Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
FőoldalDiéta & FitnessBabák & MamákSzex & PszichéSzépség & EgészségHobbi & OtthonEgyéb témák
CikkekNaplókFórumokTudásbázisSzavazásokKépgalériaApróhirdetések
KépeslapokReceptekKlubokJátékokFórum játékokBannereinkFacebook
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Fórum - Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (27. oldal)

Kategóriák: Összes fórumtéma » Hobbi & Otthon » Sütés, főzés / Összes fórumtéma » Hobbi & Otthon » Ház, lakás, kert


A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Amennyiben még nem regisztráltál nálunk, itt megteheted, ha pedig már van azonosítód, lépj be itt!


83963. Guruljka2017-09-26 09:37
Rendszeresen használok sütőzacsit. Ha abban sütünk, egyrészt nincs szorosan beletekerve a hús (vagy akár körettel, zöldségekkel), másrészt még ki is kell lyuggatni sütés előtt, nehogy kipukkanjon a gőzök miatt. Tehát semmiképp nem tapad rá az élelmiszerre. Jóval inkább celofánra emlékeztet az anyaga.

Sokféle gombócot főznek hagyományosan textilben. Tudomásom szerint az igazi zsemlegombócot is. Azt azért nehéz lehet káposztában főzve elképzelni, de nem lehetetlen.:D
(válasz fehérke111 83957. hozzászólására)

83962. fehérke1112017-09-26 07:59
El ne felejtsem :-))) piros és sárga paradicsomból is van paprika formájú - húsos paprika formájú, húsos paradicsom.
Még egy picit lehet fokozni: a piros étkezési, befőző paradicsomból is van ami egészen sötétpiros, és van olyan, ami sötét ugyan, de kicsit rózsaszínes árnyalatú, nem olyan "vad" piros. És finom édes mindegyik.
Én csak kocakertész vagyok ám, de hát már volt időm látni... :))))
(válasz fehérke111 83960. hozzászólására)


83961. fehérke1112017-09-26 07:51
Leragadtam a 43-asnál (egyenként felelgetek :-), de látom, hogy itt már elmondtátok a különböző színeket, és Dodi is lecsapott Micsurinnal :-)))
(válasz globus 83944. hozzászólására)

83960. fehérke1112017-09-26 07:46
Van olyan fajta, zöld paradicsom, de én még nem láttam.
Fekete paradicsom palántát már vettem kétszer is, de nekem nem lett fekete, hanem olyan sötét-csokoládé barna. Többet nem próbálkozom, mert egyáltalán nem guszta, a belseje olyan plötty, nem húsos, hanem inkább folyós, amit tovább rajta hagytam, hogy hátha feketedik, az egyszerűen túlérett és lepottyant.
A sárga paradicsom pedig kétféle: citromsárga fajta és narancssárga fajta is van, mindenféle formában - kerek, ovális és körteformájú - és méretben. (De tényleg! Dodi biztos mondja, ha olvassa, hogy Micsurin :-))) Ha találok ilyen palántát, akkor a kis koktél méretűeket nagy cserepekbe teszem, és itt vannak kézközelben. Amire igazán pályáznék, az a nagyméretű, kerek, húsos sárga paradicsom. Régen egyik kollégám anyukája szokott küldeni, és abból mentettem ki magot, így pár éven keresztül sikerült, de ma már nincs belőle - sajnos a néni sem.
(válasz Anyagi 83943. hozzászólására)

83959. fehérke1112017-09-26 07:31
Kipróbáltam egyszer, hogy olyan ágakat, amiken van pár szem paradicsom (persze, ne érjenek össze) felkötöttem a terasz zugában védett, levegős helyen fejjel lefelé. Pár nap alatt beértek - ugyan nem harsogó pirosra, de mégiscsak a "sajátjukat" élték fel.
Persze, ez már hideg, sőt nagyon hideg időben nem működik, de ha van helyed, és sok a ződ, akkor lehet érdemes lenne kipróbálni egy-két ágat.
(válasz smudlaagi54 83936. hozzászólására)

83958. forrest20102017-09-26 07:31
+ az unclebens rizst is zacsiba főzik meg , bár én nem szoktam olyat venni , csak a csípős szechuá.it veszem meg , mert imádom pirítóson v melegszendvicsen / a fene az ízlésemet ! drága ! csak néha veszek / mikor még óccsó volt , akkor megvettem 1 kartonnal :))))))
(válasz fehérke111 83957. hozzászólására)

83957. fehérke1112017-09-26 07:23
A sütőzacskó talán azért jobb választás, mert ugye a pecsenyehusit is szokták abban sütni - gondolom, akkor nem annyira veszélyes.
A textilfélék nekem szintén nem jönnek be - tudom, létezik a szalvétás gombóc, de akkor sem!
Úgyhogy nálam marad a káposztalevél, így a finom kabátot is meg lehet enni :-)))
(válasz Guruljka 83935. hozzászólására)

83956. forrest20102017-09-26 07:17
nem is tudom ? hol láttam feketét ? hát nem igazán szottyant kedvem hozzá :))))))
(válasz Dodi44 83949. hozzászólására)

83955. forrest20102017-09-26 07:15
köszi ! megpróbálom így is :) már jó pár féleképpen próbáltam :) 1x 2x sikerült is , de többnyire nem akar :(((((
(válasz ... én 83953. hozzászólására)

83954. forrest20102017-09-26 07:13
olyan jól esik gondolni rájuk :) az én Anyumnak 1 hete volt 29 éve , h elment örökre , nincs igazság :( még élhetett volna v 30 évet ! h csak 84 évesen ment volna el , mint Anyóskám :) az azért már sokkal szebb kor , mint az 54 :(
(válasz Dodi44 83951. hozzászólására)

83953. ... én2017-09-26 07:11
Grízgombóc készítési ötlet (én is innen a netről kaptam a tippet):
Üveg pohárba üsd a tojást, egy másik ugyanolyanba ugyanannyi (térfogatra) grízt. Keverd össze,
(nem kell bele só, majd a leves elég sós lesz hozzá), hagyd állni min. 10 percet, de lehet akár egy éjjel is.Aztán szaggasd fövő vízbe vagy levesbe, lassú tűzön főzd 5 percet, majd fedd le, és hagyd állni 10 percet. Aztán szűrd le róla a felesleges lét, de óvatosan,mert finom, puha, lágy. Nekem amióta így csinálom , mindig tökéletes lesz. Szégyen , de elmúltam 50, mire eddig jutottam, régen a mennyiségek miatt rendszerint kemény lett, de így kimérve pont jó.
(válasz forrest2010 83948. hozzászólására)

83952. forrest20102017-09-26 07:06
nálunk a tyúkhúslevesbe cérnametélt volt a kedvenc :) Anyóskám húslevese az én cérnametéltemmel :)
az én húslevesem katasztrofális :( pedig beleteszek mindent , amit hajdanán ő is , de mégse olyan , ahhoz az ő ízlelőbimbói kellettek :)))) én + ahogy esik úgy puffan , nem érzek ízeket , hát találomra :) aztán majd meglátjuk mi lesz belőle :))))))
(válasz Dodi44 83951. hozzászólására)

83951. Dodi442017-09-26 07:01
Az en tanyeromban a csigateszta uti a grizgaluskat...
Szulinapora Edesanyam mindig megkerdezte, hogy a vasarnapi csirke huslevesbe milyen tesztat szeretnek? Megkerdezte, de ugy is tudta elore a valaszomat: CSIGATESZTA!!!
(emlekszem a nagymamamtol orokolt hazi csiga teszta csinaloja volt, es aeperlevelre vagott tesztat amit maga nyujtott, azokat tekergette a nadszalbol hasitott es rafiaval osszefogott vegu csiga teszta tekeron. neha en is segitettem azt csinalni, es megszaritottuk, inkabb o szaritotta meg es akkor vasarnaponkent neha neha, amig a teszta tartott azzal kaptam a huslevest de az csak vasarnap volt csak hus az asztalunkon.)
Istenunk a tenyeren hordja szegenykemet...
(válasz forrest2010 83948. hozzászólására)

83950. ... én2017-09-26 07:00
Ja, hogy ez süti!Így már ismerem.Azt hittem, hogy kifőtt tészta, azért kérdeztem rá.
(válasz Anyagi 83939. hozzászólására)


83949. Dodi442017-09-26 06:55
Akor feletek nem jaratos Micsurin elvtars!
-a fiam hozott ket kis doboz palantat a tavasszal, amelyek cseresznye paradicsomok, mert az unotkak nagyon szeretik azt a fajtat, es valahogy belecsuszott egyik kisdoboz (3 palanta), amelyek csak sargak maradnak mindig, sosem lesznek pirosak.
De az aprokaim azt mondtak edesek!
-maradi vagyok, vagy szepen mondva tradiciontarto. en csak a pirosakat eszem meg.
(válasz Anyagi 83943. hozzászólására)

83948. forrest20102017-09-26 06:55
jó annak :)))))) akinek mindig sikerül a grízgombóc :) nekem néha szokott :(
(válasz smudlaagi54 83938. hozzászólására)

83947. forrest20102017-09-26 06:53
az én régi receptembe pár pillanatra bele kellett dobni az ecetes-sós-cukros lébe a felszeletelt paradicsomot , aztán kiszedtem és , mikor elfogyott az előkészített cucc , akkor ugyanígy a felszeletelt hagymát , aztán sorba lerakni az üvegbe és a végén ráönteni a lét :) azt hiszem ? főtt paradicsomsalátaként szerepelt a szakácskönyvben :)
(válasz smudlaagi54 83937. hozzászólására)

83946. forrest20102017-09-26 06:48
van narancssárga is + citromsárga is éretten , régen egyik kollégám hozott , már fekete is van :) hozott citromsárga körte-alakút + pirosat is :) akkoriba :)
(válasz Anyagi 83943. hozzászólására)

83945. Anyagi2017-09-25 21:27
Holnapra van még lencse, de aztán muszáj lesz kitalálnom valami egyszerű, de nagyszerűt!!!

83944. globus2017-09-25 21:24
A sárga az sárga fajta, nem?
(válasz Anyagi 83943. hozzászólására)

83943. Anyagi2017-09-25 21:22
Nincs érett zöld paradicsom!
A sárga is félig éretlen. Ha beérik piros!
(válasz fehérke111 83920. hozzászólására)

83942. Anyagi2017-09-25 21:20
Megértelek.
(válasz fehérke111 83916. hozzászólására)

83941. Anyagi2017-09-25 21:18
A muszakával az a baj, hogy nagyon olajos... :(
A padlizsánszeleteket ki kell sütni és az a világ összes zsiradékát hajlamos felszívni.
És kalória is van benne bőven... A sok krumpli meg besamel sem fogyókúrás kaja...
(válasz fehérke111 83915. hozzászólására)

83940. globus2017-09-25 21:17
Tájanként disznóölésben használják a textilruhát, rizst főznek benne bekötve, sőt túró csepegtetésére talán napjainkban is. Anyu málnaszörpöt készítette így fellógatva, bár az inkább géz-szerű anyag volt.
(válasz Guruljka 83935. hozzászólására)

83939. Anyagi2017-09-25 21:13
Ez egy bögrés süti. Fent van a neten. Ne haragudj, de nekem csak a szakácskönyveben van beírva - kézzel....
(válasz ... én 83914. hozzászólására)

83938. smudlaagi542017-09-25 14:28
Pedig finom,én már kipróbáltam.De nálunk akkor is a grizgombóc a család kedvence a húslevesbe.
(válasz globus 83931. hozzászólására)


83937. smudlaagi542017-09-25 14:26
Én nem is szoktam felfőzni a levét,olyan receptem van amit csak hidegen össze kell keverni,és ha felolvadt ráönteni a savanyúra,és már mehet is a polcra!
(válasz forrest2010 83926. hozzászólására)

83936. smudlaagi542017-09-25 14:24
Lehet hogy úgy rakom el ahogy régen csinálták,hogy egyenként újságpapirba csomagolom.Sok van és nagyon sajnálnám ha ki kellene dobni.
(válasz fehérke111 83920. hozzászólására)

83935. Guruljka2017-09-25 12:41
A sütőzacskó e sokkal különb.
A géz pedig szálalózik.

Régi, kopott konyharuha vagy akár kiérdemesült egyéb pamut jó, csak előtte úgy kell kimosni, hogy ne legyen illatosítva. Akár sima mosószódával. És meleg vízben, többször átöblíteni, természetesen öblítő nélkül.

Voltak régen a textilszalvéták. Ágyneműhöz vásároltak úgy anyagot, hogy maradjon néhány szalvéta is, hisz tésztát is főztek szalvétába göngyölve. Kellett a nagyobb méretű, csak erre a célra használt textil.
Lehet, hogy érdemes a konyhába venni egy-két textil pelenkát, ha lehet még kapni. (És természetesen csakis a konyhai célokra használni.)
(válasz fehérke111 83933. hozzászólására)

83934. Era572017-09-25 12:15
Régen Anyukám kelkáposzta levélbe töltötte , nagyon finom volt.Én is csináltam már de nem levesbe főztem hanem tejföl , tojás keverékével meglocsolva letakarva megpároltam sütőben majd sajttal megszórva még sütöttem takarás nélkül.
(válasz Guruljka 83930. hozzászólására)