobáljuk" a margarint.
Elkezdjük összemorzsolni a margarint a liszttel. Szép lassan elkezd összeállni.
Ekkor hozzáadunk 25 dkg reszelt sajtot, és gyorsan finom tésztát gyúrunk a hozzávalókból.
Egy zacsiba és kb 1 órára a hűtőbe tesszük, kicsit hűlni.
Ha lejárt az idő, kivesszük a hűtőből és a zacsiból.
Lisztezett gyúródeszkán vékonyra kb 3-5 mm-esre kinyújtjuk.
Az egészet megkenhetjük vízzel vagy joghurttal,de
ha valaki nem akarja nem kell!
A joghurtba még pici pirospaprikát is szórhatunk,ezzel növelve az íz élményt.
Végül megszórjuk a maradék reszelt sajttal.
Utána vékony szeleteket vágunk a tésztából.
Előmelegített sütőben kb 200-220 fokon úgy 10-15 perc alatt szép pirosra sütjük.
Könnyű, gyors, illatos, finom, egyszerűen elkészíthető.
Tej,tojás,élesztő nélküli medvehagymás pogácsa
Hozzávalók:
0,5 kg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
0,2 kg pálmazsír vagy 0,3 kg növényi margarin
0,1 kg apróra vágott medvehagyma
0,1 l tisztított víz
0,01 kg tengeri só
0,01 kg sütőpor (szódabikarbóna is jó)
A teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet,a tengeri sót,és a sütőport alaposan összekeverem szárazon, majd belegyúrom a pálmazsírt vagy a növényi margarint,ezt követően hozzáöntöm a tisztított vizet és végül belegyúrom az apróra vágott medvehagymát.A kész tésztát körülbelül 2-3 cm vastagságúra kinyújtom és közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatom.A kiszaggatott pogácsát sütőpapírral borított vagy kizsírozott tepsibe helyezem,olyan távolságra,hogy a sütés folyamán ne érjenek össze.Nem kelesztem, 230 °C fokon körülbelül 10-12 percig sütöm.
Találtam még 3 jó kis receptet:Íme az egyik ami hamarosan aktuális lesz!
Még nem készítettem el,de készülök rá!
Cukor,tej,tojás,élesztő nélküli beigli
Hozzávalók két rúd elkészítéséhez:
Tészta hozzávalói:
0,22 kg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
0,04 kg pálma vaj vagy 0,06 kg növényi margarin
Margarinból azért szükséges nagyobb mennyiség, mert az több lekötött vizet tartalmaz.
0,06 kg almasűrítmény vagy juharszirup
0,006 kg sütőpor (szódabikarbóna is jó)
0,002 kg tengeri só
0,1 l víz
A teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet,a tengeri sót,és a sütőport alaposan összekeverem szárazon, majd belegyúrom a zsiradékot.A vízből és az almasűrítményből elegyet keverek és fokozatosan hozzáadom a lisztes zsiradékhoz.A tésztát jól nyújtható állagúvá dagasztom.Majd két egyenlő részre osztom és addig pihenni hagyom, amíg a tölteléket elkészítem.
Töltelék hozzávalói:
0,1 kg darált mák vagy darált dió
0,08 kg almagríz vagy almasűrítmény
annyi víz amennyit a töltelék felvesz és kenhetővé válik
A hozzávalókból jól kenhető tölteléket készítek.
A pihentetett tésztát körülbelül 2-3 mm vastagságúra kinyújtom.Fontos,hogy a tészta ne legyen túl vékony,mert szakadni fog a hajtogatásnál,de ne legyen túl vastag sem,mert akkor nehezen sül át,és töredezetté válik.
Ezután egyenletesen szétkenem a tölteléket ügyelve arra,hogy a tészta széleire is kerüljön. A töltelékkel megkent tészta két szélét körülbelül 1 cm szélességben visszahajtom.
Ez a művelet azért történik, hogy a sütés folyamán a töltelék ne folyjon ki a tésztából és a süteményvégek is ízletesek legyenek.
Ez követően a töltelékkel megkent tésztát felcsavarom közepes erővel.Ha túl lazán tekerjük fel a beiglit,az sütéskor elterülhet,lapossá válhat.Ha túl szorosan tekerjük fel, akkor az könnyen megrepedhet.A beiglit úgy helyezem a sütőlemezre,hogy az utolsó csavarás alul legyen.
A felcsavart beigli tetejét lehet díszíteni egész mákkal,negyed vagy fél dióval.
A tetejét kisülés előtt megszurkálom,hogy a távozó nedvesség ne repessze meg a tésztát, ecsettel óvatosan lemosom vagy lespriccelem vízzel,ez azért szükséges, hogy növekedni tudjon a tészta.
Nem kelesztem,egyből a sütőbe teszem.
180 °C fokon körülbelül 20-22 percig sütöm. Kisülés után a még forró beiglit ecsettel tisztított vízzel vékonyan bekenem,hogy fénye legyen.Éles késsel csak hidegen szeletelem fel!!!!
Köszönöm szépen a kérdéseimre a választ!
Ma megsütöttem a sütőtökös sütit,hát mit ne mondjak...a kisfiam rögtön megevett 4-et,és természetesen a férjem is eltüntetett jó párat! :)
Holnap mivel még maradt tök,csinálok megint!
Ehhez hasonló receptek jók lennének még! :)
Közben felmerült még egy kérdés:
Ti mibe és hogyan paníroztok?
Hmmmm...nagyon finom lett a palacsintám.
Készítettem túrósat, meg karobosat.
18868 as hozzászólást olvasd el légyszi a másik fórumon ebben le van írva mit lehet enni az egyes idszakokban.
A keményítőt eleve kerüljni kell, mert cukorrá bomlik a szervezetben és táplálja a gombát.
A kivéve lisztérzékenyeknek azért van, mert ők szinte semmilyen lisztet nem tudnak fogyasztani, és kényszer helyzet miatt elsősorban a kukoricaliszt amit ehetnek. Az ő gombáit is táplálja, viszont ha ezt is megvonják maguktól, nem tudnak kenyeret sütni maguknak.
inkább keruld, keress mást v csak szodabikarbonát használj addig.
én soha nem használtam sutoport az elso szakaszban, másodikban néha tettem bele.
még egy kis apróság:
717-es hozzászólás - warj
Kukorica és származékai TILOS (kivéve a lisztérzékeny candidásokat)
Ma,azaz tegnap vettem foszfátmentes sütőport amire az van írva,h tartalmaz kukoricakeményítőt!Ez nem baj?
Bocsánat,9.hozzászólás mátka bejegyzése!
és még egy dolog:
1/3 csésze
3/4 csésze
ez kb mekkora mennyiségnek felel meg 2,5 dl csészénél?
Mátkám 9. bejegyzésében található egy Sütőtökös keksz recept,aki megsütötte már,legyen szíves mondja meg,h ő mennyi édesítőt tett bele?
Előre is köszi!
Sziasztok ismét!
Azon gondolkodtam,h az alma helyett milyen gyümi mehetne bele ami első időszakos?
Valaki sütött már borkő porral?
További ajánlott fórumok:
- Kizárólag kezdő candidások receptjeit várjuk
- Aki tud candidásoknak sütemény recepteket /édes, sós/ leírná?
- Tud valaki olyan szaloncukor receptet, amit candidások fogyaszthatnak?
- Pontosan mit jelent egy receptnél, hogy "kilábalóban lévő candidásoknak"? Utolsó 1 hónapban lehet csak enni?
- Kell tartani diétát vagy miért van ez a sok recept candidásoknak?
- Hol találok olyan recepteket, ami lisztérzékeny candidásoknak is ehető pékárukról szól?