Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Fórum - Hónap végi spórolás: nagyanyáink és saját ötleteink: (19. oldal)

Kategóriák: Összes fórumtéma » Hobbi & Otthon » Sütés, főzés / Összes fórumtéma » Hobbi & Otthon » Ház, lakás, kert


A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Amennyiben még nem regisztráltál nálunk, itt megteheted, ha pedig már van azonosítód, lépj be itt!


93011. fehérke1112018-04-11 07:22
Nekem nincs ennyire komoly gondom, csak egy kicsit sok benne a vas - mármint a bal térdemben és a bokámban. Nagyon megérzem sokszor.
Uramnak viszont nagyon "megérett" már a térde a protézisre, de nagyon ódzkodik a műtéttől, pedig egyre rosszabb. Már minden hülyeséget kipróbáltam (ez főleg a zselatinos "kezelésre" vonatkozik), de persze hogy nem javul.
(válasz Klingy 15 93005. hozzászólására)

93010. Dodi442018-04-10 22:14
Hat akkor nem ujdonsag feletek sem.
/Ha elfaradok engem felfrissit egy feloranyi aztatas a kadban a melegviz es az Epsom salt kevereke.../
(válasz Klingy 15 93009. hozzászólására)


93009. Klingy 152018-04-10 22:02
Időnként,főleg a férjem szerint rám férne egy kis " Epsom Salt" is.
(válasz Dodi44 93007. hozzászólására)

93008. Klingy 152018-04-10 21:57
Nem tudom Guruljka,de hidd el,hogy én is meg vagyok lepődve,mert nem is ebből a célból áztattam a lábam,hanem csak kicsit puhítani szerettem volna ,és egyszer csak azt vettem észre,hogy nem fáj a térdem. Sajnos a fekvő helyzeten kívül már minden pózban fáj a derekam, a térdem már fektemben is fájt.Nagyon előrehaladott több gerincsérvem van,jövő hónap elején lesz a műtétem.
(válasz Guruljka 93006. hozzászólására)

93007. Dodi442018-04-10 21:51
Emlited, hogy "tengeri so"
haat az nekem uj! Mar olyant hallottam, hogy a tengeribol csinalnak puliszkat, meg tortillat, meg darat, meg fott gyenge tengeribol egy par csobol finoman lehet falatozni! Morzsoltam is mar eleg tengerit, pattogatva is szeretem... A ledaralt verziojahoz hozza adnak cukrot, azt meg lehet erjeszteni.. Pajinkat is lehet desztillalni belole, amit egyes reszeken feher villamnak is hivnak... -a benzin oktan kiegeszitot is csinalnak belole, a 10%-os hozzaadasaval. (de a braziliai cukornadbol keszitett massza sokkal hatasosabb..)
De meg sot sosem hallottam, hogy csinaltak a tengeribol, es az lesz "a tengeri so"...
;DDD
De ha megengeded, a gyogyaszatra hasznalt vizben feloldott "Epsom Salt "nevu, aranylag olcso csomagjat keresnem a Drogeriakban, az nekem is igen hatasosannak a jo meleg kadbani vizzel felkeverve benne meg aztatni testem, igen kellemes hatasa van, vagy ha a faradt labaidat szeretned egy kisse kenyeztetni, arra is melegen ajanlom a melegvizzel valo kevereset es a labunk aztatasat benne...
HA talalsz idot es alkalmat ra, azt hiszem neked is jot fog tenni a fenti vicceles mellett... :DDD
(válasz Klingy 15 93005. hozzászólására)

93006. Guruljka2018-04-10 21:25
Éppen Bene Máté porckorongos 10 napos tavaszi kihívását követem. Nem is gondolná az ember, milyen apró és eldugott izmok is befolyásolják, hogy az ember hogyan terheli a gerincét.

Ezért kérdezem: ha lábáztatás nélkül ülsz abban a pózban ugyanannyi időt, akkor mi történik?
Mert az almaecetben nem hiszek. Azt pláne nem hiszem, hogy bokáig áztatod a lábad kb., és "felmegy" a térdedbe a gyógyhatás. Ez tuti valami máson múlik, nem az enyhén savas vízen, amiben a talpad ázik.
(válasz Klingy 15 93005. hozzászólására)

93005. Klingy 152018-04-10 21:07
Nem mértem semmit, csak találomra kb. 2 l. víz, 2 kanál durva só (tengeri), hát nem is tudom, de jó fél dl. almaecet. A térdem jó két hete kezdett fájni, amit gerincserv okoz. Hihetetlen, de egyszeri áztatás után jobb lett. Lehet, hogy visszajon, de most csak kicsit, szinte nem is fáj. Neked is hasonló gondjaid vannak?
(válasz fehérke111 93003. hozzászólására)

93004. fehérke1112018-04-10 20:44
Beszélgessetek méééég! Nagyon bírom.... :-))))
(válasz Dodi44 92999. hozzászólására)

93003. fehérke1112018-04-10 20:40
Szia, ez IS nagyon érdekel: mennyi víz, (mekkora a pekedli) mennyi tengeri só, mennyi almaecet?
(És: milyen jellegű a térdfájásod - de ettől függetlenül is) Köszi :-)))
(válasz Klingy 15 92984. hozzászólására)

93002. tumbo2018-04-10 19:50
nálunk is van egy,aki meg flexeli a fűnyírómat,de csak köszönetre.
(válasz forrest2010 92996. hozzászólására)

93001. Guruljka2018-04-10 19:49
Tudod, Dodi, biztos láttad már: a háziasszony olyan kanálformára görbített tenyérrel a tészta aljára csap és felrántja, megint lecsap,megint felrántja... a fánktésztát is így "verték" a régiek. ☺
(válasz Dodi44 92999. hozzászólására)

93000. Guruljka2018-04-10 19:48
Az Neked biztosan hamarabb megy már, mint ha én tennék átszámítási kísérletet.

Igen, ez a mennyiség olyan "unoka-váró", elő lehet készülni vele, ha őket várja az ember. :D
(válasz Dodi44 92998. hozzászólására)

92999. Dodi442018-04-10 19:47
"persze megkel és vissza kell verni a tésztát, és mindennap vissza kell verni 1 kicsit"

Igen am, de azt nem irod, mivel, bottal, vagy szemmel???
:DDD

92998. Dodi442018-04-10 19:43
Koszonom neked a receptet!
Azt hiszem, mivel egyedul elek, talan "tranzisztoros" valtozataval fogok megkuzdeni!
At kell varazsolnom pound-ra es unciara alobb... :DDD
(válasz Guruljka 92986. hozzászólására)


92997. Dodi442018-04-10 19:39
Koszonom szepen! Meg fogom kiserelni a megcsinalasat, szeretem a langost! es mar ot eve, hogy nem ettem, akkor voltam szegedes.
(ott ahol a tanacshazan nem hisznek abban, hogy olcsobb es hatasossabb nem lerombolni, hanem a mar meglevo alapra epiteni)
(válasz forrest2010 92987. hozzászólására)

92996. forrest20102018-04-10 16:39
:D nálunk van 1 ? v 2 90valahány éves mami szomszéd , a másik oldalon 1 lófarkas hibbanat , szembe 1 roggyant lakatlan :( ...... hát én inkább várok :)
(válasz tumbo 92991. hozzászólására)

92995. forrest20102018-04-10 16:36
:D azt mondja : felesleges félévenként nyaggatnom...... tudja ő , de várjam ki a sorom :(
(válasz globus 92990. hozzászólására)

92994. Guruljka2018-04-10 14:56
Jól kidolgoztad magad!

Én ma csak tésztát fogok kifőzni.

Tegnap vettem a szomszédasszonytól 10 tojást. Szépeket tojnak nála "a csajok".
(válasz lúdanyó 92993. hozzászólására)

92993. lúdanyó2018-04-10 14:32
ma főztem gulyás levest sült húst, paradicsomi káposztát de mivel nagy volt a káposzta a felét meg dinszteltem és lesz káposztás tészta is + sütöttem kenyeret az unokámnak + kriplis pogácsát ami nagyon finom lett..:) most 2 napig nem főzök..:O)

92992. lúdanyó2018-04-10 14:29
:DD
(válasz tumbo 92985. hozzászólására)

92991. tumbo2018-04-10 13:27
remélem jóképű a szomszéd.mint a vicc,a férj szól,mi vagyok én,szerelő,kőműves.a szomszéd megcsinálta egy sütiért,vagy hogy lefekszem vele.
hát mi vagyok én,cukrász?
(válasz globus 92988. hozzászólására)

92990. globus2018-04-10 13:15
Mikor már három év alatt harmadszor szólsz, nem szokott rád rivallni, hogy "nem átallod folyton ezzel rágni a fülem"? :)
(válasz forrest2010 92989. hozzászólására)

92989. forrest20102018-04-10 13:12
:) :) tudok én várni :)
(válasz globus 92988. hozzászólására)

92988. globus2018-04-10 12:59
Helyezd kilátásba, ha nem csipkedi magát, kénytelen leszel szólni a szomszédnak vagy barátnak.
(válasz forrest2010 92976. hozzászólására)

92987. forrest20102018-04-10 12:53
Dodi ! én hajnalba kelek / mert többnyire este a tyúkokkal fekszem :) / én a friss kockaélesztőt elvágom 4 felé / mert marhára spórolok :) / vagyis az 5 dekának az 1/4-ed részéből csináltam 1 fél pohár kefírrel 1 kiskanál cukorral + 1 evőkanál liszttel egy futtatást :) mivel az élesztő fagyosan lett a kefírbe dobva talán 1 órát is futott :) / becsomagolom a feldaraboét élesztőt és a fagyosba tárolom , nem lesz annak semmi baja / kb fél kiló lisztbe tettem ezt a futást + 1 szem tojást kb 3 evőkanál krumplipüréport és még 1 kis kefírt h se túl lágy se túl sűrű ne legyen , ja és 3 kis mokkáskanálnyi sót , összedobom , pihentetem kicsit , utána még 1x átkeverem , aztán mehet a hűtőbe :) reggel 7 körül sütöttem belőle , persze megkel és vissza kell verni a tésztát , és mindennap vissza kell verni 1 kicsit , mert különben a hűtő ragadni fog :) / én direkt kicsit nagyobb tálba keverem , de akkor is vissza kell verni :) / mielőtt sütöm én szoktam 1 falatnyi tészztával próbasütést csinálni :)

Dodi nem 1 macerás valami , kevesebb vele a munka mint ameddig leírtam :)
(válasz Dodi44 92982. hozzászólására)

92986. Guruljka2018-04-10 11:01
Dodi, ez a "hűtős lángos" kifejezetten a hűtőben kel meg. Ahogy összeállítottuk a tésztáját, már tesszük is a hűtőbe, legalább másnapig.
Én azért szeretem, mert elég annyit kivenni a tésztából, amennyit kisütök. Nem vesz fel annyi zsiradékot sem, és tömörebb is a tésztája.

Úgy szoktam, hogy a tésztát a tállal együtt nejlon zacskóba húzom, úgy bugyolálom be a hűtőben.

Jó háziasszony barátnőm receptje, ahogy ő írta le:

HŰTŐS LÁNGOS

1 kg liszt
1 kisdoboz tejföl (2 dl)
1 tojás
1 élesztő
fél l tej
ízlés szerint só
étolaj a sütéshez

Feltétként:

tejföl és fokhagyma ízlés szerint

Elkészítés

Ezekből a hozzávalókból kézzel vagy géppel sima tésztát dagasztunk, szép simára kidolgozzuk. Majd zacskóba rakjuk és hűtőben tároljuk. (rendes hűtőben nem mélyhűtőben) A tészta a hűtőben 2 hétig is eláll, úgy, hogy mindig csak annyit szedünk ki belőle, amennyit fel akarunk használni. Olajos kézzel formázzuk kör alakúvá a tésztát, úgy, hogy a közepe vékonyabb legyen. Bő és meleg zsiradékban kell sütni, arra azért ügyeljünk, hogy ne legyen túl forró és ne süssük túl nagy hőfokon, mert akárcsak a fánknál, akkor hamar megég a külseje, belül pedig nyers marad. Ha pedig túl kicsi a láng vagy nem elég meleg a zsiradék akkor magába szívja a lángos és nehéz, sulykos lesz, meg persze rossz ízű is.
(válasz Dodi44 92982. hozzászólására)


92985. tumbo2018-04-10 09:02
mondtam az öcsémnek tegye fel a fürdőszoba ablakra,a szúnyoghálót,majd tartom a a létrát.nem is figyeltem,nem a keretre szögelte föl,hanem a kinyitható részre.még ő akart gépszerelő lenni.
(válasz forrest2010 92976. hozzászólására)

92984. Klingy 152018-04-10 09:01
Lányok, azt hiszem, LadyBird javasolta a tengeri sós vízben való labaztatast, amit én kiprobaltam úgy, hogy öntöttem hozzá almaecetet is, és csökkent a terdfajasom. Hihetetlen, de igaz.

92983. Klingy 152018-04-10 08:52
Majd biztos megirja Forrest, de nekem is van olyan receptem, hogy a hűtőben napokig eltarthato.
(válasz Dodi44 92982. hozzászólására)

92982. Dodi442018-04-10 07:12
"sütöttem reggelire lángost :) az este bekavartam 1 fél adagot , 2-3 reggelire v vacsira elég :) "

Tessek mar megmondani, hogyan tetszik csinalni azt a lanngost? Mert sehogysem tudnam magam rabeszelni, hogy azert en hajnalba felkeljek, hogy a langost osszekeverjek, es varjam mig megkel, es meg utanna sussem... Ahhoz en tulsagosan versenyben vagyok a Mujkoval es a Bujkoval... :D
/Este megkevered es beteszed kelni, de akkor meg tul kelhet?!
Ha eltetszene arulni es le tetszene irni, igen megkoszonnem, es a halam uldozni fogja, egeszen ki az elso utca sarkaig!/
(válasz forrest2010 92978. hozzászólására)