Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ
FőoldalDiéta & FitnessBabák & MamákSzex & PszichéSzépség & EgészségHobbi & OtthonEgyéb témák
CikkekNaplókFórumokTudásbázisSzavazásokKépgalériaApróhirdetések
KépeslapokReceptekKlubokJátékokFórum játékokBannereinkFacebook
Belépés | Regisztráció | Elfelejtett jelszó
 

Fórum - Osteoporosis (csontritkulás)

Kategória: Összes fórumtéma » Szépség & egészség » Egészség
A fórumhoz cikk tartozik, kattints ide a megtekintéséhez!


A hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Amennyiben még nem regisztráltál nálunk, itt megteheted, ha pedig már van azonosítód, lépj be itt!


887. thermál32017-10-14 09:48
Az Ovestin krém ösztriolt tartalmaz.
(válasz csebe 881. hozzászólására)

886. bjudit552017-10-13 15:09
Én úgy nézem, könnyen hozzá lehet jutni:
[link]
Bár a házipatikánál azt olvastam, hogy nem volt még olyan kutatás, ami kimutatta volna mennyi bórra van a szervezetnek szüksége. Tehát csak óvatosan a pótlással, lehet hogy pont a felesleget szeded be.
(válasz bjudit55 885. hozzászólására)


885. bjudit552017-10-13 15:03
Szia!
Miután olvastalak beírtam a keresőbe, és ezt adta ki:
[link]
mellesleg valószínű felesleges a bór külön pótlása, ha olyan élelmiszereket fogyasztunk, ami tartalmazza. Így biztosan nem adagoljuk túl.

884. csebe2017-10-13 14:03
téma: bór készítmény keresése:
Már több helyen megtaláltam az információt, hogy egy kísérletben napi 3 mg bór adásával a nők hormonszintjét úgy meg tudták emelni, mintha hormonpótlást kaptak volna, csak éppen mellékhatások nélkül. Dr. Jack Kruse is használja a bórt, és ahogy látom az amerikai nőgyógyászok is felírják a csontritkulásos nőknek a bórt. Magyarországon patikákban próbáltam utána járni, de senki sem tudott bór készítményről, nem is értettek , miért keresem.
Ismer valaki közületek bór készítményt , mely Magyarországon elérhető, vagy hallottatok olyan orvosról, aki felirja csontritkulásos nőknek?

883. csebe2017-10-13 14:02
téma: K2 vitamin MK4 változatának keresése
Dr. Jack Kruse anyagaiban bukkantam rá, hogy csontritkulás esetében ugyan használja mindkét formát , mind az MK7, mind az MK4 formát az egyéni kóresettől függően. Viszont a csontritkulásnál inkább az MK4 formát használja, mert az MK4 a hasnyálmirigy béta sejtjeiben koncentrálódik és jobban hat a csontra. Az MK4 nem bélbaktériumból származik, ezért is jobb, állítása szerint. Azt is leírja, hogy az MK4-ből nagyobb adag kell és szerinte az MK4 verzió a legjobb.
Kérdés: Ismertek olyan K2 készítményt, melyben nincs K1 vitamin és mely a K2 vitaminnak csak (vagy túlnyomó részt) az MK4 verzióját használja és elérhető Magyarországon? Köszönet minden informáciért előre is.

882. csebe2017-10-13 14:02
téma: Dr. Jack Kruse módszereit ismerő, követő magyar, német, osztrák , európai orvos, vagy magyar , német, osztrák , európai csontritkulásos beteg keresése.
Dr. Jack Kruse állításairól már egyszer tettem fel anyagot a fórumra. Röviden ő az az amerikai gerinc idegsebész, aki tapasztalatai alapján és saját kövérségét és szülei betegségeit megszüntető önkísérlete alapján, leírja, hogy a csontritkulás oka, hogy réz elektromágneses kötőereje tartja össze a csontokat alkotó apatit kristályokat és kollagén rostokat, így a csontokban a kollagén területeken fellépő rézhiány lehet a hiányzó láncszem, ami csontritkulást okoz. Becker kísérletei alapján (Becker többek között a szalamandrák levágott végtagjainak regenerálódását és a csontnövekedést tanulmányozta. Mesterségesen, speciális erősségű egyenáramú elektródákkal és pulzáló mágneses mezővel tudta serkenteni a csontok növekedését) állítja, hogy a csont félvezető. Két féle vezetést használ a csont, az egyik a piezoelektromosság, amit a gravitációnak és a rendszeres mechanikai stressznek - séta és minden más mozgás – köszönhetünk. A másik az egyenáram, melyet tömören a Föld természetes mágneses ereje (Schumann rezonanciák) indukál. Dr. Jack Kruse állítása alapján a Föld természetes mágneses mezeje tartja ugyanis a helyén a réz ionokat, így tud működni a félvezetés.
A biológiát kombinálja kvantum fizika felismerésével és mivel emberként ránk is a fizika törvényei vonatkoznak, ő tovább gondolta a hagyományos orvos tudomány alapján szerzett tudása hiánya miatt felmerült kérdéseit, összevetette idegsebész (gerinceket műt) tapasztalataival és kutatott, olvasott, hogy magyarázatot találjon azokra a jelenségekre, melyeket a hagyományos orvostudomány nem tud megmagyarázni..
A csontritkuás gyógyításában, (nem elírás, hanem tényleg állítja, hogy gyógyítja és visszafordítja kezeltjeinél a csontritkulást!!!- a törést legalábbis megakadályozta étrendi változtatással és D3, K2, magnézium, bór, DHEA, bioidentikus hormonok egyéni adagolásával stb ) a paleolít diétát ajánlja, sok sok vadvízi, óceiáni eledellel,( inkább kisrák olajjal, mint halolajjal), nagyon magas protein tartalmú és nagyon magas zsír tartalmú étrendet ajánl. Ezenkívül használja a K2, D3, és magnéziumot, bórt. Kalcium bevitelt azért nem tartja fontosnak, mert a sok tengeri herkentyűvel elég kálciumhoz jut a szervezet, no meg megfelelő omega 3 és 6 arányhoz. Ezenkívül használja még a DHEA- t, mely a nemi hormonok előfutára és még sok mást is. Ajánlja a legeltetett állatok húsát, a nem pasztörözött tejtermékek közül csak vajat és talán joghurtot. Kihangsúlyozza a jól múködő bél fontosságát. Szintén kihangsúlyozza, mennyire fontos a megfelelő hormonszint megléte a csontritkulás esetén, viszont elutasítja a szintetikus hormonokat és a bioidentikus hormonokat használja. Mivel elég sok mindent ír, még nem tudtam feldolgozni anyagát. Weboldala angolul elérhető és nagyon hasznos. www.jackkruse.com
Mivel ő csak a saját pacienseit Nashvilleben gyógyítja , és oda biztos nem jutok el, távkezelést meg nem végez, mivel valódi orvos és csak labor tesztek alapján kezel és csak személyesen, így keresek olyan csontritkulásos embereket, akik használják módszereit, vagy ismernek Németországban, Ausztriában, Magyarországon vagy legalább valahol Európában olyan orvost, aki ismeri, érti és értelmezni tudja, használja és alkalmazza Dr. Jack Kruse kezelési módszereit. Ha tud valaki ilyenről, írjon legyen szíves mailt részemre akár privátban. Mailem az adatlapon ott van. Vagy ha úgy gondolja, akkor itt a fórumon. Mindegy.
Jó lenne valaki orvossal (vagy sorstárssal) értekezni, aki használja Dr. Jack Kruse módszereit.
Alább a linkek, ahol Jack Kruse írásai elérhetőek csontritkulással kapcsolatban. Leírja kezelés lényegét röviden, de sokat kell hozzá olvasni.
[link]
- [link] Osteoporosis Part 1
- [link] The Osteoporosis Rx
- [link] EMF 8: Quantum Bone
- [link] Hormones 101: Clinical thoughts revealed

881. csebe2017-10-13 14:02
Téma: 1)bioidentikus hormonkészítményeket felíró orvos keresése, akár Magyarországon (bár nem hiszem, hogy van ilyen), akár német nyelvterületen. (Németország, Ausztria, Svájc) + 2) bioidentikus hormonokról rövid kivonat + kérdés: 3) Evista K2 vel együtt alkalmazza valaki?
Bizonyára sokan hallottatok, olvastatok a bioidentikus hormonokról, hiszen már értekeztetek Dr. Lee természetes progeszteron krémjéről, melyet jamgyökérből állított elő és evvel kezelt csontritkulásos embereket. Röviden a kérésem után az összefoglaló róluk még egyszer, ha valakinek új lenne.
Miután a menopauza és osteoporosis szakrendelésen hiába igyekeztem bioidentikus hormonkészítményről bővebb információt kapni és meggyőzni az orvost, hogy a szintetikus hormonok mérgek (szervezetidegen anyagok), nem jártam sikerrel. Így raloxifent nyomatták Evista formában. A raloxifen, Evista márka név alatt ugyan nem hormonkészítmény, hanem SERM. Elég rossz érzés, mikor két rossz között (ritkulás és raloxifen, tüdő, láb, szemideg trombózis okozta szövődmények között) kell dönteni. Amúgy az összes mellékhatás, hasfájás, vérnyomás emelkedés, lábduzzanat, influenza szerű tünetek, hőhullámok a rögösödés mellett és hízás mellett nem tűnnek vonzónak. (Mibe halljak bele című életfejezet kérdése, acsontritkulás okozta következményekbe és kiszolgáltatottságba vagy a szövődményekbe, rákba?)

Ha valaki használt volna raloxifent (Evistát), szedett-e mellé K vitamint. Kérdés háttere. K2 vitamin ugyan nem okoz vérrögösödést, viszont K1 igen. Raloxifen ugyanúgy rögösödést és trombózist okozhat, így K1 és Evista együtt kombinálva szerintem nem igazán jó. De erről már nem is mertem kérdezni a "szakorvost". A GAL KFT transz K2 vitamint tartalmazó szere viszont tartalmaz több K1 vitamint, mint K2-t.
Azt már belátom, hogy a hormonszintet csontritkulás esetén rendezni kell, mert a megfelelő hormonszint segíti a csont anyagcserét, de a szintetikus hormonoktól és Evista raloxifentől nagyon idegenkedek továbbra is.
Viszont sehol nem találtam és nem ismerek ilyen orvost, aki hajlandó lenne bioidentikus hormonpótlással Magyarországon foglalkozni.
A találtam ugyan fórumot ösztrogénpótlásról, de nem a csontritkulással összefüggően.
Ha ismertek valaki ilyet, vagy ha esetleg akár Németországban, akár Ausztriában van ismerősötök, akit vagy akinek az ismerősét csontritkulás esetében, bioidentikus hormonokkal kezelik, légyszíves írjátok meg az elérhetőségét. Keresek egy kiinduló pontot, amin keresztül eljuthatok egy olyan orvoshoz, vagy patikához, aki akár koncentrált bioidentikus hormonkészítmény formátumban hajlandó felírni bioidentikus hormonokat.
Még egy info: Nagyon érdekelt a tapaszt, illetve krém formája a hormonpótlásnak , így rákérdeztem. Azért tartom jónak a tapaszt illetve krémet, mert ahogy írják, így meg lehet kerülni a májat, és az egyébként szedendő adagnak így körülbelül csak az egytizedére van szükség. A progeszteron és az ösztrogén, zsírban oldódnak, és képesek áthatolni a bőrön.hormontapaszok óta tudjuk. Bőrön át gyorsan eljut a vérkeringésbe. .Közölték velem, hogy a gyógyszeripar lobbi pénzügyi , gazdasági okokból szüntette meg a tapaszt, mert az kevesebb profitot hozott. Bár a tapasz régen szintetikus volt, de legalább a méregből kevesebb mérgezte a szervezetet és nem a májat .
(Itt idéznem kell Szendi Gábort, mert nagyon idevág:
o „csontritkulás nem női, hanem időskori probléma, csak a férfiak vastagabb csontozattal indulnak az öregkornak, na meg átlagosan jó 10 évvel korábban is halnak meg, úgyhogy nincs idejük a combnyaktörésre
o A nőket a gyógyszergyári érdekeken túl a csontritkulás megelőzése miatt szokták rábeszélni az ösztrogén pótlásra, bár azt gyakran elfelejtik hozzátenni, hogy ez komolyan növeli a szívinfarktus és a rák kockázata
o univerzális csontnövesztő megoldás mindkét nem számára azonban ismét a DHEA=dehydroepiandrosterone
o DHEA biztonságosabbnak tűnik az ösztrogénpótlásnál.
o családorvosi rendelők olykor szellemi értelemben is szűk falai közt tűnik csak úgy, hogy "mellrák vagy csontritkulás" hamis alternatívái közt kell választani. (megjegyzés: Ez az állítás szerintem a szakrendelők szűk falaira is vonatkozik.)
- Akkor miért nem szed mindenki DHEA-t? Vagy mert nem tudnak róla, vagy mert megkérdezték orvosukat, gyógyszerészüket. Az orvosi gondolkodást és tudásbázist nagy tehetetlenségi nyomaték jellemzi. A napi praxis soha nem a tudomány mai, hanem tegnapi vagy tegnap előtti állását tükrözi vissza.
- Amikor a nőknél klimax után alkalmazott hormonpótlásról, vagy a mellrák kezelésében használt tamoxifenről a szakirodalom már régen sötét dolgokat ír, a rendelőkben még mindig vidáman irogatják fel e szereket.erről nem az egyes orvos tehet, itt kötelezően betartandó szakmai protokollok és gazdasági megfontolások vannak.”))
Rövid összefoglaló a bioidentikus hormonokról: Csak az olvassa át, akinek új a téma. Linkek a kivonat végén.
- bioidentikus hormonok a szervezet által természetes úton előállított ösztrogén és/vagy progeszteron hormonok pontos kémiai megfelelői. Külföldön ezeket, egyedi recepteket is elkészítő gyógyszertárban állítják össze.
- így készített ösztrogénterápiás termékek többsége ösztradiolt tartalmaz, amely a szervezetben természetesen előforduló ösztrogén három formájának az egyike.
- növényi ösztrogén- vagy progeszteronkoncentrátumot komolyabb hormonszint-eltolódásban használnak. (Ilyeneket egyelőre csak Németországban és Hollandiában lehet orvosi vényre beszerezni.)
- Bioidentikus hormonokat növényekből (többnyire szója , jamgyökér, japán akác) állítják elő, kémiailag feldolgozzák.
- A szintetikus hormonokat (az ösztrogén típusokat) vagy lókanca vizeletéből nyerik ki, vagy kémiailag szintetizálják, így mivel szintetikusak, nem illeszkednek a természetes anyagcsere folyamatokba, ezért is van , hogy rákot okoznak, vagy okozhatnak. A szintetikus hormonok az ösztrogének közül az ösztradiolt és az ösztron használják, de az ösztriolt nem.
- A bioidentikus hormonok használják mindhárom ösztrogén típust. (ösztradiolt, ösztront, és ösztriolt). Ezenkívül még használnak, vagy használhatnak DHEA-t (dehydroepiandrosterone), pregnenolonet és tesztoszteront is. A szervezetben keringő nemi hormonok 30-50%-a a DHEA-ból származik.
- Nem önmagában a hormonpótló terápia a gond, hanem az, hogy szinte kizárólag mesterséges hormonokkal végzik, az úgynevezett designer-drogokkal.
- Designer drogoknak eltérő a biokémiai struktúrájuk, nem illeszkednek optimálisan az anyagcserébe.
- A szintetikus hormonpótlásról 2 éve tudományosan is beigazolódott, hogy a felsorolt elváltozások többségén nem segít, sőt igen nagy arányban képes növelni a trombózisok, embóliák, szív- és érszövődmények, a mell- és méhnyakrák kockázatát, ezenkívül gyors elhízást okoz. A csontsűrűség megőrzésében betöltött szerepük pedig továbbra sem olyan egyértelmű, mint hittük…
- mesterséges, a szervezet számára idegen hormonok éveken át való szedése tüdőembóliát, szélütést, szívinfarktust és rákot, főként mellrákot okozhat
- A növényi eredetű, hormonszerű hatással rendelkező készítmények, bár többnyire lassabban, ám huzamosabb szedés esetén szép eredménnyel segítenek.
- a 70-es évek közepe óta műhibának számít valakit mesterséges ösztrogénnel kezelni úgy, hogy nem kapja meg a hormonellenpárját, a progeszteront is
- A bioidentikus hormon kezelésnél használják a természetes progeszteront is. A progeszteronszint emelésére gyógynövény-alapanyagú készítmények barátcserje és a wild yam gyökér kivonata kapszulák, tabletták és krémek léteznek.
- Progeszteront sárgatest-hormont a mexikói yamszgyökér diosgenin nevű hatóanyagából laboratóriumban állítják elő formában a szervezetben is előfordul.
- (A gesztagének, amelyeket általában felírnak, szintetikus, biokémiailagmesterségesen módosított progeszteronok.)
- gesztagének megnövelik a mellrák kialakulásának veszélyét
- Németországban, ahol minden hormonkészítményt csak receptre adnak, a bioidentikus hormonokat is, léteznek olyan gyógyszertárak, amelyek maguk elkészítik a kívánt koncentrációjú progeszteronkrémet.
- Csontritkulás esetén, mely krónikus betegség, sok éven át a legalacsonyabb adagot kell adni .
Linkek, ahonnan információ származik:
[link]
Növényi hormonpótlás
[link] Kiút a hormondilemmából
[link] gyakran feltett kérdések hormonokról
[link]
Szendi Gábor: Fiatalság? Erő? Egészség? Röviden: DHEA
[link]
the Basics of Bioidentical Hormone Replacement Therapy- angol nyelv
[link]
Bioidentical Hormone Therapy

880. csebe2017-10-13 14:01
Szia Brigi1957, még 2017 februárban írtad válaszként kérdésemre, hogy testvérednél nagyon sokáig alkalmazták a hormont, mert nem bírta a menopauzálva járó tüneteket. Említetted, hogy állandó ellenőrzésre kellett járni a nőgyógyászhoz és szerencsére nem lett semmi baja a hormonoktól. Néhány éve azonban testvéred elhagyta a hormonokat.
Ennek kapcsán szeretnék visszakérdezni.
1) Meg tudnád kérdezni, hogy milyen hormon készítményt kapott? Szintetikus hormont, vagy esetleg már akkor is létezett úgynevezett bioidentikus hormon készítmény? (naiv kérdés a bioidentikus hormon, de hátha.) A szintetikusok közül melyiket? Csak ösztradiolos változatot, vagy kapott esetleg progeszteront is?
2) Az állandó ellenőrzés az mit jelentett. Három havi ellenőrzést, hüvelyi UH, vagy csak sima vizsgálat, vagy kikérdezés, vagy évi mammográfia, citologia, és UH?
3) Ő ezeket a h ormonkészítményeket csupán a menopauza tünetei ellen szedte, vagy csontritkulásra is. Ha jól rémlik,mintha testvérednek is lenne vagy osteopaniaja vagy osteoporozisa?
Köszönöm az információkat ismét, akár privátban is, ha így jobb Neked vagy testvérednek!
(válasz brigi1957 429. hozzászólására)

879. csebe2017-09-08 20:04
téma: kérdésel: 1) Fenugreek (görögszéna) kapszula tapasztalaival kapcsolatban
2) Prof Balázs Csabával kapcsolatos tapasztalat
Kedves Fórumozók! Szeretném megkérdezni, hogy van –e valakinek tapasztalata a Fenugreek szedésével kapcsolatban. A termék a görögszéna magot használja.
Azt már kiderítettem, hogy a görögszénában található szaponin, amely a fitoösztrogén előfutárát, a dioszgenint tartalmazza nagyon fontos szerepet játszik a nők egészségében. A dioszgenin a szaponinok közé tartozik és a dioszgenint állítólag a progeszteron szintetikus előállítához használják. Jó hatású többek között a menzesz előtt jelentkező tünetek (PMS) enyhítésére, csökkenti a változókori (menopausa) panaszokat. Fito-ösztrogénjei fokozzák a nemi hormonok termelését. Az a tulajdonságaa görögszénának, hogy képes megerősíteni a csontszövetet igazolja használatát az oszteoporózis (csontritkulás), hátfájás, valamint a test szerkezeti gyengesége és hajhullás során.
Ha jól emlékszem valaki írta már a fórumon, hogy Dr. Lee (meg talán Prof Balázs Csaba) endokrinológus idősebb csontritkulásos nőket kezelt természetes progeszteronnal, krém formájában. Ezért merül fel bennem, hogy a görögszéna szedése vajon jó-e a progeszteron pótlására is, is ezért érdekelne a tapasztalata annak, aki szedte a Fenugreek kapszulát.
2) Evvel kapcsolatos, hogy volt-e valaki Prof Balázs Csabánál csontritkulás miatt. Ha igen, megköszönném a tapasztalatait.

878. csebe2017-09-08 20:03
téma: információk rézról összegyújtve több cikkből
A csontritkulás mint rézhiány következménye és a természetes elektromágneses tér helyreállítása réztermékekkel kapcsolatban a réznek néztem utána. Több cikkből próbáltam összerakni a rézzel kapcsolatos információkat. Akit érdekel, böngéssze át, akit nem , kérem ugorja át a bejegyzést. Ha esetleg valaha egy orvosféle ,vagy kutató is olvassa, és esetleg alkalmazza is a rezet mint gyógyítási módszert, vagy valami mágneses mezőt, mint Dr. Robert O. Becker a kísérletében, örülnék, ha kapcsolatba lépne.
- A réz a periódusos rendszer 29. eleme, az elektromos áramot igen jól vezető fém. vízben kiválóan oldódik, hatékony parazita-ellenes hatással bír
- A vörös réz a jó, (a sárga nem!!)
- Eredetileg aes cyprium, vagyis ciprusi fém néven emlegették, amely azt jelenti: ciprusi fém, mivel fő lelőhelye Ciprus volt. A vöröses fényű, könnyen alakítható anyag kitűnően vezeti a hőt és az elektromos áramot, könnyen oxidálódik.
- A réz neve a rómaiaktól származik. Mivel a régi időkben a legtöbb réz Ciprusról származott, "aes Cyprium"-nak, azaz ciprusi ércnek hívták. A szó később "Cuprum"-ra módosult, ebből ered a mai angol „copper” szó is.
- Az egyiptomiak a hieroglifák közül az „ankh” szimbólumot használták a réz jelölésére. Ez egyben az örök életet is jelképezi.
- Emberi használata: A réz a talajból a növények közvetítésével kerül a magasabb rendű élőlények szervezetébe.A világ egyes részein a rézhiány magasabb gyakoriságáért a termőtalaj szegényes rézkínálata a felelős (pl. Írország).
- A felmérések szerint az emberek negyedének az étrendje nem tartalmaz elegendő mennyiségű rezet, és ez hosszú távon súlyos hiánybetegségekhez is vezethet, például a csontritkulás és az ízületi bántalmak kialakulásában is szerepet játszhat.
- A réz kiváló vezetőképessége miatt rendkívül hasznos az orvostudományban. A réz bevonatú sebész szike vezeti az elektromosságot, így a penge felmelegszik, és voltaképpen kiégeti önmagát. Ez különösen fontos az operáció során a vérzés szabályozásakor és a sérült szövetek eltávolításánál.
- A szervezet valamennyi sejtjében jelen van, legnagyobb koncentrációban a májban csontokban és izmokban.
- Az emberi szervezet réztartalma 1,4-2,1 mg/ttkg. A vérben szabadon keringő réz erősen mérgező, ezért transzportfehérjéhez (cöruloplazmin) kötődve kering. A májban albuminhoz kötötten raktározódik. A szervezetből szintén cöruloplazmin segítségével távozik – az epével választódik ki.a citokróm enzimek aktiválásával részt vesz a szervezet energianyerő és -raktározó, továbbá méregtelenítő működésében. A réz/cink szuperoxid dizmutáz részeként védi a szervezetet az oxidációs károsodásoktól ("oxidatív stressz"), ezáltal véd a rosszindulatú betegségekkel és érelmeszesedéssel szemben is
- Az elem 100-200 mg mennyiségben található meg szervezetünkben, ezzel a vas és a cink után a harmadik leggyakrabban előforduló fém. A réz fele az izomzatban van jelen, nagyobb mennyiségek találhatók a májban, az agyban, a szívben és vesékben, valamint a csontrendszerben.
- Egy felnőtt ember szervezetében körülbelül 80 mg-ot találunk belőle, főleg az agyban, a májban, a szívben, a vesékben, a szemben és az izmokban. A szervezetünkben megtalálható réz mintegy 90 százaléka egy speciális fehérjéhez, az úgynevezett cöruloplazminhoz kötődik
- A réz a vassal és a cinkkel együtt az ásványi anyagok olyan hármasát alkotja, mely elengedhetetlen a jó közérzethez. A testi egészséghez a réz létfontosságú anyag a magzati fejlődéstől egészen az öregkorig. Szükségünk van rézre a vérerek képződéséhez, az egészséges szívhez, az egyes testrészeket összekötő kollagén és kötőszövetek stabilizálásához. Szintén szükséges az agyi fejlődéséhez, és az agyban lévő idegsejtek közötti hatékony kapcsolathoz, valamint az egészséges csontokhoz és fogakhoz.
- Testünkben a réz, cink és vas hasznosulása szorosan összefügg egymással. Az optimális cink-réz arány 10:1-hez. A réz hiánya gátolja a vas hasznosítását, ami következtében a máj vastartalma növekedhet. Emellett a kollagén képzéshez is elengedhetetlen, illetve az erek és a csontok gyengesége is a rézhiány egyik következménye lehet. A réz befolyással van az agy katekolamin anyagcseréjére is, így összefügg a degeneratív folyamatokkal is, vagyis jótékony hatással van az idegrendszeredre.
- Normál esetben a szervezetbe felvett réz a májban az epével választódik ki, és felesleges mennyisége a széklettel ürül.
- A szervezetünkben kb. 80-120 mg réz található. Rézben leggazdagabb szervünk a máj, de szemünkben, szívünkben, agyunkban és izomzatunkban is megtalálható. Szerepe van az idegrendszer egészséges működésében, a vas felszívódásában és ízületi panaszokra
- A réz fontos ásványianyag, számos metalloenzim kofaktora, azonban a szervezetnek igen kis mennyiségben van rá szüksége. Számos enzimmel áll kapcsolatban: catalase, uricase, tyrosinase, cytochrom-C oxydase, aminolevulinsav dehydrase, lysyloxidase .
- Cink és réz: ellentmondásos kijelentések a szövegekben
- Ha bizonyos más nyomelemeket (cink, molibdén) nagy mennyiségekben viszünk be, ez ugyancsak alacsonyabb rézháztartáshoz vezet az emberi szervezetben.
- Néhány kórképnél találták rézhiányt:cinksók túlzott fogyasztásakor.
- Az optimális cink-réz arány 10:1-hez.
- Kevesen tudják, hogy a fokozott cink és C-vitamin bevitel rézhiányhoz vezet. Ilyen esetekben tehát réz pótlásáról is gondoskodni kell,
- Cinkkel együtt hat: Az optimális cink-réz arány 10:1-hez.
- Ételben: cink és réz: zabpehely, búzacsíra, hüvelyesek, petrezselyem zöldje, sütőtök, zöldborsó, olajos magvak
- A réz megtalálható: napraforgómag, földimogyoró, szardínia, rák, osztriga, homár, aszalt szilva, máj.
- A szárnyas húsok, a hal, a spenót, a sóska, a burgonya tartalmaznak rezet, de legnagyobb mennyiségben a májban és a hüvelyesekben – babban, borsóban, lencsében – található. (szójában is)
- Spenót, sóska, szójabab, szárnyasok, halak- magas réztartalmú ételek
- Rézben gazdag élelmiszerek a hüvelyesek, a búzakorpa és a teljes kiőrlésű gabonafélék, a mogyoró és a különböző belsőségek, például a máj, a sötétzöld leveles zöldségek, valamint a tengeri herkentyűk, például a kagyló.
- Elsősorban a kakaóban és a csokoládéban, valamint a diófélékben, a halban, a tengeri gyümölcsökben és a hüvelyesekben – mint a lencse, borsó és bab – található meg. Néhány fűszer, például a petrezselyem, a majoranna, a szerecsendió és a bors szintén viszonylag sok rezet tartalmaz.
- Megtalálható a máj, vese, hüvelyesek, gabonafélék, kagyló, dió-olajosmagvak, csokoládé, szárított gyümölcs, gomba.
- Táplálékaink közül a hüvelyesek, a gabonafélék és a máj tekinthetők a legjobb forrásainak. Felszívódása az élelmiszerekből azonban mindössze 35–70%-ra tehető, így – főleg az ipari társadalmakban – sokan nem jutnak elegendő rézhez, ami fedezné napi szükségletüket, mely felnőtt embereknél 2–2,5 mg körüli értékre tehető.
- Magas réztartalmú élelmiszer például a dió, a csokoládé, a máj, a gomba, az aszalt gyümölcsök, a spenót és a borjúhús, de normál táplálkozás mellett sem valószínű, hogy hiányállapot alakul ki.
- Néhány élelmiszer különösen gazdag rézben, beleértve a legtöbb diófélét, magvakat, csicseriborsót, a májat és az osztrigát. A természetes élelmiszerek, mint a gabonafélék, a hús és a hal általában elegendő rezet tartalmaznak ahhoz, hogy akár a szükséges réz bevitel 50%-át fedezzék. Emellett van néhány meglepő és örömteli rézforrás is, mint például a kakaó és a csokoládé, tudományos érvet biztosítva a csokoládéevés mellett.
- Megfelelő táplálkozás mellett ritkán alakul ki rézhiány a szervezetben. Általában rosszul táplált, felszívódási problémákkal küszködő egyéneknél fordulhat elő.Rézhiány ritkán fordul elő, és csak hosszan tartó alultáplálkozás után, illetve tartós hasmenésnél lép fel.
- Számos lisztérzékeny betegnél réz-hiányt állapítottak meg (melyből arra lehet következtetni, hogy a réz-bevitel előnyös lehet a lisztérzékenyek számára).
- A felmérések szerint az emberek negyedének az étrendje nem tartalmaz elegendő mennyiségű rezet, és ez hosszú távon súlyos hiánybetegségekhez is vezethet, például a csontritkulás és az ízületi bántalmak kialakulásában is szerepet játszhat.
- A VÖRÖSRÉZ A JÓ, NEM A SÁRGARÉZ!!
- Cink és réz: ellentmondásos kijelentések a szövegekben
- oxidációs folyamatok semlegesítésében részt vesz, szuperoxid-dizmutáz enzim működésében, mely a szervezetben keletkező káros szabad gyök, a szuperoxid-anion semlegesítését végzi. A réz és cink együttesen végzi a szuperoxid-dizmutáz enzim működését, mely a szabadgyökök hatástalanítását végzi. (Cinkkel együtt hat: Az optimális cink-réz arány 10:1-hez.
- Ha bizonyos más nyomelemeket (cink, molibdén) nagy mennyiségekben viszünk be, ez ugyancsak alacsonyabb rézháztartáshoz vezet az emberi szervezetben.
- Néhány kórképnél találták rézhiányt:cinksók túlzott fogyasztásakor.
- Az optimális cink-réz arány 10:1-hez.
- Kevesen tudják, hogy a fokozott cink és C-vitamin bevitel rézhiányhoz vezet. Ilyen esetekben tehát réz pótlásáról is gondoskodni kell, )
- A réz könnyen felszívódik. Felszívódását akadályozza a szervezetben fölöslegben lévő cink; illetve a hosszabb időn át alkalmazott emésztést segítő savlekötők.
- A réz számos oxidoreduktáz alkotórésze, azaz olyan enzimeké, amelyek katalizátorként vesznek részt redoxireakciókban.
- legalább olyan kiváló munkát végez, mint az E-vitamin vagy a béta-karotin,ugyanis részt vesz a szervezetre ható káros oxidációs folyamatok semlegesítésében.
- támogatja az immunrendszert, még gyulladásgátló hatással is rendelkezik, amennyiben véd az úgynevezett szabad gyököktől.
- A vasat a szervezet réz jelenlétében alakítja át hemoglobinná, vörösvértestek képzésében , réz segíti vas beépülését hemoglobinba, Elősegíti avörösvértestecskék és az oxigént a szövetekbe szállító vastartalmú hemoglobin képződését, valamint az ezek hiányának gyógyítására adagolt vas felszívódását. A réz hiánya gátolja a vas hasznosítását, ami következtében a máj vastartalma növekedhet. segíti a vas megfelelő hasznosulását, így meggátolja a máj vastartalmának növekedését.
- Segíthet a koleszterinszint csökkentésében, A magas koleszterinszint lehet a réz-hiány tünete. A test réz-tartalmának 15%-a a májban található.
- A réz-hiány glükóz-intoleranciát okozhat, ami lényegében cukorbetegség.
- A réz részt vesz a test energiatermelésében.
- enyhíti az ízületi gyulladás okozta fájdalmat. legismertebb alkalmazási területe az ízületi panaszok, fájdalmak és gyulladások kezelése, ugyanis ezek hátterében a réz-felszívódás zavara állhat
- Magas vérnyomás, keringési zavarok és magas koleszterinszint rézhiány következménye lehet
- A megfelelő réz-szint segíthet a szürkehályog megelőzésében.
- tirozin aminosav előállításához kell, hajszín, bőrszínt alakítja
- réz segíthet az őszülés késleltetésében. A réz biokémiailag hozzájárul a hajszínhez.
A réz javíthatja a hajhagymák egészségét és működését. A réz elősegítheti a hajnövekedést, ezáltal pedig hozzájárul a hajhullás megelőzéséhez.
- Érdemes lenne újra elővenni a rézkilincseket, mert a réz vírus, gomba és baktériumolő (réz felületén még az E-coli baktérium is órák alatt elpusztul) az alacsonyrendű szervezetekkel szemben már igen kis mennyiségben is mérgező hatású. A bakteriális és vírusos betegségekre való fogékonyság lehet a réz-hiány következménye.A réz elnyomhatja a herpesz szimplex vírust. Tudományos vizsgálatok igazolták a réz antimikrobiális hatékonyságát a legveszélyesebb baktériumok, gombák és vírusok ellen.
- Megfelelő táplálkozás mellett ritkán alakul ki rézhiány a szervezetben. Általában rosszul táplált, felszívódási problémákkal küszködő egyéneknél fordulhat elő
- Kismértékű réz hiánya azonban már igen kellemetelen tüneteket, egészségügyi zavarokat okozhat. kis fokú hiánya is káros. A tartós rézhiány leggyakrabban zsíranyagcsere-zavarokat okoz: magas triglicerid vérszintet, nem alkoholos zsírmájat, elégtelen melanin- és dopaminszintézist, mely napégéshez, depresszióhoz vezethet. A rézhiányra jellemző tünetegyüttest a vérszegénység, a csontvelő-elégtelenség és degeneratív idegrendszeri betegségek alkotják.
- A rézhiány okozhat rekrakter anaemiát (vérszegénység), osteoporosist ( csontritkulást), neutropeniát (fehérvérsejteken belül a karélyosok számának a csökkenését), ataxiát( koordináció zavara), depigmentációt (a bőrszin festenyzettségének a csökkenése), emelkedett lehet a szérum cholesterin szintje.
- A rézhiány klinikai tünetei: szintelen, erősen göndör haj, hypothermia, csontritkulás (osteoporosis) petyhüdt bőr, görcsök, járászavar, izomhypothonia. Ezenkívül az anaemia is jelentkezik, tünetei fáradékonyság, gyengeségérzés, szapora szívverés(tachycardia), terhelésre jelentkező nehézlégzés mellkasi nyomóérzés, bőr és nyálkahártya elváltozások: sápadt bőr, töredezett körmök, nyelvgyulladás(glossitis), hajhullás, szájzug kirepedezése (cheilosis).
- Rézhiánnyal is összefüggésbe hozható:szellemi leépülés, a feledékenység, az ingerlékenység, a gyengeség, a fáradékonyság, a korai őszülés, vagy éppen a hajhullás.
- Idegrendszer: A réz segíthet az Alzheimer-kór megelőzésében.A réz javíthatja a központi idegrendszer működését.A réz hatással lehet a mentális funkciókra, a hangulatra, az érzelmekre és az ízlelésre is.
- A réz szerepet játszik a csontképződésben.
- A rézre szükség lehet a törések gyógyulásánál, a réz-kiegészítés a táplálkozásban pedig gyorsíthatja a törések gyógyulását. A réz-hiányos emberek sokkal érzékenyebbek a törésekre.
- A csontritkulás lehet a réz-hiány következménye.
- A réz elengedhetetlen a kötőszövetek egészségének megőrzésében.
- A réz enyhítheti a reumás ízületi gyulladást.
- A testben található réz 33%-a az izmokban található.
- Leggyakrabban előforduló tünetek: vérszegénység, csontfejlődési és növekedésbeli zavarok, emelkedő koleszterinszint, vérnyomásprobléma. Hiányában vérszegénység, csontfejlődési és növekedésbeli zavarok, emelkedő koleszterinszint, vérnyomásprobléma tapasztalható,
- Mivel a réz elengedhetetlen a kalcium hasznosulásához, így fontos szerepe van a csontritkulás kialakulásának megelőzésében és a csontok egészségének megőrzésében.
- A réz a kalcium hasznosulásához is elengedhetetlen, így fontos szerepe van a csontritkulás megelőzésében és a csontok egészségének fenntartásában.
- Tulajdonképpen a réznek köszönhetjük a kötőszövetek szilárdságát vagy rugalmasságát, illetve feszességét, attól függően, hogy a csontokról, az izmokról vagy a bőrről van szó.
- fontos szerepet játszik a kötőszövet képződésében és a csontnövekedésben, mivel a kötőszövetben a kollagén és az elasztán képzésében vesz részt
- Emellett a kollagén képzéshez is elengedhetetlen, illetve az erek és a csontok gyengesége is a rézhiány egyik következménye lehet.
- A rézhiány egyik korai jele a csontritkulás (osteoporózis). Dr. Robert O. Becker 15 évvel ezelőtt publikált felfedése szeirnt a réz elektromágneses kötőereje tartja össze a csontokat alkotó apatit kristályokat és kollagén rostokat, így a csontokban a kollagén területeken fellépő rézhiány lehet a hiányzó láncszem, ami csontriktulást okoz.
- A rézből és rézötvözetekből készült eszközök nem vetnek szikrát, a szikramentes rézötvözet eszközök nem mágnesezhetőek és korrózióállóak is
- A mágneses mező új világrekordját 91,4 Tesla értékkel 2011. június 22-én állították fel a dresden-rossendorfi Helmholtz Központban, Németországban. A speciálisan erre a célra épült dupla tekercselésű rézhuzal súlya 200 kg, és akkora, mint egy kuka.
- A réz fontos szerepe, hogy segíti a csontképződést ( a réz segíti elő a kalcium és foszfor beépülését a csontokba), nélkülözhetetlen gyógyulási folyamatokhoz, a sejtek energiatermeléséhez és íz érzékeléséhez.
- Ha bizonyos más nyomelemeket (cink, molibdén) nagy mennyiségekben viszünk be, ez ugyancsak alacsonyabb rézháztartáshoz vezet az emberi szervezetben.
- Néhány kórképnél találták rézhiányt:cinksók túlzott fogyasztásakor.
- Az optimális cink-réz arány 10:1-hez.
- Kevesen tudják, hogy a fokozott cink és C-vitamin bevitel rézhiányhoz vezet. Ilyen esetekben tehát réz pótlásáról is gondoskodni kell, éppúgy csontritkulás esetén, amikor a fokozott kalcium bevitel szintén eredménytelen lehet, mivel a csontritkulás oka elsősorban a szervezet alacsony réztartalékában keresendő. (réz elősegíti kalcium és foszfor beépülését csontokba, de ha nincs réz, akkor hiába viszik be kalciumot (magasabb kalciumszint oka???)
- A rézionok továbbá már kis koncentrációban is elpusztítják a létfontosságú C-vitamint ételekben.
- Nagy mennyiségű C-vitamin fogyasztása esetén több rézre van szüksége a szervezetünknek. A réznek a cinkkel és C-vitaminnal együtt fontos szerepe van a bőr rugalmasságáért felelős elasztin előállításában.
- A réznek köszönhetjük a kötőszövetek rugalmasságát vagy feszességét, attól függően, hogy csontokról, bőrről vagy izmokról beszélünk. Részt vesz a kollagén termelésében, ezáltal hozzájárul a csontrendszer egészségéhez és bőrünk rugalmasságához
- Kollagén: csont, bőr, kötőszövet alapvető épító fehérjéje, kollagén előállításához kell réz, ->rézhiány esetén kollagén és elasztin szintézisében zavar alakul ki
- Rézhiányos állapotok orvoslására számos szakember a réz-karperec viselését ajánlja, mert így a réz nem az emésztőrendszeren keresztül, hanem a bőrön át szívódik fel, és csökkenti a fájdalmat. Még ha nem is áll fenn felszívódási zavar, akkor is érdemes réz-ékszert viselni, mert sokszor hatékonyabban fejti ki így a hatását, mintha szájon át szednénk.
- Rézhiány esetén réz-kolloid oldatot is fogyaszthatunk. Réz kolloid fogyasztása, napi 1 vagy kétszeri teáskanál, lehetőleg evés közben, de házi orvossal konzultálni kell.
- Az elektoromos módszerekkel előállított réz kolloid a biztonságos rézterápia.
- Ajánlott napi bevitele nincs meghatározva. Az ásványi anyagot tartalmazó kiegészítőkben általában 1-2 mg réz is található. A napi szükséges rézmennyiség 1 mg. (vagy 1-2 mg, ami bőrön keresztül is felszívódhat) Felnőttek napi rézszükséglete 0,9 mg, de egyes kutatások eredményei alapján ennél jóval többet, akár napi 3 mg-ot is javasolnak. A napi szükséges rézmennyiség felnőtteknek 1 mg, amit a kiegyensúlyozott vegyes étrend (hús, hal, zöldség) biztosít. Magasabb rézszükségletük főleg a vegetáriánusoknak van.
- Egy átlagos felnőtt számára 1,5-3,0 mg rézbevitel ajánlott, míg a sportolók számára ez az arány magasabb 4-10mg/nap. Ezt a réztöbbletet elsősorban a táplálkozással kell fedezni.
- A rézhiány elkerüléséhez a kiegyensúlyozott étrend részeként körülbelül 1 mg réz elfogyasztása ajánlott naponta.
- A réz legkönnyebben felszívódó formája a réz-aminosav kelátkomplex, a réz-szulfátot és a réz-nitrátot is könnyen felveszi a szervezet.
- Túlzott mértékű bevitel esetén nyálkahártya irritációt okozhat. túladagolás jelei a hasmenés, hányinger, hányás és szédülés.A réz rövid távú túladagolása nem életveszélyes. Hasmenés, hányás és hasgörcsök léphetnek fel, sokk is lehetséges. Bár a réznek nagyon fontos szerepe van az egészségünk megőrzésében, nagy mennyiségben mérgező hatású.
- Magasabb rézértékek fordulhatnak elő a vérben pl. néhány májbetegségnél, vesekőnél, cukorbetegségnél, terhesség alatt, valamint reumatikus betegségeknél.
- Réz derékpánt:alsó háti csigolyák izomgörcsök állapotát oldja, lumbágó, derékfájdalom, vesegörcs,
- Rézlepedő: pamutlepedő alá kell fektetni, oldja görcsöt, izomlazító, nagyfrekvenciás sugárzást árnyékolja, elektromos vezetékek, számgép, mobil stb elektromos terheléstől óvja szervezetet, gyapjú derékalj alatt vagy abba beépítve jó, test alatt 0,5-40 cm távolságban, nem használható műszálas ágyneművel, hálóruhával és csak fokozatosan szabad az egész testre kiterítve használni, először csak térdig, majd combig, derékig, szívig és 9-10 nap múlva lehet teljesen kiteríteni
- Rézpánt: karra, lábra, ízületekre, fokozza vérkeringést, immunrendszert erősíti, katalizálja csontokba a kálcium és foszfor beépülését, jó csontritkulásra
- Rézszövet: gomba, vírus, baktériumölő
- Rézpoló: gerincoszlopra, póló hátába integrált hosszanti rézbetét van, fokozza vérkeringést, csökkenti porckorongra nehezedő nyomást
- Rézfásli, csontritkulás ellen
- Rézderékpánt (csontritkulás ellen), közvetlenül a bőrfelületre 2-3 hétig, alsóruha alá venni
- rézhiány terápiája A réz, különösen természetes kelátképzőkkel (huminsav, aminosavak) szájon át is könnyen pótolható, de kerülni kell a tej és a tojás együttes fogyasztását
- Kolloid réz:kolloid technikával előállított részecskék kisebbek,mint a membrán pórusok, így szabadon áramlanak a szervezetben,
- Rézkolloid: = a réz részecskéinek ionizált vízben történő oldása, természetes ásványi étrend kiegészítő, általában 99,9 %-os, tartósító, színezék nélkül, töménység 10-12 ppm, méret 1-10 nanométer
o Rézkolloid : megakadályozza vér koleszterin szintje növekedését
o Rézkolloid: visszerek állapotát javítja bőrre kenve
o Rézkolloid belsőleg:artériákat , vénákat tisztít, őszülést visszafordítja
- Rézhiány megállapítása: A vér és a szövetek réztartalmának meghatározásával a rézhiány viszonylag könnyen tettenérhető. Rézhiányra jellemző a rézmentes cöruloplazmin magas aránya. A réztartalom meghatározása májból pontosabb, mint vérből (pl. májbiopszia segítségével).
- Ha rézhiányban szenvedünk akkor a rézkilincs megfogásakor fekete elszíneződés látható
- Rézhiány mint betegség megállapítása:
• Anyagmintavétel és laborvizsgálatok
o Coeruloplazmin meghatározása szérumban
o Koleszterin (összes) meghatározása
o Réz meghatározása
o Vörösvértest számlálás ( vvt )
o Vvt morphológiai vizsgálat (+ MCV, MCH, MCHC, deformabilitas)
o Retikulocyta számlálás
o Haematokrit meghatározása (Ht)
o Vér össz-haemoglobin meghatározás (Hgb)
o Minőségi vérkép
• Képalkotó eljárások
o CT csontdozimetria
o Csontsűrűség mérése
Gyakoribb szövődmények:
• Csont, izom és kötőszövet betegségei
o Rézhiány indukálta osteoporosis pathologiás töréssel
o Rézhiány indukálta osteoporosis
o Csontrendellenesség, k.m.n.
Mely szakterületek foglalkoznak ezzel a kórképpel rézhiány:
o Haematológia
Felhasznált linkek
- [link] (réz)
[link] (rézhiány mint betegség kórképe és diagnosztikája) Haematológia foglakozik vele és genetika
- [link] (réz az emberi szervezetben)
- [link] (wilson kór=réz kórosan felhalmozódik a szervezetben)
- [link] (rézhiány)
- [link]
- [link] (réz, nem másolható, védett tartalom)
- [link]

877. csebe2017-09-08 20:02
éma: csontritkulás és rézhiány, elektroszmog okozta hatások kontra természetes elektromágneses tér
Már egyszer feltettem egy linket Sáfrán Mihály : A paleón túl(ra) című könyvével kapcsolatban, de most sikerült a csontritkulásra vonatkozó információt kiírnom. Ide másolom, hátha másokat is érdekel az elmélete és a kezelésre adott elmélete. Akit nem érdekel, ugorja át a bejegyzést,mert hosszú.
Nekem némi magyarázatot adott arra a kérdésemre, amire már régóta keresem a választ, hogy vajon mi lehet az igazi kiváltó oka a csontritkulásnak. Egyrészt nem áll össze az orvostudomány által képviselt válasz, hogy hogyan van az, hogy mikor minden nő egyszer leáll a menzesszel és mégse kap minden nő csontritkulást. Másrészt férfiak is simán lehetnek csontritkulásosok (nem csak másodlagosan, azaz valami alapbetegség miatt). Harmadrészt, a szuper egészséges űrhajósok, miért lesznek csontritkulásosok.
Csont mint félvezető:
- Kevesen tudják, de a csont is félvezetőként működik és piezoelektromosságot, valamint gyenge egyenáramot használ, erre már Robert O. Becker munkássága is rávilágított az 1960-as években. Egyes kristályos szerkezetű anyagokban mechanikai nyomás hatására áramot tudunk generálni, így működik az információáramlás a kötőszöveteinkben, csontjainkban is. A piezoelektromosság elvén működik a legtöbb öngyújtó és gázbegyújtó is. Piezoelektromosság =megmutatja az anyag képességét az elektromos mező átengedésére.
- A bevezető fejezetben már utaltam rá, hogy Becker többek között a szalamandrák levágott végtagjainak regenerálódását és a csontnövekedést tanulmányozta. Mesterségesen, speciális erősségű egyenáramú elektródákkal és pulzáló mágneses mezővel tudta serkenteni a csontok növekedését (lásd. 32. ábra). 281 282
- A csontban a kollagén mátrix N típusú, az kalcium-hydroxil-apatit kristályok pedig P típusú félvezetőként működnek, köztük pedig két réz ion található, melyek a doping hatásért, és a két réteg kapcsolódásáért felelnek (lásd. 33. ábra és 34. ábra). A félvezetőket speciális „szennyezőkkel” szokták adalékolni, hogy jobban vezessenek, itt a réz látja el ezt a doping hatásnak nevezett feladatot. A csontritkulás tulajdonképpen a réz hiánya a félvezető rendszer PN csomópontjainál. A réznek fontos szerepe van a csont félvezetésében, melyet a külső mágneses tér tart fent.
- A csont piezoelektromosságot használ önmaga megújítására, a többi szövettől eltérően nem regenerálódik, hanem folyamatosan elbomlik és újjáépül az osteoclast és osteoblast sejteknek köszönhetően, ezért van szükségük folyamatos mechanikai stresszre - vagy legalább gravitációra - a csontoknak, és ezért is jótékony hatásúak a súlyzós edzések, valamint a hosszú séták a csontritkulásra. A súlyzózás azonban csak jó leptin-érzékenységnél előnyös, leptin rezisztencia esetén nem működik jól a kalcium-szállító osteokalcin fehérje, így nem tudunk építkezni, csak fokozzuk a bajokat.
- A csontban kétféle félvezetés létezik, az egyik a már említett piezoelektromosságot használja, amit a gravitációnak és a rendszeres mechanikai stressznek - séta és minden más mozgás - köszönhetünk. A másik rendszer a myelinhüvelyek alatti egyenáramot használja, amit a Schumann rezonancia indukál, ezért is jelentenek nagy gondot ma a mesterséges elektromágneses terek, mert rontják a természetes mágnesesség érzékelését.
- A rossz étrenddel is ronthatunk a csontjaink egészségén. Dielektromos blokkolóknak nevezzük azokat az anyagokat, amelyek magas dielektromos állandóval (relatív permittivitással) rendelkeznek, ezáltal lerontják a félvezetőink működését. Ilyenek pl. a fluorid, a telítetlen zsírsavak, különösen a transzzsírok és növényi olajok. Az Intel nem véletlenül használ teljesen tiszta helyiségeket a chipek gyártásánál, mert a legkisebb nem odavaló szennyezés is tönkreteheti a félvezetést. Jóddal javíthatjuk, amit a fluorid dielektromos blokkolása leront, ezért is jótékony hatású a tengeri eredetű ételek rendszeres fogyasztása. Az agyban a jodid ion felelős a doping hatásért a DHA molekulánál.
- Az MRI csak átmenetileg változtatja meg protonjaink irányultságát, vajon mi történik, ha éjjel-nappal ilyen hatásnak vagyunk kitéve? Dr. Kruse szinte az összes betegénél, az MRI felvételek alapján kisebb-nagyobb csontritkulást talált, kortól, nemtől függetlenül, vagyis dolgoznak a háttérben az újonnan keltett elektromágnesessugarak.
- A csontritkulás igazi oka, hogy a megváltozott elektromágneses tér hatására elektronokat veszítünk a környezetünk felé. A csontok PN csomópontjai lassan elveszítik a réz ionokat, így leválik a kalciumtartalmú apatitkristály (dekalcifikácio), ezért hiszik ma tévesen, hogy a kalciumot kell pótolni. A megoldás a természetes elektromágneses tér helyreállítása lenne. A pulzáló mesterséges elektromágneses mezők blokkolják a Föld mágnesességének érzékelését, ezért ma szinte mindenki kisebb-nagyobb mértékű csontritkulásban szenved.
Űrutazás és csontritkulás
- A XX. század technikája végre lehetővé tette, hogy űrhajósokat küldjünk a bolygónkon kívülre, ám ennek egészségügyi következményei sokáig nem voltak ismertek. Az első felfedezőknél a fent tartózkodás időtartamától függően kisebb-nagyobb mértékben izomproblémák, csontritkulás szerű tünetek jelentkeztek, melyet a gravitációs erő hiányának tudtak be. Ezt próbálták ellensúlyozni a napi rendszerességgel végzett erősítőedzésekkel az űrhajón. Ha figyelembevesszük Becker munkásságát - amiben rájött, hogy a csontok félvezetést használnak, ahol a kollagén és az apatit kristályok szolgálnak a N és P típusú vezetőként, köztük pedig a réz ionok a doping hatásért -, akkor kiderül, hogy a Föld mágneses erejének is fontos szerepe van. Ez tartja ugyanis a helyén a réz ionokat, így tud működni a félvezetés.Az űrben, a mágnesesség csökkenésével nem maradnak a helyükön a réz ionok és beindul a csontritkulásos folyamat, a csont nem tud megújulni, nem folyik rajta a regenerálódásért felelős egyenáram.
- A Föld mágneses mezejének fontosságát jól példázza Valerij Polyakov esete.Az orosz űrhajós, akit azért küldtek fel, hogy megdöntse az űrben tartózkodás rekordját,14 hónap után komoly csontritkulással jött vissza. A tudósok akkor még nem tudták, hogy a mágneses tér és a földelés hiányában folyamatosan elektronokat vesztett a csontjaiból. Mivel táplálékkal rendesen el volt látva, ezért éhezés nem okozhatta a nagy veszteséget. Naponta több órát edzett, tehát ez a faktor is kizárva. A nagy sebességgel, amivel az űrállomás közlekedik elvileg „fiatalodnia”kellett volna Einstein relativitáselméletének értelmében. Ehhez képest összement és biológiailag rengeteget öregedett. Az űrhajós kb. 27500 km/órás sebességgel száguldott, ami azt is jelenti, hogy naponta 16 naplementét és napnyugtát látott,mindezt 437 napon keresztül. Képzeljük csak el, ez mennyire megzavarhatta az SCN időérzékelését.
- A NASA az oroszok hibájából tanulva, azóta már szabályozott mágneses mezővel ellátott kabinban küldi fel az űrhajósait és nincs is csontritkulásuk. Ha folyamatosan veszítjük az elektronokat, akkor felgyorsítjuk az óránkat, gyorsabban öregszünk. A paleo azért is jó nekünk, mert nagyobb elektronsürűségű ételeket biztosít, mint a hagyományos nyugati táplálkozás vagy a vegán diéta, de még így sem eleget, ha fürdünk az elektromágneses mezőkben. A tengeri ételek a legjobb választás, mert tele van elektronokkal. A cápák az élő, elektronban gazdag állatot eszik meg elsősorban, a dögöt csak egyes fajok. Az élet energia, amit a tömeg és az elektronok sebessége határoz meg. Aki szeretne egészséges és hosszú életet, annak az első lépés, hogy állítsa helyre a biológiai óráját, a cirkadián ritmusát, mielőtt elkezdene őrült módon edzeni vagy a diétára figyelni!
Csontritkulás helyrehozása
- Az egyik fontos ingerületátvivő anyagunk, a szerotonin kapcsolatban áll a csontképződéssel, mégpedig úgy hogy blokkolja a csontépítő sejteket, az osteoblastokat. A szénhidrátok az inzulinemelő hatásuk miatt sokkal jobban fokozzák a triptofán nevű aminosav felvételét, mint a fehérjék vagy a zsírok. A triptofán a szerotonin előanyaga, így gyorsabb szerotoninszint-emelkedéshez vezetnek a szénhidrátok. Tehát a sok szénhidrát végeredményben lassítja a csontnövekedést! A zsírok segítik a növekedéshez szükséges anabolikus hormonok szintézisét. Túledzés is vezethet csontritkuláshoz az állandó magas kortizolszint miatt.
- szabály: Leptin rezisztencia esetén nem működik a Wolff szabály, ami szerint egy egészséges embernél a csont alkalmazkodni tud a terheléshez. Tehát az edzés nem segít a gyógyulásban, sőt inkább rontja a helyzetet. A csontképződéshez optimális honnonszintek kellenek. A legfontosabb a mesterséges fények és a pulzáló elektromágneses mezők kerülése lenne.
- 2. szabály: Az andropauza a férfiaknál és a menopauza a nőknél, együtt szokott előfordulni a csontritkulással, de nem a kiváltó okai. Mindkét esetben a magas fehérje, és zsírtartalmú étrend sokat segíthet.
- 3 szabály: A csontritkulás (osteoporosis), és a csökkent csontállomány (osteopenia) hátterében sokszor a rossz étrend van. Alacsony K,vitamin, magnéziumszintek és a dehidratáció szintén főkolomposok. A rossz hormonpanel csak ront a helyzeten.
- Sokat segíthet a szénhidrátok mellőzése, a kortizolszint rendezése, a dohányzás, az alkohol, a csontritkulásos gyógyszerek kerülése. Nyugodtan mehet a nagy dózisú D. vitamin, magnézium, K, vitamin, rezveratrol. Extra kalciumbevitel nem kell! Napozzunk minél többet! Ha már visszaállt a leptin-érzékenység, akkor tessék edzeni! Nagy súlvlyal kondizás, sprintek, hosszú séták! A jóga, meditáció jótékony hatású a felborult kortizolra. Kerüljük a veszélyes, elesésre esélyes helyzeteket.
A csont, mint jélvezető? A szerző hivatkozásai
[link]
[link]
[link]
Robert Becker: The body electric. Quill, 1985
33.ábra A kollagén és apatit kristály félvezetők elhelyezkedése a csontban (Robert Becker: The body electric. 1985;
6. fejezet: The thicklish gene. 120, 127. oldal)
34.ábra A réz elhelyezkedése és doping hatása a csontban (Robert Becker: The body electric. 1985; 6. fejezet: The
thicklish gene. 134. oldal)
Űrutazás és csontritkulás
[link]
Csontritkulás helyrehozása
[link]
[link]

876. brigi19572017-08-02 17:58
Kedves Csebe!

Ne felejtsd el, hogy mi itt az elsődleges csontritkulásról beszélünk, és nem a csont betegségeiről.Ahhoz nem tudok mit szólni.

Az elsődleges csontritkulás kapcsán pedig soha nem olvastam olyasmiről, hogy a csontlebontó sejtek szaporodása felgyorsulna.
Az egyensúly persze felborul, mert míg a csontlebontó sejtek aktívak maradnak, addig a csontépítők, a megváltozott hormonháztartás miatt meglehetősen lelassulnak. Úgy is mondhatjuk, hogy lassabb lesz az építő sejtek szaporodása. A lényeg, hogy inaktívabb lesz az építés.

Sem a ráknál, sem a csontritkulásnál nem támad a szervezet önmaga ellen.
Amikor a szervezet önmaga ellen támad, azt gyűjtő néven úgy hívjuk, hogy immunbetegségek. Ilyenkor az immun túlpörög, túlműködik, nincs idegen betolakodó, saját sejtjeit nem ismeri fel a szervezet, így önmaga ellen támad. Az egészséges sejtek ellen.
A korral járó csontritkulás során a csontlebontó sejtek nem bontják le az ép csontsejteket, kizárólag csak a sérült, elöregedett....sejteket. Viszont lassabban épül a helyébe másik, a hormonális rendszer megváltozása miatt.

Az orvoslás próbálkozott már mindkét típusú gyógyszerrel, azaz a csontbontás lassításával (ez a rosszabb), illetve a csontépítés serkentésével.
Az utóbbi jobb lenne, csak az a gond, hogy nem tudtak kifejleszteni olyan gyógyszert, aminek ne lenne olyan goromba mellékhatása, mint az ájulás, szédülés.
Az egyik ismerősöm ezt szedte. Vagy elájult vagy annyira szédült, hogy elesett. Gyakorlatilag mindene eltört a sok eséstől. Leállították a szedését.
Az orvosok ezért nem preferálják ezt a gyógyszert, mert ugye egy ritkulással nem túl frankó ez a mellékhatás.
(válasz csebe 874. hozzászólására)

875. marticsi2017-08-01 21:16
Sziasztok! Mostanában nem jártam erre, de olvasgatok vissza. Orvoshoz nem mentem azóta sem, de mákot, szezámmagot darálva, mandulát eszem.
Természetgyógyász nekem azt ajánlotta, hogy az emésztőrendszeremet kéne rendbe tenni, és utána továbblépni. Minden esetre lehet benne valami amit mondott, mert megmutattam a barátnőm anyukájának a leletet (eü-s volt rheumán) és mondta, hogy az én koromban tényleg ez nem jó érték, és ő is azt kérdezte, hogy vajon nem e felszívódási probléma. Úgyhogy majd tényleg elindulok beutalókat szerezni, hasi ultrahang meg laborok aztán meglátjuk.
Ezt ismeri valaki? Állítólag nagyon jó, igaz inkább porcképzésre írják, de azt olvastam, hogy csontritkulásra is jó.
[link]

874. csebe2017-08-01 19:42
téma: csontritkulás és rák?
Kedves Brigi1957! Köszönöm a kiegészítést, hogy a csontáttéteknél alkalmazzák a biszfoszfonátot.
A párhuzam nekem arról az információról jutott eszembe, amit pl. az Élet és Tudomány 2016/38 számában olvastam. Eszerint „ a csontfaló sejtek képződése és aktiválása egy nagyon szabályozott folyamat, …. Amikor valamilyen ok miatt ez az összetett szabályozás meghibásodik, nem megfelelő számú és/vagy hibás műkődésű oszteoklaszt jöhet létre. A fokozott képződéssel, így felgyorsult csontvesztéssel járó kórképre jó példa a metabolikus, hormonális és immunológiai okokra visszavezethető csontritkulás, ..” Eszerint pont arról van szó, hogy az oszteklasztok , azaz a csontlebontó sejtek fokozottan képződnek, azaz szerintem gyorsabban képződnek, mint ahogy kellene. (mint ahogy a rákos sejtek is gyorsan szaporodnak, a csontfaló sejtek is gyorsan képződnek). Az összes orvosi gyógyszernek nevezett szer is (biszfoszfonát, stroncium-ranelát, demoszumab hatóanyaggal) a csontlebontó sejtek műkődésének fékezi le, egyedül a teriparatid hat a csontépítésre. Az orvosi szerek is a csontlebontás megfékezésére, az csontlebontó, csontfaló sejtek fékezésére koncentrálnak, mint ahogy a rák esetében a rákos sejtek megfékezésére.
A csontépítés meg amúgy is lassul főleg az ún. senilis osteoporosis esetében, de ez elvileg 70 év felett következne be. Számomra úgy tűnik, hogy csontritkulás esetében azonkívül, hogy a csontfaló sejtek, csontlebontó sejtek szabályozása hibás lesz, a csontfaló sejtek igen is gyorsabban szaporodnak, illetve képződnek, hasonlóan mint a rák sejtek. A szervezet így saját maga ellen fordul, elkezdeni a vázát lebontani. De lehet, hogy az egész nézőpont kérdése. Mindenesetre egy kérdést megért, mert kérdésből lesz információ. Szóval köszönöm a választ!
(válasz brigi1957 873. hozzászólására)


873. brigi19572017-07-29 18:59
A biszfoszfonátot nem általánosan vetik be a rák ellen, ez így nem igaz. A csontáttéteknél alkalmazzák.

Nem, soha nem jutott eszembe, hogy összefüggés lenne a rák és a csontritkulás között. Az irányuk is ellentétes, mert míg a rák egy gyors sejtszaporulat, addig a ritkulásnál az új csontszövet épülése pont lelassul.
Azaz nem arról van szó, hogy a csontlebontó sejtek szaporodnak, hanem a csontépítő sejtek lelassulnak.
Nem is értem ezt a párhuzamot.

872. csebe2017-07-28 20:59
Téma: köszönet Brigi1957-nek K vitamin kapcsán. + megnyugtató információ K-vitamin nem növeli rögképződés kockázatát
Kedves Brigi1957! Nagyon szépen köszönöm ismételten a nagyon hasznos és szuper választ. Nem baj, ha hosszú, mivel egyértelmű magyarázat mindig kifejtést igényel. Elnézést, ha hosszabban írok, de összeszedem kérdéseim, gondolataim és azok mindig vannak.
A megnyilvánulásaimban azért is írom el a téma sort előre, hogy abban a főbb témákat, kérdéseket összefoglalom, így amely fórumozót az nem érdekelné, úgy átugorhatja ezt a bejegyzést.
A transz és cisz alakokat tényleg összekevertem, mert emlékezetből írtam és egyszerűen a rossz fogalomra emlékeztem.
Egyébként közben megtaláltam a "megnyugtató" magyarázatot a K vitaminnal kapcsolatban a rögképződés, alvadás miatt felmerült aggodalmamra. „Bár a K vitamin szükséges az egészséges véralvadáshoz, túl sok K vitamin bevitele nem növeli meg az abnormális rögképződés kockázatát. Ennek magyarázata az, hogy a K vitamin a koagulációhoz (vérsejtek összetapadásához) szükséges proteint karboxilálja, de ha ez már 100%-ban megtörtént, további K vitamin nem tudja fokozni ezt.”
(válasz brigi1957 870. hozzászólására)

871. csebe2017-07-28 20:58
téma: 1) köszönet Bjudit55-nek és 2) zöld turmix kapcsán parlagfű mely része hasznosítható turmixban, 2a) csalán csíp-e nyersen turmixban és2b) pitypang kérdés + 3))rák és csontritkulás kapcsolata?
Kedves Bjudit55! Nagyon köszönöm a zöld turmix receptet és ötleteket. Bocsánat Feléd is , hogy hosszabban írok, de tényleg mindig újabb és újabb kérdéseim merülnek fel és jó, hogy van ez a fórum, ahol ezekre választ kaphatok, mert sajnos orvosoktól ilyenre nem várhatok választ. Egyrészt idejük nincs semmire, másrészt nem igazán tekintik a pácienst partnernek, mondván a páciens nem végzett orvos egyetemet.
A megnyilvánulásaimban azért is írom a téma sort előre , hogy abban a főbb témákat, kérdéseket összefoglalom, így amely fórumozót az nem érdekelné, úgy átugorhatja ezt a bejegyzést.
Amin még elgondolkoztam közben, az az, hogy mivel rengeteg zöldet eszel a zöld turmixban nyersen, így a K vitaminból hatalmas mennyiség jut be szervezetedbe. Ahogy egy cikk írja „Átlagon felüli K-vitamint tartalmaznak a szójaolaj,a leveles zöldségek,a káposzta,a petrezselyem, a saláta,a brokkoli ,a spenót,a spárga, a friss zöldborsó,a zöld tea,a teljes kiőrlésű gabona, általában a keresztesvirágú zöldségek”. Azaz a K vitamint (meg más sok hasznos vitamint is) a zöld turmix révén hatalmas mennyiségben kapod meg természetes formában és szerintem ez nagy mértékben segített állapotod fenntartásában.
A kövér porcsint nem ismerem, de utána nézek. Viszont a parlagfűn meglepődtem. Ugyan már olvastam, hogy ehető és immunrendszert stimulálja, de halvány elképzelésem sincs, hogy a parlagfűnek akkor a szárát, leveleit, vagy mit lehet hasznosítani. A pitypang kapcsán a kérdésem, hogy ugye a friss leveleket még virágzás előtt hasznosítod-e a zöld turmixban a pitypangból. Szabó Gyuri bácsi ezt ajánlotta még anno, ha jól emlékszem előadásaiban is. Csalánt eddig csak teában ittam, de akkor most nyersen össze is fogom turmixolni, bár csípéstől tartok kicsit. Nem bántja a nyelvedet a nyers csalán levél a turmixban, vagy összeolvad a többivel?
3))rák és csontritkulás kapcsolata:
Még egy valami jutott eszembe a Te eseted kapcsán (is). Már többször futottam bele olyan információkba, hogy a biszfoszfonát tartalmú készítményeket a rák ellen is bevetik, illetve azokat a szereket, melyek „alternatív” szereknek hívok a gyógyszerektől megkülönböztetve a csontritkulás megfékezésére, ugyanúgy a rák ellen is alkalmazzák vagy éppen kutatják. Ilyen pl. a K2 vitamin is, melyről leírták, hogy "Jelenleg is folynak kutatások a K2-vitaminnal kapcsolatban szerte Európában, azonban néhány hatása már tudományosan is igazolt. Ilyen a csontvesztésben, az érelmeszesedésben illetve a tumorok kialakulása ellen vívott szerepet”
Ennek természetesen lehet az egyik oka az, hogy minden "természetes”/"alternatív" szert megvizsgálnak a rák ellen a betegség jellege miatt és egy szer nyilvánvalóan több betegségre vagy betegség ellen is használható.
Viszont azon gondolkodtam el, hogy mivel a csontritkulás okát sem ismerik éppúgy mint a rák okát, (több oka is lehet bár a ritkulásnak , de igazán nem tudják, hogy pontosan mi okozza,) így nem is tudják ugyanúgy nem gyógyítani mint a rákot sem. Ráadásul a csontritkulás esetében is a saját szervezeted, a csontfaló sejtek fordulnak ellenünk, mint ahogy a rák esetében a tumorsejtek pusztítják a saját szervezetet, így bennem felmerült, hogy vajon a csontritkulás-e nem-e egyfajta ráktípus, ami nem daganatban nyilvánul meg, hanem a csontfaló sejtek túlzott mükődésében. Annyi mindent nem tud az emberiség még a saját emberi szervezetünkről sem, annyi összefüggés ismeretlen még, így előfordulhat, hogy a két betegség a rák és csontritkulás valahol nagyon is összefügg, csak még nem ismert a közös ok. Na nem mintha a rákot bárkinek is kívánnám, mert sajnos sok ismerősöm szenved(ett) benne és iszonyú kínok közepette távoztak, akik már sajnos elmentek.
Kíváncsi lennék, vajon Benned vagy Bennetek felmerült-e ilyen gondolat, hogy a csontritkulás és rák összefügg-e egymással.
(válasz bjudit55 869. hozzászólására)

870. brigi19572017-07-27 19:12
Rosszul olvastad Szendi írását, pont fordítva igaz. Azaz nem a cisz, hanem a transz szerkezetű K-vitamin hasznosul jobban.
Hogy mi a különbség a K-vitaminok között? Hát röviden ennyi:
K1-vitamin az, melyet a zöld növények szintetizálnak.
K2-vitamin az, melyet a baktériumok szintetizálnak (fermentációval).
A saját bélbaktériumaink, bélflóránk is előállít K-vitamint. Sőt, a szervezetünk a K1-vitamin egy részét átalakítja K2-re.

Hogy miért alkalmazza a GAL komplexen a K-vitamint? Úgy olvastam, komplexen hasznosabb. Ez így is lehet, hisz a természetben csak ez a két formája létezik, és mindkettőt felveszi a szervezet, egyiket innen, másikat onnan. A többi K-vitamin (K3, K4....) szintetikus.
Nem kell megijedni a feltüntetett 1200 %-on. Az RDA vagy NRV sokszor magas százalékokban fejezi ki a hatóanyag/ napot, de hidd el rendben van ez így. Utána olvashatsz a miértnek, nagyon hosszú.

Hogy miért nem folyadékkal kell bevenni?
Mivel zsírban oldódó vitaminról van szó, ezért eleve olajba tették. Nem keveredne a folyadékkal, úszna a tetején. Nem a szádba kell cseppenteni, hisz akkor hogyan számolnád a cseppek számát. Én egy kiskanálba 12-szer cseppentek, és lenyelem. Ennyi!

Mi is a baj a bizonyos vérhígítókkal?
Hát az, hogy kinyírja a K vitamint.
De most már olyan vérhígítókat írnak fel, ami nem K vitamin antagonista. (Ezt megkérdeztem a patikában a testvérem miatt). Ilyet kell felíratni.
A K -vitamin nem teszi sűrűbbé a vért, főleg nem okoz rögöket, csak az alvadásért felelős, azaz ha megvágod magad..... Szóval a véralvadás és a vérsűrűség különböző fogalmak, a véralvadás normál esetben csak a seb környékére korlátozódik.

Korábban Vitaking K2-jét szedtem, de félretoltam addig, míg megtudom a biztosat, hogy transz-e. A FB-on írtam nekik (mások is erről kérdezték), megerősítették, hogy transz szerkezetű a termékük. Szóval ilyet is szedhetsz, ha idegenkedsz a cseppektől. Én az E-vitamin tartalma miatt valószínűleg visszatérek a Vitaking termékéhez.
A GAL nem a terméken, hanem a honlapján írja le az általa forgalmazott K-vitaminról, hogy transz.

Hosszú voltál, így én is az lettem.😊
(válasz csebe 865. hozzászólására)

869. bjudit552017-07-26 16:47
Fórum bejegyzésnek annyit írtál hogy szinte esszének is beillene. :)) Most nem is tudom mindet elolvasni. Bocs.

A bokros gomba azonnal kezd hatni nem pedig egy év múlva, az eredmény pedig már 2 hónap után mérhető. csodálom hogy nálad romlás mutatkozott, mert másoknál mindenhol javulást olvastam és láttam a videókban.

Zöld turmixnak bármilyen ehető zöld levél megfelel, amit találsz a kertben. Tavasszal leginkább spenótot, és előző évben nevelt leveles kelt szoktam használni, majd jön a sárgarépa levél és a zöldség zöldje. Ekkor már csalán is van. Aztán jön a kövér porcsin amit nem annyira szeretek, és a parlagfű, pitypang. A két utóbbi elég keserű, de én banánnal szeretem a zöldeket inni, így nem zavar. Általában mézet vagy eritritet is teszek bele, mert édes szájú vagyok. Természetesen nyersen iszom ezeket. Rakhatsz bele diót, kesudiót, napraforgót, kendermagot is, amit szeretsz, és ha dúsítani akarod. Ma cékla levelével és banánnal ittam a turmixot. :)
(válasz csebe 868. hozzászólására)

868. csebe2017-07-26 16:16
Kedves Bjudit55! nagyon nagyon örülök, hogy megosztottad ezt a nagyon pozitív információt. Az első háziorvos, egyáltalán orvos, aki hallott a bokros gomba hatásáról és biztat. Én annyit tennék hozzá, hogy a mérésre én kb. 4 hónapi bokros gomba után mentem, de csak romlás volt ismét. Bokros gomba állítólag 1 év után hat. De hajrá bokros gomba és egyéb alternatív szerek!
(válasz bjudit55 862. hozzászólására)

867. csebe2017-07-26 16:12
Téma. zöld turmix készítése (
Bjudit ír arról, hogy zöld turmixot fogyaszt. Már egyszer régebben kérdeztem, hogy hogyan készíted el és főleg miből , de szerintem elkerülte a figyelmedet. Ha tudnál adni tippeket, vagy ha más fórumosok is zöld turmixoznak, megköszönném. Ilyenekre gondolok, hogy megfőzöd, vagy párolod-e a zöldeket, vagy nyersen turmixolod össze, mely részeiket használod az adott zöldségnek a turmixhoz, és mely zöldségeket érdemes egymással összeturmixolni, ízesíted -e a turmixot valamivel? Ha van recepted zöld turmixra, mely bevált, vagy linkjeit, azokat is megköszönöm. Köszönöm szépen , ha megosztod turmix készítései tapasztalataidat.

866. csebe2017-07-26 16:12
Téma: Protelos forgalmazásának megszüntetése
Elisabet írta, hogy június 8-tól megszüntették a Protelos forgalmazását. Tudtál azóta valami információt szerezni, hogy miért? A francia cég maga nem gyártja, vagy csak Magyarországon nem forgalmazzák? És mi van azokkal, akiknek a „kedves” reumatológus ezt írta fel? Azokat akkor visszavágják biszfoszfonátra vagy mivel pótolják?

865. csebe2017-07-26 16:11
téma: kérdések gal kft K-komplex forte szedéséről és cégről
Szeretnék választ kapni az alábbi kérdéseimre. Ha tudtok válaszolni, megköszönném ismét nagyon.
A GAL Kft K-komplex forte cseppek 20 ml, azaz kb. 60 adagos készítménye, melyről már írtatok a fórumon, állítólag cisz formában tartalmazza a K2-t. Most volt időm végre a terméket jobban megnézni és felmerültek az alábbi kérdéseim.
(Szendi írja, hogy egyik cikkében, hogy „ a D-vitamin elősegíti a kalcium felszívódását, viszont nem építi be a csontokba, ezáltal viszont még fokozza is az érelmeszesedés kockázatát. A csontokba épülést a K2-vitamin serkenti azzal, hogy aktiválja az osteocalcin nevű fehérjét, amely a kalciumot képes megkötni és csontokhoz szállítani, ahol a csontot felépítő osteoblast sejtek beépítik a csontozatba. A K2-vitaminból sajnálatos módon igen kevés található étrendünkben, ugyanis a legtöbb a legeltetett állatok belsőségeiben és húsában volna található. k-7 és további változatok találhatók a jó érett kemény sajtokban is, de a sok sajttal megint vannak bajok (bétacellulin nevű növekedési faktor van benne). Élelmiszerből megfelelő mennyiségű K2-vitamint nemigen lehet bevinni. A legbiztosabbnak tűnik tehát az Mk-7 kapszulázott változatának fogyasztása (bár általában fermentált szójából vonják ki, de a fermentált szója kevésbé veszélyes, ill. kapható más formában is), amelyből naponta legalább 100, de inkább 200 mikrogrammot kell bevinni”, aztán a másik cikkében felhívja a figyelmet arra, hogy nem a transz, hanem a cisz formátum kell. Ez eddig rendben van és érthető is.) A GAL KFt K-komplex forte terméke azonban nem csak K2-t tartalmaz MK-7, azaz az ajánlott menakinon-7-t, hanem K1 vitamint is. Ahogy a hatóanyag leírásban benne van, a K1-ból fillokinon-ból tartalmaz 900 mcg- t, azaz a felnőtteknek javasolt napi adag 1200%-t, és a K2-ból 100 mcg-t, azaz a felnőtteknek javasolt napi adag 133 %-t. Továbbá azt is írják a terméken, hogy a K2 vitamin bioaktív MK7-es változatát virágesszenciaolaj-komponensekból és nem szójából állították elő.
1). Az , hogy nem szójából készült a K2 MK7-es változata, mely állítólag cisz (bár erre a csomagoláson nincs utalás), az még jó is lehet, tekintve a génmanipulált szóját, még akkor is, ha Szendi is leírja, hogy a fermentált szója , melyből más gyártók az MK7-változatot előállítják, kevésbé veszélyes. Viszont igyekeztem utána nézni, hogy mely virágesszenciaolaj-komponensek ezek, de nem találtam meg. Tudtok erre vonatkozólag valamilyen információt.
2). A K-komplexben benne van K1 és K2, ráadásul a K1 a napi javasolt adag úgymond 1200 %-ban. 2a) Nem értem , hogy a K1 mire jó a csontritkulás esetében. 2b). Vajon a K1 1200 %a nem túl sok?
3) A szedést illetően a K-komplex forte termékből napi 12 csepp fogyasztását javasolják közvetlenül a szájba, vagy az ételhez keverve. Kihangsúlyozzák, hogy folyadékba ne keverje! 3a) Nem értem, hogy miért nem lehet folyadékba keverni. 3b) Továbbá akkor csak szilárd ételhez lehet keverni ezek szerint? A termék a K1 és K2-n kívül még biopálma és biokókusz-olajat tartalmaz illetve E-vitamint (kevert tokoferolokból. Azaz nem tartalmaz alkoholt, mégis mikor egy cseppet a szájba cseppentve kipróbáltam, olyan alkohol íze volt, ráadásul iszonyúan szomjas lettem 1 csepptől is. 3b)Ti hogyan szeditek és mi a tapasztalatotok a cseppekkel? 3d) Az is érdekelne, hogy a 12 cseppet egyszerre veszitek be akár ételbe keverve, akár szájba cseppentve, vagy elosztjátok a napra pl. 2x 6 csepp reggel este.
4) A termék csomagolásán kihangsúlyozzák, hogy kumarin típusú szert szedők ne szedjék. A kumarin típusú termékek a vérhígítók, melyek a vér alvadását gátolják. Azt már ismertem a K2-ról, hogy a véralvadási folyamatban is fontos a szerepe és (anno pont ezért kérdeztem, hogy a protelos és K2 lehetett volna -e együtt (de jól sejtettem, hogy nem), viszont ha a K2 a véralvadást, sűrítést ennyire befolyásolja, akkor vajon szívbetegken ajánlott-e a biztosan a K-komplex, még akkor is, ha nem szednek vérhígítót.
6) Ha már valaki hosszabb ideje szedi közületek a GAL Kft K-komplex (K1 és K2 vitaminokat is tartalmazó) forte termékét, volt valamilyen szokatlan tapasztalata a nagymennyiségű K1 miatt, Vagy más miatt (vér alvadás, vérkép, vérnyomás stb)
5) Igyekeztem utána nézni a GAL Kft-nek. Végül is a GAL Vital SynergyTEch Kft a neve a cégnek és Bp. 1138 Népfürdő utca 22. B. épület 15 emeletre van beregisztrálva a cég. A cég kihangsúlyozza, hogy nem saját kutatásokat végez, hanem a legfrisebb független nemzetközi kutatásokra épít. Az, hogy a gyógyszergyáraktól független kutatásokat veszi figyelembe, az jó lehet, viszont nem találtam meg, hogy mely telephelyen gyártatják, vagy gyártják le a K-komplex forte és más termékeket és milyen kutatások alapján. Van valami információtól erről?
Ha K2 vitamin cisz pótlására esetleg másik terméket használtok, szívesen fogadok más ötleteket is. Még ismerem a Jutavit K2 120 µg 60 db kapszulát, mely a javasolt felnőtt napi adag 160 %-a,v iszont a K2-t MK7változatát (Bacillus subtilis Natto eredetű) tartalmazza. Hogy ez cisz, vagy transz, nem tudtam kideríteni.
A kérdéseim azért is merültek fel,mert a jutavit K2 terméke 2045 Ft, míg a Gal Kft K-komplex forte cseppjei (20 ml. Kb 60 adag , max 12 cseppel számolva) 4195 Ft. Ha már terméket kell használni a fránya csontritkulás miatt, szeretnék olyat, mely hatásos és nem bóvli. Köszönöm a tapasztalataitokat előre is.

864. bjudit552017-07-23 13:13
Még mindig mák:
Rájöttem hogyan tudnám nyersen elfogyasztani a mák rostos részét a turmixon kívül.

Utóbb, a kertben termett csemege kukoricából és napraforgó magból készítettem édességet. Nyers krékert. Valami mennyei finom lett. Gondoltam egyet, most elkészítettem a kukorica-mák verziót. Már aszalódik, holnap ehető. A massza amit a tapadásmentes lapra kentem nagyon finom volt, remélem az eredmény sem okoz csalódást. Ezt ráadásul nem is muszáj hamar elfogyasztani, hisz nem romlandó. :)
(válasz bjudit55 863. hozzászólására)

863. bjudit552017-07-23 10:04
Megfogadtam hogy mától ismét gyarabban iszom a máktejet. Egy ideje háttérbe szorult, mert minden ami magas Ca tartalommal rendelkezik, szorulást csinál nekem. (Majd ellensúlyozom a problémát mással.)

Ha valakit érdekel hogyan csinálom:
5 púpos ek. mákot 5 dl vízzel turmixolok 3 percig (400W-os gépben), majd leszűröm egy nagy méretű zsebkendőn, jól kinyomom-csavarom. 2 napra osztom be, persze 1 húzásra is meg tudnám inni annyira finom. :)

A megmaradt mákból süteményt sütök vagy muffit tojással eritrittel liszt nélkül. Esetleg mazsola bele, vagy gyümölcs. Nagyon finom, és ezt 2-3 napra elosztva eszem. Turmixba vagy házi fagyiba is bele lehet tenni a maradék mákot.

862. bjudit552017-07-21 14:15
Még csak most vittem a leletet bemutatni a háziorvosnak. :)
Megkérdeztem, hallott-e pozitív tapasztalatot csontritkulásnál alkalmazott Varga gombáról. Igen hallott, szerinte segít megállítani a romlást. Mondtam neki hogy én már megállítottam és szinten tartom 5 és fél éve, a gombát pedig most kezdtem el annak reményében, hogy hátha javít esetleg a csontozatom állapotán. csak annyit mondott biztatóan, meg kell próbálni. :)
2 hónapja szedem, állítólag ennyi idő után már mérhető az eredmény. Hát nagyon várom a következő mérést. :)

Jobbulást és jó hűsölést mindenkinek!


861. Norakerdez2017-07-17 15:06
Kedves fórumozók! A Nők lapja Évszakokba írok cikket a csontritkulásról, és keresek olyan érintettet, aki szívesen mesélne a tapasztalatairól (kálváriájáról akár). Várom privátba, ha valaki vállalja ezt. Segítség lehet sokaknak. Köszönöm! Nóra

860. brigi19572017-07-11 23:32
Sajnálom nagyon, tudom milyen a gerinc okozta fájdalom. Ki kell használni a fizioterápiát, egy évben kétszer jár az u.nevezett nappali kórház a fürdőkben.

Drukkolok, hogy legalább a másik problémára használjon a gyógygomba.
(válasz Elizabet58 859. hozzászólására)

859. Elizabet582017-07-11 22:26
Szia Brigi! Mégegyszer nagyon köszönöm az infót. Édesanyám már kétszer volt három hétig rehabilitációs kezelésen, kórházban. Itt gyógytornász, masszőr, fizioterapauta foglalkozott vele. Most is járnak hozzá, házi gondozás ketezébena TENS készülékhez hasonlóval kezelik, de sajnos csak minimálisan reagált a lábfeje és a lábujja a bal lábán. Békéscsabán volt a húgom vele egy idegsebész magánrendelésén, a kórházi kezelés mellett. Az orvos anyukámnak még a felvételen el is magyarázta, megmutatta, hogy hol van a baj. De most rá fogunk kérdezni érre, ha megyünk kontrollra. A gombát meg megkérdezem, hogy melyiket kell szedni, és megveszem neki. Én is örülök, hogy rátaláltál erre Brigi! Veszíteni nem fogunk vele.
(válasz brigi1957 857. hozzászólására)

858. brigi19572017-07-11 00:31
Liza javítok:
a lelet és a tünet alapján kizárja-e az alagút szindrómát....