Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Fórum - Családi ház építés! (6. oldal)

Kategória: Összes fórumtéma » Hobbi & Otthon » Ház, lakás, kert


A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Amennyiben még nem regisztráltál nálunk, itt megteheted, ha pedig már van azonosítód, lépj be itt!

1 2 3 4 5 6 7

46. Ditke622007-05-10 12:26
kiemelném belőle:

A vállalkozó a munkát saját költségén és saját kockázatára végzi el.

Minthogy a vállalkozó a munkát a saját költségén köteles elvégezni, a megrendelő nem köteles a díjat előre megfizetni vagy előleget adni, hanem a teljes díj a vállalkozás teljesítésekor esedékes. A felek azonban a szerződésben másként is megállapodhatnak. (mint látod feltételes mód!)

A vállalkozási díj esedékessége
Tekintettel arra, hogy ellenkező megállapodás hiányában a díj a teljesítést követően válik esedékessé, a kockázat csökkentése érdekében a vállalkozót a díj biztosítására törvényi zálogjog illeti meg
(válasz Ditke62 45. hozzászólására)

45. Ditke622007-05-10 12:24
Bemásolom Neked az idevágó jogszabályt, ebből is nyilvánvaló, hogy igazam van:

A vállalkozási szerződés visszterhes ügylet, tehát a megrendelő köteles vállalkozási díjat fizetni. A díj mértékében - a hatósági áras szolgáltatások kivételével - a felek szabadon állapodhatnak meg. Az ellenszolgáltatás magában foglalja a vállalkozó költségeit - anyagköltség, bérköltség, a vállalkozás közvetett költségei - és nyereségét is. A vállalkozó a munkát saját költségén és saját kockázatára végzi el. A vállalkozó kockázata körébe tartozik, hogy a kialkudott vállalkozói díj fedezi-e az eredmény létrehozásának költségét. Ha például a kivitelező a költségvetésben előírtnál drágább anyagot használ fel, nem emelheti fel a díjat .
Minthogy a vállalkozó a munkát a saját költségén köteles elvégezni, a megrendelő nem köteles a díjat előre megfizetni vagy előleget adni, hanem a teljes díj a vállalkozás teljesítésekor esedékes. A felek azonban a szerződésben másként is megállapodhatnak. Kiköthetik, hogy a szolgáltatás bizonyos részeinek teljesítése után a vállalkozó részszámlázásra jogosult, vagy megállapodhatnak abban is, hogy a megrendelő előleget fizet. Nem követelhető azonban vállalkozási díj részteljesítés esetében, ha a szolgáltatás oszthatatlan .
A vállalkozási díj esedékessége
Tekintettel arra, hogy ellenkező megállapodás hiányában a díj a teljesítést követően válik esedékessé, a kockázat csökkentése érdekében a vállalkozót a díj biztosítására törvényi zálogjog illeti meg. A zálogjog a megrendelőnek azokra a vagyontárgyaira terjed ki, amelyek a vállalkozási szerződés következtében a vállalkozó birtokába kerültek .
A teljesítési határidő kikötése - bár ez a szerződés fogalmi elemei között a törvényben nem szerepel - a bírói gyakorlat értelmében ugyancsak lényeges szerződési elemnek minősül, tekintettel arra, hogy többnyire csak így állapítható meg a teljesítés esedékessége, illetőleg alkalmazhatók a késedelemből eredő jogkövetkezmények. A teljesítési idő meghatározható határidő vagy határnap kikötésével. Nem kell kikötni kifejezetten a teljesítés idejét, ha a szerződés tárgyából (pl. meghatározott ünnepnapra megrendelt ünnepi vacsora) a vállalkozó a határidőt egyértelműen megállapíthatja.


44. Ditke622007-05-10 12:19
Először is kikérem magamnak, nem húzok senkit, 3 éve építkeztem, 220 nm családi ház Debrecenben. Ha érdekel, megadom, hogy kikkel csináltattam. Nem generálkivitelezőm volt, illetve félig-meddig, mert egy cég csinálta a teljes víz-gáz-fűtésszerelést és a klímát, egy másik az alapozás-falazás-vakolás-tető részt, meg persze volt burkolóm, festőm, lakatos, stb, az összes nyílászárót egy cégtől rendeltük, ők is szerelték be. A tervezéshez saját tervezőt kerestem, ő elkészítette a terveket, mikor megfelelt akkor intézte a tűzoltóságot meg mindent ahonnan engedély kell, a végén hozta mindenhonnan a számlákat meg a tervezési díj összegét és kifizettük. Szerintem ez így teljesen korrekt. Utána jött az első cég, megbeszéltük, hogy honnan hozasson acélt, betont, stb. (ennek mi jártunk utána, hogy hol, mennyiért a legjobb) aztán mikor kész volt az alap akkor mondta, hogy mennyi lesz és fizettünk. Minden szakasz után fizettem, falazás, ácsmunka, stb. Az anyag egy részét mi szereztük be, nyilván azt többnyire azonnal kifizettük a tüzépen, amiket viszont ők hoztak, mondjuk a gerendát, faanyagot a tetőhöz, azt akkor fizettük amikor kész volt az egész tető. Hidd el nem minden vállalkozó annyi pénzből éldegél, hogy nem tud megelőlegezni egy kisebb összeget, nekünk volt, hogy 3-4 milliót kellett egyben fizetünk mikor kész volt egy szakasz, mégsem sírtak soha, hogy adjak előleget. Egy tőkeerős vállakozás nem megy csődbe egy kis családi ház építésétől. A víz-gáz-fűtés szerelésnél pl. kiválasztottuk, hogy milyen kazán, milyen fűtéscsövek, szaniterek, stb, a cég aki csinálja saját boltjuk van, hozták az anyagot, jöttek a munkások, mikor kész volt elszámoltunk. Itt sem fizettünk előleget, nem is kértek. Volt szerződésünk és kész. Lehet, hogy Pesten annyira el vannak szállva az építési vállalkozók, de itt egyáltalán nem volt ebből akkora gondom, mint ahogy azt Te feltünteted.
Napi kapcsolatban voltam az összes cég vezetőjével, azonnal fizettem mindent amit kell. Sőt, tuti nem hiszed, de a tüzépnél is volt egy szerződésünk, meg egy fix ügxintézőnk akivel intéztük a dolgokat, sokszor csak odatelefonáltunk, hogy kellene még x m3 sóder vagy két raklap akármi, kihozták, mi meg fizettünk ha arra jártunk, néhány nap múlva. Soha semmi gondunk nem volt vele.
A generálkivittelezést eleve nem csinálnám, mert nagyon nagy haszonkulccsal dolgoznak, jóval olcsóbban megúsztuk így, hogy utánajártunk a dolgoknak, és persze így minden egyes szegről tudom, hogy mit építettek be, így nyugodtabb vagyok (mert pesze attól, hogy elémtesznek egy számlát, még nem biztos, hogy az az anyag az én házamban landolt...) Igaz, mi meg tudtuk oldani, mert én veszélyezetett terhesként táppénzen voltam, így gyakorlatilag egész nap kint voltam az építkezésen, minden munkafolyamatot láttam.
Nem előlegeztem 10-20 milliókat, de nem is vártam el ekkora összeget a kivitelezőktől sem. Általában 1-2 milliós összegekben fizettünk, néhány nagyobb összeg volt csak.
Miért mindig csak a Te szemszögedből vizsgálod a dolgoket? Miért bíznék én meg egy vállalkozóban jobban, mint ő bennem??
(válasz carscac 42. hozzászólására)

43. berdor2007-05-10 11:26
A generálkivitelezőktől előre is bocsánatot kérek, de nekünk az árajánlatok alapján olyan 25-30%-al volt drágább ha kivitelező csinálja, mintha mi magunk béreljük fel a mestereket.
Persze ez sok plussz munkát igényel, hogy megfelelően összeegyeztessük őket, de azért mire a végére érünk nem kevés pénzt lehet megspórolni

42. carscac2007-05-10 10:13
gondolod hogy szólsz hogy építsünk.
felmérek, tervezek, elkezdem.
60%-nál járunk, és akkor majd méltóztatsz fizetni, ha úri kedved úgy diktálja?
ha meg nem, akkor belekötsz mindenbe, és paff.
kersel mást aki majd befejezi???
azt amit saját költségemen elvégeztem addig!
nem tudom mikor építettél utoljára, én 3 hete adtám egy házat.
elmondom neked hogy még egy kapavágás sem történik, csak tervezés, földmérés, okmánybélyegek, engedélyek, stb: és ez már eddig a pontig 3-4 millió között van!!!
aztán a kezdődő beruházás, alapja hogy mindíg minden a rendelkezésre áljon.
ez pedig azt jelenti, hogy a helyszínen kell lenni szinte 99%_ ban minden építő anyagnak.
a a te metódusod szerint számolnánk, akkor minden gerendánál, minden csempénél, minden lépésnél adsz pénzt, amit jónak ítélsz?
vicc az egész!!!!!!
nonszensz ez a hozzá állás!!!!
ha te nem ruházol be előre valamennyit, a saját házadba, akkor miért, ÉS MILYEN JOGON?? várod ezt el bárki mástól?
mi közöm van nekem hozzád, mint vadidegen emberhez, én csak adott esetben szolgáltatok neked, miért ruhzzak én be előre adott esetben 20 millió felett???
azt gondolom te is érzed hogy a felvetéseid, mint olyanok igen labilisak, és nélkülöznek minden valóságalapot!!!
azt is el tudom képzelni, hogy mindössze szórakozol itt, és próbálod húzni azt, aki ugrik a hülyeségeidre!
(válasz Ditke62 41. hozzászólására)

41. Ditke622007-05-10 09:27
Én is így gondolom, készültségi fokokra kell meghatározni a fizetési feltételeket. De NEM előre, hanem utólag. Nálam csak ezen van a hangsúly. Kis részletekben kell meghatározni a fizetési szakaszokat, akkor nem lehet nagyot bukni.
Fordítsuk már meg a dolgot. Kifizetek 60 % előleget. Az sok millió forint, mondjuk az én házam kulcsrakészen kb. 40 millióba jött ki, akkor abból én adtam volna oda előlegbe több mint 20-at?? Még 1-et sem, honnan tudtam volna, hogy az a vállalkozó nem lép meg a pénzemmel, hanem rendesen megcsinálja a házam? Volt olyan burkolóm még jópár évvel ezelőtt akihez megvettem az anyagot, plusz kifizettem 50% előleget mielőtt elkezdett dolgozni. Első nap pontosan is jött, aztán másnap már késett, harmadnapra meg olyan rondán rakta fel a csempét, hogy ott egy árva vízszintes vonalat nem lehetett felfedezni. Le akartam szedetni vele, erre másnap már nem jött, ott maradtam a kakiban a megvett csempémmel meg a kifizetett előlegemmel. Még szerencse, hogy akkor csak egy kis társasházi fürdőszobáról volt szó, nem volt nagy bukta, de tanultam az esetből és azóta sokkal jobban jártam. Amelyik vállakozó rendesen dolgozik annak még sosem volt panasza rám, volt akit már többször visszahívtem. Ő is elégedett és én is. Szerintem nem lehet csak a vevőket szidni mert nem fizetnek, a kivitelezők közt ugyanannyi kontár van , aki nem tudja, vagy nem is akarja rendesen végezni a munkát.
Egy korrekt szerződéssel elejét lehet venni az ilyen problémáknak.
(válasz herceg.notesz 40. hozzászólására)

40. herceg.notesz2007-05-09 18:23
A tisztesség függ a neveltetéstől is. "Carscac" arra célzott, hogy attól hogy még TE a pénzedért minőséget-gyorsaságot kérsz és melette fizeted is az okés. De rajtad kívűl van kb.:1M ember aki megcsináltatná és mégsem AKAR fizetni.
Ezért határozzuk meg készültségi fokokra a fizetési teljesítéseket.
(válasz carscac 38. hozzászólására)

39. herceg.notesz2007-05-09 18:17
Sajnálatos módon az ATV egyik műsorvezetője "úriembere" is felépítette a házát 20M. felett, és élő műsorban nyilatkozott arról, hogy amit magyarországon meg lehet tenni, azt Ő miért ne tenné meg.
Leszerződött a vállakozókkal, anyag + munkadíj és tudjátok mi lett a vége??? Ingyen felhúzta a házát, a járulékos költségei közel 500eft-ba került , és minden vállalkozót feljelentett előre, hogy védekezni tudjon. Büszke volt rá, hogy 5céget és 40munkás megélhetését tönkretette. Mentsen meg gaz isten az ilyenektől!!!

38. carscac2007-05-09 12:38
pont.:))))))
teljes az egyetértés....
menjünk piknikezni:)))))
(válasz Ditke62 37. hozzászólására)

37. Ditke622007-05-09 12:21
"elég szomorú, hogy egy álítólag jogot tanuló ember, így áll hozzá a dolgokhoz!!! "
Ezt nem értem. A jognak az a lényege, hogy tiszta helyzeteket teremtsen, annak megfelelően eljárva mindenki jól járjon. Akkor miért gond az, hogy a jogszabályoknak megfelelően a vállalkozó anyagi terhére készíttetek valamit amit azután kifizetek? Ehhez jogom van,sőt, ez a törvényes kerete a dolgoknak. Ha veszek egy cipőt akkor is a végterméket fizetem ki. Ugyanaz kicsiben. A boltban sem fizetek előleget, hogy majd jövő hónapban is hozzanak tejet.

"ha már villogni akarsz!!!!!! "
Nem akarok villogni, csak arra céloztam, hogy alapból nem ez a szakmám, a jog csak kiegészítő dolog számomra, és hogy még nem fejeztem be, nincs meg a diplomám. Ennyi.

"a lényeg hogy jó, és szép, és élhető házak épüljenek." Így igaz :))
(válasz carscac 35. hozzászólására)

36. Ditke622007-05-09 12:16
Nyilván az én munkám sem hibátlan, és nyilván mindenki hibázik. De a kártérítésnél nem a teljes összeget ítélik meg, csak az okozott kár arányában a megfelelő összeget. Egy parkettás anyukáméknál tönkretette a 90 ezer forintos ajtót, mert belemart a marógépével. Természetesen nem az egész ajtó árát téríttetik meg vele, csak kijön a szakértő és megállapítja, hogy a rendeltetés szerű használatot befolyásolja-e a hiba, vagy csak esztétikai, hogy javítható-e, stb, és ennek megfelelően fizettet néhány ezer forintot. Szóval azért én nem gondolom, hogy ha mindenkit beperelek a valós hibákért, akkor valóban jól jövök ki. Legalábbis anyumék jobban örültek volna a szép új ajtójuknak... :(
Persze ezen a területen Te vagy otthon, az én munkámban is sokan perelnek, sokszor úgy, hogy a szakma nem ad igazat a jogászoknak.
Mindenesetre én maradok az eddigi módszeremnél, mindig előleg nélkül dolgoztatok, az elvégeztt munka után fizetek, és csakis szerződéssel a kezemben vágok neki a munkának. Nekem eddig bejött. De mindenki úgy csinálja, ahogy neki a legjobban megéri :))
További jó munkát kívánok!
(válasz carscac 34. hozzászólására)

35. carscac2007-05-09 12:10
elég szomorú, hogy egy álítólag jogot tanuló ember, így áll hozzá a dolgokhoz!!!

egyébként nekem csak 1 diplomám van:)))
ha már villogni akarsz!!!!!!
de semmi értelme!!!
a lényeg hogy jó, és szép, és élhető házak épüljenek.
(válasz Ditke62 33. hozzászólására)

34. carscac2007-05-09 12:07
a 260 000- ft.ot arra írtam amikor igenis mint kezdő vállakozó, a semmiből megteremtettem a cégemet 97-ben.
szó szerint a semmiből,! és akkor igen érzékenyen érintett!!!
perek megnyerésére nem kívánok érdemben reagálni, nem akarok tippeket adni.
a lényeg. sajnos jogalap nélkül is meg lehet nyerni egy pert, sajnos ez az igazság!
hibát mindenütt lehet találni, és nincs olyan ember akinek a munkája hibátlan!
nyilván a te munkád hibálan, de akkor nem erről a bolygóról származol!!!
példaként: elég egy szaniteres céget megfenyegetni, aazal, hogy a gyárnál bemószerolja kedves kuncsaft, és a cég fizet mint a katonatiszt. a szemem láttára történtek már olyan dolgok, amit az átlag ember elképzelni sem tud!
te sem!
te egy házat építessz jó esetben, én meg évi 12-16. között!!!!
+ egyéb szolgáltatóipari tevékenység.
ennyi a hozzáfűzni valóm!!!!!
(válasz Ditke62 31. hozzászólására)

33. Ditke622007-05-09 12:01
Csak leírtam a véleményemet, természetesen kinek a pap, kinek a papné :))

Nyilván, a szerződésben vállaltakat kell teljesíteni, a fogorvos azért nyerhetett pert, mert az adott vállakozó(k) nem teljesítették maradéktalanul amit vállaltak.
Igen, az építtető mellett áll abban az értelemben, hogy előbb kell elvégezni a munkát, aztán kell fizetni, így értettem (ez a vállakozás fogalmának egyik része) Egyébként a második diplomámat csinálom, épp jogot tanulok :)
(válasz carscac 32. hozzászólására)


32. carscac2007-05-09 11:58
nem kívánok további vitába bonyolódni.

a jog álláspontja pedig az adott szituációra lebontva érvényesíthető! és függ attól, hogy ki ,mit vállalt egy szerződés keretein belül.
az hogy az építettő mellet áll???? ez erőssen megkérdőjelezhető, javaslom egy ügyvéd felkeresését!!!
.
egyébként, ugyanarról beszélünk!
(válasz Ditke62 30. hozzászólására)

31. Ditke622007-05-09 11:55
Nyilván a fogorvos példád is mutatja, hogy nem egyben kell az egészet vállani, hanem kisebb részletekben, így az elején kiderült volna, ha nem fizet. Ha meg beperelt mindenkit, akkor nyilván nyert, ha haszonnal jött ki a dologból, tehát volt némi alapja a kifogásainak, nem?
260 ezer forint meg szerintem tényleg nem szabad földhöz vágjon egy komoly vállalkozót, ennyi még nekem sem okozna nagy gondot... Azért elgondolkodnék, hogy aki sok tízmilliós-százmilliós beruházásokat felvállal, annak ha egy vevő egy pár százezres részletet nem fizet ki, akkor már nem tudja kifizetni a munkásait? Ennyire nem élhet egyik napról a másikra egy cég, ilyenben én eleve nem bízom, egyáltalán nem lennék biztos benne, hogy időben, rendben elkészül minden, hiszen pár száz ezrek miatt akkor máris csúszna a dolog.

"szóval akik így próbáltak alávágni a másik cégnek?? ma mind kikoptak a piacról!!!"
Ez nem igaz, közel 3 éve építkeztünk, és ő előtte és azóta is dolgozik, most is pl. a férjem egyik kollégájánál :) Ugyanilyen feltételekkel, és eddig ők is meg vannak elégedve.

30. Ditke622007-05-09 11:48
Én épp az ilyen építési vállalkozókkal nem állok szóba. Mert fordítsuk meg a dolgot: én kifizetek előlegbe x millió forintot, aztán a ház nem készül el időre, nem megfelelő minőségben dolgozik, szóval akkor nekem ugyanúgy a peres eljárás marad, ugyanúgy futhatok a pénzem után. Ráadásul amíg megkapom, ki tudja lesz-e fedél a fejem felett. Egyébként a jog is a vevőt védi, a vállakozó a kész terméket adja át. Természetesen igazad van, addig míg nincs kifizetve, az anyag és maga a termék is a vállakozó tulajdonát képezi. De ez engem nem izgat, mindig időben ki volt fizetve minden. Aki nekünk dolgozott nem kisvállakozó, családi házakat, társasházakat is épít, közintézményeket is, míg a mi házunk épült, párhuzamosan dolgoztak emberei még két társasházon meg amit csak én tudok, két családi házon. Szóval nem fog tönkremenni az én kis pártízmiliós házamba, ha netán nem fizetek, de fizettem mindig. Viszont nyugodt voltam, hogy a ház rendesen készül, minden munkafolyamat végén szólt, ellenőriztünk, ha minden rendben volt, fizettünk. Volt mikor visszabonttattam vele valamit, és még a járulékos költségeket is állta, mivel jogos volt az igényem. És mint írtam, mindketten meg voltunk elégedve, bátran ajánlottam azóta is ismerőseimnek. Nyilván ésszerűen kell emghatározni a fizetési szakaszokat, nem feltétlenül kell nagy egységekre bontani, mi már az alapozás végén fizettük az első részletet. Ha nem fizettem volna, már meg is állt volna a dolog. De addig ő rendezte a terepet, kiásatta az alapot, hozatta a betont, a csöveket, acélt, akármit amit bele kellett tenni. És amikor kész volt akkor fizettem, jöhetett a következő szakasz. Szerintem ez így korrekt.
(válasz carscac 29. hozzászólására)

29. carscac2007-05-09 11:36
nem kívánom kommentálni az ilyen hozzászólást, ez önmagáért beszél!
annyit viszont hozzáfűznék:
ha a cégem 3 házat épít, és belerak 30 000 000-m-ft-ot. összessen.
a végén találkozok egy ilyen megrendelővel, aki a csillagokat lehazudja az égből, és nem fizet.
mondvacsinált okot mindíg lehet találni!
szóval nem fizet!
én semmit sem hozhatok el, mert az már nem az enyém! marad a peres eljárás.
ebben jó esetben 2-3 év mulva, megítélik azt az összeget, amivel a kedves megrendelő tartozik.
de eddig meg kell élni! tehát évente belefutok mondjuk 1 ilyen megrendelőbe, az 3 év alatt, kb 30 000 000- m- ft kintlevőség.
azt nem gondolja senki sem, hogy ezt bármelyik Magyar vállakozó túléli!!!!
NEM ÉLI TÚL!!!
És miért nem? mert vannak olyan renitens megrendelők, akik fenn akarják tartani a jogot arra nézve, hogy mikor és hogy fizetnek!
ezt a kiszolgáltatottságot, normális kivitelező NEM!!! ISMÉTLEM: NEM!!! VÁLLAJA FEL!!!
nem 25 876- ft megfinanszírozásáról van szó, hanem sokkal többről!
néhai cégem ,ahol kezdtem mint üzemveztő, szóval néhai cégem tulajdonosa, aki ma az egyik legnagyobb a piacon!!! nyíltan kijelentette, gyerekek: 50 000-ft felett, 50%-előleg!
aki ezt nem fogadja el, azzal nem foglalkozunk!
az már az elején problémás, a végén is az lessz!!!
ez az ember ma is a piacon van, és fejlődik!
akik annak idején előleg nélkül,*/ csökkent agykapacitással!!!*/ próbáltak, az ilyen idézem:
.
"Sőt, ő maga mondta, hogy olyan vállalkozóval, akinek nincs annyi pénze, hogy megelőlegezzen pár százezer forintot (jelzem, ő néha 1-2 milliót előlegezett) olyannal nem szabad dolgoztatni."
szóval akik így próbáltak alávágni a másik cégnek?? ma mind kikoptak a piacról!!!
és miért?
mert összeakadtak 1-azaz egy!!!! olyan kuncsaftal, aki úgy gondolta hogy szórakozik a más pénzén, és majd akkor fizet ha ő jónak látja!!!
nállam 60%-előleg van.
további 20%-80-%-os készültségnél,
a végső 20% - pedig a használatba vételi engedélynél.
ezenkívűl, a végső elszámolásig, minden tárgyi, és felhasznált anyag, a cégem tulajdonát képezi.
naponta lista a beépített anyagokról, szálítokkal igazolva, építési napló vezetve, stb.
így adott esetben, akár a házat lebontom 1 nap alatt.!!!! mert az enyém!!!!
hogy miért vagyok ilyen?
mert a mai napig van abból az időből, amikor majdnem a földhöz vágott%!!! 260 000-ft, kintlevőségem.
és tapasztalatom.!!!
az üzletben nincs barát!
nekem volt, egy fogorvos, aki úgy építette fel a rendelőjét, hogy senkit sem fizetett ki.
sőtt!!!!!!
büszkén mesélte, hogy beperelt mindenkit, és haszonnal zárta az építkezést!!!!
ennyi.
(válasz Ditke62 27. hozzászólására)

28. opál2007-05-09 11:08
Az én párom építész és tervezőmérnők!:-)
Nálunk így ez már előny!:-)

27. Ditke622007-05-09 10:20
Pedig szerintem is igaza van. Több okból is. Egyrészt jogilag a vállalkozás egy eredmény garantált üzlet, azaz a vállakozó elvégzi a munkát én pedig átveszem, kifizetem. A megbízás az, ahol előre fizetik a bért, ott nem az eredmény hanem maga a munkavégzés ténye az amiért fizetünk. Nyilván megállapodás kérdése, hogy hány szakaszra bontják a munkát, de a munkafolyamat végén, átvételkor kell fizetni. Csak ezt a vállalkozók szeretik elhallgatni a vevő elől, nyilván ennek is megvannak a maga okai.
Én felépítettem egy családi házat és soha egyetlen fillért sem adtam előre senkinek. Ha megcsinálta a munkát, akkor átnéztem, szóltam ahol nem voltam megelégedve és mikor minden kész volt, akkor fizettem. Változó volt, volt ahol az anyagot én vettem, de sokszor a vállalkozó hozta, anyagra sem adtam előleget soha. És mégis felépült a házam. Vannak ilyen vállalkozók is. Persze szerződést kötöttünk, így mindketten biztosítva voltunk, voltak fizetési és teljesítési határidők, meg részletezve, mire pontosan mennyit fizetek.
Mindenkivel meg voltam elégedve, akivel pedig nem annak egy fillért sem fizettem hanem egyből elzavartam, amikor nem megfelelő munkát végzett. Ha előre adtam volna pénzt, egy filléremet sem láttam volna viszont. A vállalkozó aki a nagy részét végezte a munkának, meg volt elégedve velünk, és én is vele. Azóta is kértük meg kisebb építési munkákra, mindig azonnal jött, jó a kapcsolatunk vele, soha nem volt számára gond, hogy nem fizettünk előre, sőt, soha nem is kérte.
Sőt, ő maga mondta, hogy olyan vállalkozóval, akinek nincs annyi pénze, hogy megelőlegezzen pár százezer forintot (jelzem, ő néha 1-2 milliót előlegezett) olyannal nem szabad dolgoztatni.
(válasz carscac 26. hozzászólására)

26. carscac2007-05-09 09:42
aki ezt írta, már bocsánat, de nem ebben az országban él-!!!
.
" Sosem fizessenek előre pénzt a vállalkozónak indokolatlanul."

.
ez hülyeség!
ki az a marha állat, aki megfinanszíroz bárkinek is, akár 200 000-ft-ot?
egy ház, magamból, a cégemből kiindulva, pedig közelebb van a 10 000 000- hoz, mint a semmihez!!!!
ha a hozzászóló szavait lefordítom, akkor építsek a párhuzamosság elvén, 3, csapattal, 3 házat.
saját erőből!!!!
aztán amikor kész, akkor, azt mondom kész a ház, számoljunk!
10 037 287- ft-lessz.
ezt szó nélkül kifizetik!!!!
és mindenki boldog!!!
de!!!!!!
amíg félni kell attól is ma magyarországon, hogy a becsületessen elvégzett munka ellenértékét elszámolják, addig normális cég egy gerendát nem tesz arrébb, előleg nélkül.
ezt én szakaszolom, és 3 részletre bontom, 3 készültségi foktól függően!
ha az " indokolatlan" szót értelmezni próbálom, akkor azt mondhatja a megrendelő, hogy én most nem fizetek, mert nem indokolt????
nonszensz!!!!
bonyolítsuk tovább!!!!
ha a kisvállakozó ezt nem vállalja be, márpedig nemfogja, / szerintem a nagy sem!!!/, de tételezzük tehát ezt fel.
akkor marad a angyvállakozó, ill, rt, vagy egyéb multi jellegű dolog.
a ház felépül, de nem megfogható, nem személyes kontakt alapú munkakapcsolat jött létre, hanem adott esetben, 3 brigád fog dolgozni egy házon,
a végeredményt nem kell elmondanom!!!!
a ház mondjunk megrepedezik, stb....
a nagy le se fogja sz*rni, az építetőt!!!!
/* 1000000-példa bizonyítja!!!*/
a kisvállakozó ezzel szemben, presztizsből vissza fog menni, és ha rajta múlik, segít!!!!
akkor most melyik is éri meg jobban????
egyébként ez az előre előleg, is problémás ügyfél,,, dolog,,, lassan feledésbe merül.
az ilyen toprongyoknak sem én, sem a szakma többi normális képviselője nem dolgozik.
aki dolgozik,???. - az meg méltó a kedves megrendelőhöz!!!!!
(válasz leventee 21. hozzászólására)

25. Ditke622007-05-08 23:40
Mi 3 éve építkeztünk. Olcsóbban megúsztuk, hogy magunknak kerestünk mestereket, de így mindenkinek volt referenciája, nem olyan dolgozott akiről azt sem tudtuk kicsoda, milyen munkát fog végezni. Nagy szerencsénk volt a kőművesekkel, a vezetőjük egy építészmérnök volt, nagyon szépen dolgoztak, az összes utánuk dolgozó mester dícsérte, hogy itt valóban függőleges aminek annak kell lenni és a sarkok is 90 fokban találkoznak. Persze sok utánajárás kell, de megérte. Mindenkitől kértünk árajánlatot különszedve a munkabér és az anyagköltséget. Aztán mi intéztük az anyagokat, amit lehetett számla nélkül, persze ami lényeges, mondjuk a kazán, ott kértünk számlát a garancia maitt. A mesterektől is volt hogy kértünk, de nem a teljes összegről, csak egy részéről, egyrészt mert kellett az otp-hez a kölcsön miatt, másrészt meg így a garanciát is tudom érvényesíteni. (Bár lekopogom eddig semmi gond nem volt, szeretek itt lakni) :)
Ja, és volt, hogy nekiindultunk a környéken, itt nagyon sok új ház épül, bementünk és nézegettünk. Ha valahol megtetszett a munka, megkérdeztük, hogy ki csinálta, vagy ha megtetszett egy falszín, akkor hogy honnan vették, mi apontos neve :) Így nem vettünk zsákbamacskát, és minden tényleg úgy néz ki ahogy elképzeltük.

24. herceg.notesz2007-05-08 23:24
A könnyűszerkezetes házak építése nem azt jelenti, hogy szakosodni kell rá. Minden technológiának vannak előírásai, amit ha betartasz, akkor baj nem lehet. Amelyik vállalkozó tud téglaházat építeni, az készházat is. Nem ebben van a trükk, hanem az építész helyes megválasztásában. Ha általa segítséget kapsz -mert ért hozzá, és tisztességesen végzi a munkályát- akkor gördülékeny minden.
A fizetéssel kapcsolatban mindig meg lehet találni az arany középutat. A részletes költségvetésnek tartalmaznia kell minden olyan tételt, amit kér a megrendelő. Ha nem kéri, akkor nincs is az árban! Alternatívaként mégis figyelmét fel kell hívnod rá a figyelmét. Sajnálom hogy rossz tapasztalataid voltak, körültekintőbben kell körülnézni a szakmában!
(válasz leventee 21. hozzászólására)

23. muslinca2007-05-04 21:25
Nem hangzik rosszul.
:)
(válasz herceg.notesz 22. hozzászólására)

22. herceg.notesz2007-05-04 10:35
Elrendezéstől, nyílászáróktól, statikától függ. Ami nem teherhordó fal(belül) ott elég válaszfal, gipszkarton és a technológia szerint a födém+fal+tető van az árban. Lehet külön-külön is, de nem ajánlom. 160m2 esetén a komplett rendszer kb.:3Millió felé kacsingat. A falat úgy számoljátok, hogy nem kell dryvitolni, csak élvédő+háló+glett+szín. A tetőnél a lécezés+fólia esik ki.
(válasz muslinca 20. hozzászólására)

21. leventee2007-05-03 12:02
Nagyon sok építési vállalkozó valójában kényszervállalkozó és nem is rendelkezik kivitelezői jogosítvánnyal(nem vagy olykor alkalmaz felelős műszaki vezetőt,nem számol el az előleggel, kisír indokolatlan pénzeket a megrendelőkből). Készháztechnológiánál még kevesebb megbízható vállalkozó van, hiszen ennek még nincs nagy hagyománya a vállalkozóknál. Sosem fizessenek előre pénzt a vállalkozónak indokolatlanul.


20. muslinca2007-05-02 18:22
Ja és csak kb-re egy 160nm.es (ebbe benne van egy dupla garázs) 4szoba nappali, konyha, kb mennyibe kerülne a fal?
(válasz herceg.notesz 18. hozzászólására)

19. muslinca2007-05-02 18:21
Köszi, a választ..
A párommal most keressük a telket jövőre szeretnénk nekiállni az építkezésnek (tavasz), és igaziból nagyon tetszik az egész rendszer kompaktsága.
Nem is meggyőzni kellene minket, mert valahol szerintem már eldöntöttük, inkább majd, ha megvan már a telek, akkor jó lenne pár ilyen kész házat élőben is látni.
Veszprémiek vagyunk, szóval főleg a környéken lenne jó megnbézni..
(válasz herceg.notesz 18. hozzászólására)

18. herceg.notesz2007-04-28 00:17
Szia! Mint kivitelező tudom hogy olcsóbb, könnyebb vele haladni, kiszámíthatóbb és tisztább. Ugyanakkor a ház elrendezésétől függően sokkal nagyobb tereket lehet vele kialakítani mint bármely 30 vagy 38 az téglával. Jobban tervezhetőbb akár +1 szoba ugyanakkora alapterülettel. Elég nagy ismeretségem van lakók körében, akik esküsznek(én is) rá. Olcsóbb technológia ami nem megy a minőség rovására. Német termék, ami ez idáig mindig bizonyított. A téli fűtést egy 100-120m2-es háznál egy 20-24Kw-al bőven megoldod, mivel hogy hőhidmentes az elemek miatt, így nincs "potya" fűtés. Mint mondottam nem
egy olyan ügyfél van, aki tartozkodott a pro-conceptől és már a második házát építetti, ugyanakkor a tégláról szót sem akar hallani.
Ajánlom a gyártó honlapját, s ha tapasztalat kell, akkor szívesen adok telefonszámo(ka)t.
(válasz muslinca 17. hozzászólására)

17. muslinca2007-04-25 17:52
Szia,
A proconcept, az nem betonból van véletlenül?ú
Mi ezt néztük ki magunknak a párommal.
polisztirol és beton, meg vas.
Ez érdekelne bővebben is, ha tudnál valakit aki már egy ideje ilyenben él, és van már véleménye róla...
(válasz herceg.notesz 14. hozzászólására)

1 2 3 4 5 6 7