Mindent, csak kevesebbet diéta (beszélgetős fórum)
Az a tartalmas reggeli nekem is ízlene. Akár este is. :-)
Láttam mindent, a petrezselyem pont nem érdekelt, azt előállítom én magam. De hihetetlen sokminden van, tényleg. Nagyon klassz kis hely.
Van azért néha egy olyan érzésem, hogy ha mindenből eszünk naponta egy kávéskanálnyit ami "okvetlenül" kell, annak már nem fogyás hanem hízás lesz a vége... :-)
Babóca még mindig itt szórakoztat bennünket? Majd mindjárt megnézem. Neked nincs valami olyan érzeted, hogy kamu ez a csaj? Nem beszél nyomon.
A joghurtból kevés kell.
Vízben felfőzöm a zabpelyhet, belereszelek egy almát, vagy mikor milyen gyümölcs van, akár vegyesen is. Felkockázom, szeletelem, mikor hogy.
Na ekkor kicsi joghurt és kész a tartalmas reggeli. :D
A mazsola is édesít, és kedvező a beltartalma.
Új kedvenc boltunkból majd rendelni fogok, az olcsóbb, mint a felutazás! És cipelni se kell. Van ám petrezselymük is láttad?
A jó kurkumát is el ne hagyjuk! A gyulladásos ízületi bajokra remek, és elég egy kis mokkáskanálnyi belőle naponta!
A mustármag meg segíti az emésztést. Egészben kell lenyelni, azt nem mindenki bírja. (Napi egy-három teáskanállal.)
Babóca meg már összeverekedett a férjével. :D
Sziasztok!
Jó hosszú napom volt. Ma nem főztem semmit, egész nap távol voltam, és este nár csak egy gyors tejfölös zöldhagymás túrót kutyultam össze túlélő eledel gyanánt. :-)
Mentegetem ám a receptjeiteket! :-)
Gurujka, voltam a Bulkshopban, képzeld van a kedvenc száraz feles zöldborsód akciósan, 200 ft/kg. Október végén lejár a szavija, azért volt ilyen hihhetetlen olcsó. De megnyugtattak, hogy nem lesz annak semmi baja kicsivel későbbig sem, mert "a borsó nem tudja, hogy ő most lejár". :-)
Van még zabpehely, zabpehelyliszt, vöröshagyma por, eritritol, nost mást nem vettem mert előzőleg már eléggé betankoltam mindenféléből a bio-boltban, namostaztán igazán nem szorulok holmi szervezetnek ártó alapanyagot használni. :-)
Tetszik az a kenyérke. Én is némileg savanyúnak találom a yoghurtot, eddig azt édesítőszerrel hidaltam át. Van, amiben maradhat ugyan savnya is, de ha valami magvakkal eszem akkor gáz.
Holnap reteklevél-főzelék lesz zabpehellyel, meg sült csirkecomb. Ez ugyan nem fogja utolérni kulináris szinten Hópihe báránykáját, de gyorsan meg lehet csinálni, és még sok kertészkednivalóm van.
Puszika nektek ezért a sokmindenért. :-)
Én... na ez hosszabb lesz. Szóval általában van itthon joghurt, és másik tény, hogy nagyon szeretem a tzatzikit.
A fiam nem kedveli az öntetféléket, de ha néha csinálok gyros-utánzatot (sertéshús, majorannásan, mellé hasábkrumpli, sütőben sütve, alig-oljjal - de ezen a jövőben finomítani fogok, eszerint:
"A húshoz először a száraz pácot készítjük el: összekeverjük a fűszereket és bedörzsöljük vele a bőrös combfiléket. Egy hőálló tál aljára kevés olívaolajat öntünk és beletesszük a fűszeres húsokat. Lefóliázzuk és legalább egy órára vagy egész éjszakára a hűtőbe tesszük.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük és 30 percig sütjük benne a húst. A sütőből kivéve vékonyra szeleteljük és száraz serpenyőben több adagban lepirítjuk a szeleteket." és ezt itt olvastam:
Na szóval én eszem hozzá tzatzikit egyedül. A joghurtot lecsepegtetem előző nap, sűrű szitában, de a savóját felfogom.Innentől már rövid a dolog, mert az uborkát belevagdosom, kis fokhagymaport rakok bele esetleg, de tovább már nem bírom és megeszem. :D
A joghurt savójával remek kenyérkét lehet sütni: 30 deka TK liszt, 10 gramm sütőpor, nem egészen 2,5 dl savó.
Nagyon helyes, meg is kell kóstolni, ill. van egy aranyszabály: Meg kell adni a testnek, amit megkíván.
Majd másvalamiből eszel aznap kevesebbet, és már helyre is állt a napi rend! Ne csinálj belőle magadnak gondot, mert csak frusztálttá tesz.
Ha veszel Teljes Kiőrlésű tönkönybúza lisztet, vagy Durumlisztet, és ebből sütsz magadnak, magatoknak kenyeret, sokkal olcsóbban jössz ki, mintha a fehér kenyér helyett valami méregdrága bolti akármit veszel:
1. változat az "Ír szódás kenyér", itt találsz akár élesztőse, akár szódabikarbónásat, ebből csinálhatsz akár kenyeret, akár lepényt. Nézd át, én egyelőre serpenyőben a szódás lepényt csinálgatom:
2. Bodag. Szintén lehet választani, melyik tetszik!
3. Indiai lepénykenyér. Szintén egyszerű és nagyszerű
Igen, ez valahogy így jó kell, hogy legyen. Tart, ameddig tart. Átforgatni alapjaiban az egészet én sem akarom, de a fehér kenyeret pl. már meg nem enném.
Nehezített állópróba, hogyha a szüleimnek készítek sütit, minden héten viszek nekik mert anyám már nem süt, nem szeret a konyhában ácsorogni de nagyon szeretik az édességet.
Ezeket a kreálmányaimat valójában meg se szabadna kóstolnom, de ennyit azért mégis megengedek magamnak. Hát mégcsak azt se tudjam, hogy sikerült-e? :-) Elosztom a cuccot a szüleim meg a fiam között, és magamnak is hagyok egy-egy szeletkét.
Na megyek is, sütit szállítani. :-)
Erről van szó: havonta az a kb. 2 kg, tökéletes. És hidd el, ezzel a módszerrel majd tudja a szervezet, hol van az a szint, ahol már nem kell több 2 kg-ot leadnia. És ha esetenként meg-megáll, akkor sem (volna szabad!!) kell bepánikolnunk, csak csinálni tovább, hiszen ha valóban nem fogyókúrának szánjuk, hanem egy olyan étkezési szokásnak, amelyet hosszú éveken keresztül tartani akarunk... majd megy az tovább is.
Mondogatom nemcsak neked, magamnak is! :))
Szia, jó reggelt! Hópihe, nahát, nem győzök majd főzni. :-) Ezek remek receptek és eljárások, ha ma hazaértem majd el is mentegetem magamnak, már úgyis kifogyott szinte az összes alkalmatos kajám. A fagyóban van még ugyan "hagyományos" étel de azt nem is magamnak tettem be oda, hanem valaki másnak, aki időnként erre jár... :-)
Érdemes volt egyébként kicsit alaposabban, szakszerűbben foglalkoznom a fogyis témával, mert "Norbizni" többet én már nem akarok, de csak úgy ad hoc. viszont nem is ment ilyen jól a fogyás. Aggódtam, hogy megtorpantam, de még csak fel se jegyeztem soha az aktuális súlyomat. Mostmár írom azt is, és akárhogy is nézzük, a legutóbbi szűk egy hónap alatt két kila ment le. És még csak két kerti ágyást ástam ki... :-)
Ne gondold, hogy alapjaiban átforgatjuk azokat a főzési-étkezési szokásainkat, amelyen felnőttünk.
Elég csak itt-ott, a legkirívóbb helyeken egy-egy kevéske módosítás, javítás, különben az egésznek ismét csak szigorú fogyókúrás, megszorítós étrend lesz, amitől az ember előbb-utóbb besokall, és felrúgja az egészet.
Csak szépen, fokozatosan változtatni, javítgatni a korábbiakon, és olyan módon, amit életed végéig tartani tudsz!
Ne fogyókúraként gondolj ezekre a változtatásokra, hanem egy korábbi étkezési szokás átalakítására, amelyre a szervezeted előbb-utóbb válaszolni fog.
Ezért mondjuk, hogy mindent eszünk (lehet, hogy javítottunk az alkotórészeken valamit), de az eddigi mennyiséget lecsökkentjük azoknál a kajáknál, amelyek esetében nem biztos, hogy jó a szervezetnek. De nem tiltjuk magunktól, és ezzel elkerüljük, hogy úgy essünk neki valami kajának, mint aki életében sem evett! :))
Igen, ez jó gondolat. Nekem is bejön a zab, azt már régebb óta használom mert állítólag jól leviszi a koleszterin szintet, ami viszont a legutóbbi mérés (kb. 2 hónapja) szerint még mindig magas. Csak le kellene egyszer már valahogy nyomni...
Azt hiszem, a legjobb lesz ha veszek abban a Bulkshopban egy nagyobb csomagot, oda ma megyek, mert szülő látogatós napom lesz.
A sütúzacsit is szoktam használni, de a benne maradt lét azt eddig kiöntöttem. Sajnáltam ugyan egy kicsit, mert annak van a legjobb íze, na legközelebb csinálok vele zabpelyhes zöldséges köretet. :-)
Én a zabkorpából csináltam a Norbi updatés korszakomban "tejbezabit". Azt a fiam mindig elette előlem, pedig ő aztán nem fogyizott. :-)
Rá is álltam, hogy abból mindig dupla adagot készítek, hadd jusson mán nekem is belőle. :-)
A zabkását még nem ismerem.
Gurujka, nem felejtettem el, hogy meg kéne néznem, mit mond a Zacher dr. a méregtelenítésről, de az eddig még valahogy kimaradt. Nagyon belemerültem a kerti teendőkbe, meg más fórumokba is. :-) Egyébként látatlanban is sejtem, hogy mit mond. Kíváncsi leszek, bejön-e. :-)
Zöldséges füstölt csirkemell:
- bulgurt + mazsolát (aszalt szilvát) meleg húslével felönteni, félre tesszük, míg átpuhulnak
- serpenyőben kevés olajon vágott mandula, cukkini, újhagyma, répa felszelve/reszelve, paprika és egyéb bármilyen nyersen is ehető zöldség hozzá szeletelve, petrezselyem zölddel megszórva.
- ekkor adjuk hozzá a felkockázott füstölt csirke mellett (ilyet még sohasem láttam!, így jó ehhez a síma főtt csirke mell is!)
- só-bors-balzsamecet-olaj
- a végén a kész bulgur + aszalt mazsola, szilva hozzákavarva, melegen tálalva!
Húsos tészta paradicsommal:
- darált húst födő alatt (de lehet bármilyen kockára vágott húst, sonkát) puhára párolni. Én sót-borsot-zúzott fokhagymát raktam rá.
- amikor kész, egy paradicsom konzervet felhígítottam kevés vízzel, ráöntöttem és összeforraltam.
- ezek után a már előre megfőzött tésztát belekavartam.
Meleg répa köret (rántottak, sültek mellé)
- apróra vágott hagymát dinsztelünk kevés olajon, majd rá a karikára szelt répát, és födő alatt félpuhára!!! pároljuk
- ekkor belecsavarunk 1 db. egész narancs!! levét, és a kicsavart narancshéj egyik felét is csak úgy beledobjuk. Készre pároljuk. Amikor kész, a narancshéjat kidobjuk belőle. Én sót-borsot-bazsalikomot raktam rá. Frissen, melegen tálaljuk. Sült csirke mellé köretként nagyon ízlett!
Közel egy hónapig nem tudtam gépezni, net-ezni, így a Chili-tv csatornán néztem, hogyan is kell ezeket a szerpenyős egytál ételeket készíteni. Amit összefoglalóként leszűrtem belőle:
- kikotrod a hűtőből, ami zöldség féléd van otthon (kelkáposzta, fehér káposzta, uborka, paprika, paradicsom, alma, lila hagyma, saláta hagyma, vöröshagyma, stb.)
- kikotrod a hűtőből, ami hús/kolbász van otthon
Serpenyős egytál étel:
Ha a hús már valami korábbi sült/főtt/párolt maradék, akkor a főzést először a zöldségek párolásával kezdjük. Leginkább minimális olajon megforgatva, fedő alatt párolva. Tehát ezek alapján először a legtöbb párolási időt igénylővel kezdjük, és fokozatosan adjuk hozzá a többit.
Majd a vége felé közeledve belerakjuk a kockára vágott már kész húsfélét, vagy éppen kolbász, virsli, mikor mi van.
Ha éppen akarjuk, a legvégén a külön megfőzött tésztát, rizst, bulgurt, akármit kavarjuk bele!
A fűszerezés ízlés szerint, vagy éppen a pillanatnyi ötlet szerint szabadon.
Ha a hús még nyers, akkor először a serpenyőbe azt kezdjük el pirítani, párolni, és a zöldségeket szépen, fokozatosan adjuk hozzá.
Köretként tálaljuk, ha a húst (tésztát, rizst stb.) nem kavarjuk közé, csak kizárólag a zöldség, akkor a külön sütött, párolt húsok mellé törtkrumpli stb. helyett tálaljuk.
Ha a zöldségeket kizárólag hidegen szeljük és rakjuk össze, akkor leginkább olajat + citromlét locsolunk rá, ebben az esetben salátaként adjuk a készételhez. Először én a káposztát leszeltem, picit besóztam, és kicsavartam, úgy raktam hozzá a többi felkockázott, felszelt zöldségekhez.
Én ahány ilyen receptet végignéztem, gyakorlatilag ez a séma, amit ki tudtam olvasni belőle.
Majd még ide írok néhány olyan kaja receptet, amiket kiírtam magamnak.
Persze, minden, ami csak jólesik.
És ismerkedj meg újabb főzési módszerekkel is.
Pl. párolt káposztát kis ügyességgel szépen el lehet készíteni a legkisebb csepp zsiradék nélkül is.
Vagy: használj sütőzacskót. Ha abban sütsz húst, a saját zsírjában-levében párolódik meg.
(Én zacsival együtt is edénybe vagy tepsibe teszem.)
Leöntöm róla a szaftot, és kicsit még fedetlenül ropogósra sütöm. A szaft, némi zabkoprával sűrítve, kiváló és finom mártás... és csak a húst meg a kis zabkorpát ettem! (meg a köretet, ha van.)
Nagyon szeretem a zabpelyhet.
Nem az a cukrozott izé a müzli, amit a boltokban annak hívnak... hanem akár a zabkása. Gyümölcsökkel, vagy csak tejben főzve...
Szia, jó reggelt!
Micsoda szerencsés vásárlás volt. :-) Bárány... Azt tényleg nem lehet kapni minden nap. :-) Remek hétvégéd lesz. :-)
Jó reggelt, szép napot mindenkinek!
Tegnap eldőlt a nagy kérdés, hogy a hosszú hétvégén mit főzzek: az üzletben ott várt rám a kis gyenge bárány husi, rögtön tudtam dönteni. Ezek éve még csak birkát sem láttunk az üzletekben, nem hogy bárányt.
Megfőzöm pörköltnek, az egyik felét lefagyasztom, jó lesz az később (talán karácsonykor!), a másik felét is ketté osztom: lesz pörkölt krumplival, és húsos káposzta finom jó tejföllel... ezeket itt a hét végén, akár több napon át is képes leszek rajta eltengetni az életemet! :))
Már csak azt kell kitalálnom, hogy ma, holnap, és szombaton mi legyen!
A vörös lencse csalódást okozott. Nem marad vörös! Megsárgul, viszont pikk-pakk szinte szétfő.
Én a sárga lencsét jobban szeretem, az olyan kis helyes vidám sárga marad. (És nincs az az erős lencse íze!)
Bulgur meg még pár dolog van holnaptól a lidliben, én holnap csak oda megyek. Tegnap nem találtam meg mindent, amiért mentem.
Meh-meg. Elmentettem rögtön a könyvjelzőkbe. Nekem még útba is esik (majdnem) ha hazafelé megyek a szüleimhez. :-) Régebben meg ott laktam attól a helytől egy köpésre, bár akkor ez még nem volt ott. Majd neten kikeresgélem, hogy mi kell, mert különben mindent bepakolnék... :-) Ott az oldalon receptek is vannak, marha jó. Pl. vöröslencse saláta, meg minden alapanyagnál más és más.
Nagyon ügyes vagy, Gurujka. :-)
Remélem, meg fogod tudni találni. Kimoderálták a linket, reklámnak minősült sajnos.
Én a felesborsót kerestem, úgy jött elő ez is.
Szia Hópihe!
Ástam kinn egy télálló spenőt ágyást, de azért nem ástam el magam is, már itt vagyok. :-)
Bosszantó tud lenni tényleg, amikor "beragad" valahol a súly. De mindenkinél vannak időnként megtorpanások. Majd átlendül valamikor a szervezet azon - a fogyis szempontból - holtponton, és újra mennek le a dekák, kilók. Én is már épp kezdtem (megint) türelmetlenkedni, aztán pár napja megindult, mára már beton biztosan megvan a 15-ik minusz kilóm, sőt mintha már belelógna a mérleg mutató a 15-osba is. Ezt nem akarom még elkiabálni. :-) Mechanikus mérlegem van, az nem túl érzékeny. Mindegy, jó nekem ez is.
Szia Katus! Pár napja én írogattam már itt, tudom, te már "régebbi" vagy és őrült sokat leadtál már. :-) Nekem is 30-at, sőt akár 40-et is le kellene nyomnom, az lenne az ideális. Hát elkezdtem, egyenlőre 15 szerény kilócskánál tartok.
Edzettél? Az remek. :-) Én meg ásogattam kicsit a kertben, remélem az is beszámít valahova. :-)
További ajánlott fórumok:
- Mit teszel akkor, ha fogyózol, és este már megettél mindent aznap, amit lehetett a diétád szerint, te viszont még mindig baromi éhes vagy?
- Magas vérnyomás, mindent csak gyógyszert ne
- Mindent lehet, csak akarni kell!
- Hamyka boszorkánykonyhája avagy mindent elkésziteni természetesen és adalék anyag mentesen amit csak lehetséges!!
- Fogyhatok csak attól, hogy kevesebbet és este egyáltalán nem eszem? Tapasztalatok?
- Mindent a Premium Diet orvosi diétáról - tapasztalatok