Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
FőoldalDiéta & FitnessBabák & MamákSzex & PszichéSzépség & EgészségHobbi & OtthonEgyéb témák
CikkekNaplókFórumokTudásbázisSzavazásokKépgalériaApróhirdetések
KépeslapokReceptekKlubokJátékokFórum játékokBannereinkFacebook
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Fórum - Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (38. oldal)

Kategóriák: Összes fórumtéma » Hobbi & Otthon » Sütés, főzés / Összes fórumtéma » Hobbi & Otthon » Ház, lakás, kert


A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Amennyiben még nem regisztráltál nálunk, itt megteheted, ha pedig már van azonosítód, lépj be itt!


80101. csikil4ny2017-05-13 07:50
Ha csak annyi tűnete van, hogy picit viszket, akkor az orvosok is a mértékkel való fogyasztást javasolják.

A kicsim valamelyik tartósítószerre allergiás, időnként sikerül valamit venni amiben van. Eddig nem volt nagy gond, de nemrég 100%-os almalétől foltosodott ki az egész bőre...
(válasz Guruljka 80074. hozzászólására)

80100. martini642017-05-13 06:07
Ugyan... Az mennyire normális, hogy ejjel fel tizenegykor nagytakarítottam a fürdőben tegnap? Meg a mosógép alatt is. Idő is volt, kedvem is volt... Hát akkor miért vártam volna vele?
(válasz Anyagi 80079. hozzászólására)


80099. forrest20102017-05-13 05:44
a fiam áprilisi , mikor született , 2-3 hónaposan adtam neki epret / utána felvilágosítottak , h annyi idős babának nem adunk ilyesmit ! / akkorákat cuppogott evés közbe , ízlett neki :) nem volt tőle semmi baja :)
(válasz Guruljka 80074. hozzászólására)

80098. forrest20102017-05-13 05:40
:D má' mér' ne lennél komplett ?! :D én ugyanezt / v bármi mást :) / hajnal fél 2-kor is képes vagyok :) addigra kialudtam a krumplit a földből :D aztán hajrá én !!!! :)
(válasz Anyagi 80079. hozzászólására)

80097. Guruljka2017-05-13 00:17
Ezt pedig már ettük, és remek. Éppen nem volt mozzarella a boltban, ezért fele-fele arányban mackósajt és trappista lett helyette a sajttöltelék.

IL CALZONE

"Nadrág"

Ígéretesebb vállalkozás, ha azt a sonkával és sajttal töltött sült tésztaféleséget próbáljuk meg előállítani, amelyet a pizzeriák calzone (nadrág) néven kínálnak. Ez is úgy a legízletesebb persze, ha melegen kerül ki a kemencéből (sütőből), és több személy is jóllakhat belőle.

Hozzávalók: 2 dl tej, 1 kanál olaj, 2 1/2 dkg élesztő, 30 dkg liszt, 5 dkg vaj, 20 dkg mozzarellasajt, 10 dkg főtt sonka, só, bors.

Megmelegítjük a tejet, s amikor langyos, belekeverjük az olajat és az élesztőt. Finoman összekeverjük, s amikor egyenletesen oszlik el minden, hozzáöntjük a lisztet, és az egészet gyorsan lágy tésztává dolgozzuk össze.

Ezt a tésztát az asztal lapján még pár percig tovább gyúrjuk, és lisztet szórunk rá, majd kendővel borítjuk le. Félóra múlva a tészta állaga olyan, hogy belenyomott ujjunk nyoma azonnal eltűnik; most kinyújthatjuk.

Ezután a vajat (vagy fele-fele arányban vajat és zsírt) a tésztára tesszük, a tésztát ráhajtjuk a vajra, és erőteljesen összedolgozzuk a kettőt.

Amikor a vaj egyenletesen eloszlott a tésztában, a tésztát ismét kinyújtjuk, az egyik felét megrakjuk a kockára vagdalt mozzarellasajttal és az apróra darabolt főtt sonkával; só és bors kerül rá, befejezésül pedig a tészta második felét a megrakottra borítjuk. Meleg kemencében (sütőben) a calzone 25 perc alatt kész; kendőn szokás tálalni.

80096. Guruljka2017-05-13 00:14
Elfelejtettem, hogy letöltve is megvan...

GNOCCHI DI SEMOLINO
("GNOCCHI ALLA ROMANA")

Daragaluska római módra

A gnocchi alla Romana a félszigeten mindenfelé ott szerepel az étlapokon, csak épp Rómában ritkaság. Ismeretes a mondás a prófétákról és saját hazájukról: a jelek szerint a tétel daraételekre is áll. - Tegyük hozzá: nagyon helytelenül!

Hozzávalók: 2.5 dkg, finomdara (gríz), 1 marék reszelt parmezánsejt, só, 2 kanál vaj, 1 tojássárgája. Megszórni, borítani: parmezán, vaj.

Készítünk úgynevezett tejbegrízt, ahogy mindenütt szokás, ahol csak tej, gríz és kicsi gyerek akad. Hanem ezt az ételt most nem fahéjjal és cukrozva tálaljuk, ellenkezőleg, sót adunk hozzá, 25 dkg. darához egy jó marék reszelt parmezánsajtot két kanál vajat, és keverünk hozzá 1 tojassárgáját. A kihűtött masszát ujjnyi vastagságban kőlapra vagy műanyag lemezre terítjük. Két óra múlva pohárral kiszaggatunk belőle kis kerek tárcsákat - ebben az esetben vitán felül négyzet vagy téglalap alakzat is megengedhető! -, majd ezeket tűzálló tálban rétegesen lerakjuk. Valamennyi réteget bőkezűen Meghintjük parmezánnal, a legfelsőt ráadásul szép dió nagyságú vajdarabkákkal is ékesítjük. Ebben a tálban kerülnek a római módra készülő daragaluskák a kemencébe vagy a faszenes tűzhelyre, ahol bőséggel kerüljön parázs az edény fedelére is, hogy ugyanazt a hatást érjük el, mint a kemencében. Negyedóra alatt a forró vaj a legalsó rétegig is lecsorog, a legfelső réteg pedig szépen megpirul.

Forrón tálaljuk.

80095. Guruljka2017-05-12 23:05
(Nem adtam le, a konzulenssel megbeszélve nyár végére halasztottunk.)
(válasz LadyBird 2015 80093. hozzászólására)

80094. Guruljka2017-05-12 23:04
Nem amiatt, hanem mert az eredeti szöveg isteni, de hosszú... (Bocsássatok meg, inkább szkennelném...)
(válasz LadyBird 2015 80093. hozzászólására)

80093. LadyBird 20152017-05-12 22:41
A rendes idézethez nem csak a szerzőt, hanem a könyv címét, a kiadás évét, valamint az oldalszámot is meg kell adni!:))) Mivel a szakdolgozatodat leadtad, ez meg egy fórum, nyugodtan idézhetsz szabadon!:))
(válasz Guruljka 80092. hozzászólására)

80092. Guruljka2017-05-12 22:02
Gnocchi del semolino („Gnocchi alla Romana”) - daragaluska római módra
Lénárd szerint épp Rómában ritkaság ( a könyvét eredetileg 63-ban írta)

25 dkg finomdara, 1 marék reszelt (parmezán)sajt, só, 2 kanál vaj, 1 tojássárgája. Megszórni, borítani: parmezán, vaj.
„Készítünk úgynevezett tejbegrízt, ahogy mindenütt szokás, de sót adunk hozzá”, 25 deka darához egy jó marék parmezán sajtot, két kanál vajat, és keverünk hozzá 1 tojássárgáját. A kihűtött masszát ujjnyi vastagságban kőlapra vagy műanyag lemezre terítjük. Két óra múlva felvagdossuk tetszés szerinti formára (vagy kiszaggatjuk), és tűzálló tálban rétegesen lerakjuk. „Valamennyi réteget bőkezűen meghintünk parmezánnal, a legfelsőt ráadásul szép dió nagyságú vajdarabkákkal is ékesítjük.”
Alsó-felső sütéssel átsütjük. „Negyedóra alatt a forró vaj a legalsó rétegig is lecsorog, a legfelső réteg pedig szépen megpirul.
Forrón tálaljuk.”

Sajnos a szöveg élvezetes részeit le kellett hagynom, de a könyv nem megszerezhetetlen. Idézőjelbe tettem a pontosan másolt mondatokat.

80091. Anyagi2017-05-12 21:48
Köszi!
(válasz Guruljka 80089. hozzászólására)

80090. Anyagi2017-05-12 21:48
Fényevés esetleg??? :)))
Egyébként rizset és kukoricát (liszt, dara stb.) minden mennyiségben!!!
(válasz ... én 80070. hozzászólására)

80089. Guruljka2017-05-12 21:47
Igen! Persze Lénárd Sándor kellett hozzá. :D

Mindjárt begépelem.
(válasz Anyagi 80087. hozzászólására)

80088. Anyagi2017-05-12 21:46
Persze!!! Köszi!!!
(válasz Guruljka 80086. hozzászólására)


80087. Anyagi2017-05-12 21:46
Ügyi vagy!!
És, felkerül a menükártyádra a pastascutta???
(válasz Guruljka 80068. hozzászólására)

80086. Guruljka2017-05-12 21:45
No, én meg a Római szakácskönyvben találtam tejbegríz receptet egész másképp! :D

Sósan - azaz sajttal és vajjal rétegezve. Írjam?

80085. Anyagi2017-05-12 21:43
Én szoktam töltött zsemlét sósan is csinálni! :))
Pl. gombával, vagy kolbászkarikákkal, sajtdarabkákkal, snidlinggel+keménytojással, átsütött húsos szalonna kockákkal keverem össze a zsemle belsejét. Ízlés és a hűtő tartalma szerint!
Finom, olcsó, kiadós!
(válasz LadyBird 2015 80060. hozzászólására)

80084. Guruljka2017-05-12 21:41
Nahát... a lyukas kanállal főtt krumplit szoktam kiszedni!
És végül a csipesszel szedtem, olyan is van, de abból azért eléggé szökött a cucc. :D Köszi!
(válasz Anyagi 80082. hozzászólására)

80083. Guruljka2017-05-12 21:40
Én kaptam karácsonyra olyan készletet (ikeából), hogy ahogy rajta is van, 270 fokig bírja a hőt. Tehát főzéshez jó, de forró zsiradékba ezeket se mártogatnám.

Arra teljesen jók a fa lapátok, csak annyit kell tudni, hogy a konyhai fa eszközöket az első használatba vétel előtt több rétegben be kell itatni semleges szagú zsiradékkal. (Azaz nem pont disznózsír...)
(válasz Anyagi 80081. hozzászólására)

80082. Anyagi2017-05-12 21:38
[link]

[link]

Vagy egy nagyobb szedőkanál + egy villa.
Esetleg salátakiszedő szett : az is kanál meg egy villaszerűség...
Esetleg két villa...

Momentán ennyi! :)))
(válasz Guruljka 80080. hozzászólására)

80081. Anyagi2017-05-12 21:33
Nekem van olyan palacsintalapátom ami simán elolvad a melegtől és van olyan, ami teljesen jól bírja!!!
Az olvadóssal vajat vagy hasonlót kenek pl. szendvicsre, mert nagy felületű és gyorsan lehet vele dolgozni.
A meleget bíróból mag gyorsan visszaszaladtam és vettem még kettőt! :)
(válasz smudlaagi54 80042. hozzászólására)

80080. Guruljka2017-05-12 21:31
Dehogynem! :D Ha pont akkor volt alkalmas, miért is ne?

Ági, mivel lehet a spagettit értelmesen kiszedni a fazékból a tányérokba?
(válasz Anyagi 80079. hozzászólására)

80079. Anyagi2017-05-12 21:29
Sziasztok!
Ma, hajnali ötkor paradicsomos krumplit és lecsót csináltam....
Én sem vagyok komplett !!! :)

80078. LadyBird 20152017-05-12 21:04
Az én gyerekem egy éves szülinapjára epertortát kapott a nagymamától. A mami direkt igazi eperből sütötte... Az én gyerekem boldogan markolta kis kezével a rózsaszín csodát. Én a fejemet fogtam...
A gyereknek semmi baja nem lett, az epret azóta is imádja....
(válasz Guruljka 80074. hozzászólására)

80077. LadyBird 20152017-05-12 20:56
Azt hittem, otthon kell megvendégelni valakit. Igy más. Akkor natúr szelet,rizzsel, vagy vasalt csirkemell polentával, mert az olyan kúúúúl. Őszibarackbefőttbe turmixot nyomsz. Az eredményt picit fűszerezed, tejszínhabbal tálalod, adsz neki egy hangzatos nevet, és a legválogatósabb vendég is boldog lesz:))
(válasz ... én 80073. hozzászólására)

80076. Guruljka2017-05-12 20:53
Igen, gyors ütemben nő a környezeti terhelés, ez lehet az oka.
(válasz globus 80075. hozzászólására)


80075. globus2017-05-12 20:49
Valószínűleg szerezni is lehet. Testvérem 49 évesen lett lisztérzékeny.
(válasz Guruljka 80074. hozzászólására)

80074. Guruljka2017-05-12 20:31
Én még a régi szokások szerint etettem a gyerekeimet, habár pár dolgot nem vitattam meg a védőnővel. :D Egyiknek sincs semmi intoleranciája.

Amikor kiskorunkban az unokatestvérem csalánkiütést kapott az epertől, nem csináltunk ügyet belőle. Kicsit vakarózott a Juli, mert szerette az epret,és kész. Kinőtte vagy hozzászokott, nem tudom, de idővel elmúlt. (Nem ettünk naponta, csak Nagymamánál, ott is csak szezonban, és nem volt sok. Két-három nap alatt jött össze annyi, hogy rendes adag jutott belőle.)

80073. ... én2017-05-12 20:27
Csak ez egy átlagos, nagyon pici, családi étterem, ahol nincs külön diétás szakács, sem diétás (gluténmentes, laktózmentes, stb..)alapanyag.
És ráadásul egy-egy adagot főzni külön...hát...
Ja, és van olyan, hogy vega+glutén+tojásfehérje,vagy cukros, mellette fogyózik..stb, ami variáció kitalálható.Volt, hogy a csirkepaprikást párolt zöldkörettel kérték.
(válasz LadyBird 2015 80071. hozzászólására)

80072. Violet59092017-05-12 07:26
A zöldség- és gyümölcsfogyasztásra bizony egy kisgyermeket rá kell szoktatni, de maguktól szokták kívánni, a gyerek alapból szereti, ami természetes és egészséges.

A gluténérzékenység ma már jól kezelhető, csak elég drága mulatság még mindig.
(válasz ... én 80070. hozzászólására)